Прв пат слушам ова од тебе, а меѓу муслимани сум растен. Кај другарот Албанец сум одел којзнае колку пати, а 3 сестри има, и со нив сум се дружел. Кај другарка муслиманка и сам сум одел, и пред татко и сум ја криел кога излегувала со дечко. Татко и како син ме гледаше, може дека немаше, не знам. Најчесто проблем доаѓа во мешани врски, а за пријателства и одење дома по кафиња не знам некој да прави проблем.
Види, јас сум христијанка, и мене гајле ми е они шо ќе праат. И за христијани и за муслимани важи. И мене ми беше чудно отпочеток, но прифатив. На нас христијаните чудно ни е тоа, го сфаќаме како заостането, застарено. Ние сме послободни. Но познавам такви ситуации и кај христијани. На моја другарка христијанка не и даваа дома другар да донесе. За дечко да не збориме. Ова ви го кажувам за да не мислите дека иам нешто против исламот. И не мислев ништо лошо со тоа шо го пишав . Баш напротив, мислам дека муслиманите се добронамерни луѓе, да си гладен ќе ри даат да јадеш обавезно, мирни се, и си ја почитуваат културата и традицијата, шо може е различна во секој дом. Со среќа на девојката, нека си го чува и сака, и секако ќе мора да им ја прифати традицијата ако сака да влезе како невеста.
Реално, на никого не му е гајле дали на тебе ти е гајле. Проблемот лежи во генерализирањето на твоите претпоставки, а всушност немаш појма какви се обичаите кај другите. Ако е реална ситуацијава, ја место да препишувам на религија, би се запрашала зошто некој не сака да му влезам во куќа. До религијата не е проблемот, сите што сме растеле во мултиетнични населби ги знаеме обичаите на другите, така да веројатно до тебе е.
Не знам што е со нападиве ако некој има поразлично гледиште или искуство од твоето… значи има и муслимани затуцани и христијани затуцани, се дружам со такви. Имам муслиманка другарка што татко и не и дава да работи… а камоли дечко да фати… имам другарка друга исто муслиманка што се заљуби во христијан па цела фамилија доаѓаше нејзина да го тепа да се заканува на дечкото кој денес и е сопруг и има дете со него. Имам прва братучедка која е мажена за муслиман, Арап, па се ултра модерни и воопшто немаат никакви заостанати сфаќања… мајката негова е забулена исто и сестра му а братучедка ми уште гола што нема излезено па е прифатена како нивна ќерка и воопшто не им смета тоа, исто имам христијани пријатели што не смеат ништо да прават без дозвола на татко им и сл… така да некои имаат и поразлично мислење од вашето, не значи дека ако сте муслимани или православни и ако некој имал различни ситуации со тие вери дека нема такво нешто во тие вери. И нормално е да си ја браните верата… ама не набедувајте дека некој лаже.
Bubace te znajme kakva si ko ke te fatat zoltite minuti... a deka sfakanjata ne ni se isti ne se i nema da bidat pa ti kako sakas
Тебе те имаат фатено веќе и те држат долго време, постојано си дрска и безобразна со членки не би било лошо да си го побараш тригерот и да си поразговараш со психолог. И да, секој размислува различно ама тоа ни најмалку не ги прави дотични.
Кој мене не ме прима дома, не го примам ни јас дома. И да имате свој дом, нека не се добредојдени тие кај тебе. Јас на твое место така би постапила
Штом не сте ме цитирале, нема ни јас поединечно, туку генерално ќе зборам. Не знам дали селективно слепи се правите сите, најсериозно. Мислам, стварно ми е мило што немам бар у моја околина македонци од ваш калибар, полни со предрасуди, отров и омраза. Што знам, може и како зрачиш тако привлачиш. И ја не би примила у куќа токсична особа, ниту би одела кај таква. Ама пак не би препишувала на религија, националност или временска прогноза, туку на карактер. И да, секогаш ќе се бранам кога некој јаде...ај ќе кажам трици без никаков основ.
За да опстани таја врска или брак,само надвор од мк оти овде стариве се многу заостанати и тие ги прават проблемите. На никој немуе гајле за верата дали бил албанец,македонец или калбоец ама нашиве "роднини" и пријатели носопикачи во приватност уништуват се.
Па ако немаат ништо против тебе и ако те прифатиле.Зошто да им е проблем да дојдеш ако сакаш да ги испочитуваш за празник да им честиташ.Ако врската ви е веќе толку сериозна.Можат да те претстават како идна снаа, невеста.Што мајката он тогаш иде кај тебе така слободно, ако држат така до адетите и верата и он не смее кај тебе да оди.Немој да ме разбереш лошо ова што ќе ти пишам.Има родители што притајно може да се против не му одат директно со муабетот на синот за да не расипуваат однос да не се караат ќе викаат "Ајде бе што ќе ја шета, ќе му здосади и ќе ја остави после наша ќе си земе."И тоа он што ти вика да живеете заедно да земете стан или му идат одоколу со муабет неговите.Да не испадне ти со него во стан, а он после кај неговите да има невеста друга да му најдат.Ти земи со твојот дечко сериозен муабет да си направиш што и како понатака, дали ќе бараат име да менуваш, вера.Ти речи му па ако сакаш да живееме сами во стан нели треба да дојдете да ме барате кај родителите, така е адетот и да се запознаат.Како ќе се договориме за веридба за венчавка, за свадба речи.Каква невеста јас ќе сум, јас со тебе во стан а не знаат дека си се оженил, дека имаш жена ?Не после да си кршиш глава да се чудиш што те снајде не биди наивна.Извини можеби грубо ти доаѓаат моите зборови.Не може тоа така и ти си нечие дете.Неговите кога те запознале што ти кажале?
Бев атеиста, одев со една фундаментална христијанка. Постев, немавме секс за време на пости, 3 пати неделно во црква од 8.00 молитви духовен отец. Читање библија нон стоп. Пак не поверував длабоко дека има Бог. Никад немавме проблеми со верата јас се правев по христијанството. Сега сум со атеистка а решив да станам будиста. Медитирам по 2 часа дневно. Неа не ја замарам со медитација.
Абе да ама родители се родители и на крај свет да отидеш. Што знам, уште е рано да се рече дека не ја прифаќаат и дека нема да ја прифатат, само треба време и секако да не бидат баш во заедница во иднина.