Сите си сме кринџ на одреден начин, и ко ќе сме комотни со некој (пријатели, партнер, close friends на IG) тој кринџ излегва на виделина. Е са, важно е тој кринџ да се поклопва со кринџот на партнерот. Пошто ако не, едниот ќе се срами од другиот и така. Сакам да кажам, it's not that deep ако можиш да поминиш преку различна смисла за хумор.
I am with you on this one, најмногу затоа што мене ова ми го има кажано машко. Тој ми рече на нас во природата ни е многу пред вас да одлучиме дали некоја е за брак или не е. Затоа ако сме накај или по 30 и се влечкаме со вас со години, we are here for the treatment, not the person and definitely not marriage. Eдинствено ако нашето светло за брак не светне кога нема нешто подобро во околина. Тогаш па, бракот може да замислиме колку би бил добар. Нешто што сакаме да го имаме засекогаш, нема лесно да дозволиме да ни избега. И тоа како се понашала, колку била фина како се понашала во друштво и слично не се ептен главни критериуми. Мал милион примери знам, какви фини, отмени, убави девојчиња за какви имаат оставано. На машко лична компатибилност му е битна, така е создадено и општеството, сѐ што му е мерак на мажот да е океј и дозволено. Еве пример кај мене на работа, каде има завидлива, чифутлија, злобна, драма краљица и слично, од 10 такви , само 2 не се мажени. Не велам дека сите мажени се такви, велам дека голем дел од таквите се мажени, така што мажите најголем дел од тоа што го збориме не го ни слушаат, така што ... како седела, како го пиела кафето, како се понашала е, ама и не е битно и истото не е студија за која треба чекање и влечење со години. Така што, ако во први месец и пол те нема спомнато на блиски, а првите три месеци барем на еден член на семејство отприлика, баарем брат или сестра треба да ти е јасно колку е саатот. Ете ја Лана дел Реј се омажи со тип којшто влечкал вереница 9 години. Тоа влечкање само значи комфор зона додека не наиде пленот што ми треба за брак. Другарка ми се омажи со странец којшто го запозна додека беше на работа во Македонија. Човекот после 2 недели гледање, му рекол на другар му, јас ќе се оженам со неа догодина. И точно тогаш се земаа. Главни карактерни црти да се приметат не треба години да поминат, времето е подобро запознавање и гледање дали финесите може да се исхармонизираат до компатибилно ниво. Еве сега детето на школо им оди, а они си се супер. И тоа за многу работи као за нив многу важни на крајот на денот се направи многу убав компромис за да не ја изгуби другарка ми. Значи, тоа е тоа. Така што набљудување на ситуација и будност во првите недели од врската се клучни, секако , ако намера ви е нешто озбилно. Мажите многу јасно даваат знаци ако сакаме да ги видиме. И никако кажување, направи го ова, направи го она. Со таа што сакаат да се земат, многу добро знаат што и како треба да прават, сите наши коментари , само ги вежбаат за врската со, за нив, вистинската. Затоа има многу што викаат, четири години што го молев за нешто, со новата девојка се случило за 4 месеци без да му спомне. Ете, тоа е тоа.
Скроз точно. Ама не е муабетот да ,,вежба" некој на некоја во стабилна врска (велам стабилна зашто често ние женските знаеме да ја поистоветиме како таква); туку во најмала мера да си каже. Но што па да си каже, добива тоа што му треба и му годи.
Многу се согласувам со муабетот погоре. Знам бидејќи изгубив неколку години со некој што не беше никогаш сигурен за мене. И по мене никогаш не беше сингл, одма премина на други. Едно е кога сте деца и го имате целото време на светот, но во зрели години да сте и на маж со години да не му текнува ни да зборни за брак камоли да планира, бегајте далеку и не си губете време. Знаат добро тие и за врска и за брак дали сакаат некоја, жените во никој случај не треба да се "борат" за да бидат вредни за тоа во нивни очи.
Кажи му што ти смета ама на мирен и тивок начин. Ако е маж, ќе проба да си ги поправи грешките. Не е во ред да те иритира со глупости. Ако е дете и тера инает свесен дека те нервира, не ти треба таков. Има луѓе енергетски вампири, ако видат дека нешто ти смета, уште повеќе ќе прават за инает и после ќе те обвинат дека ти си виновна.
А зошто ако на жената и текни да зборни, би било тоа проблем? Мора секогаш мажот да почне тој муабет? Ви верувам на муабетите, што сте чуле и виделе, но не е некако пасивно жената да чека на мажот да го спомне зборот брак?
