Веќе се мешаат двете страни, со тоа што таа се расправа и бори со нејзините, а тој е сложен со неговите. Рецепт за пропаст.
Какво магаре, градски луѓе. А пошто читав по мислењава, кичевски. Оти градот над градовите е тоа, ЛА. Боже.
Никој не го омаловажува селото, но човек растен во град, научен на поредовен градски превоз, достапност на маркети, школи во близина на домот, дискотеки, кафичи, ресторани, подобра инфраструктура, не може лесно да се привикне на друг начин на живот. Од друга страна, човек од село полесно ќе се привикне на град, баш поради поголемата достапност на сите горенаведени. Башка зависи кои села. Наши роднини живеат на село, се бават со земјоделие. Тие си сакаат таму да седат. Јас не би живеела, затоа што се на се 10 деца од сите генерации има во селото. Болницата ти е далеку, автобус доаѓа не доаѓа, една продавница има, аптека нема. Основното. Да не зборувам за нешто повеќе. Не е лошо селото, за тој што има потекло од село, ама градски човек тешко дека некогаш ќе се привикне. И тоа не значи дека плукаш по луѓето од село. Си избрале си живеат, јас не би. Особено македонско село.
Не можеш да ги ставиш на страна. Тие веќе се наметнале како член во нивната врска. Ако се вмешаат и нејзините WWIII не бега. Како што кажав, и неговите и нејзините нека кажуваат мислења, сум за тоа. Ама до таму да е работата.
@ArabellaStarfall супер ова го кажа, но нема идеално т.е никогаш нема да е идеално во ниедна врска. Човек треба да е свесен за ова, ајде пример врската ќе им заврши. Со следниот што прави? Еве нема да е од село, ако одиме по логиката на нејзините. Ќе му најдат нешто друго. Од вакви неарни во глава луѓе, се распаѓаат и десет годишни врски. Така да, нека си стави на кантар и нека си измери. Она ко да бара ние да ја правдаме, а детето да го плукаме. Не ми се допаѓа. Нека си седне и нека си одлучи. Чини наспрема не чини. А не со офф топици сега ќе се вртиме 20 страни.
Е да, ама и двете страни треба да имаат муда да им кажат на родителите до кај можат да одат. Овде на форумот не можеме тоа да им го дадеме, или ако некој/а очекува да се собереме 5 души и да идеме да им ги решиме проблемите со нивните, sorry to break it out, али тоа нема да се случи.
Шо толку се фативте за родителите на девојката? И да се во право и да се во криво, она не ги послушала и се борела за нејзината љубов. Затоа е со него. Но тоа никад нема да се деси од негова страна. Пошо он мама си ја сака и слуша.
Бидете реални, на колку од вас нема да ви пречи ќерка ви да сади тутун? Ама најискрено. Немам против село ништо, тие си произведуваат и благодарение на нив имаме зеленчук и овошје. Ама цел живот сум живеела во град, и сега да одам тутун да садам нема шанси. Сите потекнуваме од село, да, и нашите родители, ама не секој сака да работи по ниви.
Ајдеее, гледам се крена интелектуалната фела и големите писари од форумов и тука, па и по другиве теми да вртат муабети демек некој понижувал земјоделци и сточари, само оти не сакал земја да работи. Јес да и вие не сакате, али овие другиве не се ко вас, они се луѓе од друга класа, нема шо да сакаат нешто у ваш ранг да работат. И све се на село мажени, со земјоделци... Рекле НЕ, не учам факултет, ќе идам тутун ќе нижам. И цело семејство со сите комшии застанале и групно аплаудирале... Да знаеме, оти е неискусно дете, али на форумов све либерте се, годините се само бројка, дента чим 18 години напуниш одма магично и искуство стекнуваш и фронталниот кортекс ти се развива... Али не е крив тој што те начекал млада и неискусна, него ли ти оти си млада и неискусна, па го дозволуваш тоа.. Мех.
Искрено повеќе би ми сметало да биде со мрза, наркоман, алкохоличар, коцкар, насилник, со некој на кој цел свет му е крив, а тој секогаш е во право, некој кој не е само критичен и не знае да се погледне во огледало, отколку со некој кој можеби моментално не е добар, ама е умен, амбициозен и знае што сака во животот и работи да го постигне тоа, без разлика дали би копал, возел, летал. Ако таа е ок, јас ќе бидам уште повеќе.
