Овој тип на ласкање можи да те уништи. Колку само девојки имаат паднато на истата финта. Девет месеци во врска, тој ти спомнува живот заедно, брак и деца. Боже-господе, не сфаќаш дека те манипулира? И си размислила каков е животот со некого без ти да имаш свои финансии? Знам случаи како твојов, години после тоа се каат кутрите. Луѓето не се исти кога ќе почнеш да живееш со нив, се менуваат. И аман со ова, нашол 18 годишна, да вртка дека таа е посебна, ја запознава со родители, оти тие на негова возраст “курвишта невидени“, ни во кафич да не ги носи. Страшно, срамно однесување. Ако сакаш да знаеш каков е карактерот на еден маж, обрати внимание како се изразува за други девојки пред тебе. И аман, доста со бајкиве, почнете малку порационално. Запиши го тој факсот, не си го заебувај животот за “дечко“.
Многу е веројатно дека нема да не послушаш што и да ти кажеме, ама типот е класичен манипулатор, човек кој те сака не се однесува така, он само сака да те контролира и да станеш зависна од него.. Замисли, се омажиш за него, сега ти вика нема факултет, утре ќе треба да работиш, ќе ти рече нема работа, дома ќе седиш.. Ти треба дома да седиш, деца да чуваш, со 0 образование најмногу што можеш е во маркет да работиш и тоа ако ти го дозволи.. Совет од мене, како на сестра, прво откачи го типот, после види кога има втор уписен рок на факултет бидејќи првиот веќе помина, запиши си се на факултет, и стани независна, самостојна, прошетај го светот, самата ќе сфатиш дека бирање помеѓу дечко и образование е детска работа.. Секако дека образование треба да одбереш, мани се од типот, иначе ќе дојдеш во ситуација да ти пригова зашто си купила влошки од 75 а не од 50 денари еден ден..
@_Peperutka_ а ајде еве искрено кажи ти што мислиш, зошто не би сакал он да идеш на факултет? И јас и дм студиравме па пак сме се гледале. И од други градови кога идат во Скопје да студираат пак се гледаат за викенди и празници со партнерите. Еве живо ме интересира зошто мислиш дека му смета и вреди да го одбереш него.
@_Peperutka_ премногу си млада за да се врзиш толку рано. Цел живот е пред тебе и допрва треба да искусиш некои работи. Денес ти поставува услови за факс, утре за работа. Размисли дали сакаш да бараш пари за секоја ситница од него? Да те сакаше, ќе те бодреше да се запишеш и да го завршиш, би ти бил подршка. Ова неговото е посесивност, љубомора, егоист.
Se do pred 1 mesec dodeka spremav dokumenti za upis i se toa toj se znaese i se bese normalno. Koga bese terminot za upis bev i gi dostaviv dokumentite i togas znaese i mi rece samo so srekja. Sve se desi ustvari pred nekoja vecer. Zborevme na kamera, samo sto dojde od rabota i ocigledno bese premoren. Rabotata sto ja raboti e teska i pogotovo letovo mnogu se iscrpi i sama sum svedok rabotese i po 12 sati dnevno na sezona. I se normalno muabeti, i pred da legneme me prasa dali izlegoa rezultati od fakultetot, kolku predavanja ke imam nedelno i slicno. Rezultati izleguvaat na 11ti i jas taka i mu kazav i togas mi rece neznam kako da ti kazam ama jas sum pod golem pritisok. Na rabota sme haos, nemam vreme za nisto i sama gledas edvaj se gledavme letovo a vo isti grad ziveeme, sega koga ke pocnes ti na fakultet sekoj den po patista uste porasean ke bidam ke mi bide pametot kaj tebe nonstop, jas nema da mozam vaka da izdrzam mi rece. Dolgo mislev ama znam deka ke se izedam sebesi. Na rabota imam previse rabota, i onaka nonstop te mislam, vaka ke bide uste i pobeter. Ke padnam psihicki veruaj. Zatoa pred da izlezat rezultati i se ostanato razmisli uste ednas za fakultetot. Neznam dali ke moze da prodolzi vrskata na toj nacin. Jas sakam da bideme zaednoso i sama znaes ama na ovoj nacin mnogu tesko ke bide. Jas na rabota po celi denoi, ti skopje po celi denoi, kola ne vozam kako ke se gledame voopsto. Razmisli ubavo i koga ke bides spremna kazi mi sto si odlucila. Toa bese celiot muabet po koj iskreno mi se slosi i ne zaspav do 5 sabajle mislejki...
Те манипулира, сака да го жалиш, се гледа дека сака да те фати на емоции.. Нема да се гледаме, дрн дрн, замисли утре дома ќе ти вика уморен сум, ти чисти, уморен сум, ти чувај ги децата, а он седи пред тв додека ти црнчиш дома 24/7 чистејќи, перејќи.. На таков ли да спаднеш, па тој нема ни асална плата излеа, црнчи за минималец, гарант едвај средно завршил, уште и ти ако работиш за минималец негде, греота.. Таква ли иднина сакаш за себе?
Каков манипулатор, секоја чест. Капа долу. Ќе се заебеш, немој. И јас со дечко ми сум у врска на далечина па наоѓаме начин за гледање. Животот е еден, дечковци еден куп. Имаш прилика за студирање, немој да ја пропуштиш. Многу сакаат да студираат а немаат како.
Ти речи му - епа откажи се од работата за мене. There, solved it. Океј сега сериозно. Имаш врски што низ све и сешто ќе поминат заедно и не си поставувале меѓу себе вакви услови. Откачи го, плс.
