Само уште да дознаам, не знам како само. Јас па само се спасувам цел живот Не знам ќе пратам сега будно.
Кога тогаш, ќе мора дечко ти да биде поконкретен или да си ги открие вистинските намери, сепак сте доволно време заедно, плус сте во некоја "зрела" фаза од животот. Или се мрднува од мртва точка или не. Со среќа
Тоа ти е класичен манипулатор да пробува да ти праи гилт трип као демек ти си лошата што не му веруваш. Изгуглај Narcissistic personality disorder ако ти го опише партнерот run .
Кога тогаш ? Па треба да да го чека он да се одлучи и да си губи време ? На 34 години дечкото така да се однесува малце ми е red flag ,на 34 години треба да биде малце посериозен а ако сака само провод нека и каже а не да и го губи времето на девојката.
Прашај го, дај му ултиматум, отвори ги картите и форсирај да дознаеш. Јас би му дала 2 - 3 месеци ( можеби се и многу) ако нешто не се промени искрено, би заминала. Патем нема што да жалиш, можеби за подобро, можеби те чека нешто подобро. Со среќа.
@Afrodita* Мене искрено не ми е нормално на таа возраст и за 2 години поминати заедно воопшто да не се проговори за вашата заедничка иднина. Јас кога започнав врска со дечкото, уште на самиот почеток зборувавме за овие работи т.е тој самиот ми рече веќе мислам за двајца. Разговарај отворено, чисто ти да си знаеш на што си.
Почни и ти да му зборуваш или се однесуваш исто како тој со тебе. Ако ти пререче ќе му кажеш па и ти исто рече/направи. Брзо ќе се освести и тој и ти, па за кратко време ќе знаете на што сте.
Треба отворено да го прашаш на што сте, до кај сте со врската, што понатаму, дали има план за нешто или... Сепак треба да увидиш по неговите одговори дали сте на иста бранова должина, ако не, секој на своја страна
Ви благодарам на советите, ќе пробам да ви одговорам на сите Точно така е, поради преубави 5 години јас не можам едноставно да ги фрлам во вода сите убави квалитети на нашата врска. Сакам да мислам дека секој пар има некој проблем, а ова е нашиот. Да не беше ова врската ќе ни беше совршена, а совршенство не постои, Ова е одличен совет, и јас мислам дека проблемот е мој психички. Точно е ова, порано многу шетавме сега со распоредите се разидуваме и немаме слободно време а и јас финансии за шетање.. Предиграта колку што е и добра кај мене ако е предолго знае и да ме исуши. Јас немам некоја антиципација пред секс не ми делува предиграта. Немам желба за интимност воопшто, и некој на страна да ми се допадне (Зборам онака, нормално е некој да те привлече, не значи дека ќе делуваш на тоа) јас не фантазирам за секс со него, туку општо некој си контакт. Не е фер, долго време се развлекува затоа што јас не сакав да бидам искрена со моите чувства, се мразев себеси што ми има скиснато од врскава, што е се супер а јас си го уништувам најубавото нешто во мојот живот затоа што ми скиснало од нешто. Не знам дали ми е само со него ваквото чувство или општо, затоа што тој ми е прв и немам со кого да го споредам. Не знам доколку би имала друго искуство би било исто или не. Немам како да дознаам освен ако не му раскинам или го изневерам, а јас не сакам ни едното ни другото да го направам... Дека некогаш е несигурен во себе точно е, манипулатор не е. Ме сослушува и во овие 5 години има направено многу компромиси. Јас карактерно се немам сменето за него, но тој за мене да. Ме сослушува, го знае мојот проблем разговаравме и самиот се труди да го поправиме овој проблем и неговата љубомора. Па зарем ти не би се плашела и не би била несигурна доколку јас ти кажам те сакам, ама физички не ме привлекуваш, не можам со тебе да доживеам оргазам? Јас знам дека мојата самодоверба би се срушила, како и неговата. Значи сакам да се дотерувам, излегувам, добивам внимание од други а со него не сакам да бидам интимна и нему тука му се јавува љубомората. Тоа е нашиот проблем еден и единствен. Како ме сака? Ме сака со тоа што секогаш нашата врска му е на прво место, ме има прифатено со сите доблести и маани, секогаш е тука за мене, еден заб да ме заболи на глава ќе ми се качи како си како си, грижлив е, ми помага во се, поддршка ми е најголема, вреден е ништо не ме остава да изработам сама, да се помачам за било што, има многу компромиси за мене направено, имаме исти погледи и ставови кон животот и нашата иднина. Мило ми е за тебе, да има некои сличности во ситуацијата. Ние не сме живееле заедно но гледајќи за кратки престои по одмори пример по 10 дена годишно сум видела некоја негова страна што инаку не ја гледам, а секој ден сме заедно. Ми има повишено тон и општо нервозен многу, а вака е премногу мирен, јас сум таа што е по природа понервозна и живчана и брза на јазик, какви работи во нервоза му имам кажано да е некој друг одамна би си заминал..
