Самата си виновна овде во целата оваа ситуација. Толку време ти зборевме дека не е за тебе, дека тој човеќ ќе те повреди, не не послуша. Јас дури те читам жал ми паѓа за тебе колку многу си ги спуштила сопствените стандарди за некој идиот. Уште и ќе се интересираш за новата што правела и каде одела. Толку многу вредеа сите негови испади да се заслепиш се повеќе и повеќе?! За бебето не коментирам - тоа уште потрагично е, не сакам ни да мислам. Па уште ќе му плачам, ќе го молам а тој 5 пари не дава, со друга е среќен. А ти ќе плачеш,ќе се самоуништуваш за некој кој не вреди. Слаба точка, абе каква слаба точка, биди среќна што си се спасила од таков неранимајко кој само ти го потроши времето,кој те користел и манипулирал. Избриши ги солзите, дигни глава и научи ги лекциите. Некој нареден сам ќе дојде ќе ти покаже подобри нешта. Остави ги нив нека градат што сакаат,нека прават што сакаат што е твое ќе си дојде. Немој да бидеш луда да го молиш, да му одиш дома. Абе не на пет на 1мин ако сака нека живее нека не те интересира. Емоциите ќе ги исклучиш,убав е животот без секој се може!
Кога напишав на друга тема дека денес врските и браковите се распаѓаат од кур ќеиф некои ми се смееја овде еве ви најеклатантен пример за тоа
@Bouncing Joy Чувства може да исчезнат и не е фер ни за обајцата да бидат во врска ако таа го гледа него како брат. Ни па да се останува во името на "долгите години" ако нешто не штима. @Mrs.Styels Биди си искрена 101% со себе зошто е тоа така, дали нешто се променило или не. Дали мислиш дека е фаза или не? Некои работи може да се решат, некои не. Ако ви е монотона врската, пробајте нешто ново и забавно. Потсетете се зошто првично сте се привлекле. Може премногу време сте заедно, како 24/7, па убаво е да си дадете простор. Правете нешто и одвоено, па потоа посветете си време. Ако нешто не си лично незадоволна од себе, па го проектитраш во врската, посвети си внимание, подобри си го расположението.
Не штима човековото око ненаситно. Константно трагање по нови задоволства и адреналин, неможноста да се ужива во врска само со еден партнер и прифаќање на фактот дека после години врска емоциите бледнеат и останува само навиката и почитта кон партнерот. И исчезнале емоциите... Во ред ќе го остави овај ќе си фати друг и со него ќе се најде во иста ситуација можеби и полоша пошто спремна е да испушти добар човек а ќе налета на некој полош со кого нема можеби во 10 други работи да и биде погодено и така во круг али ипак добро е да се смени бидејќи ја фатило монотонија. Како сите некни бевте громогласни дека разводите не се добри дека никој од убаво не се разведува а од друга страна релативизирате и оправдувате вакви банални причини за прекин на врска. Двојни стандарди...
@Bouncing Joy Да е среќна во врската, немаше воопшто да и текне да пишува реферат на форумот и да бара совет. Значи нешто ја мачи. Не е исполнета, нема желба за секс со партнерот. Не го ни чувствува како партнер. Зарем тоа е ситница? Бил добар. И сега треба до крај да тера со него поради грижа на совест? Ти би бил во таква врска? Јас лично не би сакала мојот партнер да ме гледа како сестра или да се мачи да е со мене, бидејќи сум добра и фина, а да не ме сака како партнерка. Да речам и се засвиѓал друг, па седи на 2 стола, тоа е ненаситност. А вака само таа си потсвесно знае зошто се чувствува така.
@Mrs.Styels долгите врски во еден момент знаат да направат монотонија, тешко е да се оддржува врска над 4 години, и воедно да се имаат истите емоции како на почеток. Можеби треба да си дадеш малку простор за себеси, да се преиспиташ, малку оддалечиш, и да видиш како ќе ти биди. Не знам колку време поминувате заедно, дали се имаш презаситено од таа врска, дали сакаш нешто ново, поинакво. Специфично е да се оддржуваат истите чувства кон некој со години, а да не избледнеат. Мора да го решиш тоа самата, затоа што не е фер да се залажува некој од една страна, но не е фер и за тебе да бидиш со некого кон кого немаш повеќе чувства. Дај си време за да донесиш правилна одлука, од една страна не се фрла низ вода така лесно врска во која со вложил многу, но и не се останува во врска каде што едноставно не ја чувствуваш личноста како партнер со кого сакаш да градиш иднина. Каква и одлука да донесиш гледај само да не си наштетиш на себеси, донеси одлука што ќе те прави среќна и исполнета
Ако ти си бил изневерен, оставен од партнерката не значи дека и во случајот на членката е така. Престанете сите да ги ставате во исти кош, адреналин, ненаситни, бла бла. На секој може да му се случи да се чувствува така и тука нема ништо срамно, страшно и за осудување.
