Па, можно е да се врати на минатите навики доколку е таков тип. Провери го бидејќи ако се пропил повторно ќе оди по кафеани со другарите.
Ако почне пак да пие, тоа е до него (не до тебе). Не преземај толкава одговорност за туѓи постапки. Иако мој совет е што подалеку од луѓе кои тонат во алкохол.
Не, туку ти да го избркаш на партал ако пие. Тој треба да се плаши, а ти не. Колку и да ти е убав, алфа мажјак, ако почне да пие сметај x10 потешки се проблемите со пијаница.
Здраво. Имам еден проблем ама мислам дека го имам со себе па ми треба да чујам и друго мислење. Наиме, пред некоја недела другар на мојата другарка реши да ми пише со цел да бидеме во врска. Арно ама јас од старт не сакам ништо, ем не го познавам ем не можам да се базирам на муабети дека бил добро дете. Тоа му го кажав, му реков дека сега засега не сум за врска туку ако сака чисто другарски. Рече демек можи ќе ми се смени мислењето ама јас не се чувствувам така, имам некое негативно чувство и стегнатост кога ќе стигне негова порака и немам некој си муабет, не сум опуштена во разговорот и немам некои чувства. Си викам кога човек прво не сака пријателство… Не знам, имам некое такво мислење дека партнерот прво треба да ти биде пријател, да се гради врската на тој темел бидејќи сите знаеме што се подразбира под тој поим. Не знам можи е до мене, јас не сум таков тип што лесно се впушта во врски ако прво некого многу добро не го познавам и немам изградено доверба како кон пријател. Дилемата ми е во тоа што ако испадне шанса со некое друго момче (во моментот додека пишувавме со него немаше никој друг за да ми се “мати умот”) и слушнам муабети од типот “нели за брзо не ти требаше врска а сега имаш некој”. Се чувствувам како да сум го излажала или пак изневерила со тоа. Фала ви на секој одговор и мислење
Не може да бидеш пријател со некој што сака да биде со тебе во врска. Можеш да му дадеш време да се запознаете повеќе и подобро за да видиш за каква личност се работи, ама ако не ви оди разговорот како што гледаш и не сакаш ништо со него, тогаш треба тоа директно да му го кажеш за ниту тој, ниту ти да си го трошиш времето. И после тоа ќе прекинете комуникација. А за другово, не му должиш ништо, продолжи си понатаму во потрага по друг партнер, ама искомуницирај искрено. Не е океј да го влечиш кога очигледно не ти се допаѓа.
@Billy Idol Искомунициравме искрено и му кажав директно од старт со каков став сум и да знае на што е, како што рече ти, не сакам да го влечам. Мислам дека коректно постапив кога му кажав дека не сакам врска, не сакав да бидам безобразна или пак да го навредам и да му речам директно дека не ми се допаѓа, сепак е близок другар на моја другарка. Повеќе ми беше за последниот твој пасус и мислење
Не му должиш ништо чим си му кажала уште од сам старт. Може најдобро е да ја доведеш до крај комуникацијата. Доколку ти е тешко и тој продолжува и навалува, повторно, мора да си директна. Кажи и на другарка ти исто така дека немаш никакви намери со него. Може звучи грубо, но верувај нема подобро од директно и отворено комуницирање. Се гледа дека си добра особа и сакаш да си внимателна со зборовите, но некогаш нема друг избор. Стави се себе си, и твоите емоции на прво место, и не се замарај за луѓе кои не ти се ништо. Фокусирај се на тоа што ти го сакаш.
@Босилче не се оптоварувај, не си груба, си дала шанса да видиш како ќе течи разговорот меѓу вас, но и понатаму не ти се допаѓа на таков начин. Не можиш да форсираш такви чувства. Плус ако ти се вртат мисли "што ако се појави некој друг сега" значи не го гледаш како потенцијален партнер за во врска. Можеби ќе се појави некој па со него да осетиш нешто посебно и да си спремна на повеќе, а може и нема. Апсолутно никому не си должина да се објаснуваш, доволно е да си искрена за тоа дека не гледаш тоа меѓу вас да оди некаде.
Добро е и што директно си му кажала. А и ако си фатиш во меѓувреме дечко, не се замарај со него. Ако ти пише во таков случај, кажи му дека не бил твој тип и толку е муабетот. Нема што да те замара повеќе. Ќе го откачиш на културен начин. Некогаш е подобро вака да се каже уште во сам старт и директно, за подоцна да нема проблеми, а и да не му се дава лажна надеж.
Баш така, убаво е да се започне односот начисто, со добра комуникација и чисти взаемни намери меѓудругото. И комон/сенс. И секако, евентуално пријателство кое понатаму би вродило плод искрена и надежно взаемна љубов. Иначе на темава, убава тема, иако не ја отварам често, и не планирам. Јас пр. ни совети, евентуално предлози би да давам, ни претерано па барам, нити ме занимаат обично искрено. Се водам по тоа, мој живот, мои правила што би се рекло. А и премногу љубовни/проблеми па не е на арно. Е арно ама сеа, земав да ја читам, и стасав до една членка пишала ја однел еден во црква на прв дејт. Луѓе, вакви ли се проблемите, и дали да продолжам да читам понатаму?
