Ја читам дискусијата за спратовите и размислувам дека можеби и не би било толку трагично да две семејства кои се во крвно сродство живеат на различни спратови во иста куќа доколку повеќе луѓе имаа идеја што се граници. Ама не, како така како комшии, не сме ние ладен народ, ние сме топли, ние сме фамилијарни луѓе.... а цело време уствари се работи за некоја нездрава динамика со желба за контрола и меѓусебна зависност. Нормално дека од перспективата на еден традиционален маж не е сфатливо зошто неговата идна жена не би сакала да биде дел од таа мрежа, бидејќи нему му е таман и не треба да прави компромиси, ниту да излезе од комфорт зоната. Затоа и дел од одговорите за проблемот се такви какви што се.
Секој период од нашиот живот го одбележува некое пријателство. Дел траат, дел завршуваат индиректно. Не сме скарани, но обврските, животот ни прават да се оддалечиме.. Но, јас останав во контакт со една моја пријателка (другарка) од факултет. Горе-долу рачунаме дека сме бест френдс (иако за волја на вистината и таа има други пријатели а и јас бидејќи сум мажена и кругот се менува и создава па така сум блиска и со дел од жените на пријателите на мм) Мојата пријателка и јас, по завршувањето на факултетот останавме во контакт, другаруваме...јас се иселив надвор од мк, ме посетува- кога одиме во МК ја посетував, а сега ја посетувамЕ Сме имале коректни односи, сме се помагале, снаоѓале и на факултет... Кога почнав врска со мојот с , ја запознав со него (иако тогаш бев поблиска со едни други пријатели од студентскиот живот) ...но оваа пријателка некако се издвои после тоа повеќе. И сепак неможам да се пожалам од нашето пријателство, дружба итн...но, мојата преголема допуштеност да има слободија во нашите однеси, ме донесе до едно чувство на Нелагодност и негативна енергија кога сум во нејзина близина. Незнам како да се однесувам, кој муабет да го запична итн. Па затоа нејзе и е поинтересно со него , наместо со мене. Зошто? - Па затоа што, допуштањето да кога таа ни доаѓа во посета, ако не сум јас-тогаш да ја дружи мојот сопруг ме донесе во оваа ситуација.. Раѓањето на нашето дете ме донесе во оваа ситуација бидејќи кога јас ќе легнев ввкревет муабети на озбилни теми наместо со мене се тераа со него .. Опуштеност во однос како да таа му е бест френд нему, а не мене. Некогаш забораваше и да се поздрави со мене... Но сепак, јас знам дека е тоа моја вина поради лошо поставените граници на почетокот...и тоа не само кон неа туку и кон мм. Јас сум сигурна дека и вие имате дел пријателки кои се дружите...но дали некој е дотолку будала како мене дома , да отвори врата на пријателот а со тоа автоматски да си потпише нарушување на мирот и спокојот во семејството . Се започна кога после одреден период, година две три, почнавме да живееме во странство со мм и по кратка пауза се зближувме пак со пријателката (бидејќи одреден период помалку се слушавме) , наеднаш почнаа да ме нервираат следните работи, а вие кажете дали се претерани или не. Дали можеби сум оverreactung без врска за нешто. Напишаното ќе биде копирано, бидејќи си запишував позитив и инегатив вајбс за ова пријателство....: Само да напоменам, претходнста посета беше многу лоша, имав неколку испади Се решија (помеѓу мене и сопругот) Овој пат (иако веќе еднаш бев решена да го прекинувам пријателството попуптив пак- ме манипулира ко што сака)... овој пат разговарацме пред време и гледав цело време да проведам време со нив, и да се плеткам секогаш во муабетите... Епа вака' Na gosti kaj svekrvami i svekor mi odnos i nosenje alista voopsto nevnimatelno (razgoleno, no bra..nevnimavanje pri klelni stani... Kaj moitebroditeli bashka, sedenje eden do drug (jas pred moite