Љубовни проблеми и совети

Дискусија во 'Врски' започната од bilkata, 4 декември 2009.

1. _Vera_

_Vera_ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 април 2020
    Пораки:
    3.474
    Допаѓања:
    44.772
    Искрено и мене ова ми текна.. интимност од прва го сфатив како да нема општо близина, споделување, муабети, гушкање, ама ако нема интимни односи, а живеете веќе заедно , Дора, скоро па сигурно ова е во позадина.

На LiquidLuna и Biljarkata им се допаѓа ова.
  2. Just.do.it

Just.do.it Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.572
    Допаѓања:
    8.238
    Па прво иди види, после збори. И ти кажувам за брак во црква, може меѓу православен и католик.

3. Burevesnik

Burevesnik Активен член

Се зачлени на:
    9 јули 2025
    Пораки:
    121
    Допаѓања:
    81
    Неколку години одам во Црква, имам разговарано со свештени лица на оваа тема и велат доколку се венчаат во Црква мора и двајцата да се Православни и крстени!

4. Just.do.it

Just.do.it Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.572
    Допаѓања:
    8.238
    И јас ти кажувам дека не мора. Исто од свештени лица кажано.

5. Burevesnik

Burevesnik Активен член

Се зачлени на:
    9 јули 2025
    Пораки:
    121
    Допаѓања:
    81
    Добро ај нека биде така, темава не е дали може или не, да не не банираат, околу ова во друга тема поздрав се најдобро

6. -♡-

-♡- Активен член

Се зачлени на:
    20 јули 2025
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    150
    Religijata ili odredeno veruvanje moze da bide realen problem zavisi kolku ste posveteni na toa, kaj nekoi toa e samo formalen izbor a imas i takvi koi sekoj den go ziveat po tie odredeni principi, ako imate razlicni pogledi sigurno ke ima nedorazbiranja, a ako vi e samo za formalnost verovatno ne.
    @Lily12

7. DEFNEDEFO

DEFNEDEFO Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2025
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    1.103
    @Lyli12 Ако ти си била венчана со црква и тој бил, за жал нема да можете да се венчате во црква. Разликат меѓу Христијаните и Католиците е од библиски размери. Меѓутоа биди свесна дека тие не се премногу врзани традиционално за религијата туку ги слават како обележје на денот. Тие ги почитуваат туѓите одлуки и тоа им е важно.

8. Burevesnik

Burevesnik Активен член

Се зачлени на:
    9 јули 2025
    Пораки:
    121
    Допаѓања:
    81
    @DEFNEDEFO има и Црковен развод

9. -♡-

-♡- Активен член

Се зачлени на:
    20 јули 2025
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    150
    Cudno e toa sto tolku vreme ne ste bile intimni, mora da ima nesto, navistina cuden e tipot ili e gej ili aseksualen.
    @Dora01

На Arjanit2021 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Nana1156

Nana1156 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2023
    Пораки:
    115
    Допаѓања:
    350
    :o
    Чекај чекај малкуу
    Дали добро разбрав ? Ти почна да живееш со него без да сте интимни, без да имате било каква близина без што??? Почна да живееш со него туку така ајде се договараме и од утре живееме заедно верени?? Исправете ме ако грешам??!

На LiquidLuna, Arjanit2021 и -♡- им се допаѓа ова.
  11. Stark

Stark Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јуни 2013
    Пораки:
    6.671
    Допаѓања:
    23.679

Па можи си помислила дека прај целибат или како и да се вели.. па ко че се земат ете секс.

Ама мене овој ми делива на тип што не го привлекува девојкава или е асексуален.

12. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    6.758
    Допаѓања:
    29.827
    6f8eba727b1fc66499054296cf508e83.jpg

На Amellie, Космонаут, FriendOfDorothy и 5 други им се допаѓа ова.
  13. BubamaraM

BubamaraM Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2025
    Пораки:
    473
    Допаѓања:
    2.762
    Лили, ми се чини дека желбата да се венчаш во православна црква произлегува од потребата да ја задоволиш мајка ти и да добиеш одобрување од нејзе.

