И на мене ми се чудни ваквиве ликови, прво запознај се, нека помине време па врска а не одма бракови, ама од друга страна па добро е да знаеш на што си со некој, ретко кој кажува задолжен сум и други маани
Еден збор... RUN!!! Рата за кредит 10 години х 600еур месечно, тоа е 72000 евра (кредитот плус каматите). Во пентхаус на Водно да не живеел под кирија олкав долг што има? Плус овој кредит не ќе да му е од банка. Во глобала за потрошувачки од банка, условот е ратата да не биде повисока од 50% од примањата. За банка да дозволи олкава рата (600е), човек треба да има примања од минимум 1200е месечно (а очигледно не се толку чим проблем му е во друг град да дојде, каде повратна со автобус е 1000 денари макс). Ако има некој што работи во банка, еве нека потврди дали за потрошувачки смее да е ратата повисока од 50% (знам дека за станбен има исклучоци). Логиката ми вика дека ова со олкави рати е или лихварски или брз кредит. Плус не ќе да е во прашање никаков долг за кирија, еве од искуство ти кажувам дека високи се кириите во Скопје, ама не дотолку за да мора 600 евра месечно за 10 години да отплаќаш. Едино ако отплаќа свој стан може ова да е случај. Плус, кој газда остава кираџија толкав долг да направи, за два месеца неплатена кирија ќе го избрка.
Ви благодарам на сите, наводно баш му е гајле еднаш се живее овој живот и треба да си дозволиш што сакаш, он за јадење многу трошел и плус киријата и толку било, јас знам луѓе што отплаќаат стан околу 10+ години, а овој кирија! Плус еднаш кога му реков дека треба да се има пари на страна и јас гледам да штедам колку можам, ми врати на тоа, е, па јас ќе трошам и за тебе тогаш....и после демек се шалел вика...
Кредит земал за кирија да отплаќа? Во кој универзум постои толкав долг за кирија? Па при прво задоцнето плаќање ќе реагира газдата. Едноставно биди искрена и кажи му дека не се гледаш во врска под такви услови и тоа е тоа. Очигледно дека нема реални планови си прави бајки во главата а и непромислено размислува и постапува. Планирал стан да купи без кредит а веќе има кредит и рата од 600 евра за кирија. Абе ајде, каде е логиката тука? Ако имал пари ќе го купел станот, а не да се задоволжува за кирија. Башка што мене не ми е верна приказнава, сигурна сум дека долгот е за нешто друго.
Очигледно кредитот не бил за тоа, се повеќе сум убедена, бидејќи он кога се врати од Ск во неговиот град, почна да се жали за ова, што значи он првин го напуштил станот во Ск па остана без работа, тогаш и изгледа кредитот мора месечно да се плаќа и тогаш му се собрало се, викаше многу скапо во Ск, што пак не држи вода дека плаќал кирија со кредит, чудно многу а вака фин делува многу немам коментар
Па кредитот не е ни уредно земен од банка според приказнава. Нешто крие од тебе. Како и да е откачи го, ако не се разбира од збор и блокирај го.
Многу пари се во прашање најверојатно се работи за коцкар, така да понастрана од овај ако не сакаш понатамошни стресови.
Изгледа само јас не наоѓам НЗС кај дечково. Имал долгови од кирија, па изнајмил стан па земал кредит да го исплаќа 10 години по 600 евра. Долгот е за минатата кирија или моменталната? Кој газда ќе остави да должиш толку? И зашто овој би изнјамил стан со толкава кирија ако е кнап со пари? Или изнајмил стан и платил кирија однапред за 10 години? Братов ако не се коцка, да ме пљукнете у фаца
Наводно било се скапо во Ск и земал кредит да плаќа кирија, плус за јадење купувал и толку дошло, затоа што многу било скапо за живот, се вратил во другиот град од каде што е, бидејќи сака своја приватност, пак изнајмил стан и сега плаќа кирија и плус кредит. Му пишав дека мислам дека сме доста различни како карактери и ми пишал, јас те молам да ми дадеш шанса да видиш дека би те чувал како никој до сега, сакам само да имаме убав и добар живот, нема да се покаеш, ми вика нема потреба да се грижиш за условите тоа се јас ќе средам имам план, зборев со моите... Искрено, да Ви кажам, воопшто немам убаво чуство за дечково, во право беше не знам која членка рече, ретки се тие што ќе признаат вакво нешто ама јас мислам имам шанса да се спасам, криво ми е тоа стои ама, чудно пречудно, имал план за стан да купи без кредит, па уште зборел со неговите, не знам што да кажам. Фала ви на сите.
Да бе, ние што живееме во Скопје под кирија мултимилионери сме, за ручек јастог јадеме секој ден. Еве јас сум живеам тука цел мој возрасен живот, се знам со уште сто луѓе ко мене, никој животот тука не го фаќа толку скапо ако живееш според некоја нормала. Што ќе спасуваш не разбирам, нит го знаеш дечково, нит сте се виделе саглам, нит сте имале секс па да видиш дали ти е убаво, вришти од превара, те праи малоумна со муабетиве дека скап бил животот во Скопје. Добар и убав живот не се ветува на странец, се ветува на партнер со кој си бил веќе некое време и се знаете. Убаво ти пишаа сите ќе се заебеш, ама ти си знаеш.
Не знам, многу чудна одлука со кредитов и киријата. Еве кажаа погоре, ако стварно имал 600 евра рата, значи платата му е минимум 1000 евра, со толкава плата мислам можеш комотно да живееш ко самец во Скопје. А за самец доволно е и гарсоњера ако више е кнап со пари И со толкав кредит можел да купи еден помал стан. Ќе зимам кредит за кирија. Боже ме сачувај. Па и ветувањава како ќе те чувал, па бракови па чуда ми е аларм, а не сте се ни залапале ко луѓе, не па нешто да планирате. Не се замарај и откачи го.
А демек во помалите градови не е скапо? Не знам како сите кажуваат Скопје било скапо за живеење, кога и во другите градови исто е. Сигурно земал брзи кредити, ова 600 евра месечно е многу дури и станбен кредит да земал. Или се коцка па должен е на лихвари.
Јас не би верувала така лесно, такви навики тешко се искоренуваат посебно за толку кратко време да се промени мене ми личи како додека сте на почетокот и му е интересно тска потоа мислам фека ќе се врати на старите навики а посебно ако друштвото му е такво ..
Мене прво ми падна во очи како тоа уште незапознаени, не сте се засакале, а зборувате за заеднички живот? Па тој уште веднаш си го погазува зборот што ти рекол ќе се видите и не дошол, па што останало за понатаму. Не ти е тој ништо, не му должиш ништо и нема за што да ти е жал, откачи го, не ти требаат туѓи долгови и проблеми. Не ни имате нешто, не сте во врска, не влегувај во проблеми.