Денес добив меил од газдата на станот дека ме отстранува како еден од закупниците после разводот нормално, и ми требаа некои такси да прикажам во друг институт во странство каде живеевме, а не ја знаев лозинката и му пишав на него. Ми ја кажа и ми напиша дека му фалам повеќе него што можам да замислам, и ми прати слика од доручек со картичка на која сум изразила емоции, а кога бевме различни смени си правевме доручек со посвета секогаш.. Доручекот на кој се сеќавам беше две недели пред да се разведеме. Штом го сликал му значел. А 4,5 дена пред да се разведеме водевме љубов и чувството беше како прв пат кога се запознавме. Не знам што се случи со нас навистина. Заеднички пријатели ми велат дека нема ден да не плаче по мене и дека едноставно многу страда. Не бил со никоја после мене, и дека откако му го најдоа хипотироидизамот и е на терапија, многу посвесно ги гледа работите. А исто , 24/7 го мислам и ми недостасува ужасно. Со никого не бев посреќна и никој не ми фалел толку како присуство и само да заспијам со него. А сонот е највисок степен на интима!!! Со никого немам така спиено... Да не праам муабет за комуникацијата и хуморот кој го имавме. Грижата..Ох боже колку се грижевме еден за друг.. Тој поготово. Не знам што се случи со нас... Ако навистина една тироидна може да направи толку хаос од психата на еден човек без да биде откриена, во состојба сум да се омажам и по 10 ти пат со него. Телото не ми реагира на други мажи воопшто. Гадни ми се. Пред некоја вечер прв пат после 3 месеци пробав да направам нешто со еден кој е прекрасен дечко и баш мој тип еротски, ништо, ми се слоши.. Прекинав веднаш. Болно ми фали, колку и да мислам дека сум ок , знам само дека морам да станам наутро и да работам, а сѐ останато е бланко лист. Ништо не ме радува.
@Mentalna85 Една од hoover-манипулаторските техники е и плачење преку заеднички пријатели, за да стаса до тебе. А директното обраќање е секогаш глумење жртва. Би ти рекла да постапиш како мислиш дека се чувстуваш, како внатрешниот глас ти вели дека е најдобро. Но, нека биде тоа со ладна глава, за да не ти биде тешко подоцна пак.
Ти благодарам драга на советот. Она што не ми дава мир и простор да го пуштам од себе се сликите на безусловната грижа.. На пати сметам дека таа енормна грижа беше дури трн офф за многу нешта .. Самиот почеток ни беше "благословен" со многу проблеми и тој беше одговорен за многу нешта за мене. Како дете ме учеше да одам. Па короната ја поминавме заедно. Лок дауните беа многу тешки за тазе заедници. Ги преживеавме. Колку пати само завршив на болница и се грижеше беспрекорно. Моите ги сакаше и почитуваше повеќе од мене. Претходните манипулатори не беа така грижливи, барем не на толку природен и непретенциозен начин. Кај нив тоа повеќе е шоу он.. Еднаш не истакна што направил. Единствените неколку испади му беа последните години кога во пијана состојба во друштвото раскажа сексуални анегдоти за кои после ми се извини. И беше годината кога почна да има психички проблеми и не можев да го препознаам понекогаш. Почна да зема антидепресиви и сѐ се промени. Како да влегуваше во манија..некој серотонински синдром..нон стоп зборуваше и стана многу иритабилен. А имал тироидна која му ја открија зимава кога се разведивме, а беше третиран со антидепресиви.. Почна да доживува аноргазмија, и стана опсесивен со тоа, и последниот месец после многу кавги ми рече веројатно ја изгубив атрактивноста за тебе, а јас како повредена навалив на развод. Не знам , знам само дека ми фали. Внатрешниот глас ми е нем.
@Mentalna85 Би ти рекла пред да избрзаш со било каква одлука, да поразговараш со психолог. Дај си внимание прво на себе, со цел да му се врати "звукот" на твојот внатрешен глас. Потоа мислам полесно ќе ти биде да одлучиш што и да е.
Да драга, и јас го мислам истото. Нема потреба од брзање. Вистинските љубови умеат да чекаат.. Дури посакувам да запознае некоја или едноставно да има секс па да си види како се чувствува.. Да си има време и тој убаво да си се ислуша себе. На психолог едвај чекам кога ќе најдам време и сакам добро да се информирам за антидепресивите што прават кога се дадени на погрешно место. Поготово последната врста месец дена пред да се разведеме, кога му ги сменија, зашто од првите немаше подобрување, е тогаш почна правата журка. Земање таблетата утрото и вечерта не можев да го препознаам. Влезе во акутна дисфорична агитација. Цела ноќ шетавме низ град и не знаеше што прави. Имаше ужасна главоболка која ме асоцира на серотонински синдром и како кажав погоре МАНИЈА. А сите доктори ни велеа дека е нешто нормално за почеток и уште му даваа комбинација со антипсихотици за да спие зашто не можеше. Беше ужасен месец во кој двајцата не знаевме што ни се случува..
