Можеби се' уште го држи разочарување или лутина и можеби ќе му помине. Можеби... Ако веќе некое време размислувал за крај па сега тоа и го кажал и направил, тогаш ти претстои период кој сите сме го поминале и колку и да е тешко и болно, на крај ќе биде добро.
Ако после расправијата работите се вратиле во нормала според мене он не држи лутина, туку има размислувано за прекин на врската подолго време. Изговор му е расправијата, ама како што и самиот ти рекол причината е бидејќи не те сака. Ќе помине со тек на време.
Мислам дека ги немам точните зборови што би можеле да те утешат во моментов, ниту пак сум паметна за истото. Би кажала само остави си неколку дена да ти легне, исплачи се доколку тоа ти е потребно и пробај можеби да го прифатиш фактот дека ќе мораш да продолжиш без него. Пробај да се преокупираш со други работи, некое хоби, работа и слично. Можеби да одиш во теретана, пилатес, на почести прошетки и слично за да се “регенерираш” на некој начин. Би кажала прави го сето она што би ти правело задоволство и пред раскинувањето за да се потсетиш што си и која си и нормално да продолжиш со животот, од причина што не смее да ти застане поради една препрека. Не сакам да осудувам не знам колку долго сте биле заедно, ама мене ми се чини дека не ти раскинал поради само таа причина. Можеби веќе долго време се оладил и не бил сигурен како да ти каже па се фатил за тоа како изговор. Пак ќе кажам не би сакала да судам, бидејќи да раскинеш поради една караница за мене е банално.
"Проблемот" има име и презиме и сето друго е изговор. Многумина играат на таа карта наводно да не го повредат другиот. Е сега како што многу други пишаа, нека си го окупира времето со работа, хоби, други луѓе бидејќи да седиш сам и во тишина во таков период е смрт. Ќе мине ни прва ни последна, ќе се најде друг јунак. Поздрав и со лесно и бргу да мине.
@CoverGirl10 Според мене, нашол друга. Тоа што сте биле на далечина мислам уште толку го потврдува тоа. Често пати, кога ќе најдат друга, прво седат на два стола. И тек кога ќе се осигураат со другата, раскинуваат за баналност. Односно, и јас го делам мислењето дека само ја чекал расправијата како изговор. Не го зборувам ова за да те до-повредам, туку едноставно да не се разочаруваш, па да го молиш и слично. Не му го храни и така глупото его. Оној кој вистински сака, ги решава проблемите и не раскинува туку така. Штом не му е галје, тебе уште помалку нека ти е. Истовремено, премногу ми е жал што така ти направил, бидејќи знам како се чувствуваш. Вака преку ноќ, знае да биде трауматично. Но, дај му време на времето. Се ќе се среди, само глава горе
Вака доцна во ноќта собрав храброст да побарам совет. Проблемот ако можам да го наречам не е со дечко ми, туку со родителите. Со дечко ми сум веќе една година, и доста добро се согласуваме. Од него го добив сето она што не го добивав од претходните партнери а повеќе тука знаете низ што поминував со бившиот. Е сега околу проблемот... Моите се во странство и за празниците се вратија во Мкд. И веќе некој период инсистираат да го запознаат дечко ми, имаат некои застарени мислења околу сето тоа и јас повеќе не знам како да ги премислам и не знам како да се одбранам од нивните коментари: одите една година, викни го да го видеме, не сте малку заедно, не сте млади, бла бла бла... Ми наметнуваат притисок, премногу форсираат а јас се уште не сум подготвена за таков чекор. Не сакам блискости со фамилиите иди ми дојди ми сеуште поради некои свои причини и ставови. Кога сето тоа го кажувам добивам коментари во кој што го напаѓаат дека тој не сака да дојде. Не, воопшто не сакам форсирања и не сакам толку лесно да ми влијаат и да им исполнувам желбички само за да го исполнам нивното очекување. Додека за брат ми важат други работи шо имало врска кога ќе донесе девојка дома, него воопшто не го притискаат околу тоа. Татко ми е инает човек а тука некаде е и мајка ми. Со нив сум во одлични односи кои не сакам да ги расипам ама една врска не можам да имам без напнување од нивна страна. Знам дека ќе ми кажете дека јас така сум се поставила но тие едноставно се такви. По претходната врска си ветив дека следен човек што ќе го донесам дома е мојот иден сопруг. Сета ова тема кога ќе ја начнат, ме гуши, ме тера на плачење и секогаш завршува со расправии.
Мислам дека добро постапуваш што не сакаш уште сега по дома дечко ти ..и толку блискост со фамилии . Денешно време веќе скоро сите кога се во врска исто ко да се верени ..сум видела некои парови уште неземени нивните фамилии толку блиски станале пред време сватови. Девојките по цели недели се кај дечкото дома, знам една колешка кај поранешниот дома кај нив им чистеше..леб месуваше ..што ли не ..за на крај овој да и раскине . Јас не сум за толку блискост со фамилијата додека да се венчаме (зборам иако сум сингл). Во времето на моите родители од дома не ни знаеле дали имат некој/ а или немат.
@bicycle не моеш ти да ги смениш возрасни луѓе со свој карактер, какви и да се родители ти се сепак, си ги знаеш и си ги имаш прифатено. Сигурно сто пати си разговарала за ова и викаш на крај со расправии завршува разговорот затоа ќе мораш да ги игнорираш колку моеш. Нема друго, некои луѓе не сакаат да разберат, они си имаат зацртано нешто и толку е, никако неќат да слушнат за друго, си тераат како што мислат дека според нив треба. Да ги убедиш не верувам да може, само да не се замараш, остај ги, нека зборат. Коа ќе почнат да ја отвараат темата ти затвори ја и смени тема, дај им до знаење дека не ти се праи муабет за тоа. Да прекинат нема шанси, у прва прилика пак сигурно ќе ти спомнат но ти пак понашај се као да не те допираат нивните зборови мораш така. Се надевам не ти досадуваат 24/7 и само за тоа да напињаат, тоа веќе ужасно е и стварно голем проблем. Ако е така тогаш ќе мораш малку подруго да се поставиш спрема нив и поостро да изреагираш. Никој не е должен да трпи притисок и гњавење.
