Мислев да молчам ама ќе кажам.. Такви си ги бирате сами. Уште додека сте во врска со такви мажи затварате очи пред црвените знаменца, затоа што мислите дека ќе се смени. А ако некој толку е добар во манипулација додека е во врска, во брак ќе си го покаже вистинското лице и не е ништо срамно и страшно да ставите крај на таков брак, што порано тоа подобро. И не не се сите исти, ниту мажите, ниту жените. А што се однесува до проблемот на @Emitrpc_123 ти си секако сама исто како без маж си. Ако оди на работа кај му се парите? Ако сте во брак мора двајцата за се заедно да се договарате. А како што читам не многу заинтересира за договор, наместо да најдете заеднички начин и да ја надминете ситуацијава. И не си должна сиде работи дома сама да ги завршуваш. Единствено решение е преку разговор, ама ете кога ти разговараш и бараш решение тој ти вели дека си за ќотек. И тоа е нормално? Според мене НЕ.
Ако оди на работа кај му се парите? - после расходи на фирмата, му останува многу малку ама не може да прифати дека таква е ситуацијата веќе подолго време. Јас мислам дека треба да ја затвори фирмата и да работи за плата, барем нема по цел ден да биде на работа. Ама тоа значи ќе падне од коњ на магаре у негови очи. И не е фер јас да му наложам да мора да направи така - исто ко замисли он мене да ми забрани да идам на работа и да бидам домаќинка. Мислам чисти глупости од двете страни се такви размислувања. Затоа му давав слобода да си ги реши сам проблемиве, ама ете се собираат ствари и тече животот па не оди се по план и не сме таму каде што сакам да сме - не само физички. И ни се зезна комуникацијата, пошто се осеќам дека ме става у ситуација да изигравам финансиска полиција и да го пикам носот кај што не ми е место, да водам рачун за сите негови приливи и одливи, буквално да изигравам сметководител, а си плаќа сметководител. А за делот со разговор - да бидам фер, не беше тоа разговор ни од мене вчера. Ама ај да поминеме преку вчера, каков разговор би водела ти? Што ни е нас решението?
Па треба да, да се стави крај на нешто што не оди. Изгледа и поради тоа, ви е нарушена комуникацијата. Тешко е, кога не оди се по план.
Извини ама овоа како да имаш второ дете тинејџер кое работи нешто колку да се каже и дома денар не дава ама сеуште бара пари за кафе. Прекини да му готвиш, периш и чистиш и кажи му како ти го плаќаш кредиот, сметките, храната, така тој тебе за услугите. НЕМОЈТЕ никогаш да се доведоте во ситуација да чекате да барате пари од некои за влошки, тоалетна и влажни. Кај ги наоѓате овие вакви мажи без чувство и осет??? Дома за бебе нема пелени ама за ручек со кумот има. Мрш, магаре едно.
@Emitrpc_123 И ние затворивме фирма, и маж ми тоа малку лошо го поднесе тоа дека треба да работи за плата и му дадов време. Не работеше една година, ама се грижеше за ќерка ни додека работев. Е сеа, ние така го решивме тој период ама маж ти како да е у дениал за фирмата. Мора да прифати дека пропаѓа за полесно да пребродите финансиски. Да го седнеш, пошто јас мислам дека машкиот мозок само со факти работи и извади му листа на домашен приход и расход и објасни му до кај е финансиската ситуација и да се прибере малку. Ќе му кажеш дека ова не е твојата замисла за иднината, ќе си се извините за глупите зборови од вчера, ќе му кажеш ќотек ни у кошмар да не спомнува и ќе го прашаш да предложи решение. Ќе предложиш и ти да ја затвори фирмата, ќе разгледате други опции пред да ја затвори фирмата и сл. Со среќа.
Се е баш убаво напишано, би додала само и да посети психолог доколку лошо го поднесува тој дел со фирмата и со негова и твоја поддршка да се надмине тоа.
Искрено мене маж ми да ми рече вака се понашаш затоа што ќотек не јадеш очи нема да ми види.. Смрдле, он да јаде ќотек па да види како е..
Ќе го седнеш и ќе му кажеш вака: Сакам да разговараме смирено за нешто што ми тежи. Не е дека не гледам колку се трудиш и колку работиш, и тоа навистина го ценам. Ама проблемот е што често јас останувам без пари за основни работи за дома и за бебето, а ти во тие моменти наоѓаш за излегување. Не е до тоа дали ќе излезеш или не туку до тоа што јас се чувствувам оставена сама во тие моменти, и како да не сме тим. Не ми е цел да те критикувам или да ти кажам дека не си доволно маж, напротив сакам да се чувствуваш исполнето и сигурно. Ама мора да најдеме начин заедно да ги поделиме обврските, и финансиски и домашни. Сега голем дел паѓа на мене и тоа ме истоштува, а тоа потоа ни ја руши хармонијата и ме прави нервозна. Предлог ми е да седнеме и да направиме план кој месец кој трошоци ги покриваме, па дури и ако некогаш имаш помалку, барем да се договориме однапред. Така нема да има изненадувања и кавги, а и двајцата ќе знаеме каде сме. Те сакам и верувам дека ова можеме да го надминеме ако се гледаме како тим, а не како еден што влече повеќе, а другиот помалку. Јас сум тука за тебе, ама сакам и ти да бидеш тука за мене тоа ми значи повеќе од било која кафана.
Извини ама маж ти е поголема пичка од тебе. И кога веќе сакал да си ги мерите, кажи му дека твојот е поголем. Сметки не плаќал, доминантност сакал. Ма ќе го завртам и ќе го ебам у газ.