Многу врски успеале и на далеки растојанија не се гледале со месеци, со години, вие имате можност секој викенд да се гледате, јас сум студент што студира во Скопје, а не сум од таму, секој викенд си одам дома, евентуално некогаш останувам и по две недели таму. Не му е до тоа што ќе имате малку време за да се видите, има интернет, телефони секој ден ќе сте во контакт.. Да не е исто, ама оној кој те сака искрено, што ти мисли се најдобро не се однесува на ваков начин, не е себичен. Дечкото за некоја година ќе наполи 30 и сака што побрзо да си оствари фамилија, може и е притиснат од околината, а со тоа што е токсичен, себичен знае дека неможе да излаже некоја девојка блиску до неговите години, па си игра со чуствата на деца.
А зошто само ти да праиш компромиси? Зошто само ти да се откажеш од факултет? Тој што не смени работа со нормално работно време па да се гледате? Работава демек ти откажи се од се, смени си го скроз животот од корен, а јас нема ич да излезам од комфор зона. Ти реков жртва сака да испадне, демек јас еве по 12 саати на ден работам, а ти ме оставаш. Ако сака да сте заедно ќе напраи и тој компромиси, а не само ти да се откажеш од се.
Pred mozda 5 meseci dobi ponuda da napusti rabota i da zamine Hrvatska so obezbedena rabota, prestoj, hrana, predobra plata i plus so nekolku kolegi. Ponudata bese za 6 meseci pa ako mu se svigja moze da ostane kolku saka. Negovite kolegi koi bea slobodni vednas se spremija da zaminat a i toj sakase i duri mi kaza sakam da odam. Jas od sam start go presekov a tek bevme zaedno 3 meseci, izvini mu rekov ama ako zamines ti sega koga ke se vratis jas nema da postojam za tebe. Zasto taka zboris mi rece a mene odg mi bese nemozam da bidam vo platonska vrska, da ne vidam nekogo 6 meseci i da bidam vo vrska. Em toa ne e blisku pa ke pojdam ja koga sakam i toj ke dojde koga saka, duri i mi rece da otideme zaedno ama uste bev vo sredno togas.. Ne deka samo ja sum sega uceneta, i jas ednas mu postaviv uslov i ne otide. Pred mene im se javi i im rece ne me planirajte mene za hrvatska zenata ne me pusta.
Се мислам што би те советувала, бидејќи јас не ни размислувам за две опции. Само за едно. Но, ти имаш 2 ситуации. Ако одбереш факс може да те притиска нон стоп да не можеш да се сконцентрираш на учење и цело време со нервози. Или ако го одбереш него и да ти биде како што погоре членките те посоветуваа. Запомни само дека: Љубовта е долготрпелива, таа е љубезна; љубовта не завидува; љубовта не се велича, не се надува. Не греши, не барај за своето, не се лути, не размислувај за зло. Тој не се радува на неправдата, туку се радува на вистината. Поднесува сè, верува во сè, се надева на сè, трпи сè- ова е добро познат цитат. Затоа верувај ако тој те сака искрено ќе сака да си најсреќна на цел свет.
Ова си го пишала дури го пишував моето мислење за тебе. После ова што го прочиав и двајцата сте си токсични еден за друг.
@_Peperutka_ Ако сакал да те земе и тебе со него прво тој ќе отишол, ќе завршиш ти средно па ќе се запишеш на факс во Хрватска. Премногу сте токсични еден за друг, мора да се има слобода во една врска за да функционира. Треба да се подржувате еден со друг, да се бодрите што повеќе да се качувате нагоре, а не да се влечете во дупка и цел живот да тапкате во место. Ако не врзете се со лисици и одете заедно секаде.
Епа сега испаѓа дека не си била воопшто жртва, туку овој сега payback ти прави. Ништо, врскава е пиши-пропало, мое мислење.
Џабе ја советувате, вака праи, така праи, ако она си умислила дека мора да е со типот по секоја цена, нема да ја разубедите никако. Пишуваат мислења, бараат совети ама не им се слуша баш вистината коа ќе им ја плеснеш у лице. Секој си знае за себе и нека си праи што сака со неговиот живот, последиците тука ќе си бидат, ќе се трпат ама па најубаво од сопствените грешки се учи.
Не ми се верува што читам. Жената не ме пушта? Жената? Во вистинска нормална врска нема поставување услови, не може да сте 24/7 заедно, нормално е да имате работа и обврски. Што не се откаже и од оваа работа тука, па ќе те гледа цело време. Ако не го шутнеш сега ќе продолжи да ти врти прљави лажги и за други работи.
@_Peperutka_ слушај паталец. Бегај подалеку дур не ти е касно! И да останеш со него и да прифати дека ќе одиш на факс, толку ќе те контролира и манипулира шо ќе си ги заебиш најубавите години од животот како студент и на крај ќе те натера да се откажеш. Ден денес не можам да си простам шо бев толку глупа и наивна и не сфаќав дека ме лаже. Среќа на време ми дојде умот па завршив факс, ама пак ќе кажам, најубавите години и спомени ми ги упропасти. Кај шо те читам одма ми се враќа филмов и се нервирам, истиве муабети ми ги праеше
За жал, што и да напишеме, оваа нема да послуша наш совет. Нека ме бриши модератор, нека се лути членкава ама само глуп човек може да се откаже од образование, напредок или кариера поради дечко. Нека боли, реалноста е таа. Море има да го избришам засекогаш, да не ми ни види ни слушне веќе, тој ќе ме условува. И не е тоа љубов, љубов е кога ќе ти даде поддршка и ќе сака да гледа како напредуваш во животот. Овој на 27 години, што веројатно веќе е спремен за семејство, ако не ја забремени и да ја затвори дома деца да гледа, еве на.