Другаркати ти мазохист е?? Сам кога не се цениш, не можеш да очекуваш некој друг да те цени. По мислењево мислев дека за тинејџери се работи, а не за возрасни индивидуи што треба во животот да размислуваат за сериозни работи, а не да се занимаваат уште, да не речам, ама глупости.
Год. не се секогаш одраз на зрелост, а и да е зрела личноста се случуваат лоши настани кои знаат да те исфрлат од колосек и не резонираш трезвено додека грешиш до немајкаде. Еднава се убедувала преку водење љубов дека ќе ја засака, другава кој знае што си мисли да направи за да го задржи демек прва долга врска. И во двата случаи треба некој убаво да ги протресе за раменици да ги освести за да влезат во светот на реалноста и прво да вложуваат и работат на себе наместо да се впуштаат во нешто што од сам старт е осудено на пропаст. Поточно тоа нешто и кај двете не постои реално, туку е некое умислено сценарио во нивните глави и кој и да им пристапи ист резултат ќе има на крај и личностиве секогаш ќе носат ореол на жртва.
Епа тогаш треба да го остави, не бива тоа такаодма да му раскине Другарка ти не е должна да го трпи само затоа што и е прв. Он не е ни прв ни последен што постапува, за жал има многу такви. Сигурно нешто крие од нејзе чим се испокарале, ова ми го го вклучува црвениот аларм. Тој не ја сака другарка ти, не ја почитува очигледно. Чим таа морала да го моли двеста пати да престане со тоа , а него баш му е гајле Мислам дека другарка ти заслужува подобар од него, а не некој Казанова што ќе трча по други женски и ќе ја понижува.
Лесно може да ја излажат. Машко колку може да глуми тоа е страшно. Најдобро да остави да помине време и самите ќе го покажат правото лице. А за оваа случка само една лекција плус која ќе ја изгради карактерно и утре полесно ќе може да препознае кога некој ја манипулира.
Точно. Ги има и тие кои лажат, ги има и тие кои отворено ќе си кажат за што им е. Во случајов со девојкава, на неговата реченица дека не осеќал ништо спрема неа, јас не би продолжила понатка да се надевам на врска со таков. Тоа ми е доволно јасен знак. Меѓутоа, и тоа е лична перцепција, колку таа тоа го сфатила за сериозно, дали мислела дека ќе му се развијат чувства со тек на време итн.
Дали според вас е проблем доколку личност која е во врска замини на викенд некаде со другарка/и, или доколку е машко замини со другари на 2/3 дена некаде? Ја започнавме оваа тема во друштво и баш ме интересира ваше мислење. Искрено, мојот став е “позитивен”, не би ми пречело доколку партнер сака да оди на мини одмор со другари, би му посакала само убаво да си помини. Не сум љубоморна воопшто ниту пак гледам опасност од изневерување доколку се работи за нормална личност од доверба.
Не ми пречи. Ако сака да ме изневери не му треба ни викенд со другари, ни служебни патувања, ќе најде начин и изговор секако.
Мене па баш ми е нормален и здрав тој однос и често му спомнувам на дечко ми да одат почесто машко друштво и да се дружат. Ако некој е несигурен во врската би му пречело, во спротивно не гледам проблем.
Не ми пречи ако отиде некаде со другарки, нема зошто да сум љубоморен. Некој ако сака да те изневери ќе те изневери колку и блиску да сте, нема потреба да оди некаде.