roditeli ne sum sedela taka zaedno so mm koga mi bil decko bidejki mi bilo nezgodno, no dodeka jas se dumam i sramam ima koj neli) ... I res drugi raboti Setanje niz doma kaj nas isto po maica (Sekoj gostin koj nesaka da privlaka paznja stanuva odi do wc, se oblaka i sednuva na pojadok) No mojata saka da privlece vnimani Masiranje, dodiri (koi sto netreba da bidat,bidejki dodirite se nesto senzualno narocito česhkanje, galenje i masiranje) Bolki vo grbot, zborime nes okoku taa tema,kolku se efikasno-neefikasni Ke se namackam posle (odam jas do wc, tie se mackaat so kremata...) Demek mene nemozese da mi se rece Nemanje oset za deka postojam jas Se vodat temi nekogas ,razgovori, kafe muabeti. Upagjam vo razgovor so sila ( Sekogas da se custvuvam kako jas gostin a zatoa normalno sum jas kriva) Glupo (valkani) šali - do nekade ok ali sepak ne soodvetni (lizenje sladoled (kako go lize sladoledot komentar), paganje virsli na zemja (nekoj muabet seka se prevrtela tavata nekogas i odma na toa sleduva komentar od mm zemanje na virslite ili neznam ti sto ...) *Vo sekoj slucaj nevkusni i provokativni šali PIENJE VINO (pritoa jas nemozam sa pijam bidejki sum vo takva sostojba) potoa uz muabeti DODIRI POD MASA, turkanje so nozete (Jas od strana sedam ,gledam i treba da sw smeshkam kako nekoe prvace?) povtorno dodiri so nozete, nevkusni skokotlivi šegi ,dlaboko razgovori za privatni temi koi mozebi e podobro da se vodat so mene (bidejki sme friends) odkolku so mm ili?! Дали овие работи на кои се жалам се претерани и не се чудни или обратно? Знам дека сега е касно да се сменат некои работи, поминале години границите требало да почеток да се поставиваат- НО Некако со текот на годините, бекои работи се повеќе и повеќе се опуштаат а мене ми сметаат... Извинете на долгиот пост, се надевам се разбравме
Не е во ситуацијава крива само другарка ти.... Јас не знам како со мт си остануваш како ништо да не билло, а другарката крива? Вакво однесување од сопруг и пријателка другарка во никој случај не е прифатливо..... Јас би се мислела ако ова се случува во твое присуство, што се случува кога тебе те нема? Какви се тие сензуални допири, допири под маса?
Тие веке одамна те имаат шитнато од нивниот живот. Звучи сурово,ама подобро некој вистината да ти ја кажи во лице, да не се залажуваш. Седни разговарај со сопругот(тој ти е фамилија) и разграничи ги работите. Не е само пријателката крива,ама нормална пријателка не би го дозволила тоа. Двајцата црвен картон во твојот живот, заслужуваш некој што ке те почитува. Се најдобро
Незнам како воопшто го толерираш ваквото однесување. По се што прочитав, ова не личи на ништо и очигледно дека не те почитуваат воопшто. Да сум на твое место би се запрашала што се случува кога не си присутна. Седни, разговарај си и постави граници ( ако веќе не е касно )
@Leonessa Moon што пишуваш ти??? Пријателка оваа ти била уште и бфф? Па дали? Како ти да претеруваш тука, овие се понашаат ко во врска да се и тоа пред тебе, не знам како и поминуваш покрај се ова.. Јас ни минута не би била во брак со таков човек. Би ги отерала у три лепе, и нека им е со среќа. Никако не е нормално, и перверзно би рекла дури. Пред тебе, дури не се ни кријат. Сите граници одамна се поминати тука, жал ми е, чудно како толерираш. И нема што да го обвинуваш раѓањето на детето за оваа ситуација. Тоа е нешто најубаво што ти се случило во животот, претпоставувам си сакалa да имаш, не може заради детето да мислиш дека гомнаров се има одделачено од тебе и си бара утеха во дотичната. И со дете и без дете гад си е гад, ќе го направел тоа. Не верувам да нема и друго тука, знаеш на што мислам, чим волку блиски се пред тебе, така да..