@Emitrpc_123 Според мене, на мажите им се потребни последици, а не разбирање. Повеќето мажи по природа се себични и отприлика од ден 1 ти тестираат граници. Ако на нешто не реагираш веднаш, тие на тоа си гледаат како зелено светло да си продолжат да го прават. Немој да мислиш дека возрасен маж не е свесен што прави. Свесен е многу добро, ама продолжува да се глупира кога нема последици за неговите постапки. И имаш цело дете со него, домаќинствотво е на твој грб, финансиите исто така, и ти сметаш дека не е фер да му наложиш да прави нешто? А фер е ова неговото кон тебе? Седнал тој на форум, да прашува за совет како да ја подобрите ситуацијата? Или како ја повредил жена му со неговите постапки? А тек муабетот за ќотекот? И да речам, паднал во депресија поради бизнисот, па да го разбереш. Ама при први пари, оди правац во кафана, да си ужива. Што има овде за разбирање? Не велам развод, ама ниту пак претерано разбирање за човек кој истото го нема за тебе
Аман луѓе, батево ѝ се заканува со тепање, вие ја советувате за разбирање, психолози, разговор, смиреност...мајке ми.
Едино @LiquidLuna ти даде муабет на место, пошто проблемов ти е баш брачен- нит свекрви, нит кредити, нит глупости. Споредбава со фер и нефер, бизнис затворање не е исто со забранување да одиш на работа. Бизнис значи работи за да биде профитабилен. Во моментов бизнисов испаѓа скапо хоби кое води кон проблеми. Не е ти да кажуваш или да не кажуваш, треба некако да го доведеш до момент да ја согледа ситуацијата реално. Ако може да најде работа која ќе носи х пари за помалку вложено време и енергија, за што му е бизнисот- да се праи чатал дека е газда? Во брак сме во добро и во лошо, ама во лошото не е на одмет да се уклучи малку рацио и да се исклучат малку каприци.
Вака сега, прво секоја чест колку си реална и колку убаво си го опишала проблемот. Друго он не може да си признае на себе односно да прифати дека дошол момент кај шо жена му го издржува.. Не сака да го прифати фактот дека бизнисот му пропаднал(што е и логично) .. Трето мое мислење е дека муабетот за ЌУТЕК СИ е кажан повеќе у бес, а не дека стварно би ти удрил ќотек како шо одма пишуваат членките кои едвај чекаат да напишат такво нешто! Мој заклучок е дека не си жена која би била со маж кој би можел да биде агресивен, па ни на муабет! Мислам дека си свесна колку вредиш, шо е најбитно. Ии убедена сум дека проблемот ви е моментален и дека се решава! Сите имаат лоши периоди у живот у брак… Имате лош период со тоа шо претпоставувам дека сте живееле на повисоко ниво, сега малку сте паднати и нормално е да има недоразбирања.. Парата е променлива, тркалото се врти. Седни и направи муабет со него, кажи му се шо ти смета и ке се разберете. ПС и мене маж ми ми вика дека сум за ќутек, али не ме тепа не се секирајте
Мореее кога ќе го зашамарам,ни ќутек ни пари ќе му се види. Ќе бара вратата кај е. Земи седни кажи му дека не оди вака,нека се помири со ситуацијата дека тој живот т.е животот со таква работа е завшрен!! Луѓе возат камиони со години,добиваат не дај боже удар и потоа не можат да возат,па си наоѓаат работа што можат да ја работат пошо животот веќе со возење камион завршил (пример дадов) А не да се лигави како некое дете,фамилија има за гледање... Ќе му дојде јајцето на глава,ќе работи не се секирај. @Emitrpc_123
Стварно не очекував толку коментари и фала ви на сите, посебно на тие што навистина суштински ми дадовте совети за проблемот: како да разговарам за финансии детално и дека е деликатна тема посебно за машко. И не, нема стварно да добијам ќутек - не се грижам за тоа, многу лош моабет беше вчера од двете страни, го кажав баш тој дел за да доловам колку забегавме у кавгата. Еве го денес у свој класичен стил кога е крив, 100 пати се јавува да праша дали треба нешто да донесе, цело време моабети од типот на како си, што правиш сега, дали сакам да ја оставам малата да ја варди мајка му а ние да идеме на пијачка... итн итн. Нема да се извини со збор ама ќе го подвитка опашот. Ова не е прв пат да се караме, ама прв пат е толку да се извреѓаме. Плус и јас не мислам дека е фер да дигнеш раце на прва мака, и ништо не се решава преку ноќ, на крајот од денот не ми е гајле колку заработува, може дома да седи, ама барем домашните обрски ќе ми се тргнат од глава, вака ни едно ни друго. А за тие што мислат дека имам син а не маж, па што знам - можеби да у моментов, и да ако продолжи вака до недоглед веројатно треба да се разведам, ама не ли е фер и за нас и за детето да пробам прво да го решам проблемов? Утре не дај боже мене ќе ми се деси нешто - болна ќе паднам, он ќе прави све. Треба да ме остави? У секој случај прв пат пишувам на темава и многу сум позитивно изненадена - иако имаше и лоши коментари, цел ден читам мисли и ми се мотаат низ глава и сума сумарум ми направија добро да се осетам
Па се грижиме и ги чуваме денешниве мажи (основни услови за живот )ако им плаќаме кирии и кредити исто ,ич не сте реални ама ај и тоа фали овде.