Искрено и мене ова ми текна.. интимност од прва го сфатив како да нема општо близина, споделување, муабети, гушкање, ама ако нема интимни односи, а живеете веќе заедно , Дора, скоро па сигурно ова е во позадина.
Неколку години одам во Црква, имам разговарано со свештени лица на оваа тема и велат доколку се венчаат во Црква мора и двајцата да се Православни и крстени!
Добро ај нека биде така, темава не е дали може или не, да не не банираат, околу ова во друга тема поздрав се најдобро
Religijata ili odredeno veruvanje moze da bide realen problem zavisi kolku ste posveteni na toa, kaj nekoi toa e samo formalen izbor a imas i takvi koi sekoj den go ziveat po tie odredeni principi, ako imate razlicni pogledi sigurno ke ima nedorazbiranja, a ako vi e samo za formalnost verovatno ne. @Lily12
@Lyli12 Ако ти си била венчана со црква и тој бил, за жал нема да можете да се венчате во црква. Разликат меѓу Христијаните и Католиците е од библиски размери. Меѓутоа биди свесна дека тие не се премногу врзани традиционално за религијата туку ги слават како обележје на денот. Тие ги почитуваат туѓите одлуки и тоа им е важно.
Cudno e toa sto tolku vreme ne ste bile intimni, mora da ima nesto, navistina cuden e tipot ili e gej ili aseksualen. @Dora01
Чекај чекај малкуу Дали добро разбрав ? Ти почна да живееш со него без да сте интимни, без да имате било каква близина без што??? Почна да живееш со него туку така ајде се договараме и од утре живееме заедно верени?? Исправете ме ако грешам??!
Па можи си помислила дека прај целибат или како и да се вели.. па ко че се земат ете секс. Ама мене овој ми делива на тип што не го привлекува девојкава или е асексуален.
Лили, ми се чини дека желбата да се венчаш во православна црква произлегува од потребата да ја задоволиш мајка ти и да добиеш одобрување од нејзе. Исто велиш „не знам дали тој би отстапил од своето“, а вамо ти си таа што не отстапуваш и сакаш венчавка и воспитување по одредени вредности. Во било која врска/брак кај што партнерите се од различни етнички групи, култури или вероисповести, потребна е подеднаква толеранција од двете страни и КОМПРОМИС. Не е во ред од едната страна да се бара да промени вера (на пример крштевање во православна црква), а другата страна да не сака да го стори тоа во католичка. Ќе си ги прифатите двајцата различностите. Во овој случај - бидејќи неговата поранешна сопруга била православна а тој немал проблем, ќе нема ни во овој случај со тебе, ти треба да поработиш на прифаќање на разликите од партнерот и да поработиш на давање слобода да си биде што сака и да си ја живее својата автентичност, ти својата. Децата ќе ја паметат среќата кога ќе седнат на таа маса за Божиќ или Велигден и семејната атмосфера, нема да паметат ниту да се секираат дали слават католички или православен празник. И тоа се оние вредности кои треба да се пренесат, да го имаат Бог во нив и да бидат добри луѓе, а не да се разделуваат зашто сме од различни вероисповести. Инаку во Македонија има многу парови кои се спој на православен и католик, од тие неколку кои јас ги познавам, само едни се венчани во православна црква а едниот партнер мораше да се крсти претходно за да се обави венчавката, не им прифаќаа поинаку. Сите, си прославуваат два пати Божиќ, два пати Велигден и си се ОК со тие мали разлики. Дора, не се срами, како викаат кај нас „свако чудо за три дана“ - мислам исто како и погорните одговори од членките. Добро размисли си, подобро со време да донесеш одлука.
Многу си грешка Немора да се и двајцата православни,или двајцата католици. Не ветува едниот во Алах,а другиот во Исус. Во ист бог веруваат. Црквата е католичка,нема врска друго ништо,ама баш ништо.
Добро ај јас сум грешка, ајде ќе се кладиме на што сакаш и ќе идеме бирај кај кој Владика да прашаме кој е во право тој е добитен може?
Не си ти грешка, другите се грешка. Во Православна Црква само Православни, на друго место што сакаат нека прават. Католици и остали глупости не се Христијани, нека не се залажуваат.
Што викаше дедо ми- ти колку што разбираш, толку душмани да останат. Не биле христијани бе. Што се, будисти можда?