Добро, што јас побогу прочитав? Оваа другарка? Те молам земи спакувај ја и неа и маж ти нареден пат. Не вреди и не заслужуваат никакви разговори, ова ја прешло границата оддамна. Само укажи му на мт дека знаеш, и дека не си будала. Друго не мора. Чао адио и на двајцата.
Совет.. не знам каков совет се очекува и се надеваат дека ќе го добијат во вакви ситуации, освен да го направат она што e неизбежно. Дека маж е, ај остај го да се издува, ќе му помине, сепак жена му е, ќе и се врати. Имаат и деца.. Тоа што тотално не ги почитуваат сопругите еве како овој, треба изгледа да се премолчи. Ова за оние кои ќе кажат и навиваат да се спаси една врска или брак, а веќе одамна границите се пречекорени, и не е нешто што може да се поправи. Жениве коишто трпат и толерираат сѐ и сешто, верувај мислат дека така треба. Не зборам сеа конкретно за членката. Дури зачудени као, абе ова све е нормално, вака треба, не е страшно, ќе го надминеме. Уште полошо самите они ако се доведат во ситуација, да се сметаат дека они придонеле кон тоа да им се расипе таа врска. Манипулаторите најлесно би ги убедиле дека е така. Или несвесни или погрешни убедувања имаат за поимот нормалност.
Мислам дека не е, постојат вакви жени а за мажињава со "повисок тостастерон" не коментирам. Загреота Ама џабе, ние ке си коментираме тука ке се чудиме а таа пак исто ке си тера, најверојатно ке помине преку тоа, можи само со пријателката да се скара и тоа е се. Се дури мажето не најди некоја нова, важно она жена му е бе, другите се пролазни
Жено Зошто не разговараш со маж ти,прашај го што се случува? Кажи му за твоите чувства,дека не ти е ОК да се понашаат така. Јас пример да сум ќе им кажам додека седиме во лице оти ова што го прават не личи на ништо. И тоа со аргументи и факти зошто не личи на ништо! И другачката ќе лети во аут. Јас нема да се наљутам на мм ако сме на веселба,свадба итн и ако мм игра танго со некоја моја другарка,или се заедно фатени рака за рака на оро,или јас ИСТО,оти прво и прво помеѓу нас има пријателство,а пријателството и те како е битно за сите нас и никој не помислува на нешто повеќе ниту ќе помисли. Ова шо си го напиша прочитај си го пак ама не како жена на овој ругобатата туку стави се во позиција на некоја друга х личност која бара совет од тебе. Што би и кажала? Пу ебате тоа манијачиштата напалени без ни една мозочна ќелија.
@Leonessa Moon не сакам да ти наменувам вина, ама студентскиот живот е баш за да оценуваш вакви. И даваат знаци, не дека не. Ама и твојот по дома не е (бил) китка. Моментот што свесно си влегла во брак и сите тие работи кои неминовно доаѓаат, значи дека свесно си прифатила ваква ситуација. Сега останува и свесно да си ја истераш до крај. Малку отповеќе си задоцнила со анализирање на настаните. Јас лично не ја сфаќам таа (модерна?) ,,слобода“ што си му ја допуштила. Едно е да даваш слобода, а скроз друго е ,,слобода“. Да, да не го стегаш човек и да не му дишиш во врат, да му допушташ и веруваш дека тој е способен да процени што е морално добро. Ама ти да го ,,ослободуваш“ и пред тебе некоја да те заменува..малку отповеќе ти е избегано од контрола.
Вакво тролање на форумов одамна немало.. Пријателката доаѓала кај нив, се шетала по провокативни алишта, со мажот и се галеле се пипкале и се мачкале со крема.. А ако не тролаш јас стварно не знам како си се довела во ситуација да ова тебе ти е нормално, и како си можела да не пресечеш од старт за вакво нешто.. Сега седи си кај што си, чим до сега ти било океј, ваљда и од сега ќе ти биде..