Bledenje na emocii, vaka taka, normalno bilo, toa sto se slucuva i ima takvi slucaevi ne znaci deka e normalno, 13 godini imam isti emocii sprema istiot covek, istite peperutki koga ke me gusne , bakne. Ne e praviot, zatoa izbledele emociite.
Воопшто не станува збор за појава на трета личност во случајов Со партнерот стапивме во врска кога имавме 19 и 20 години со што живееме во различни градови, но се гледаме 2 до 3 пати во неделата и скоро секој втор месец одиме некаде на викенд. Практикуваме забавни активности кои најчесто се иницирани од моја страна. Во последните две години како што стануваме постари и позрели полека животот ми тргна во нагорна линија во кариерата (како што и треба да биде во тој период од животот). Почнав да вложувам во својата иднина, кариера, го решив сопственото станбено прашање и сл, но кај него го нема тој раст, не ни покажува желба за раст и развој самоиницијативно туку морам јас да го поттикнувам и туркам цело време. Имаме разговарано да се пресели со мене во Скопје, каде што живеам и сум понудила да му помогнам со барање работа и слично, но цело време добивам одговор дека ќе се пресели за некое време и секој пат кога ќе дојде моментот рокот за селење се продолжува. Сакам да верувам дека кога тогаш ќе се пресели, но не можам да живеам во заблуда и да го трошам и моето и неговото време се со помислата дека "некогаш" би се преселил. Мора да нагласам дека од сам старт бев искрена и кажав дека минимум следните 20 години се гледам во Скопје и затоа си купив стан, така да од таа страна сум чиста. Секој пат кога ме одбил да се пресели со изговор дека ќе се пресели за Х месеци мене ми се гасат емоциите и воедно надежта за заеднички живот во иднина зошто и покрај неговите зборови делата не покажуваат иницијатива по ова прашање. Се е во ред се додека не се во прашање некои посериозни животни одлуки, кога треба да се разрешуваат вакви прашања имам чувство како да сум во врска со истиот човек од пред 4 годнини. Мислам дека е во ред кога се напредува и оди напред не 100%, но сепак да има некаков flow и од другата страна за да може да се одржи бар некако континуитетот во животот. Не мислам дека е фер и за двајцата да си го трошиме времето аку на крајот од денот исходот е ист, а тоа е прекин на врската заради самата селидба со тоа што мене веќе подолг период другата страна ми кажува дека ќе се преселиме заедно за Х месеци и тоа само се развлекува. Ајде нека сум себична, но 21ви век, не сметам дека нареден чекор во врската мора секогаш да е влегување во брак. Ние со врскава сме на истово моменталново ниво некое време и колку повеќе се пролонгира толку повеќе ми се гасат емоциите. И пак ќе нагласам најмалку што сакам е да го повредам со прекин на врската, но сепак не би сакала да си го попречам мојот личен прогрес заради истата. Само би нагласила дека би можела да терам вака уште долго, но самиот факт дека постои и најмалата шанса во иднина навистина да не се пресели ми прави притисок и одбивност и јас времето кое би го потрошила во иднина на оваа врска би било залудно потрошено, но се ова е хипотетички зошто никој не може да ми гарантира што ќе се случи во иднина
@Mrs.Styels Не сте на иста бранова должина и мислам нема ни да бидете. Не си го троши времето за никој. Тој сепак не е дете, возрасен е и штом досега не се променил, тешко дека тоа ќе го стори во иднина. Особено кога е разговарано на таа тема, а плус си била доста искрена уште од сам почеток. Едноставно немате исти желби и амбиции и тоа е во ред. Најфер би било секој по својот пат. Не гледам поента во измачување кое не води на никаде.
Јас ја поддржувам типката да ја прекине врската доколку навистина чувствува дека дечкото ја уназадува и не гледа никаков прогрес во нивното заедничарење. Плус различни градови, он цело време пролонгира да се пресели кај неа,одбива помош од неа за наоѓање работа, е веќе гооолем минус за машко во тие години. Мислам дека он не сака да си ја наруши својата комфор зона,а комфор зоната е нај опасното нешто.