Да мила Ели. И погрдни и многу убави. Рамнодушна не паметам да сум била. Ако ти умееш да чувствуваш само еден тип на емоции, да ти го дадеме светов да го водиш.
Болдираново не ти го разбрав, како мислиш еднонасочни? Не рамнодушна туку веројатно нема златна средина кај тебе, одиш во крајности или го мрзиш-монструм или го сакаш и копнееш по него
Еден тип на емоции мислев де. Ели, во право си, јас сум далеку од смирена или балансирана личност природно. Мојот сентиментален свет е многу интензивен, но за тие зборови конкретно, сопругот влијаеше заслужено сметам. Кога некој ќе ти ги даде најбожествените литургии, а подоцна ќе те прати во место толку мрачно за да се опише, не знам кој би издржал да остане така кул. Неговите сексуални анегдоти во друштво и други останати деградации кои се случуваа подоцна, да, ги начнаа тие погрдни зборови, но никогаш не сум ги сокрила и убавите, а ако си ме читала би знаела и за нив.
Еве сега пак го мразам , зашто во друштво во мое присуство раскажуваше како некој трансексуалец му ја дал најдобрата тантра масажа и стави акцент на тоа како му ги масирала јајцата, зашто и другарите му раскажуваа без девојките секако, а и ја испаднав другарка вечерта, а и неколку пати потака истотака. Шорцеви кои ги носев често за на плажа од што ми беа комотни да ми каже дека не сум ги соблекла од себе зашто ми рекол дека сум многу секси во нив и да се смее. И да не ми доаѓа на битни настани од многу значајни наши пријатели повеќе пати зашто не се пушело во ресторанот. А измеѓу сево ова да е крајно грижлив и одговорен за сѐ останато. Да не помине ден да не ми купи цвеќе, омилено чоколадо(иако ова не ми треба, тој сакаше), да организира годишнини наши кои јас ги заборавав. Да ми помага да напредувам професионално и да ми пишува задачи ко на дете, да ме потсетува на мојата агенда, да ме чека со вечера од работа, да ги сака и посветува внимание на моите , да не купува работи што ги сакал зашто мене ми требало нешто повеќе тој период и сѐ ова со негови средства. И ај сега имај златна средина.
Сепак сте биле години во брак и нормално е не е така лесно преку ноќ неговото присуство да го избришеш. Голема љубов си имала према него ама не избрзувај со одлуки, времето лечи и не знаеш што друго ќе ти донесе. Може и одново да се споите ама што знам , после сите направени глупости од негова страна дали мислиш дека би можела ете пак да си со него ? Не е лесно години во вода да ги фрлиш ама пак, прво одмори па после размисли што со себе.
@Mentalna85 Штом сте се развеле, нема сега потреба да си ја тормозиш психата со вакви прикаски, кога те читам искрено како да се трудиш од петни жили да евоцираш убави спомени за да го оправдаш, да си докажеш дека е посебен. Чуму ти треба тоа сега? Во секоја макар и најужасна врска има убави спомени, да ги повикуваш одново и одново нема поента, нема ништо да промени, само повеќе ќе се затвориш кон светот и кон другите луѓе. Престани да верглаш колку бил убав, ваков онаков, добар, нежен, паметен, пријатен итн. Да бил навистина таков, ќе сте се развеле? Не, никој од олку убаво не бега. Ти треба време. Кога ќе помине доволно време да метаболизираш сѐ што се случило, ќе се искристализираат работите малку подобро. Не се мачи.
