А убаво ли беше на слики? Ако да, многу си ја утнала што си му избегала. Си требала да си се поканиш на гости и се да им изнаизедеш онака како да не си видела јадење и да ја испофалиш мајка му, па и рецепт да побараш за зготвеното. Вакви прашања на прва се биг но-но, башка започнато со споредба еве мама готви, а ти што знаеш ми е многу одбивно и пишав попросто од просто. Дека секој треба да знае да зготви треба, но и не е задолжително. Сега кога сите можности ни се на тацна ќе идам да дремам над тенџерето со сармите.
Ете така. Ама па, шо праиме со докажувањето пред остали? Вредна снашка мора, а комшиите па шо ќе кажат? Да се обрукаат ли луѓево ни криви ни дужни, не иде.
Со него цела година се договаравме за едно кафе, го прашував зошто избегнува да излези со мене, ми рече не тњ избегавам, и цело време на чат пишувавме. И така. Јас цело време го канев, индиректно и не и не и не. Едвај еднаш тогаш излеговме ...
Стварано не иде. Кетеринг и ајде чао пријатно ако до толку запнале да гостат се живо и диво. Жената на работа со свои обврски, а не над тенџерето. Мислам одамна таа ера е завршена или се лажам?
Според мене едно е низ муабет да прашаш некој дали знае да готви, чисти, везее шта год, ама кога ја фалиш мама како е она профи па чекај ти знаеш ли , ми е глупо и баш е некако споредба. Татко ти ми знае мн добро да спрема месо у фурна, а ти знаеш ли ? Секогаш кажувам дека ниту едно прашање не е глупо, туку битно е како ќе се постави .
Кај ја спомна баба, лиги ми потекоа сега кога ми текна од нејзини раце какви месеници имам јадено. Ама такви биле тогаш времињата се знаело за во кујна било исклучиво женска рака да игра, ама сега во 21век од жена да чекаш на тацна. Мажулиња недозреани, арно велат без мама газот не знаат уште да си го избришат ама жена бараат па и пребираат.
И не ме пушта ич да и помагам дури ни за кревање. И велам бабооо друго време е то, че ме распрдиш вака.
И јас ќе кажам дека не е лошо прашањето само по себе, зависи од контекстот и од самиот човек. Јас на пример не обожавам да готвам многу, би го кажала тоа, но нема да бегам од делење обврски, плус од љубов секогаш би се потрудила да му направам нешто вкусно. Е сега, ако тој очекува само јас да готвам и да ме споредува со мајки и баби, нема да има повторен разговор меѓу нас.
Така се научени, такви биле времињата тогаш, жена работела во кујна, ама сега во денешно време само од жена да се очекува, тоа само несозреани прават. Еве да зготвиш или раскренеш раце ќе ти паднат?
Не, делумно сам седам и си правам сам јадење и слично. А и ко имав девојка и правев поручек и слично.
Така треба, еднаш ти ќе спремиш, еднаш таа или кој си има мерак повеќе да готви нека го. Јас имам братучед не пушта жена во кујна, едно време и ресторан држеше покрај редовната раб. Таков е сака да угоди на сопругата максимално што може.