Ако ти влијае негативно ич немој да му ја мислиш, блок и чао. Неможе во животот на секој "што сака врска" да му се правдаш.
Сигурно не е подобро да не сака да биде со тебе како што ми се случи мене. Тој имаше девојка а, ми се додворуваше мене ама ништо сериозно. Според мене биди во контакт но, продолжи си со потрагата. Детето покажало интерес за тебе бидејќи си убава.
Се извинувам за подолгата објава, ама морам да објаснам ако некој прочита фала однапред. Неодамна запознав еден дечко, вака ок, исти бевме по некои работи, сакаше сериозна врска исто и јас, меѓутоа како го запознавав се повеќе и повеќе, ми стануваше чуден...пошто не сме од исти градови се договоривме да дојде самиот ми рече тогаш нпр 20ти март, дојде и тој ден он ништо да спомне, му реков јас, нели ќе се запознаевме? ми рече дојди ти ако можеш, јас не можам, викам зашто? Мене така не ми се оди сама во друг град за некој што не сум го видела, после ми кажа дека не бил расположен да збори, викам зашто слободно кажи ми што е проб можеби ќе можам да ти помогнам, ми вика тешко е кога имаш кредит и сметки стигнуваат од сите страни, вика живеев во Скопје 10години под кирија и ми се собраа давачки, не можам сега да дојдам викам ок, да скратам после ја имаше колата ставено на оглас дека ја продава и ми пиша демек ќе дошол понатака, реков ок, си мислам можеше да кажеш а не помина денот што он го кажа и ништо не ми кажа додека јас не го прашав. После ми пишал дека изнајмил стан да живее, ми збореше за заеднички живот, се подразмислив малце, ми рече дека имал кредит 10 години да отплаќа по 600евра, понекогаш се прашувам дали сериозно кирија во Ск е толку да се отплаќа, чудно ми дојде некако, ајде се видовме еднаш ок е дечково ја вака ја така, само ме кочи многу што ми делува дека е задолжен и ве молам поштедете ме од коментари дека сите живееме со кредити имам страв од тоа бидејќи на тетка ми мажот и го уништи животот со кредити, пишувам со дечково иако на моменти ми е чуден, ме прашува да се гледаме почесто да се запознаеме и ако сакам да живееме заедно, јас најискрено никогаш не сум сакала да живеам како подстанар или со кредити имам фобија да должам два денари ќе се осеќам вознемирено додека не ги вратам не па милиони, проблемот ми е како да му кажам на дечково дека стварно не би можела таков начин на живот, еднаш му спомнав низ каков пекол помина тетка ми поради мажот и ништо не ми врати на таа порака!!!! Туку после два дена, ми рече јас имам план, не сум ни јас за кредити, (си мислам во памет па ти и да сакаш да земеш кредит за стан нема да ти одобрат кога веќе должиш 10г и плус има каснето) вика, не се секирај ја ќе плаќам, а за купување стан имам план без кредит демек, си мислам во памет да си имал план не би плаќал 10 г нешто по 600е месечно и да немаш ништо на крај, пак ќе кажам би ве замолила да не ме напаѓате, не знам што да правам со дечково, како да му кажам дека не сакам таков живот дека тоа е причината што почнав да се повлекувам, глупаво ми е не знам како ќе ме сфати, не можам да живеам цел живот со финансиски проблеми, немам ништо против тие, јас не можам, ама каква ќе испаднам ако му кажам него не знам, што мислите Вие?
Не мора да му кажеш директно дека е поради финансиските проблеми што ги има, туку најди друга причина дека не ти се допаѓа толку и продолжи понатаму. Затоа веројатно уште од сам старт ти кажал за кредити и задолжување што го има, за да знаеш како му е ситуацијата, а и тој да знае дали ќе го прифатиш. Што е фер од негова страна. Биди фер и ти, ако не се гледаш во таков, тежок живот, што воопшто не е лесен и никој не ти суди што не сакаш, раскини уште сега на почеток, отколку да се влечите со години и да станува само потешко.
Mnogu e zadolzhen jas ne bi ti oreporacal so vakov tip da ziveesh, pa i nemate ni odeno za zaednicki zivot zboruvate.. zapoznajte se malce. Ama kako so rekov finansiskata stabilnost i nexavisnost e edna od najdobrite i najsilni raboti i da gledas kaj covek. Mene nenmi e verno covek sam a zadolzhen tolku da ne vodi "dvoen" zivot i da tera komar?
Вие еднаш се видовте, а тој веќе стигна да размислува за заеднички живот, ти ги раскажа сите финансиски проблеми и ти веќе размислуваш за брак?? Дечкото не сакал ни да дојде до твојот град за да те види? Научи да се цениш повеќе. Не му должиш ништо на дечково, има толку многу црвени знаменца дури и да не е задолженоста.
Од седење под кирија не се прави долг кој се исплаќа десет години, па и по 600 евра месечно. Многу е веројатно дека дечково има(л) пороци. Бегај и не си го комплицирај животот.