Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Љубовни проблеми и совети

Дискусија во 'Врски' започната од bilkata, 4 декември 2009.

1. Jana_♡

Jana_♡ Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2021
    Пораки:
    163
    Допаѓања:
    452
    Не знам дали во Скопје по пазар имаш излезено. Едино овошје што не расте тука е увезено, другото се е од тука. Млекото и сирењето што го купуваш дома сигурно не ти е од Шведска увезено.

На eliesaab, Purpleheart и Feminka22 им се допаѓа ова.
  2. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.082
    Допаѓања:
    268.971
    Ама тој не сакал да се бави со земјоделие, затоа имало простор за компромис.
    Дали сериозно вакви компромиси би барале од пилоти и хирурзи?

Кога некој за себе знае што сака да работи и да биде, не можеш тука ништо освен сам ако не сака, неважно пол. Ако сакам да сум детектив еве пример, партнерот што ќе го имам мора да живее и да се носи со ризикот што се подразбира со мојата професија, плус да е доволно флексибилен пошто е работно место кое некогаш и нема смена. Односно да биде свесен дека ќе се случи да пропуштам родендени, годишнини, школски претстави, слави, некогаш и одмори итн.

Ако не може да се носи со тоа, не може, не е се' за секого. Не може од мене да бара да сум за викенд само детектив. Не иде тоа така.

Пример ми беше само, аплицирај буквално на секое работно место што не е 8-4 канцеларија, понеделник-петок. Светот не може да функционира без секоја можна професија која постои, вклучително и камионџии, и детективи, и земјоделци. Некој може да живее со нив, некој не може, ама тој некој со себе мора да расчисти што може и што не може прво.

На Annath, senjorita-v, Dentina и 8 други им се допаѓа ова.
  3. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    41.434
    Се бави, се уште работи и земјоделие за викенди.
    Има и убава работа плус, а и таа.
    Купија стан во град при убава куќа во село.
    Селото не е многу одалечено од градот, но нема основни работи за да живееш нормален живот а под тоа мислам на амбуланта, школо, аптека.
    Има само 2 3 маалски продавници што не се добро обезбедени и ретко има превоз -комбе или автобус за до град.
    Ако има доволно патници супер, ако не воопшто и нема да тргне превозот, за 2 3 не им се исплаќа да возат.
    Тие за викендите одат таму, помага мажот на другарка ми на татко му, а дур и се занимаваше со земјоделие и пред нејзе и пред да се вработи каде што е сега.

На Martka, SummerGirl, Feminka22 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.082
    Допаѓања:
    268.971
    Ама во ред, тоа за нив ете е успешен план. Не секогаш е изводлив. Ако некој решил со која било професија да се занимава фул тајм, прилично е чудно да побараш да се откаже од истото, ако сам не изрази желба.

Важи исто и за тебе и за мене и за секој, ако сме решиле, сме инвестирале во опрема ли, во школо ли, сакаме да сме тоа, притоа не сме деца туку возрасни нели, еве не знам.

На Annath, senjorita-v, Dentina и 5 други им се допаѓа ова.
  5. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.001
    Допаѓања:
    35.233
    Дечково е затуцан и старомоден затоа што има такви размислувања, не дека е од село.
    И да, добро е што и кажал како планира, што нема да ја лаже со години.

На Luna91, Selena01, MeowMeow и 8 други им се допаѓа ова.
  6. Jana_♡

Jana_♡ Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2021
    Пораки:
    163
    Допаѓања:
    452
    Затуцан затоа што сака да живее во село а не да се гужва во кафез од 50 квадрати? И за тоа што сака да си ги воспита децата сам а не некоја рандом тетка во градинка со 30 други деца? Ај ти се молам не лупетај. Тоа што некој живее поразличен живот од тебе и сака други работи не значи дека е затуцан. Само затоа што не испаднало по нејзино и он не попушта не значи дека е затуцан.

