Аха да, гледам колку е напреден. Детето немал да си го пушта на градинка туку морало мајка му да го чува, она најубаво знаела деца да исчува.... поголем ред флаг од ова нема, тоа му значи оти кај нив мајка му е главна а снаата ќе биде телевизор без тон. И како тоа се мажиш за се шо доаѓа со него? Поминаа тие времиња кога се мажувале и за неговата фамилија, сега веќе жените се свестија. И девојката си кажа дека не сака да си остави супер живот и супер плата за да оди тутун да нижи. И тие пари секако нема да ги добие, туку старите ќе и ги земат. Има на некои шо им одговара таков живот и нека си живеат, ама на ова девојче очигледно не му одговара така и најубаво ќе биде да раскинат додека е време.
Не знаев дека поставувањето ултиматум те прави заостанат. Не го познавате ниту него, ниту неговите родители, ама знаете се за нив. Не ја присилува на ништо, не и ставил пиштол на глава, и кажал да си одбере што сака во животот и толку. Тоа не го прави ниту глуп, ниту прост, ниту заостанат. И се кладам дека е многу подобар и повреден човек од некој градски фаци што чекаат на +30г мама и тате да им дадат пари за кафе и да грицкаат пластична лажичка на чаршија по цел ден.
И после 20г ќе го има на телевизија како дава интервју со копачот во рака и како вика дека си зел албанка за жена....
Нека не ви перат мозок дека ултиматум значи дека знаеш што сакаш во животот. Тоа е само алатка за некој емоционално да те изманипулира. Девојката убаво си објасни во постот за какви луѓе станува збор. Вистинска здрава врска се заснова на компромис и договор а не на ултиматум. И дајте не збориме за село во Швајцарија, туку во Македонија, на спрат со неговите, што е апсолутен хорор ако старите се со заостанати мислења.
Они не се на иста фреквенција. Џабе е шо е добар, и најдобар да е, џабе е. Пишав веќе дека и јас порано имав дечко од село. И раскинавме, не сакав со него да продолжувам, уопште за сериозно не го сфаќав пошо си знаев каква сум и оти не сакам на село да живеам. Не ми се допаѓа тој живот тамо. Јас си сум навикната да станам сабајле, и да си излезам да си пијам кафе во блискиот кафич, или да одам на сладолед некаде, да идам до некој бутик, или ако треба нешто ситно да се земе да го пуштам детето да оди да купи пошо продавницата ми е блиску и има се. Сакам и на работа да одам а не да се кичмам по нивите и да голтам прашина. И што кога беше он најдобар? Беше навистина добар дечко, и ете го глеам сега женет си е, и се сликаат со жена му по нивите и ливадите со свекрвата, поцрнети од сонцето. Си викам фала бого Адидас шо избега на време оти и ти така ќе беше. Наместо на кафе, ќе стануваше сабајле кравите да ги раниш и тутун да нижиш додека рацете не те заболат. За ништо на светов не би си го дала овој живот шо го живеам моментално.
Во ред е тоа. Ваш живот, ваш избор. И нема потреба да омаловажувате и навредувате некој кој не го познавате и има различен поглед на животот од вас. Не може сите да се директори, некој мора да ора и копа, некој мора да ја напасува стоката и да ја молзе, тие луѓе заслужуваат многу поголема почит отколку што добиваат.
Најјако е како во вакви случаи одма правите споредба градски vs селски фаци. Ги ругате градските дека се неспособни и дремат по кафичи, за разлика од селските што се вредни и садат компири и краставици дури седите под клима и сето ова го пишувате на фемина форум.
Аха, има такви шо и од куче се плашат, ама битно на форум да се зборело колку селскиот живот е добар, колку молзењето на крави е корисно.... Дија дија, коњче...
Види сега, животот на село знае да биде и подобар од град некогаш, ако селото е швајцарско, ама македонско не, особено под вакви услови ко на членкава. Пола и повеќе од селата наши се пропаднати пошто не сакале и не можеле да ги одржуваат, ама ајде тоа е друга тема.
Па нормално оти збориме тука за македонско село . Јас иам одено тука по германските села и да ти кажам комотно можам да се преселам тамо, оти буквално се има. Исто како помалите градови во Мк. Само шо многу поубаво е.
@Wh@tev3r Да читаше, ќе разбереше дека не се проблем ниту нивите, ни селото, ни копањето. Ниту пак е муабетот мрзливи vs работни луѓе. Проблемот е да мислиш дека брак е меѓу тебе и твоите родители, а сопругата успат само да прави како ќе и кажете. Проблем е да не ја почитуваш девојката/сопругата, да слушнеш нејзино мислење и да не сметаш дека е подеднакво важно и таа што сака. Проблем е да поставуваш ултиматум само затоа што не била воодушевена од идејата за брак кој главно ќе се одвива меѓу него и мајка му. Плиз, како е сето тоа напредност?
Тие што живеат во село никој не ги прави неспособни, туку баш напротив, многу работни луѓе се. Проблемот е што тој нејзе не и дал избор, туку веќе го има испланиран животот, башка крои капа на неродено дете. Во брак постои компромис а не како ќе каже мажот, така ќе биде, не сме 18 век. Што е со потребите на членката, на идните деца или се само важни потребите на неговата фамилија а не и тие на членката? Не е секој за живот на село, и не треба да се наметнува по секоја цена.
Jas mislam deka ako ne se omazis za tipot,ke go gledame vo emisijata Provodadzija,i stvarno so kopacot vo raka ke bara zena
Прво, јас пишав бидејќи вреѓаат и омаловажуваат луѓе кои не ги познаваат и имаат различен живот од нивниот. Второ, како мислиш не и дал избор? Не ја киднапирал, не ја затворил во подрум. И кажал така и така, сакаш или не и готово. И мислам дека е покоректно отколку да се влечат со години и на крај пак по различни патишта. Ако не сака, нека му каже и нека си продолжат и двајцата со животите. Нема потреба од сите овие навреди, омаловажувања и безобразие. Луѓето треба да се почитуваат според нивниот карактер и нивните дела, не според тоа од каде доаѓаат. Старите велат ако немаш нешто паметно и убаво да кажеш подобро е да си молчиш. Проблемот кај нас е во тоа што повеќето мислат дека нивното мислење е најдобро.
Секогаш ги испревртувате зборовите како што на вас ви одговара. Ако на тебе ти е убаво да работиш цел ден на нива, слободно. Јас сакам да уживам и да одам на кафе кога сакам. А не да плаќам 200 денари за такси во еден правец за да отидам на кафе... Или да ги прашувам мажот и неговите родители дали може да излезам. Поминало тоа време.
Не знам зошто и не си прекинала веднаш бидејќи очигледно различни гледишта имате а и не го влечи и него повеќе за џабе, најдобро е секој свој пат да си фатите.