За мене (не мора да значи и за другите) ова зависи многу од возраста, сериозноста на врската и неговите другари. Такво е моето искуство. Врска 1 18-19 години: бевме заедно 1 година и повеќе беме секој со свието друштво отколку заедно. За викенд бевме по дискотеки во различни градови, на викенди одделно одевме и на одмор. После 1 година сфатив дека врската не ме исполнува бидејќи тој секогаш ги ставаше другарите на 1 место. Бевме тинејџери што и до некаде го оправдува тоа. Во тој момент повеќе ми се лудуваше, отколку да седам со некој дома да гледам филм. Врска 2 на 21 год: траеше само 3 месеци. Јас бев 21 а тој беше 26, врската ни беше доволно лабава за тој преку еден викенд да патува некаде со другари кои беа и постари од него, а им се стоеше до тоа да ебнат било што. Исклучен телефон, враќање на порака после 2-3 дена и сите други сомнителни работи. После 3 месеци сфатив дека се гледаме само за потреби 2-3 пати неделно. А верувај, да сакав некој само за потреби барем ќе одев со некој што има долг и голем алат. Врска 3 од 22 год па уште трае: во градов секој си излегува со свое друштво посебно, но не се случува тоа секој ден или секој викенд. Најчесто излегуваме со негови другари или колеги и нивните девојки/вереници. Посериозен е, не ме изоставува од плановите. На викенд оде со другари ама и јас со него бидејќи секој доаѓа со партнерката. Тој сам се има изјаснато за тоа дека нема желба да оди по дискотеки, викенди и журки бидејќи од една страна ме имал мене и селогаш би одбрал да оде некаде со мене, а како второ работи селој ден, има милион обврски, гради куќа и има финансиски трошоци кои за негова возраст се доста сериозни. Затоа, зависи кој како размислува, колку сериозно те гледа, во какво друштво е и под какво влијание е од друштвото. Со дечко ми сум излегувала и сама со негови другари, но сите со мене се однесуваат преубаво. За разлика од вториот коњ каде другарите освен за ебење и курви други ништо не збореа.
И мене не би ми пречело. Ако си во врска тоа не значи дека партнерот треба да ги врзеш до тебе, да биде 24 саата И во врските мора да се почитуваат потребите и приватноста на другиот.
Не сум љубоморен ама ми се имаат случено глупи работи. Одат на одмор другарки женска ми нормално, а другите слободни и нормално таму си запознаваат луѓе, пошто некој е слободен. Епа мојава се нашла во незгодна ситуација и ми кажа. Крајно глупа ситуација, само тогаш се лутев оти ко од марс падната мојава и не си ги знае другарките.. или пак јас малце наивен, ама било поминало.
Нормална ситуација е ако другарките ѝ се сингл да се запознаат со машки таму, но тоа не значи дека она треба да направи нешто. Доколку културно каже дека има дечко нема да има проблем никаков. Сум била и во двете ситуации и со добра комуникација немало недоразбирање.
Зависи од карактерот на партнерот/ката и што муабети вртат или им е приоритетно во тоа друштво, значи зависи и од друштвото. Спомна погоре членка си поминувала топ со другари на дечко, додека со другари на друг дечко вртеле само бедни и глупи муабети од такви што да се очекува кога би оделе со нејзиниот дечко на неколку дена на викенд освен аморал?
Да, овој не се грижи за тебе воопшто и е веројатно нервозен тип. Али вака ако му се враќаш уште неколку пати ќе бидиш и ти токсична а и тој, и пак ништо нема да напрјате.
Здраво. Ми треба мислење а и сакам да се искажам некаде. Во врска сум веќе 1 година и дечко ми секогаш кога треба да идам некаде е лут. Да образложам, имам две другарки од детство и понекогаш се случува да сакаме да шетнеме до некаде. На пример Охрид, Крушево, Матка и сл. Тоа е обично за викенд сабота или недела. Инаку да кажам и двете си имаат дечковци исто и одиме сами чистп на прошетка и да си минеме убаво, женско друштво. Тоа не е секој викенд ама знае да се случи еднаш месечно или еднаш во два месеци. И секогаш кога треба да идам некаде така, дечко ми е лут. Секогаш е тоа проследено со лутење, карање, ги навредува другарките демек дечковците нивни не ги сакале, па ги оставале да си одат кај сакат и да си прават што сакат. Наводно тој мене ме сакал, имал сериозни намери со мене, ме требало толку да шетам и сл. А инаку не сум глупа свесна сум дека сето ова е манипулација. И искрено веќе ми здосади милион пати му реков ете така да отидеме некаде заедно барем на 2 дена како пар, вработени сме имаме сретства, не барам никаков луксуз, сметам дека е убаво човек понекогаш да излезе пд дома и секогаш ми вика ќе одиме но тоа е само на збор и ветување, ништо повеќе. За оваа година само 2 пати имаме излезено на кафе и еднаш ма вечера и толку. Мислев дека не е лош човек и дека има некоја љубов меѓу нас но исто така мислам дека и врската е токсична. Секое мое излегување од дома проследено со молење, карање, лутење не знам веќе што да правам.