Не е open minded ако ти посвети внимани на даден комплимент, просто е култура каде што во скопје ја нема. Другар најде женски новчаник јас бев со него, ја најде девојката на фб и пиша дека го има нејзиниот новчаник она го блокира. Значи културата е сведена на 0 , а и зошто да се пцуе некој кој сака да ти даде комплимент и да шири позитивна енергија. Еве пример што се случува кога ќе и приидеш на девојка и и дадеш копмлимент без да бараш ништо: Јас: здраво, прекрасно изгледаш Она: иди у пм ѓубре едно Ова е 100% од случаите има и по гадни но во главно е вака.
Као- како ништо не бараш? Кој почнува со давање комплименти без ништо да бара? Кој почнува воопшто муабет без мотив?Освен ако не си баба во автобус, ама па и таа има мотив, сака да си раскаже нешто јер нема кој инаку да ја слуша Мислам- основи на комуникација-нула.
Што ако дадеш на некој комплимент дека изгледа убаво има скриени намери, што нели треба некој да се пофали дека изгледа убаво без да се има некакви намери?
Најчесто ако и пишиш на некоја или и дадеш комплимент очекуваш да припадни, да смени одма гаќички и да ти обрни внимание, не знаеш за НЕ. Тука е разликата што ја кажав вчера. Ако некоја ти рекла не, не мора да се жалиме едноставно тоа е, исто ко лавот ко че лови антилопи, 5 му избегале ама на крајо на дено фатил, и не е зијан. Трпение треба и малце првин да се искалиш, да те корпосаат.
Како мислиш без мотив, епа да, кога ќе дадеш 10-20 денари на некој што проси тоа е со намера да им земеш нешто или што? Ако не си запозната со тоа каква енергија даваш и ти се враќа без разлика дали ќе ти изреагира лошо, јас се осеќам подобро зошто сум пробал да ширам добра енергија
Апсолутно не очекувам на некоја кога ќе и дадам комплимент дека изгледа убаво дека ќе ги соблече гаќите, некој ако го мисле тоа, не значи дека сите го очекуваат тоа!
Јас кажав дека и бабата има мотив, ти шо ќе си раскажуваш- твој проблем. Не реков скриени намери, ниту некакви намери, реков мотив. Што е твојот мотив да пофалиш некого дека изгледа убаво побогу и што очекуваш за одговор на таква комуникација? Да, убава сум, се шминкав пола саат отсабајле Исто- дали и мажи фалиш дека убаво изгледаат, и баби? Ево ти- основи на комуникација- првиот гугл линк https://online.springarbor.edu/news/fundamentals-communication-8-basic-concepts-and-definitions
Е баш таков одговор очекувам како што кажа, без никакви задни намери, еве сабајле им кажав дека прекрасно изгледа без да имам никакви задни намери!
Буквално и на мажи сум дал комплимент и на по возрасни жени, кај што одговорот бил фалаа ќе се израдува ќе се насмее. А млада девојка одма почнува со навреди демек незнам што сум и кажал.
Ти си срце човек онда, ептен сакам некој комшија да ме опсипува со комплименти наутро кога одам по леб како леш и го мразам светот.
Пак он намери, задни, предни. Абе мотив не гледам, разбирате дека целта на комуникацијата е да се искомуницира порака, не да се лапрда во ветер? Мислам, може и така, ама после немој да се чудите оти вака, така. Оти комуникација без мотив не е нор-мал-на. Е сега, ако си Сергеј и делиш модни критики-у реду- тоа е друго