А станот треба да се наполни иначе со ствари. Знаеш колку пари треба за да средиш еден стан? Не знаеш,поготово ако работат скромни работи,напримерр примерот твој - келнер
Доста бе ме напаѓате веќе во секоја тема аман, што сум ви јас овде, вреќа за нервоза да истурате врз неа.. Што правите, се вклучувате на форумот, одите кај мене на профил, гледате каде сум пишала нешто за да ме напаѓате? Сакам и јас да си се искажам за нешто без да ми пишувате што сум пишала во друга тема. Епа ако немаш друго решение, што ќе правиш? Кредит, кирија или ќе трпиш, ако не ти оставиле твојте, изборот е тој.
Зезнато е, не знам... Инаку, во право е членката не е само да купиш стан, треба и работи во него да опремиш
Па со овие цени по квадрат, попаметно е да си земеш место и да си подигнеш куќа полека полека со темпо шо ти одговара према финансиите е сега помачно е ама барем нема да ги полниш џебовите на газдите, а можеш и да продадеш спрат од куќата и нема да имаш голем долг.
Па не оди баш така полека со градба на куќа, треба да најдеш мајстори, а тие сакаат пари и материјал, не можеш да им кажеш сега работете една недела, толку имам пари за материјал и за да ве платам, за три месеци пак ќе ве викнам.. Мораш прво да ја изградиш куќата, да ставиш кров, прозори, врати, па после накрај тоа иде што викаш ти соба по соба како ќе имаш пари да ја средуваш.. Ама додека да дојде до тоа да ја средуваш соба по соба, мораш да имаш градба за која мораш да имаш одредена сума на пари спремна..
Има и луѓе сами што си градат, ако си со мајстори сега инвестирам за копање темели и плоча ги пазарувам за толку, наредна година за подигање спрат со плоча, истиот спрат можам да го продадам и почнувам со инвестирање за втор спрат.
НЕ е битно колку пати раскинала. Уште и вина ѝ набивате, еј! Девојче, многу долго си напишала. Кратко ќе ти речам, бегај. @Tamarkaa
Знаеш дека сега куќата поскапо ќе те фати него ли стан? Само за старт треба да фрлиш голема пара, за земјиште, темели, маркици, карабина да ја направиш ќе те кошта многу. Луѓе во 90-те кои почнале да градат, уште немаат завршено, а веќе дошла за реновирање. А, и кај ќе живееш додека ја градиш? Пак кај твоите/нејзините. Иначе ова ќе бидат последни генерации што ќе имаат можност да купат сопствен дом. Во следните 20-тина години скоро никој нема да може да купи свое. А и многу што сега земаат на кредит ќе ги изгубат. Како што кажаа на WEF 2016: "You will own nothing and you will be happy", така ќе биде. Освен ако не направиме еден ресет на светот.
А твојот план кој е? Да чекаш свекорот и свекрвата да умрат за да станеш газдарица без инвестиција а во меѓувреме 30 години да си ги мирисате прдешките?
Или 30 години да работиш за да отплатиш стан или 30 години да киниш живци со свеќи додека не цркне Бирајте девојки!
Овие шо викаат купи стан, оди под кирија изгледа не ги виделе цените и дека се опремени ко во екс Ју државите, ама битно напиши коментар колку да те има по форумов. Цените, посебно во Скопје се неразумни, платите ни за лек нема, за пазарување, посебно основни намирници хаос пичке лудило, некогаш треба и обувки, гардероба и слично. Ја немаат сите среќата да имаат длабок џеб.
Не мора во брак, и самец да е некој, давачките тука се огромни, вода, струја, парно, интернет, гориво и давачки за кола, одмор, да не додавам уште, грото мисли лесно е, ама воопшто не е.
Епа сеа најреален муабет, шо на невестето ќе му викаш, потивко, потивко, спалната на мама и тато е под нас да не ги будиме.