Ова не сум сигурна дали е вистинито или е само твој впечаток, особено што не си имал други искуства во врска и во интимност. Ако е дефинитивно и конечно, тогаш партнерот или ќе ја прифати твојата асексуалност (а од пишувањето сфатив дека него тоа му е голем проблем и извор на фрустрација) или што, ќе се тешите и ќе живеете од компромиси цел живот? Нема причина да се мразиш, мора да ја прифатите ситуацијата и сериозно да поработите на неа ако има простор за тоа, а јас искрено тој простор не го гледам. Изневерување не ти препорачувам, а раскинувањето не ми изгледа како толку драматично искрено. Постојан конфликт за очигледно за него многу битен елемент од врската, а тоа е сексот не е здрав. Ти да се фрустрираш и да се мразиш и да правиш нешто сосила, исто не е во ред. Значи компромисите се од негова страна, тебе само ти одговара што се грижи за тебе и толку, тоа ти е доволно? Ако не можеш и ти да возвратиш на истиот начин, и да работиш на врската исто колку тој, тогаш повторно не е во ред кон него. Решението не е да се мразиш бидејќи не можеш да го задоволиш и да му го дадеш тоа што му е потребно, туку да ја прифатиш одговорноста и ако сте буквално во ќорсокак од тој аспект, најдобро е да се разделите, секој си заслужува партнер со кој ќе биде комплетно задоволен и тоа задоволство да биде обострано. Тој те сака, поддршка ти е, внимава на тебе, вреден е, а ти не сакаш секс и сакаш да шеташ со другарките, и како ќе се реши ситуацијата? Не изгледа добро вака опишано. Не се лути, само се трудам да ги посматрам од страна работите. Не знам колку се работи за љубов тука. Се плашиш да не го повредиш и се плашиш што ќе се случува со тебе ако собереш храброст и го оставиш, дали и во наредните врски ќе биде исто. Дури и да ја има, очигледно е дека љубовта не е доволна, ќе бидете вечно во конфликт. Ти во грч и страв, тој незадоволен и љубоморен. И што сте направиле, ништо.
Здраво Девојки! Ми треба ваш совет/мислење за мојата моментална ситуација. Верени сме веќе половина година(заедно сме 4год.) живееме заедно веќе 2год но во странство. Е сега, за овие две години како живееме заедно поради животни ситуации и документација немаше прилика заедно да одиме во МК бидејќи едниот од нас чекаше документи за престој. Јас бев таа која одеше долу два пати во година(од ист град сме) но моите родители исто така се во странство блиску до нас, но не сме во ист град и тие не се во мк што значи дека нашата куќа е празна. Додека неговите си живеат во Македонија. Кога одев во Мк, иако моите не живеат таму јас си имам своја куќа во која си престојувам и имам клуч иаку живеам со дечкото/вереникот во странство. Неговите ме пречекуваа секогаш навистина како своја ќерка на ручек и јас со задоволство ги посетував кога сум таму. И покрај нивните понуди да преспијам кај нив јас нормално си одев дома каде што иако нема никој и е празно јас таму припаѓам и тоа е мојот дом. Сакам да се опуштам, да уживам во моите спомени , да ми дојдат другарки да пеам, играм без стискање и секако јас на него му бев само девојка тогаш, нормално дека ќе си одам во мојот дом. Проблемот се појавува сега кога сме ВЕРЕНИ и треба да одиме во мк за една недела, моите пак не нема да се таму, јас имам празен стан, тој навалува на мене дека Е НОРМАЛНО ДЕКА ќе дојдам кај него во неговата куќа (каде што иако е голема куќата живеат заедно неговите родители, баба му, двата брата со сопругите и нивните деца. Ние би имале едвај една соба и тоа ако некого истераме да спие во дневната за да ни ја одступат собата но најголемиот проблем и блокада ми е што јас НЕ САКАМ и не знам да ли тоа е нормално што не сакам да одам во туѓа куќа каде што не ги ни познавам тие луѓе и да живеам со нив две недели. Јас сум на одмор во мојата држава, мојот град и сакам да си правам ќеиф и да живеам и уживам во што и да ми се прави без да размислувам што ќе кажат тие. При тоа јас тие луѓе не ги ни познавам убаво бидејќи живееме во друга држава и не сакам некој да ме гледа во утринско издание со ужасна коса и искинати пижами. Неговите браќа имаат традиција да ги остават децата на чување кај некого под изговор ајде денес цел ден со чичко ви не сте го виделе одамна и така ќе ми пропаѓаат деновите а свршеникот не знае да каже не.Најмногу би сакала да можам да си отидам во мојата куќа (на моите родители) но вереникот се лути а јас не можам против себе не сум навикната и не сакам дасе стегнувам некаде каде не се осеќам дека припаѓам.При тоа јас кога сум во Мк излезена сум од утро до мрак не сакам да седам дома сакам да си каснам и пинам од нашата храна а кај него редовни се домашни ручеци, фамијарни собирања седенки а јас само сакам мој мир и би ги посетувала ама да живеам со нив не можам да се замислам.Уште од мала сум велела дека нема шанси да живеам со семејство на сопругот а ова сега станува така иаку е само на две недели.Ве молам за мислење, се чувствувам премногу лошо и не знам што да правам. Ние одиме за мк сигурно, но јас сеуште тврдам дека сакам да си ги однесам куферите во мојот дом.