Исто велиш „не знам дали тој би отстапил од своето“, а вамо ти си таа што не отстапуваш и сакаш венчавка и воспитување по одредени вредности. Во било која врска/брак кај што партнерите се од различни етнички групи, култури или вероисповести, потребна е подеднаква толеранција од двете страни и КОМПРОМИС. Не е во ред од едната страна да се бара да промени вера (на пример крштевање во православна црква), а другата страна да не сака да го стори тоа во католичка. Ќе си ги прифатите двајцата различностите. Во овој случај - бидејќи неговата поранешна сопруга била православна а тој немал проблем, ќе нема ни во овој случај со тебе, ти треба да поработиш на прифаќање на разликите од партнерот и да поработиш на давање слобода да си биде што сака и да си ја живее својата автентичност, ти својата. Децата ќе ја паметат среќата кога ќе седнат на таа маса за Божиќ или Велигден и семејната атмосфера, нема да паметат ниту да се секираат дали слават католички или православен празник. И тоа се оние вредности кои треба да се пренесат, да го имаат Бог во нив и да бидат добри луѓе, а не да се разделуваат зашто сме од различни вероисповести.

Инаку во Македонија има многу парови кои се спој на православен и католик, од тие неколку кои јас ги познавам, само едни се венчани во православна црква а едниот партнер мораше да се крсти претходно за да се обави венчавката, не им прифаќаа поинаку. Сите, си прославуваат два пати Божиќ, два пати Велигден и си се ОК со тие мали разлики.

Дора, не се срами, како викаат кај нас „свако чудо за три дана“ - мислам исто како и погорните одговори од членките. Добро размисли си, подобро со време да донесеш одлука.

На DragonFly22, LiquidLuna, Dоra01 и 2 други им се допаѓа ова.
  14. ItsmeH

ItsmeH Активен член

Се зачлени на:
    30 јули 2025
    Пораки:
    96
    Допаѓања:
    427
    Многу си грешка
    Немора да се и двајцата православни,или двајцата католици.
    Не ветува едниот во Алах,а другиот во Исус. Во ист бог веруваат. Црквата е католичка,нема врска друго ништо,ама баш ништо.

На Just.do.it му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Burevesnik

Burevesnik Активен член

Се зачлени на:
    9 јули 2025
    Пораки:
    121
    Допаѓања:
    81
    Добро ај јас сум грешка, ајде ќе се кладиме на што сакаш и ќе идеме бирај кај кој Владика да прашаме кој е во право тој е добитен може?

16. ItsmeH

ItsmeH Активен член

Се зачлени на:
    30 јули 2025
    Пораки:
    96
    Допаѓања:
    427
    Може

На Just.do.it му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.591
    Допаѓања:
    41.752
    Грешка си. Може католик и православен да се венчаат. Меѓусебе црквите го признаваат тој брак.

На Loveland, Just.do.it, Biljarkata и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. makakosi

makakosi Активен член

Се зачлени на:
    1 мај 2024
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    39
    Не си ти грешка, другите се грешка. Во Православна Црква само Православни, на друго место што сакаат нека прават. Католици и остали глупости не се Христијани, нека не се залажуваат.

На Tanjamm му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    21.363
    Допаѓања:
    198.025
    (facepalm)
    Што викаше дедо ми- ти колку што разбираш, толку душмани да останат.
    Не биле христијани бе. Што се, будисти можда?:rofl:

На butterfly6223, Космонаут, Mumoftwo30 и 9 други им се допаѓа ова.
  20. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    6.758
    Допаѓања:
    29.827
    Ѓаоли :rofl: според нашиве балканчишта :rofl:

На butterfly6223, Amellie, DEFNEDEFO и 3 други им се допаѓа ова.