Богами. Не ми се верува дека уште има жени така што размислуваат. Ма сум дошла на одмор бре, сакам да одморам , може сакам гола да се шетам по дома, што ќе праам во куќа со 100 души внатре шо не ги познавам? Да им ги собирам прљавштините и да се бајнам во јавно купатило што секојпат ќе има некој што ќе ти тропа по сто пати на врата? Не бре. Еве ти ја мама, ој си кај неа, јади од манџите на мама, нека ти ги пере гаштите мама, само пази да не излезеш со гол кур оти има две снајки дома и може да им се дигне. Ја ќе си уживам и ќе си шетам. Ако можела она да се одели од нејзините и да си бара свој мир, ќе може и он.
Namesto mene da me naoagjate i so se vrzavte za moeto mislenje iskomentirsjte i pomognete i, lesno e da kazes idii bre u tvoja kukja tie gajle so ke rece, zoso vas nikkoj nema da vi se nsluti nitu ostavi da e vasa situacija hahha i te kako ke nsprsite sve toj MUS so ke vi kaze na koj sea se potsmevate miki moi gospogjetini povelete sovetuvajte i zemete primer od svoite,, mazinja,, dali bi imale hrabrost da mu se sprotustavite, nems potrebs da se nsdovrzuvate na mene! Tuku na onoj koj pobaral sovet mene psmetnici ne mi se potrebni
Фала ви на сите за изнесеното мислење, навистина ми значи вашата помош и го ценам тоа, но повеќе сум за тоа да се најде решение во кое и јас ке бидам задоволна и нема да "ќутам и трпам" што би се рекло за да другите бидат задоволни а јас да гнијам одвнатре. Верениког мисли дека тоа е сосем нормално но јас не го сметам за нормално уште од сега да го планираат чичкото кога ќе ги земе децата, некој ќе мора да спие во дневна за да јас се ширам во туѓ дом а тоа воопшто нема да ми е пријатно. Да не зборувам дека низ дружби со жените на неговите браќа ми имаат кажувано(во доверба) дека кога им доаѓаат преку лето гостите од странство (бидејќи голем дел и од неговото семејство се по други држави и кога ги посетуваат преспиваат кај нив) дека им смета што во нивните кревети спиеле и кој требал и кој не требал и тоа не им се допага, тоа ми го имаат кажано во доверба и не сум го кажала на никого но сега доаѓа таква ситуација да јас морам да спијам во нивниот кревет. Јас немам ништо лошо со неговите и навистина ги почитувам и тие мене, но ако го направам тој чекор мислам дека целиот одмор ќе помине во стрес и мое незадоволство стално мислејки да не е касно сега што станувам, да не треба кафиња да варам на сите, да не е доцна сега што се враќам или што два пати се туширам или едноставно било што бидејќи се знам себе си и нема да можам да се опуштам никако а тоа ќе влиае и на нас односно нашиот меѓусебен однос порсди моја фрустрација. Затоа сакав да слушнам друго мислење не ми се зборува на луѓе кои ми се блиски бидејќи не секој те гледа со исти очи и затоа сум ви благодарна иако не ве познавам. Би ми било драго ако имате уште мислења да ги изнесете.❤
Да нема свој дом, така е ќе трпи. Ама кога има кај да иде, нема шо дали имала храброст или не. Не сака таму и готово.
Vo red, site ste pametni za drugite no koga stanuva zbor za licno vas problem dsli vaka ke se izdigate i ke ja hrabrite zenata ds doe do stepen na ostavanje, SEKOJA CEST mnogu golemi dami ste
Ако заради ваква глупост дојде до степен на "оставање", тогаш подобро за неа, затоа што кога во животот ќе дојдат вистинските предизвици и проблеми, таа нема да може да се ПОТПРЕ на својот маж пошто тој мисли само на себе и на тоа "како требало".
Ама тебе што ти смета ако "чичкото" ги земе децата на еден ден да им посвети внимание? Аман те, уште не земени раздори со цела фамилија. Кажи му го ова што го пишуваш овде, ама не е нормално да не сакаш да се види тој со фамилијата, која патем ја гледа еднаш до два пати годишно. Аман немојте толку да сте посесивни, тој и пред вас имал живот!
