Oке но кредитите станаа неизбежен дел од секојдневието. И во развиени земји зимаат, само што таму е пократка и полесна исплатата. Со вакви ставови навистина делува како сребрената/златната лажица уште да ти е во уста. Мораш самостојно да живееш некогаш, макар со кратење задоволства. Тоа е животот. Ако сама не пробаш да научиш, животот кога тогаш ќе те научи.
Денес ако не добиеш од мама и тато многу тешко е да дојдеш до момент да застанеш на свои нозе. Многу малку луѓе познавам што без никаква помош станале успешни, и под успешни мислам на некоја средина каде што ќе можат да си приуштат основни потреби како живеалиште, автомобил и некој океј живот без молење да се помине месец. Скоро сите што ги знам на оваков или онаков начин биле помогнати од дома финансиски.
Во ред, немојте повеќе да се мачите да ми одговарате, јас сум крива што не сакам да се заглавувам во кредити и кирии утре ден. Кој спомна дека кредитите се неизбежен дел, се согласувам, меѓутоа кај мене во фамилија нема никој кредити, па дури сестра ми купија стан со зетот, братучедите исто така си имаат свои куќи, другиот братучед направи куќа, му требаа години тоа да, ама никој од кај мене не е со кредит и тоа ми падна малце тешко, јас овде немам потреба ни да работам, па сега ќе стигнам и до свој кредит, кредит на дечко па и кирија, премногу за мене. Тој можеше да даде опција да направи спрат во куќата, многу е друго кога си на свое, а не утре ден некој да те истера ко ништо, јас сакам да најдеме решение ама очигледно ништо од ова.
Ako se mozi da se sedi na svoe, sekos sum.za namesto da se odi pod kirija. Pod kirija sedenje kaj nas da bidime.realni kaj taka mali platite, ispagja ko vo hotel da prestojuvas.
Така е. Нека прекинат лудило да глумат дека све сами постигнале без помош од нивните и да се занасаат, смешни се. А женскава ќе да трола и се заебава. @Ta-mara Ако за ова раскинуваш така лесно без око да ти трепне, а пред тебе е крупна и сериозна одлука која треба да ја донесете ти и дечко ти, тогаш ниту го заслужуваш дечкото, уште помалку си зрела. Скроз на место ти кажа @Selena01 за тоа. Ако тролаш, браво за тебе, си доби внимание.
Па и спрат да направи дечко ти, тоа пак нема да е твое. Ќе биде на татко му на дечко ти. Пак ќе треба да купуваш и да вложуваш во нешто шо не е твое па плус и стари ќе ти се мешат.
Па и стан да има дечко и, пак негов ќе биде. Утре и во брак да се, пак негов ќе си е. Може комотно после смрт да го остави на деца, брат/сестра, внуци. Не мора нејзе. Да дојде до развод, ќе треба да се спакува и да замини.
Искрена да бидам и јас не би била под кирија освен баш кога би била приморана, ја разбирам членката до некаде... Ете замислете си, почине мажот, што ќе и остави во наследство, кредит и стан кој што ќе го плаќа цел живот? Буквално, ништо ќе нема од него....
Да, ама барем ќе има нешто, а вака што ќе има? Несигурен стан под кирија на една година ли се кириите како идат не знам баш? *пак ќе има да бира на кого ќе остави, сигурно и нејзе ќе и го остави, не е баш исто, не зезајте сеа, маж ќе остави жена на улица, ќе препише на сестра брат
Некогаш не ми се верува до каде ја носите одредена ситуација. Под кирија не ви чини, во другана тема со свекрви - и тоа не чини. Тешко на мажите.
Да, да, се сложувам за кирија со тебе дека е подобро било што друго. Тоа е како пари во ветар да фрлаш, никаков долгорочен бенефит немаш. Него друг беше муабетот тука. Cекој 3ти брак завршува со развод во Македонија. Така да, големи се шансите на улица да остане утре ако спие на тоа уво дека ете дечко и има стан/спрат обезбедено.
А, бе сеа тешко и на жените за се да мислат, а еден маж да не може основна работа да обезбеди, во странство на наши години свои станови и куќи имаат, комшија работеше во странство една година овде стан купи, не е баш дека мали плати не може, кога веќе толку сите сакаат мир, ќе работиш и ќе купиш.
Како сакајте вртете ја, да имаш сопствен стан денес е многу тешко. Со македонска плата скоро невозможно да се купи, а да не е на кредит. Возможно е ако родителите ти помогнат финансиски. Или ако двете страни ви помогнат финансиски ако сте во брак. Или пак сте работеле во странство/имате енормно висока плата, приливи од трети страни, бизниси итн. Со македонска нормална плата се знае, ако двајца работите и имате солидни примања, сте штеделе за уплата и можете да подигнете станбен кредит. Е тогаш е станот ваш. Не одма, пошто најверојатно ќе го исплаќате во наредни 10, 20, 30 години. Ама откога ќе го исплатите, е тогаш ќе може да кажете дека е конечно ваш. Ако едниот брачен партнер има дом наследен од родителите, или сам го стекнал, тогаш негов е, не е заеднички, и никогаш нема да биде, освен ако не се согласи поинаку.
Јас уште осеќам дека тролаш дека никој нема кредит земено и сѐ е во кеш платено. Би сакала да бидам и јас еден ден толку успешна ама стварно ми изгледа како сите да нѐ истрола
Пиши ми лп, да ти испратам скрин сега што збориме на темава, срам да ви е што викате дека лажам, да со програмерство се занимаваат.
Искрено не планирам да бидам толку инволвирана во твојот приватен живот па да ми испраќаш скрин. Мој совет што ќе ти го дадам и последен коментар на темава како девојка што е 7 години во врска. Не вреди да си изгубиш фин и добар дечко во ова време на луди врски, токсичност и слично само поради вакво нешто. Јас и дечко ми сакавме да се одвоиме од нашите, немавме станови на наше име и си отидовме под кирија, нешто најубаво во живот што го имам искусено, слобода и мир додека двајцата работиме и тргаме пари на страна за стан и станбен кредит колку за учество. Си купивме и кола па и тоа постепено си исплаќаме и еве да ти кажам - ништо страшно не е, ниту е крај на свет. Цел живот ќе работиш и еден живот ти е па дозволи си максимално да уживаш во приватност со дечкото на млади години, понатака ќе си ја бараш таа слобода. И не си ограничувај мислењето на тоа дека не сакаш да се “заглавуваш” со кредити, биди самостојна и не чекај на тацна, колку повеќе очекуваш од твоите или од неговите толку полошо. Толку од мене.