@Biljarkata Некогаш е, некогаш не е Има милион манипулаторски техники, па токсични односи, па различни психолошки профили, затоа и ваквите теми имаат по 2.000 страни
Inaku devojkava mnogu patuva, sekoj vikend e na razlicna destinacija, me cudi kako sega na nejze i dozvoluva se, a mene mi bese bolno ljubomoren sto odev na fakultet
@Mxrx Не се оптеретувај со него, ниту со неа. Блокирај ги на сите социјални мрежи, за да не паѓаш во искушение да им ги гледаш сликите. Бидејќи ако тоа го правиш, само ќе ти одмогне во процесот на заздравување. Ќе се опседнеш и ќе се впуштиш во некои мисли како низ спирала, што, зошто, како, а тоа крај нема. Блокирај ги и целиот фокус премести го кон себе. Немој да се споредуваш, ниту да бараш логика во неговите постапки. Бидејќи нема да ја најдеш.
Искрен совет е да се фокусираш на себе си. И да работиш сериозно на себе. Не е битно што веќе они прават, каде одат, што купуваат. Со тек на време овие мисли за "што би било кога би било стануваат отров". Ти ги прочитав мислењата во темава и искрено цело време има тегнење на една страна па на друга. Можеби си немала храброст да го оставиш но сега имаш шанса да научиш како треба а како не треба да се поставиш во друга врска.
@Mxrx најнајнај искрено си се куртулила од таа токсична личност. Со тек на време самата ќе увидиш дека врската со него само ќе те влечеше надолу, ќе тонеше. Кога ќе ти помини болката ќе бидиш многу посреќна затоа што секој заслужува да биди сакан и третиран убаво, а ти тоа не си била во претходните 6 години
И' дозволува зашто таа така си се поставила. Таквите како него покажуваат љубомора на такви кои му се даваат целосно како Ти и со истите ќе си прават што сакаат. Оваа сигурно му има покажано став, а понатаму може и да го шутне многу лесно ако не му е во прилог повеќе.. Или како @cresa-jagoda Ти рече, глуми добар дечко за почеток. Работава е да не ги пратиш што прават повеќе! Оти си ја мачиш душата? Ќе се преисцрпиш. Немаш некој другар,ка, роднини од друго место да одиш да одмориш? П.С Овде за некое време советите и поддршката ќе стивнат, секогаш има нови, и пак остануваш сама со себе да си кликнеш и одбереш најдоброто за себе. А многу убави совети ти дадоа сите. И сите ти рекоа едногласно дистанцирај се од нив и сѐ нивно.
Нема што да ти биде чудно, затоа што сега е на почеток со нејзе и се обидува да се претстави како најнормален дечко, кој не е љубоморен, за да ја залаже, за покасно да може полесно да ја манипулира, особено може ќе чека да се земат, а после кога веќе таа ќе биде врзана за него ќе и ги извади сите работи низ нос. Затоа не верувај во оваа нивна навидум љубовна бајка, зашто многу покасно девојката ќе го види неговото вистинско лице. А ти биди среќна што не си омажена со него и што немаш деца од него. Добро е што нема дете кое ќе те врзува цел живот со него. Вака е многу подобро за тебе, да можеш да продолжиш со својот живот, да го заборавиш и да бидеш среќна со друг.
Во целост се согласувам со @cresa-jagoda, го имам осетено на своја кожа. Од почеток он е топ дечко, нема проблем со ништо напротив ќе и вика излези прошетај се, се додека не е 100% сигурен дека е заљубена у него. Е тогаш почнуваат проблемите еден по еден. Тоа се луѓе тешки манипулатори без грижа на совест, што е најжално полека но сигурно уништуваат животи . И никогаш ама никогаш нема да се сменат, можат вешто да се прикријат. Еве ти само дел од мојот пример раскинати сме со месеци, нормално не контактираме, вчера од нигде никаде ми пишува гледам си додаваш на инста ако уживај си во животот без мене Е до толку се мрднати
@Lotus Girl типичен пример на психопат, подалеку од такви, многу тешко се препознаваат на почеток на врска, глумат, но со тек на време ќе си го покажат правото лице
и тоа се повеќе ги има. Понекогаш си мислиме како он не сака и се грижи за нас кога ќе почне да ти вика јас ќе те однесам, јас ќе те земам. Шо муабет правите 1 саат на кафе, е нели се видовте со другарка ти минатата недела ... се се тоа ситници на фрик контрол.