На eliesaab и Bitter-Sweet им се допаѓа ова.
  7. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.162
    Допаѓања:
    49.363
    Random tetka? Abe se slusate li so zborite
    I u skolo ne idete za da ne ve vospituvaat TETKI? se gleda deka vi fali socijalizacija malce so svetot

На Maca Macka, Luna91, Dentina и 11 други им се допаѓа ова.
  8. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.001
    Допаѓања:
    35.233
    Затуцан е затоа што уште сега планира ненаправеното дете немало да оди во градинка, туку мама ќе го чувала.
    Затуцан е затоа што и кажал ако тие работеле и таа, немало да легачи, значи треба и на работа да оди, и по ниви, и ручек да прави.

Па има што живеат во село па не се затуцани.
    И тие што садат тутун садат од што мораат, од тоа живеат.
    Земјоделци се, и никој ништо нема против нив.

Најдобро е децата ни на училиште да не одат, што има да ги учат рандом тетки, кога може бабата дома да ги учи и воспитува. (facepalm)
    Леле што прочитав ејј не ми се верува.
    И нека плете детето дома со бабата. :D
    Кој век сме? :x:wasntme:

Последна измена од модератор: 4 јули 2024
    На Luna91, Em4e711, Feminka22 и 10 други им се допаѓа ова.
  9. ArabellaStarfall

ArabellaStarfall Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2024
    Пораки:
    1.031
    Допаѓања:
    6.243
    Сакајќи да го одбраниш селото, вреѓаш граѓани што живеат во град. Не сум ни слушнала 6 души да живеат во 50 квадрати стан, ама добро. Повеќе ми личи на чиста фрустрација постов отколку прикажување на предности кои ги носи селото.

Не сите сакаме да живееме на село. Затоа и има толкава масовна миграција. И не зошто сме неработници, туку поради елементарните услови за живот кои претходно ги наведов. Еве ќе земам за пример едно младо три или четиричлено семејство. Прво, за на педијатар да го носиш детето ќе треба до градот да одиш. За да купиш лекарства, пак треба во градот да одиш. Ако детето има некакви пречки во говор или општо некакви пречки, во градот ќе одиш. Нема доволно деца во училиштата, а и прашање и тоа како се одвива со оглед дека буџетот е екстремно лимитиран. За да купиш облека одиш во град, за да купиш материјали во школо, град. За да отидеш на фризер, град. Детето ќе порасне ќе сака да излезе, пак ќе оди во градот. Патиштата да не правам муабет колку се ужасни. Кола ќе искршиш попрво, него да стигнеш некаде. За тебе нешто да притреба, доктор, или нешто посериозно, поверојатно е дека ќе треба до Скопје да отидеш, него до најблискиот град.
    И кога ќе сумираш се што пишувам, немаме против селаните, имаме против државата која не дава соодветни услови за живеење во селата.

Пример, јас цел живот сум растена во град. За мене е шок да немам се достапно. Особено да се затворам во куќа на село со свекор и свекрва, а притоа веќе да ми е наредено како ќе ми се воспитуваат децата.

Сакај си го селото, живеј си, но обострано сме зависни едни од други. Ако има војна сигурно нема да се гордеам на храната за две години, а притоа детето некој да ми го изрешета.

Муабетиве ти се убитачни.

На baby-star, Maca Macka, Just.do.it и 9 други им се допаѓа ова.
  10. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.082
    Допаѓања:
    268.971
    Јас можам да живеам на село, не можам да бидам земјоделец. Прво немам желба, второ и тоа си бара акл, а и снага.
    Се' живо има достава до село во суштина, и да го нема физички да го купиш. Во сред ск живеам, па пакет.мк најчесто користам, преференца е.

Семејната структура е она што е најпроблематично, кој носи, кој меси, кој од кого што очекува, кој на што е навикнат, кој на што сака да се навикне.

И апсолутно е сосема ок да не бидеме со маж кој живее сосема спротивно од нас, од она што ние го сметаме за нормално или она што сакаме од животот. Не мора никој со никого, љубов проаѓа, лузните се засекогаш.

На tanjaaa, senjorita-v, Dentina и 2 други им се допаѓа ова.
  11. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.691
    Допаѓања:
    79.831
    Не е никој заостанат, затуцан ни идиот, премногу си земате за право, само едниот сака едно, а другиот друго, толку. Тоа е целиот проблем. Ама има решение, се прекинува врската и секој си бара тоа што ќе се согласи и вклопи во неговото гледиште за брак и живот каков што сака да има.