И јас сакав да пишам дека тоа што дал ултиматум е најдобро нешто што им се случило, ако двајцата сега бидат паметни и се одлучат да раскинат, ама ме исплашивте. 100% сум за врски да функционираат т.е. да завршуваат со ултиматум за одредени работи. Да имаме или да немаме деца не може да биде компромис, дали да живееме во Македонија или во Германија не може да биде компромис ако некој зацртал дека сака да остане во Македонија исто така дали да живееме во заедница или не не може да биде компромис. Со ултиматумот и покажал каков е навистина и кои се неговите желби. Па боже мој, зар има нешто боље од тоа? Наместо да ја влечка и да ја манипулира и жената слепо да се пресели со неговите, незнаејќи кои се другите очекувања од неа таму. Пола од жениве што се жалат на форумов не знаеле колку се нивните мажи мајчини синови се додека не погрешиле и се преселиле со неговите, пример. Тој и кажал што сака, отворено и тоа е совршено! И мислам дека не е битно во темава да се дискутира дали човекот е заостанат, дали е тоа типично размислување за луѓе од село. Не е нејзина работа да го убедува како треба да размислува и да го поправа. Двајцата нека си одат по она што го сакаат. Тоа е тоа.
Ама членката си има работа, што има да оди и тутун да сади и по нивите таму. Тоа таа ако сака, а не тој да и наредува тие ако работеле по нивите и таа, немало да легачи, па си има работа. Може неговите се земјоделци, нека си работат по нивите. И дечкото нека работи по ниви, не му забранува. Ама таа ем на работа, ем на ниви, ем по дома ручек да прави и да чисти.
Затоа земав во предвид за кој град се работи, а по постовите, најверојатно е Кичево. Во земјава многу малку градови може да се сметаат за развиени градови, Скопје, Штип, Кавадарци, Битола и Тетово. Толку. Се' останато е мешавина меѓу град и село, што поради навиките на луѓето (во сред град имаат ниви), што поради тоа што државата нема денар фрлено да се помрднат, што поради иселеништвото и немање што воопшто да работат тие луѓе. Со изумирање на идустриите и транзицијата, градовите тешко дека се навистина градови. Еден Пробиштип со 3000 луѓе, настанал како индустриски град, денес индустрија не ќе да има. Па повеќе е село, иако се води како град. Како што швајцарските села што ги спомнаа, тешко дека можеме да ги сметаме за село по наша дефиниција, затоа што се населби, приградски. И апсолутно се согласувам дека човек од село полесно ќе се навикне на град отколку обратно, само малце премногу е смешно (мајка и') што живее во едвај град, со едвај еден булевар, непостоечки асален хотел, нефункционална албанска општина, секоја куќа со нелегално оружје (независно од етникум) да зборува кој е сељак и од село.
Уште си премлада. Мој најискрен совет ти е да не брзаш и секогаш, ама секогаш да си го слушаш инстинктот што ти вика. Прво, верувај дека имаш уште многу животот да те научи. Имаш уште многу да се искалиш, уште многу премрежја да поминеш понатаму. Јас би ти препорачала да му дадеш време на времето и да уживаш во животот. Пиша дека сакаш да патуваш и да создаваш нови искуства. Направи го тоа, оти ќе ти биде криво. Сосем нормално е тоа да ти се шета на тие години. Седни си и добро размисли си дали сакаш да си скратиш некои такви работи. Мое мислење е дека треба да ги искусиш дури си млада, да уживаш во животот и да не влегуваш во посериозно нешто сеуште. Само тоа послушај не и не брзај, па после неколку години кога си позрела поинаку ќе гледаш на нештата.
Членката има 19 години. Каква работа мислиш дека има? На крајот, ако таму се гледа, нејзино право. Ама дека она е тргната на успешен пат за судија, не е баш.
Никој не ја тера со сила. Не сака. Нека му тури пепел и крај. Тоа што дечкото гледа на животот со едни очи, а таа со други не значи дека еднипт или другиот е прост, заостанат итн. Како што пишаа други, искрено и кажал, сакаш, не сакаш и готово, нема потреба да се тупи.