Можи да спомни, но целата поента е дека маж кој има сериозни намери никогаш нема да те натера да се сомневаш дали стварно гледа иднина со тебе или е само за корист и тепање време додека не се појави друга. Затоа има толку случаеви кога после години и години бидење со една се разделуваат и се земаат со друга после само некој месец, или без проблем го прават за новата нештото за кое претходната требало да ги моли. Можи да се спомни брак општо, но не и е место на жената да биде главен иницијатор на тоа. Бидејќи никаде нема да води тоа. А времето е необновлив ресурс, не се троши на луѓе што не се сигурни за тебе.
Јас мислам дека никој од прв ден нема да ви даде до знаење колку е сериозен и дека сака да се ожени со вас, ако не сите барем овде повеќето би се согласиле дека ќе бегате дури ве држат нозете, затоа што е крипи и јас би бегал од жената. За да почнеш да размислуваш околу таа тема брак сметам дека требаат барем 3-4 месеци најмалце да се гледате, комуницирате и запознајте, па тек тогаш ќе сфатиш дали треба да се размислува за брак.
За ова те поддржувам дека кога ќе дојдат оние години... машкото да треба спомне за брак и дека треба да ја побара жената. А за ова за тепањево време што го кажа го прават женските повеќе од машките, бидејќи имаат повеќе прилики од машките. Ќе му врзам филм на овај да го искористам, па со овај да се промафтам, па на овај да му ги земам парите, па чекај со овај за секс, со овај вака, со овај така. Да не ме сватиш погрешно, не велам дека ти вака правиш, но знам мнооооогу женски што си играат игри со машки. Дури и со повеќе истовремено. Реално женските имате многу поголем избор за менување од нас машките.
Можам да се надоврзам на ова како една приказна. Во средно се гледав со една, а сестра е одеше можеби 6-7 години со исто момче, сериозна врска. Се скараа и потоа си најде друг, па по година-две се омажи за него... Е сега кој кого раскинал или не му одговарало не знам, ама ми нема логика да раскинат после толку време...
Реално, има луѓе кои сакаат да се во вечни врски што не водат никаде. Guilty as charged сум и јас за ова, со тоа што веќе ни врска(и) не сакам. Разликата е што многу од мажите генерално се на мисла "да пробаме, па што биде", а најчесто не бива ништо и НЕ се искрени, е проблем за жените кои уствари сакаат да се скрасат. Буквално некој им го троши времето џабе. Не дека на прв дејт/поглед можеш да знаеш е со оваа ќе се оженам туку секоја од нас (или речиси секоја) има искуство каде што била во врска, во која реално, била сама, типот никогаш немал намера да се помести од статус кво, арно му е as is. Што е баш, баш себично. Едит: штета што сме мала земја и мал pool, инаку скроз легитимно би можеле луѓе да се запознаваат на дејт мрежи со назнака "сакам брак, деца, all of it". Да прескокнат guessing фаза, пошто некогаш било дејт-ту-мери, сега не баш. Едит 2: технички, јас му реков на екс да ме побара. Ама исто му реков уште многу порано да не му паѓа на памет да ме "изненадува" и да pop the question и да се притресуваме. Немам проблем ни следниот да го запросам, ако некад решам да се мажам actually.
Ако сакам да не губам време, кога сум спремна, јас би го побарала. ( ова за следен живот) Многу ми звучи чудно тоа "не и е место", за мене партнерите имаат еднакво и исто место. Нема несоодветно место. Друга приказна е ако некоја девојка/жена сака да биде запросена, па прстен као тајно бира "момакот" , па латици од ружа, или не дај боже јавно бламирање за на тик ток да ги има, па можеби и од татко и да ја запроси... Премногу 19-20 век... Нема што жена да драми, чека, или не чека. Мислам, се разбира дека секоја со својот избор, ама претходно цела драма се напиша, тоа психологии и слично. Се сложувам дека или сака или неќе машкото, но исто или сака или неќе и женското во парот, ( или геј парот). Да чекам, и да се молам, натални карти хороскопи да правам, да натукнувам, по свадби да фаќам букети, мало сутра... Јас со партнер сакам да бидам, не со црв.. Кај мене никој никого не побара, заедно одлучивме. Баш е она вистинското, кога знаеш, знаеш. Е ама не се само машките тие што знаат. Барем во друштвото, од сите другарки ниедна немам што "патела" да биде запросена, зрели луге знаат каде води патеката што ја одат. Церемонии на запросување, као таа глуми изненадена, ми се блазе. Мое мислење.
