Сметам дека треба да созрееш. Имаше пишувано за фејк профилите на дечковците на другарки, па дечкото што не те рецкаше па не знам таму што. Прво порасни и созреј. Второ не читаш што се има по темата за снаи и свекрви?
Да, имав пишувано и врз основа на тоа не побарав совет, сепак фала што си посветила време да пребаруваш. Доволно сум созреана да размислам пред време дека кредит и кирија не се наивни работи, сепак се наследуваат
@Ta-mara , ова е многу комплесно прашање и само ти знаеш да си го одговориш, секако во разговор со партнерот, да видите што највеќе ви одговара. Тука секој може да пиши како треба да се живее, а и секој знае како треба, но во реалноста не секогаш е така поради финансиски причини. Реално во Македонија со овие цени е скоро па невозможно да се купи стан/куќа во кеш до некоја нормална возраст со нормална плата. А како продолжуваат да растат, и со кредити прашање е колку ќе може да се купи. Ќе ви требаат години да соберете само пари за учество. Па, размислете си добро која опција е за вас најдобра и како сакате да ја градите иднината. Дали моменталната жртва ќе ви донесе идна благодет или пак не сте спремни да жртвувате ништо и сакате комфор уште од старт. Јаре и паре тешко кај нас.
Јас па мислам дека не е толку страшно, штом има 5 години да отплаќа кредит, ќе го отплати и завршена раб, ти работиш, тој работи, е сега, нема ли некако опција кај неговите посебен спрат ако е во куќа или нешто така? Или пак, неговите и твоите да ви помогнат да купите стан....
Site vikate kirija da odi itn, ama nikoj ne veli deka samo plakjash ko na posedok da si i nishto pojche, ako se ina uskovi da se sedi na svoe najubo.
Тоа е супер што дечкото е самостален, ама јас не гледам причина да живеат под кирија, додека он има кредит за исплата. И ако имаат каде да живеат, е само трошок плус. Нит па гледам причина да живееш со дечко. Со маж да, али со дечко не. Е од коа ќе се земат, можат слободно под кирија или да си земат кредит или он да го рефундира кредитот и да си купат свое, да не ги фрлаат парите на кирија.
Нема да е страшно ако те читаме за кавги во темата Снаи и свекрви, страшно ќе е ако те читаме по весници заради свекрва ти. Подобро е да си земеш кредит за стан, отколку заедница со твоите или неговите. Родителите се тука за да помогнат ако сакаат ама секој сам треба да си го живее животот. Партнерот го бираш за вие двајца да градите заеднички живот, не вие двајца и цел свет со вас и после колеж.
Јас кредит не сакам да земам, тоа ми е последно што ми треба во животот, не сакам да се задолжувам, ми е криво од причина што дечково стварно ми се свиѓа и е добар и се, ама преку ова не знам како
Па тоа е и поентата, што сакам да знам на што сум и како размислува, мене ми е важно ама овој дел некако како да ме оттргна од се.
Поарно ќирија цел живот отколку некој да ти ја јаде нонстоп душата. Верувај. Чим он не сака со неговите, значи има нешто. И за тебе многу подобро ќе биде подалеку од неговите да живеете. Не е животот само сметки плаќање, треба да разбереш дека тие двајца се негови родители а не твои, тебе никогаш нема да те сакаат како шо твоите дома те сакаат. Ќе ти притураат во гаќите, ќе ти ја фрлат манџата оти била многу солена, ќе ти висат врз цицките кога ќе си ги доеш децата. Така да, размисли си, убаво ти вели дечкото.
А како мислиш без кредит да земиш стан? Една обична гарсоњера е 40-50 000 евра. Ај еве да не си од Скопје, за тие пари може да земиш еднособен стан, максимум двособен па да го реновираш, и ќе потрошиш уште 10 000 евра. Па ќе треба намештај да купуваш, префрлање, ДДВ. Под 60 000 евра тешко дека ќе си. Имаш толку пари во кеш? Еве да речеме дека можете на страна да ставате месечно една просечна плата од 600 евра, иако и тоа е тешко изводливо, ќе ви требаат 10 години за да купите стан. А кога ќе ги имате парите, тој истиот стан ќе кошта дупло.
Ок, фала Ви, очигледно ништо од овој дечко... Премногу е, штета највеќе ми одговараше од сите до сега, ама за вакво нешто не би се нафатила.
Реплицирам на твојава математика иако се сложувам со сите членки погоре. Преводот у случај да не трола би значел: сакам од мама и тато се на тацна. Пошо зошто да се мачи чоек кога може да живее комотно
Ама луѓе, не лажам, да не треба screenshot да објавам овде? Навистина не сте фер, впрочем да и порано прашував, како тогаш лажам? Не знам, како не е тешко да се купи стан и намештај не ми е јасно, да имаше спрат да речеше во куќата немаше да ми е криво ајде ама вака кај не твој стан кај работи во него, што е многу многу е, фала ви како и да е. Се извинувам што Ви одземав време
Мора да нѐ тролаш сите дека ако поради ова ќе раскинеш со дечково. Мислам немам друг коментар после ова, џабе се советиве, ти не сакаш да направиш компромис а тоа е прво нешто за успешна врска.