Според мене незрело, не знам мажите како гледаат ама во ова модерно време кога можеш да работиш, да си исплаќате сами кредит, да си уредите станче што ќе ви биде само ваш дом, да прифатиш да живееш со родители или во посебен влез (што пак не е дека сте сами) е небулозно, но тоа е само мое мислење. Ако маж сака да оди под кирија или да земе кредит за мене е зелено знаменце затоа што сака да сме сами и да уживаме а не да бидеме во посебен влез со негови или мои родители.
Кај нас уште живеат под ист кров со свекрва, па верувам нема многу луѓе да го осудуваат тоа. Но сѐ повеќе има такви што сопствениот мир си го ценат најмногу, што според мене е правилен избор. Едно е кога од кај мама директно одиш кај свекрва, ама кога човек малку ќе поживее сам и/или со партнер, кога ќе стекни малку сенс за обврски без секогаш да имаш некој околу, друго е. А и искрено не ми е сфатливо млади луѓе да не сакаат слобода и сопствено живеалиште во денешно време. Знам дека сѐ е поскапено, но со две солидни плати кирија во најмала рака се плаќа, но и рата од кредит. Јас сум сама, и плаќам кирија, но со партнер дефинитивно би размислувала да си купиме стан. Не го осудувам ни другиот избор, секој би требало да е свесен што бира, но ете маж мене да ме убедува дека кај неговите ќе ни биди најдобро, наместо да изградиме свое, we ain't gonna work.
Толку долго се навикнав сама да живеам и толку е добро што не знам дали би сакала цело време да сум со партнерот во ист дом а камоли свекрви и чуда
Е што е незрело мислиш во Мк платата е 3.500евра и плаќаш 30г по 500е месечна рата за кредит хаха не би живеела ми јас затрупана во долгови ,јас не знам бе, ние жените , треба куќа да плаќаме , сметки ,да чистиме ,да работиме ,деца да раѓаме , кој терет ...боље да сум маж ,прај деца , дели кредит цел живот со жена , среќни и задоволни сите упм
Според мене мирот нема цена. Така што ако треба и 1000 евра ќе плаќам месечна рата да сум мирна и да немам секој ден нервози и некој постојано да ми гледа во куќа и да ми се меша. Сите луѓе живеат со “долгови“ односно станбен кредит, ако сте доволно зрели и знаете како да си ги распоредите финансиите ќе имате за се', и за шетање, и за храна, и за сите луксузи што си ги сакате.
Мислам дека не треба да се генерализира - во смисла на мислењето на целиот машки род. Ти треба да гледаш што твојот партнер размислува и како тој се чуствува во врска со твоите ставови. Како тој гледа на твојот став. Мислењето на другите е во случајов небитно. Тие нема да живеат со последиците од вашите одлуки, туку вие двајца. Ниедно решение според мене не е погрешно ако ви одговара и на двајцата. А ќе има секое решение свои добри и лоши страни. Идеално нема да најдете никаде, треба да решите што можете, а што не можете. Еве овде некој ќе рече немој во заедница, зошто тие лично не се за тоа или имаат нарушени односи. Ама можеби тебе ти одговара заради некои твои причини. Не сметам дека тоа е назадно или дека не е модерно. Во ситуација на финансиска немоќ, лоша економска состојба, а на добри меѓусебни односи и волја да си помогнат едни на други од друга страна, дури можеби и е паметно како некое времено решение. Реално не е битно што мислиме ние овде на форумов за темата. Битно е дека твојот партнер го предлага живеењето сами. Треба да го слушнеш зошто е тоа така. Можеби има причини зошто смета дека не треба да живеете со неговите (или воопшто во заедница). Ислушај го па кажи ги и ти твоите причини за и против. Па ќе најдете решение со кое и двајцата ќе сте согласни. Јас лично не сметам дека тоа што не сакаш кредит е знак дека не сакаш да живееш воопшто во животот со некого или дека не си спремна или зрела, туку дека не сакаш да живееш со него со финансиски товар уште од старт. За некого може е знак за наивност, нереалност, ама за мене тоа е многу пореално, позрело и потрезвено размислување. Ако е во смисла - ајде прво да ги провериме сите опции, сите можни решенија, со што можеме да живееме, со што не, да мислиме подолгорочно, да земеме во предвид стабилност на раб. место и приходи, да размислиме за можни идни трошоци (принова, свадба), да земеме во предвид можни идни ризици (губење работа, пауза во приходи и да имаме бекап план за нив - зошто ратата нема да те чека неколку месеци и сл.). Животот без кредит е далеку полесен, ратата и тоа како прави финансиски притисок врз мажот и жената и врз заедничкиот живот. Условите за кредит исто треба да се земат во предвид... Ние сме народ што живее цел живот на кредит. Многу лесно се решаваме да го земеме и тоа за работи што се (извини на зборот) - изеди-исери. Се задолжуваме дури и за небитни нешта. Смачено ми е од тоа до повраќање. Купи денес, мисли му ја догодина (имаше дури и ваква реклама некоја за кредит). Немаме култура на штедење. Од друга страна пак решавањето на стамбеното прашање е една од работите за што јас лично би земала кредит, бидејќи многу често тоа е единствен начин за да се дојде до свој дом и е нешто во што вреди да се инвестира (сепак е недвижнина), но за некои други работи не би... Денес ретко кој може да си го реши стамбеното прашање без кредит, но не е точно дека нема други опции. Секој со својата ситуција ама има и такви што куппуваат недвижен имот без кредити..