На FridaodaMk, Dentina, Wh@tev3r и 3 други им се допаѓа ова.
  12. Wh@tev3r

Wh@tev3r Истакнат член

Се зачлени на:
    10 септември 2020
    Пораки:
    451
    Допаѓања:
    1.651

Прикачени фајлови:

На Dentina му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Dentina

Dentina Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.827
    Допаѓања:
    39.535
    По возраст можам мајка да ти бидам. Ќерка од 18 имам.
    Ти го велам она што и нејзе би и' го рекла ако би ја имала твојата дилема: заврши прво факултет. Не трудна. Не мажачка. Млада си, има време.
    Дури и хипотетички ако ти е во твојата дома неподносливо, ПРВО факултет. Терај се себе си. Ако не ти одговара факсот, смени. Ама да завршиш. Зашто после, ако останеш бремена, те земе и слично, ќе бидеш во шах мат позиција. Угоре високо, удолу длабоко.
    My two cents.

Последна измена: 2 јули 2024
    На baby-star, Annath, MeowMeow и 13 други им се допаѓа ова.
  14. Milaa111

Milaa111 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2020
    Пораки:
    93
    Допаѓања:
    47
    Имам голем проблем, цел ден плачам и не сум паметна во ваква ситуација да го решам, ако сакате да ми дадете некој совет. Му се јави претходната сопруга на мојот дечко (као демек детето да се чуе со татко му) но таа цело време зборуваше на телефон, и овај ради тоа што бев јас до него и слушав се и вика ај подоцна ке ти се јавам ќе збориме. Му викам зошто не збориш затоа што сум јас тука? Ми вика па што има ти да слушаш тоа не е твоја работа. Почна да ми се дери зошто сум напоменувала што да прави тој, јас сум му го водела животот, која сум јас итн дури и ми рече дека не можел да ме трпи.. И вчера цел ден се допишуваа на телефон. Мене не ме регистрира како да не постојам тука Тешко ми е не знам што да правам веќе само мене ова ми сe случува....

15. Just.do.it

Just.do.it Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.463
    Допаѓања:
    7.846
    Немој да очекуваш дека ќе прекинат контакт ако има дете.
    Мој совет е да прекинеш со дечкото.

На iloveyou29, Martka, Anettta и 3 други им се допаѓа ова.
  16. Milaa111

Milaa111 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2020
    Пораки:
    93
    Допаѓања:
    47
    Знам дека ќе комуницираат за тоа и му имам кажано дека тоа не е проблем. Но зошто вака мене ми се однесува тоа ми е тешко, зошто како јас да не сум битна во неговиот живот?

На Feminka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    41.434
    Се сеќавам на тебе од претходните проблеми со него.
    До кога ќе толерираш? ( настрана овој проблем)

На Maca Macka, CoverGirl10, CameliaMiller и 3 други им се допаѓа ова.
  18. Just.do.it

Just.do.it Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.463
    Допаѓања:
    7.846
    Зошто очигледно не си битна за него.

На senza.parole, SummerGirl и Anyshka им се допаѓа ова.
  19. Polyincognito

Polyincognito Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    8.285
    @Milaa111 Ах цени се себеси повеќе и откачи го.

Не дозволувај никој да те прави да се чувствуваш дека си вишок, дека сметаш или дека не си важна.

Верувам дека многу ти е тешко, но he ain't the one. Дозволи си да си најдеш љубов и човек каков што заслужуваш :f:

На Martka, senza.parole, Anyshka и 3 други им се допаѓа ова.
  20. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2017
    Пораки:
    3.396
    Допаѓања:
    12.823
    Ај прочитај си го текстот уште еднаш и процени самата, дури и замисли дека читаш мислење од др членка….

Комуникација помеѓу нив мора да има поради детето, меѓутоа сметам дека треба да има јасни граници. Исто така, воопшто не ми се доапаѓа како тој се изразува, воопшто нема почит кон тебе.

На senza.parole, Anyshka, CameliaMiller и 3 други им се допаѓа ова.