Ne se soglasuvam vooopsto, STOM prifatila da ima maz prifakja sve okolu nego i so nego ona toa setsnje od utro do mrak sto go posakuva i da luduva i besnee so drugarkite tocno sum uverena deka nitu eden OD VASITE MAZI/DECKOVCI nema da vi go dozvoli toa, si se omazila? Togas kakov e problemot so ke si so negovite, sakas da uzivas? Napraj dogovor idete i tsmu i vamu kako sto kazav i pogore, a ne segs site tuka PAMETNI i ja krevaat silata haos da se napraaat pa lugje bre koa nekoj bara sovet od vas stajte se vie na negovo mesto kako za sam sebe, a sigurno vie ovoj komentar ke si go kazete,, ako ja ostavi togas i podobro,, pa ds tocno ni tebe nitu bilo koja sto ja sovetuvashe vo stilot odi ic da ne tie gajle nema ds ja doboli ako oni se ostavat ona ke pati nea ke ja boli pa kakov i da bil
Nene, bidejki se jaki gospogjetini mozele da se sprotistavuvaat znars hrabrost ovde na tastatura no dali vaka tie sto ja sovetuvaa dali toa go pravat ored nivnite mazi
] Леле срцка ти напишав голем пост ама ми се исклучи тел и отиде постот. Види вака, гледаш и самата дека нема да можеш таму да издржиш. Подобро спречити него лечити. Знаеш зошто? Отти ти кога нема да одиш таму, тој ќе се налути , ќе му помине и веќе нема да те вика таму за спиење. Тоа ќе биде еден проблем што ќе помине. А ако одиш, гледаш и самата уште сега дека има оговарања, па ќе има караници со снајките и мајкаму, па после зошто она така, зошто вака, ќе ти излезат уште сто проблеми од кои само ти ќе се нервираш и ќе неможеш ни одмор да поминеш како што треба а богами ни кога ќе си отидете од таму. Па они ќе го провоцират за тебе, па ти ќе се налутиш, па снаите ќе ги буцнат браќата да се карат охоооо, веќе видено. Мажите се како плочки. Ако добро ги наместиш, цел живот по нив ќе си газиш. Не заборавај го тоа.
Ќе седнете и ќе разговарате како возрасни луѓе кои треба да живеат во заедница и кога веќе многу членови тука се расфрлаат со "компромис", важно е дека во заедница од двајца (ти и дечко ти), ти не можеш да бидеш дежурна за компромиси, а дечко ти да прави како што сака тој или така како што "треба". Претпоставувам дека блиску се неговите и твојот дом, бидејќи сте од ист град, значи опција би била да си спиете двајцата кај тебе дома бидејќи при празен стан да идете да се гужвте сите топтан и да спиеш со свекрва и свекор у иста соба е смешно. Значи, вашето време за вас двајца, спиење раат, утринско кафе раат и после може да одите кај неговите на седенки, ручеци, муабети, па и ако не е за цел период од тие две недели и да ги почувате внуците, зашто да не, сепак не се гледаат често со вујко им, да се зближат да си се видат. Друг момент, бидувањето заедно 24/7 не е нешто што е задолжително дури и во брак (не знам каква ви е динамиката досега), ама луѓе одат на работа, се социјализираат со други луѓе (не е тоа забрането во брак), така што не гледам проблем да си бидеш некое време сама со другарките и тој сам со фамилијата. Не се мажиш со фамилијата. Во ред е да преспиеш кај другарка ако сакаш или тие кај тебе или да искочиш на кафе, во кафана, да се видиш со твои роднини насамо, ништо страшно не е тоа, напротив, така функционира здрав однос. Па и дечко ти насамо да си биде со браќа, сестри, родители, како е тоа страшно? Треба ко пијавици да живеете слепени еден за друг? Како што пишав претходно, ако за ова прави проблем, бога питај што ќе се случува кога ќе ви се десат вистински предизвици во бракот, ќе треба само да се нервираш, да ќутиш, да не изнесуваш ставови, да немаш мислење и да правиш како другите што сакаат.