^ Те разбирам како се чувствуваш, но сепак обиди се да направиш компромис и барем два три дена преспиј таму колку ете за почит кон мт. Секако дека и тој сака да се види со фамилија и внуци, па има време и за шетање. Твоите не се мк и велиш дека сакаш да шеташ од утро до мрак, јас мислам за мт тоа е неизводливо да ги фрли куферите и да се види со своите на заминување. Бракот е компромис и како таков штом си прифатила да сте заедно потребно е двете страни да се прилагодат.
Vidi vaka dushicke, razmisluvanjevo malce tie demode, svakjam deka si koopneees i ti po svojot dom no stom ti si se opredelila za toj covek da postane tvoj verenik togas tvoeto mesto e pokraj nego kade on tsmu i ti, zborot sekogas ostanuva na maskiot zbor, zatoa e i maz, namesto raspravii i insete prifati so ubavi deks tie milo sto ke odite vo negoviot dom dsj ku doznnaenje deka sakas i ja orifakjas i negovata familija bidejki sama kazuvas oni se vo mk a vie vo stranstvo normalno deka ke saka da projdete zaedno vreme VIE STE VEKE VERENICI kade i da odite idete zaedno, e sega isto ke mu kazes na fino i so ubavo da go posetite i tvojot dom da odvoite barem nekokku dena so opravduvanje deka sakas da pomines vreme vo sopstvenoto nesto i deka sakas da prisustvuva megju tvoeto drustvo kako sto istoto i ti bi go napraila. Dokolku ti si gi odneses kuferite vo tvojot dom on vo negoviot togas kakvi sopruznici ste? Toa i decko da ti bide ne bi ti go prostil takviot gest a ne veke verenik i iden sopatnik taka da MILA MOJA ne si vo pravo ti kako i dae i da ste tuka bi ziveala vo taa kukja so negovite i so celata taja familija sto e vo istata kukja, no dokolku mu kazes na ubav nacin malce da go posetite i tvoeto mesto i tvoite bliski ne veruvam deks bi napravil problem dokolku mu ides inat normalno i on istoto ke go pravi. Spored menr toa e taka, ja ne bi si dozvolila nikogas na deckomi toa da go pomislam da mu go kazam a ne da nastojuvam kon toa, indirektno bi go povredila, vie veke ne ste edinka sekoj za sebe tuku dve dusi se spoile vo edno i kade e edniot tamu i drugiot. *
Ич пичка да не те боли, ој си во твојот дом а тој нека оди кај неговите. Колку сака нека се лути, ќе му помине. Па ти ќе се венчаш со него, а не со неговата фамилија. Нека се теснат таму они колку сакат, ти си имаш и шири си се. Не си должна ничии прдежи да трпиш во една соба две недели. Треба респект ама од што подалеку. Инаку никој нема да ти каже фала што си отишла таму кај нив, можеш само нервози да набиеш ништо друго. Терај си како тебе ти е убаво, оти ако одиш по нивно на глава ќе ти се качат. @Buba135
@Deickata А не е демоде твоето размислување? Кога стапуваш во брак, не влегуваш во некоја фамилија, туку создаваш своја. И демоде е ставот ако во неговата куќа немаат простор бидејќи се 3 генерации, да МОРА да се гураат, по секоја цена, бидејќи така наводно требало. И демоде е од неа да се очекува на краткиот престој тука, да ги чува децата на брат му.