Дечки, дајте ми памет. Либе иде викендов, односно ова веќе го планиравме денови уназад после неколку одложувања поради обврски. Арно ама, ми искрсна некој како да речам, мал проблем. Можеби ќе ви биде смешно ама навистина заглавив. Ни се најавија фамилијарни роднини од странство, со години се немаме видено. Ем сакам со либе да бидам кој го немам видено 2 недели, ем сакам да им посветам малку време на гостите. Тој ден имаат планирано ручек. Тука почнува форсирање од моите други роднини како требало сите да се собереме, бла бла бла, и тука почнува мојата нервоза поради притисокот од сите нив и желбата да бидам со мојот партнер. Дечко ми сака да бидеме заедно речиси цел ден и не знам како да ги одбијам другиве. Да спомнам, никој не знае дека имам дечко од причина што најпрвин сакам да видам како ќе течат работите со него а и не сакам мешање, се водам по тоа колку помалку се знае толку подобро. Како би постапиле вие? Што е правилно?
Поразговарај со дечко ти ако има можност дејтот да го одложите за друг ден, ако неможе за друг ден оди со дечко ти, после ќе ти биде жал што не си го поминала денот со него, кога ќе замине(колку што разбрав ќе оди некаде). На твоите можеш да им кажеш дека блиска пријателка ќе си оди од мк и сте испланирале да поминете подолго време заедно или нешто слично.. А со роднините веројатно ќе можеш следниот ден да се видиш ако се од странство не би требало веднаш да си заминат.
@bicycle оди на ручек со роднините, испочитувај ги, поседи 2 саати, а потоа најди изговор некаков, добра им е идеата со пријателката, измисли нешто, и остатокот помини си го со дечкото како што ти беше и првично планирано
И јас така мислев, ќе поразговарам со фамилијата и мојот партнер. Само нешто ме кочи овде е тоа што ручекот со гостите не е сеуште сигурен, планот за со дечко ми зависи од гостите, можат во последен момент да променат план. Овде ќе бидат 4-5 дена и тоа е се. Не сакам да се каам ако му одложам нему а и тие откажат. На два ума сум.
Истово ми го правеше и мојот бивш… прво бајче мислиш абе овој на мравка не гази… за после психото да се појави. И коа раскинавме ај што ме пратеше… па уште и ми пишуваше дека сум уживала во животот без него… море трубачи требаше да викнам што се спасив од таков психопат.
Девојчице, тек сега ти почнува животот и тек сега ќе осетиш што е права убавина, ама во вистинска смисла на зборот. Таков воопшто не ти треба, услуга ти направил во животот што не сте заедно. Дури и тие 6 години не знам како си издржала. Имаш 20 години животот е пред тебе и верувај ми од искуство, кога најмалку очекуваш среќата ќе се појави пред тебе и коа ќе ти текне на овие моменти ќе си речеш не сум била нормална за кого сум плачела. И знам дека ти е тешко за бебенцето, така требало да биде, во твојот случај можеби и подобро.
Не е ништо страшно, само дечко ти треба малку да има разбирање. Ќе одвоиш неколку часа за нив, останатото со него. Ќе им кажеш дека имаш обврски кои не можеш да ги одложиш, ако не ти е пријатно не мораш да навлагаш во детали.
Би ми значело секое мислење и совет на темава.... Имам долга, здрава врска од неколку години. Се приврзав за личноста како човек и можам да кажам дека навистина го доживувам и како многу близок другар, пријател, но последниот период се повеќе и повеќе го чувствувам како таков. Другар, пријател, личност која ми значи, но не 100% и како партнер. Се повеќе и повеќе ја губам желбата за секс со него, мислам ни се ладат односите. Сексот е далеку од лош, дури може да кажам дека сме многу погодени на тоа поле, но се повеќе и повеќе сфаќам дека почнувам да губам емоции кон него како партнер. Многу ме плаши оваа ситуација зошто јас немам разумна причина заради која би ја прекинала оваа врска, а истовремено не би можела да продолжам натака со ова темпо бидејќи јас веќе 4-5 месеци се чувствувам вака и не прекинав мислејќи дека е период (земајќи предвид дека се 4+ години во прашање). Навистина не сум доволно паметна како да постапам во ситуацијава, предобар е и префер со мене, освен опаѓањето на моите емоции од негова страна нема ништо лошо и многу ми е страв од помислата дека ќе го изгубам како особа аку раскиниме, а знам дека би бил повреден и дека не би сакал контакт понатака ако прекинеме со врската. Не сакам да го повредам, премногу го засакав како човек, но се осеќам како да се вртам во круг.....
Оддалечи се малку физички, но без да разговараш за тоа дека ти треба пауза, едноставно најди некоја друга причина дека ќе бидеш повеќе зафатена и нема да можете да се видите некој мал период. За тој период преиспитај се самата себе си, и види дали ти недостига, какви ти се чувствата и дали е само дојдено до презаситување на врската, или пак комплетно оладување од истата. На овој начин може да добиеш одговор на прашањата кои те мачат, без притоа да направиш непоправлива штета од која ќе нема назад. Пробај, уште еднаш. Најлесно е нешто да се уништи преку ноќ. Тешко е да се задржи и да се вложи напор за да се поправат работите.