Се сложувам со сите, не сум за тоа да одделувам некого но во тоа чување на деца сум вмешана и јас бидејќи со чичкото во пакет влегувам и јас. А тоа не ми одговара бидејќи мојот одмор од работа сакам да го поминам во вистински одмор и тишина а кога реков другарки и од утро до мрак мене ми е мерак да станам да излезам на бурекче, да отидам на кафе да дојдам дома да си поседам во својот дом и во сето тоа нормално дека учествува и тој бидејќи кругот на пријатели ни е ист. Секако дека сум за дружење со семејството и ништо од тоа не ми смета мене ми е проблем мојата одбивност за живеење со луѓе кои не ги познавам заради тоа што тоа се очекува. Луѓето се сосема океј и јас сум среќна да биде со нив сите денови но јас не се чувствувам спремна да бидам со нив толку време и нема да ми е пријатно.
А мажот неа да ја прифати, тоа не? Забрането е? Ќе му падне круната од глава ако тој ѝ угоди на сопствената жена. Па со среќа у таквите бракови, после читаме циркуси по темине.
Абе добро, глледаме како завршуваат тие бракови кај што само мажот е паметниот. Треба да се има почит од едниот кон другиот и обратно. Мажот и жената се едно семејство. Се друго е вишок. Нека ги почитува она нив ама од далеку. Нека им седе цел ден ако треба, ама на спиење нека си оди во своето. Ти изгледа не ја читаш, какви работи и зборувале јатрвите и може незнаеш какви проблеми може да излезат ???
И јас тоа го приметувам тука коа се пишуваат совети... КАКО ТАКА ДА ТРПИШ? ДЕВОЈКО ШТО ТИ Е САКАШ ДА ТЕ УГНЕТУВА ДА ТЕ ТЕПА... ОСТАЈ ГО СПРОТИСТАВИ МУ се и слични фрустрирачки совети и коментари од тој тип. Треба некад покнструктивно да се разгледаат страните да седне членката и да си направи отворен моабет со нејзиниот маж да си каже дека нема да се чувствува пријатно и слично ,а воедно и дека несака да ги повреди неговите чувства. Не треба никој тука да ќути и трпи богдачува. 21ви век седни и отворено прај моабет кажи ја својата страна. Нема потреба од коментарите ко маж и да и е непријател па немој да му ќутиш спротистави му се ..отепај го ..
Затоа и ти пишав, ако чувањето деца ќе се растегне ко мрсул цели две недели, тогаш имате проблем. Нормално е да ги чувствуваш како туѓинци кога живеете во странство и не ги познаваш и немаш физичко време за ги запознаваш пошто сте далеку и нормално е да сакаш одмор од работа. Затоа поделете се, спиење кај тебе, кај нив малку дружба сите топтан, малце дружба секој сам.
Срцка ој си во својот дом, ти ако треба пак ќе одиш кај ниив на гости секој ден и на ручек и седенки и се. Ипак ти треба твое време може сакаш да се видиш со другарки, каде ќе ги поканеш таму?? Кога еден прди еден смрди во една соба? И да не зборам дека нема на раат бањање во таква куќа. Знам сум била во таква ситуација. Затоа те советувам сега да не ја правиш таа грешка.
@Deickata "Штом прифатила маж, треба да прифати се околу него", леле Демоде, pt.2 Тие немаат ни деца и ако сега се во брак, не мора да значи дека треба да се вратат во 17ти век. Млади, слободни и треба да уживаат. @Buba 123 На 21-ви век, требa и тој да е цивилизиран и да знае дека во куќа каде буквално нема место, гурање не иде. Не ми е јасно како твојот свршеник ти наоѓа нешто маана и мрчи. Мое лично мислење е да не туку исполнуваш туѓи каприци. Може да идете на фамилијарен ручек и тоа е тоа. "Требало, морало", не ниту треба, ниту нешто се мора во овој живот.
Поседи две-три вечери од чиста култура и потоа оди си во твојот дом. Посетувај ги евентулно за кафе или за ручек и после оди си кај тебе. Јас би направила вака, мислам најдобро е. Вереникот твој ако сака нека седи цело време таму, сепак тоа е негова фамилија и крв. Ти направи си чест само, ќе ги истрпиш за два три дена.