Toj e pofamilijaren i da recham vo pogolema zaednica saka da sedi, plus e ete so ce sedis baska, toj gleda na to deka ce mu go gledaat negojte i vzaemno da si pomagaat i slicno.. Kako i da e, vashite gledishta se kosat i mislam.deka dzabe ce se ubeduvate. A i gledam sepak si bila rbaotkiva i si planirala zaedno da zarabotuvate, namesto zelboteki da davas kako so mi deluvashe prethodno po postovite.
Бегај. Овој ти е љубоморен до максимум на твојот успех и живот. Сака да те зароби. Или натерај го да дојде со тебе или остави го.
@Oscar Lady можеш ти подобро. Убаво си кажала. И ја се водам по тоа. Семејството кое го создаваш е побитно од тоа кое доаѓаш.
Epten ste hardcore nekosh za nekoi raboti, ima lujge so si ziveat vo zaednica, ni prvi ni posledni, ne sekoj saka oddelen od svoite, zatoa dzabe ce se ubeduvaat ovde oti definitivno skroz razlicni gledista imaat.. i kako vo tie 4 godini ne razgovarale na ovie raboti ne mi e jasno, ama nebitno.. poarno da go ostaj otkolku da se machat vaka, pa sekoj chareto da si gleda.
Извини, ама нормално е да се одделиш од твоите. Ја и женско и една, едвај чекам мој дом, мои правила, мој мир. Ќе ми фалат моите но нема да ги заборавам или баталам. Само нормално е и човечки еден ден да стаиш црта. Никад нема да иам среќно семејство ако ги решавам проблемите на моите или брат/сестра, пошо секој маж/жена и деца си сакаат време, љубов и внимание. Ако ептен нема услови за иселување е едно. Ама некој ако НЕЌЕ да си иде од дома, не треба да праи семејство, пошо од таа приврзаност кон родителите нишо добро нема да искочи.
Nekogas rabotata gi vrzuva za niv i slichno i ne e isplatlivo sekos da menuvame, ako vekje imame pokriv kad glata i stvoreno nesh. Ama dobro sekoj so zamislite.
Тоа се др ситуации. Ама боље да поодам поише од дома до работа. Мирот нема цена. Ако ми се мешаат свекорот и свекрвата, ќе ми преседне и работа и сѐ
@Oscar Lady во вашата ситуација нема простор за компромис, кој и да попушти ќе биде незадоволен. Според мислењава типов има цврст став, така да ако попуштиш ти мислам дека уште повеќе ќе ви се влоши односот понатаму, ќе се окривуваш и себеси и него за можеби лошиот избор. Типот очигледно не сака да се одвои од мама и тато, нека не е странство, макар и во друг стан да сте тука, нема да сака. Па побогу не живееме во 15ти век денес многу родители си ги обезбедуваат и женските деца. На што ќе личи сега жената да каже еј ама јас не сакам да се одвојам од куќата на моите, или дојди тука кај нас или ништо. Кога решаваш да се венчаш, се одвојуваш од твојата фамилија и си ствараш своја. Башка што дури кревал спрат можел со тие пари да купи стан, ама тоа е друга тема на муабет.
Ова. Никогаш не сфатив зошто луѓево избрзуваат и прават спратови, вложуваат во нив, па после идната жена да мора да прави компромис за да дојди тука или ако не да се разделат. Многу попаметно ми е дури вложуваш во цел спрат со тие пари да си обезбедиш свој стан или куќа. Добро во многу случаи и родителите се виновни што самите си имаат замислено дека синчето и невестата ќе живеат со нив и вложиле уште долго пред тоа, па потоа кавги ако не сакаат да живеат тука. Никогаш не би се согласила да живеам во иста куќа со свекрва и свекор, добро се рече погоре, семејството кое го создаваш е побитно од она од кое доаѓаш. За мир за сите најдобро е посебно живеалиште. Не дека е погрешно да живеете во иста куќа, ете некои така си сакаат двете страни, но според мене најпаметна одлука е секој во свое, за да нема после кавги и нарушување на приватност.
Па спрат можеш да уредиш за (ај од ракав ценава) некои си 20 илјади евра, а со истиве пари ни 10 квадрати стан не се зима. Па си викаат имам на готово спратот, уште да уредам, зашто да зимам стан плус уредување. И затоа многу е подобро да продадеш куќата, да купиш две помали или два стана. Ама боже сачувај од куќа у стан да идеш, поарно мирисајте си ги чорапите со свекорите
За кревање и уредување не верувам да се само 20 илјади. Ама дури даваш 20 илјади за спрат, ќе доземеш кредит и ќе вложиш плус во уште еден имот. Божем сите овие што се одделиле и купиле станови, ги искеширале. Е сега можда нема да е со по две спални или не знам што, ама па не верувам дека спратот е поголем од станот. Во секој случај, да се инвестира во свое, одделно, е најдобра опција.
20 илјади мислев за покуќнина и евентуално молерисување не знам. Сеа ако е ептен на цигла оставено, сигурно и повеќе.
So standardov kaj nas i prosekot deka povekjeto ziveat vo zaednica, mnogu bogatashi ispadnavme na forumov ili se samo (ne)realni fantazii
Можеби е, можеби е 100 квадрати, може и 200 којзнае. Ете тој така си наумил дека таму сака жена да носи и да живеат. Безвезе е стварно што за ваква круцијална одлука се прашува само он, а од жената се очекува само да се согласи. Компромис никако не може да се очекува во вакви случаи да има, џабе, он си е решен, не се откажува од идејата, ниту она сака да прифати, што е нормално. Плус и за другите одлуки нејзини не ја почитува и се противи, па што останува за понатаму.. Скроз различни сфаќања и замисли имаат. Тешко да се успее на овој начин. Ама еве времињата се менуваат, никој нејќе да трпи нешто што не сака, и баш убаво што е така. Ти не би сакал одвоено да живеете со жена ти? Некои иначе не сметаат ако е посебен спрат дека е заедница. Реално, посебни се, со посебен влез ама пак си у иста куќа и заебано знае да биде тоа. Сепак ќе се гледате, тука сте, зависи и луѓето какви се. И не секој се нафаќа на тоа. Сакаат луѓето комплетна самостојност и независност, и треба да е така.
Кога влегувам во дискусија некогаш на форумов се осеќам ко да комуницирам со луѓе неизлезени од камено доба. Секаде владее инфлација, не е проблемот само во стандардот туку во немање муда некогаш. Се некој друг е крив. Те државата, те стандардот, те комшиите. Кога е во прашање одделување и стварање свое тогаш е проблем, а за спратови се има. Не сите што створиле се богаташи или им паднале од небо становите. Денес на секој чекор се градат згради, ако никој нема ко што вие кажувате по форумов нема ни да се гради толку. Поголем спрат = поголем трошок, пошто и за спрат требаат пари. Муабетот ми е, чим се креваат спратови, значи не е невозможно и да се купи стан ко што се пишува по форумов.