Те читам веќе неколку дена и се двоумам да пишам.Премногу ми падна жал за бебето,биди силна. А за новата девојка ич да не ти е чудно што и дозволува се и угодува тоа ќе биде така дури не ја придобие,а откако ќе ја придобие ќе почне со забрани,со искористување,со малтретирање.Никако немој да мислиш дека ќе имаат среќен крај.Тешко на новава девојка којзнае како ќе заврши со ваков психопат.Утре и неа ќе ја остави за некоја друга.Убаво ти кажа феминкиве треба да бидеш среќна што навреме си се спасила,нормално е да ти е тешко и да те боли но со тек на време ќе помине колку и да мислиш дека е тешко на крај ќе сфатиш дека не вредело за ваков психопат да патиш.Цел живот е пред тебе,ќе запознаеш нов дечко што ќе те сака и почитува. Во цела ситуација неможам да сфатам како мајкава на бившиов твој има лице да ти се јави покрај се што сторил син и, или да те праша како си и дали ти требало нешто.Се ќе помине еден ден нема ни да се сеќаваш на овој период.Само биди силна.
И јас сум со многу сличен став дека комфор зоната е мн лоша работа. Тој моментално е вработен во градот каде што живее и има добра плата, па најчесто тоа е изговорот дека во Скопје немало за таа работа да има исти услови и таква плата, а јас навистина сум се и би се заангажирала пак да најдам нешто прикладно за него. Како што поминува времето секој си гради живот паралелно во посебни градови и доколку продолжи ова вака не мислам дека има шанса да се пресели во Скопје
Тогаш не е целосно искрен со тебе, од една страна манипулира дека ќе се пресели во Скопје, а од друга страна не сака и е со ставот дека во Ск, нема да ја има платата што моментално ја зема. Очигледно е дека нема шанси ликот да ја остави работата таму и да дојде да живеете заедно. Мора секогаш партнерите да се целосно искрени меѓу себе и да си кажат што мислат и што сакаат, ако си мачкаат очи никаде не води тоа. Размисли уште еднаш, и онака тој е во друг град моментално,дај си малце време за себе испитување, ако неговото присуство не ти недостига или немаш желба да го видиш, или разговорот по телефон те заморува тогаш јасно е што треба да направиш. Против себеси немој да идеш никогаш! Ако нешто не ти е убаво, и ти го нарушува мирот, те фрустрира, тргни се по со време.
Да бидам искрена, тоа што кажува за платата и работата во Скопје е само обичен изговор. Тој не сака надвор од комфорната зона и тоа е факт. Ако сака, ќе успее, кај и да е, се друго е изговор. На тебе е да го прифатиш ваков или да ставиш крај. Треба да му поставиш еден вид ултиматум, сепак се работи и за твојата иднина. Веројатно и се плаши од неуспех, но секој почеток е тежок. Дури и да не вроди со плод, повторно ќе проба. Само што тој не сака, се плаши, песимист е. Искрено, јас до сега би ставила крај, бидејки ако нешто најмногу ме нервира е пасивноста од страна на партнерот.
Тој не сака да се пресели од неговиот град, ти исто така. Не гледаш дека сте на слично ниво, само што ти го гледаш Скопје како некое место надвор од комфорт зона? Инаку да, треба да биде искрен со тебе наместо да одолговлекува и да те остава да чекаш во неизвесност дали и кога ќе се случи тоа. Не е фер. Ако двајцата имате различна верзија за иднината, не знам како би продолжиле заедно.
Кажи му го ова вака исто, со исти зборови. Како што на нас ни го кажа. Види реакција. Може го плаши да се пресели кај тебе, може не му е комфорно и се плаши од заеднички живот. Можеби го мачи нешто. Можеби е нешто во прашање кое воопшто не си го помислила. Треба да го седнеш на муабет.
Дали е нормално некој да е од почеток додека ве запознава премногу љубопитен? Значи ок е да го сфатам како да е заинтересиран, ама нешто не ми штима, прашува се и сешто, до кој ми се родители, што работеле каде како зошто, секој ден по 2пати прашува што има ново, ми личи како трачар искрено.. Па кај сум била, мислам ми пишува каде си му враќам еве сум и ми вика каде еве Само еднаш го имам видено ако продолжи кај и да е ке го отерам у к...