@Mentalna85 хани, те прочитав и искрено не знам што да ти кажам за да се чувствуваш подобро, не постои универзален совет за љубовни проблеми. Јас тинејџерка би ти кажала ако мислиш дека вреди, бори се, дај му шанса пак, сепак сите грешиме нели? Но јас одамна бев тинејџерка и сега размислувам на друг начин. ⬇ Сега никогаш, ама никогаш не би се вратила на човек кој без разлика колку бил грижлив во еден момент ме повредил. Порано ја правев таа грешка, сега не доаѓа во предвид, тогаш ми се одмилува, ги губам сите чувства и преферирам да свртам нов лист, да поработам на себе а тоа што се случило гледам на еден вид лекција. Не сум била во брак, не знам како би постапила, веројатно би барала компромис па доколку не се најде би заминала, и секако зависи од проблемот. Имав еден човек што многу го сакав. Ме повреди, не личев на себе, ќе успееше некако да ме манипулира ама јас толку заљубена па ги игнорирав тие црвени знамиња, човеков имаше другарка со која беше близок и раскажуваше секакви сексуални анегдоти па кога го потврдив тоа неколку пати, тоа беше масло на оганот, јаготка на шлагот тогаш ставив крај, мислев дека светот се срушил врз мене, толку многу ми недостигаше што прифаќав да имаме и само другарски однос само за да биде близу мене. Една вечер седнав, размислив со ладна глава и размислив убаво за се што се случуваше. Стегнав заби, него го избришав од секаде, а себе се ставив на прво место. Сега сум нова личност, минатото го оставив таму кај што му е местото и научив што и како да постувам во иднина. Но доста за мене, само сакав да ти ја доловам поентата. Размисли убаво, со ладна глава, ако е потребно посети и психолог, но не избрзувај да донесеш решение. Сигурна сум дека ќе го надминеш ова.
@Mentalna85 чим еднаш си пресекла добро размисли дали сакаш пак да се вратиш на истото. Знаеш некогаш лошите моменти ги надминуваат убавите. Без разлика дали некој има депресија..не заслужуваш да бидиш понижена. Кога некој има проблем си тука за него сакаш да помогниш, но тоа не значи дека таа личност треба кон тебе да се однесува без почит. Не е во ред интима да се пренесува пред пријатели. Едно извини не ги решава проблемите. Тоа плачење пред други не може да ги избриши постапките. Прекин на брак е многу комплексна одлука, нормално е дека ќе ти фали, ќе се сеќаваш на се што сте поминале, но најдобро за тебе е да побараш стручна помош. Секогаш се гледа да се решат проблемите во бракот, да стани функционален и покрај се, но ако тоа било тогаш невозможно, кој ти дава гаранција дека пак нема да биди исто, дека пак нема да бидиш повредена.
Ти благодарам на поддршка! Тешко ми оди зашто ниеден претходно не ми дал толку внимание и грижа. Ниеден не беше толку одговорен за нашиот однос како тој. Другите не раскажале сексуални анегдоти пред мене, ама пак ни оддалеку интерес и одговорност како овој.. Се наоѓам како на мртва точка или нула степен на балансот. Има доволно вредни нешта за да бидам, а и да не бидам со него. Вака се чувствувам.
Ти благодарам на поддршката драга! И јас во минатото полесно се справував со загуби и умеев да си го послушам рациото или здравото его во односите, но во брак многу е поинаку. Поготово како нашиот. Бевме сѐ еден за друг. Можеби и таа пренагласена грижа и размазеност која си ја дававме направи од нас еден вид брат и сестра на крајот. Испадите со анегдотите се случија при крајот кога веројатно по моја визија моето присуство почна да го доживува како другарско... Сѐ бевме растопиле во веројатно нездрав фамилијарен однос и љубов за едно партнерство. И двајцата бевме далеку од нашите, живеевме во странство. Короната ја поминавме сами. Станавме сѐ она што го немавме од другите кои исто ни значат во животот. И измеѓу сево ова многу надворешни проблеми кои не ни даваа мир. Знам, повторно барам причини да го оправдам, но и јас не бев светица, не на начинот на кој тој ме повреди, но сепак и јас сум го повредила на мој начин со барања за развод уште на почетокот кога немав ниедна причина поради кризи за моите кои ми недостасуваа. Со неодговорност кон делови од нашиот соживот. Далеку дека јас бев прекрасна во се'. Ќе одам кај психолог за многу скоро и уште еднаш ти благодарам за советите и споделената приказна. Драго ми е што си добра сега! ♥️
Ете, сама си знаеш, ти фали чувството, а не човекот. Мораш да бидеш трпелива, внимание и грижа ќе си дадеш сама на себе без да креираш зависничка врска. Има и други мажи на светов, опуштено.
@Mentalna85 нема да заобиколувам, мислам дека во случајов ти си манична. Прекратко сте биле во брак, сѐ било турбулентно што е нормално на почеток, сега мислиш дека била некоја невидена љубов. Знам дека не си тинејџерка, а не бил ни тој, искрено, однесувањето и на двајцата е крајно тинејџерско. Опседнатост со секс и внимание. Ако се вратиш со него и двајцата ќе пропатите уште повеќе. Најдобро е секој да работи сам на себе, а романтиките да ги оставите на страна. Доручек со посвета е едно, реален живот е друго.