А си пробала вака да им го кажеш- сеуште не сум сигурна дека е вистинскиот, сеуште нема потреба од запознавање. Дали со тоа што напнуваат да го видат ти прават притисок да се мажиш? Што им менува тоа побогу, дали ќе го видат или не, дали ќе се мажиш или не. Непотребни притисоци и туркање кон избрзани одлуки.
@bicycle тешко е, али ти си таа која мора да им каже на родителите кои се црвените линии. И да, ќе се налутат ама ќе им мине, ќерка си им, мораш да бидеш силна. Уздите на твојот живот се во твои раце, ти си таа која кажува кога и како не тие. Така да, настапи цврсто на земја и кажи кој е главен и немој да си попуштила. За кратко тие ќе почнат да покажуваат поголема почит кон тоа што правиш и велиш и тајничко ќе гаат годост дека ќерка им знае да "тропне" на маса и да каже кој е главен.
Ќе пробам денес јас да ја начнам темата и да им кажам се што имам притоа да ги искористам зборовите од @Biljarkata па да видам што ќе биде. Утрово разговарав околу тоа индиректно со мајка ми, малку мрчеше. Ќе ве известсм пак.
Најбитно е да сфатиш зошто те напнуваат, за да знаеш како да се поставиш. Моите родители сакале да запознаат дечко, за да видат дали ќе му најдат мана и да ме тераат да му раскинам оти не бил за мене. На првиот не му најдоа мана ама мене не ми беше погоден, на вториот истите мани му ги најдоа, што и јас ги увидов подоцна. Ама никогаш не обесувале, ајде мажи се побрзо, ајде не си мала. Мислам многу глупи грешки и трагедии се дешаваат од тоа напнување на родители да некој се омажи/ожени, као помалку гајле ќе му берат или помалку време/енергија ќе им троши во животот ако е во брак? И такви случаи сум видела, ама никогаш не сум ги разбрала, ниту мотивите на едните, ниту потчинувањето на тие мотиви на другите. Фала богу, доволно си возрасна да живееш сама, доволно си возрасна и да процениш, кога е време за кој чекор во животот. Се надевам родителите ќе имаат капацитет да те разберат. Со среќа.
Со дечко ми еднаш сме спомнале запознавања и слично и двајцата сме согласни дека не сакаме и не сме спремни за тој чекор уште. Тој е повлечен, ќутлив и мирен човек, не велам дека нема маани, кој ги нема? И не сакам уште сега да му правам незгодни моменти баш поради тоа што нема да биде опуштен вска набрзински да му споменам а и тие блискости иди ми дојди ми.. Моите сакаат да видат каков човек е, кој и што е, стандард упознавање. Научив од грешките од минатото и тоа е едно од нештата што ќе им ги напоменам. На крајот ако не прифатат, да сме живи и здрави. Ќе најдам начин, само ете сакав мислења. 5-6 глави размислуваат подобро од една. Фала.
Здраво на сите, малку е чудно прашањето ама искрен одговор само сакам… дали би ви сметало родителите на партнерот да се “понемоќни” од вашите? Во смисла финансиски? Пример родителите на дечкото се добро ситуирани, добру позиции, факултетски образовани, а на девојката се обични, работат по фабрики и.т.н.? Ама искрено,јас мислам дека цело време од кај дечкото ќе викаат дека им доликува некоја од подобро семејство… можда грешам ама тоа е мое мислење, значи зборуваме за честа работа сепак, не со кражби, нелегални ствари, скромни ама чесни луѓе… Можи ми е само комплекс, не знам…
И мене ме гњават со тој притисок за дечко ... пред некој ден другарка на сестра ми ја прашала за мене ...А сестрата ти имала ли е воопшто дечко некогаш....јас разбирам македонска работа да се брка носот секогаш кај шо не треба..и секогаш туѓо гајле берат. Пак се скараав дома на 30 г.сум одила ..25 не биле малку. Гледам шо побрзо да најдам работа и да завршам еден испит....тука се гушам ..
Не е важно тоа, зависи од фамилија до фамилија, некои семејства на дечкото па не сакаат семејството на девојката да е финансиски помоќно од нивното.
А ти не ли имаш уста да кажеш чил у камено доба со ова модерно време не е исто. Ако ти е по лесно ќе најдам некој што ќе ме користи и малтретира може? Спушти им, каков е тој родител на сопствено дете свои бубачки да му фрлаш.
Тука е битен односот меѓу машкото и женското. Ако двајца се сакаат, а пред сè се почитуваат меѓусебно не гледам зошто ова би влијаело. Многу е побитно како партнерот те доживува тебе, зашто ако нешто му префрлат тој треба да си го изнесе ставот. Од тоа како тој ќе се постави со нив зависат многу работи. Нема зошто да си го доживуваш како комплекс прашањево.
Не би ми сметало ништо од родителите, пошто ниту ги дејтам ниту ќе живеам со нив. Ако треба да живеам со нив, се би ми сметало, и помоќни, и понемоќни, стално ќе има рчки за наоѓање. Наоѓање партнер од ,,соодветно семејство,, ми звучи многу кастински. Ма и утописки. Стално едните ќе бидат финансиски помоќни од другите, и тоа не би требало да има никаква врска со врска и брак, јер двајца влегуваат во тоа, не две фамилии.