Многу е важно да знаеш и поради каква причина сака да се ожени тој. Многу од нив се женат да изгледаат нормално, a девојките до нив се clueless за тоа
Aко не ти посветува внимание време, почитување, да те сака и да е искрен, ако осеќаш некои од овие работи ги нема, а сака да се ожени со тебе. Веројатно од дома го натерале или е курвар и сака да си го среди имиџот малце за надворешниот свет.
Треба и женското да сака, се подразбира. Не знам зошто ова се сфаќа како таа да треба само да седи, чека и да "пати" за да е запросена. Комуникација е битна исто така, да сте на иста страна, но никогаш не треба жена да моли, особено па за работи кои се the bare minimum. Ако сака ќе знаеш едноставно и нема да имаш чувство дека губиш време, туку дека заедно градите иднина, а ако не сака ќе ти мачка очи ај уште ова да се среди ај уште она и на крај ништо. Самопочитта го напушти чатот. Ете можеби за некои е ова старомодно размислување, но ако маж активно не се труди за тебе и не ти докажува дека ти си таа за него, губење време е. Кој сфати сфати.
Не мислам дека зависи од пол спремноста за брак. Некој погоре кажа дека на многу (најчесто мажи) им одговара вечна врска и статус кво. Реков најчесто мажи пошто добиваат wify duties on a girlfriend salary. Ама, во една врска, се збора. И двата партнери зборат и се гледа кој колку е спремен за чекор подалеку. Сакам да кажам, иницијатива за зборање за брак треба да има од двете страни. Добро луѓе не зборате за временски рамки и услови за заедничка иднина? И ако едниот партнер секогаш не е сигурен или активно ја избегнува темата ... е проблем. Не зборам за запросвање, зборам за спремност и зборање за брак. Запросвање за мене е "формалност" шо следува после actual разговори за иднината.
Ако и самиот ти дава зелено светло да му кажеш што ти смета тогаш кажи му. Што можеш да изгубиш? Инаку вака по кажувањето мислам дека сака да е спонтан и му е комфорно во твое друштво затоа изпливува некоја негова cringe страна што си ја има, како што кажа една членка погоре Јас би му кажала дека тоа ми смета. Не знам дали до толку може да се смени карактер ама пробај со разговор. Инаку не знам колку е deal breaker тоа за тебе, јас во мое име зборам и најмала ситница да видам што не ми одговара одма оладувам Али дај му шанса ако викаш за се друго ти одговара.
Спомнав долги врски и влечење во такви ми се дискутабилни, освен освен има ситуации кога навистина длабоко и искрено се сакаат и машкото не сака да ја пика во две соби со 3 поколенија и со години штеди заедно со неа за свој дом. Такви ги има и по 20 години што се влечеле и се зеле изнад 40+год. ама си живеат раат во свое, заштедено од свои примања. Се друго влечено со години најчесто пука од причини кои сте ги пишале погоре, машко одма знае ќе ја ожени или не или ќе се влечка во надеж за нешто подобро па ако не налета дај што даш. Пиша членка погоре машките бараат компатибилност и брзо воочуваат ја имаат или не, ама тоа зрели мажи бараат тоа има и категорија манипулатори кои само сакаат личност која ќе си ја моделираат по свое и да и тие одма знаат таа е материјал за брак. Друго зошто женското да не спомне и праша за брак сте разврзале муабети. Нема срамно и незгодно ако праша, од одговорот и однесувањето одма ќе знае дали тој ја гледа како идна потенцијална сопруга или само си ги користи бенефициите од врска без иднина. Прашувајте за да не си губите залудно време со личности кои ни на крај памет немаат да се озбилни со вас и создаваат некоја убава и квалитетна иднина.
Грешка сте со женидбата. Маж не се жени тогаш кога ќе види дека партнерката му е компатибилна за брак, туку тогаш кога ќе се осети спремен за брак. Она може да е компатибилна и да му ги исполнува сите критериуми за жена, ама додека тој самиот не е спремен на тој чекор поради Х други фактори, нема да ја ожени па макар била и жената од неговите соништа. Ситуации каде што некој се жени за краток временски период значи дека веќе бил спремен на женидба, само барал компатибилна партнерка. До периодот е, не до партнерката.