Кај нас да не се ебеше пред брак, никој немаше никад да се земе, оти очигледно тоа е едина причина поради која се зимаат. А ако му давате на дечко ви и маж ви без заштита, а се труете со хормони, афтер пилули, антибиотици против стд и знаете има абортус оти не сакате бебе, ондак сте глупи ко курац. Еден кондом да ги мрзело да стават. Да си рискирам здравје за кур ќеиф, ќе си ја прашам. И вика не. А на темата, батали тој гревот.
Јас не видов ништо лошо во мислењето на членот. Има "мажи" што бегаат кога девојката остнаува бремена, има и такви што се 100% овде за неа. Како што кажа членка погоре, имаш незаштитен секс = спремен си на се. Мене искрено ми е cute што тој е заштитнички настроен, во споредба со некои недораснати и на 40 години. Од друга страна овде зборуваме за врска. Јас и сите околу мене сме веројатно мноооогу заостанати што врска ја гледаме со човек со кој сакаме утре семејство со или без деца = брак, појаснато за поединци. Мене не ми е сфатливо како некој ќе изгуби 10 години од животот со некој што не сака утре да му биде ништо. Или без заштита со било кој. Не, не именувавм никој, има милион причини. Со самиот чекор кога ќе тргнете заштита на страна може да дојде до бременост. It takes two да се направи бебе. Од друга страна не знам зошто одредени жени се напнаа со прстенче. Што е толку лошо? Сум била со него 5 години и вака и така ќе сме се венчале. Сме живееле заедно, сме делеле леб. Освен сопруг еден ден што друго да гледам во него? Жирант? А овоа не би го сексала? Извини? Како сте толку некултурни не знам. Као прво се сомневам со овоа понашање дека ќе му се дигне на некој на вас.
Не сум ги видела тие зборови, баш и се вратив назад и не ги гледам никаде. Можел и подобро да го формулира мислењето но суштината е таа, дека нема да побегне. Зошто многумина тоа го прават. А за правење бебе двајца треба, не може само тој да го направи. Како што се кажа погоре штом се влегува во сексуален однос секогаш има ризик за бременост штом нема заштита. Пак ќе речам те разбирам што сакаш да кажеш ама нема врска едниот муабет со другиот. Ти го направи ко божем насила ќе ја доведе дома жена да му биде.
Повели: Ај оти не појде кај мајка и' со прстенчето, туку кај татко и'? Размисли, не ми ја сфаќаш поентата.
Мислам дека буквално сфативте.Сигурно прво неа ќе ја праша,па потоа ќе оди кај нејзините ,некаде се практикува некаде не,вердиба или збор давање.Запознавање со смејствата и давање благослов од постарите.Мислам дека на дечкото тоа му беше поентата,ама грешно ја формулира.
Тоа него го прашувале, а поентата ти ја сфаќам, демек еден маж и прави дете ако му прдне, па татко и (друг маж) се прашува да ја даде, поентата ти е дека мажите го кројат текот на животот на една жена. Јас и сама реков можел и подобро да го формулира мислењето како би ја избегнал шовинистичката нота, следните негови мислења се сосема на место. Повеќе му беше симболично кажано тоа со прстенчето и татко и, не буквално. Мене најпрвиот пат кога маж ми ме врати дома се шалеше, немој да ми излезе татко ти со некоја пушка, не рече мајка ми. Татко како столб, како заштитник, не како господар во чија сопственост е девојката. Одвишок е коментарот ја не би се сексала со тебе поради таквиот муабет, ај сите ако се изнесеме тука дали би се сексале со него кај е крајот. И набедување дека лаже, па ќе испарел, а никој не го познава. Мислам 2025 е јас никогаш до сега не сум чула за случај, некој ја затруднел и ја земал за жена против нејзина волја. Знам за два случаи кај што мажот се повлекува и жената сепак го роди и го гледала сама, пак по нејзина волја.
Ете јас знам за повеќе од еден случај кај што дечкото намерно прави дете (со нејзино незнаење) со цел да ја задржи т.е. да "нема избор" и да се омажи за него. Абортус си е лично право на секоја жена, а тоа што малце му (им) се мешаат поимите женидба и татковство е друг муабет. И скроз сум сериозна дека со таков (кој гледа решение за бременост во брак) не би имала секс. Како што сум немала кога сум се сомневала на таква намера Не е смешно. Татко не е повеќе столб и заштитник од мајка. Шо никој не ја ни сфати, нвм ет дис поинт
А како може да нема избор? Кој и го крати правото на абортус? Озбилно прашувам, ете ја затруднел без да знае ама без сама да прифати не може да се ожени со неа. Дури и самата неколку пати ти потенцираше дека ако сака нема да го роди, ако сака ќе го роди и без брак? А инаку штом се впуштила во однос без заштита сигурно очекувала можна бременост и размислила за последиците. И ајде на сите што не капираме, кажи ни ја поентата која беше освен тоа што не би се сексала со тип кој би се оженил со тебе ако забремениш и тоа дека жената има право на абортус и да одлучи што понатака, што никој и него ни оспори, сите го знаеме тоа, не измисли топла вода.
Ајде да објасниме, не беше толку тешко. Идејата дека бебе = брак е погрешна. Оти БАШ така луѓе што НЕ треба да се заедно, склучуваат бракови и се мизерни и самите тие, и децата нивни, што е "греота" да ги абортираат или да ги родат без да бракосуваат. Да се вратиме наназад, се зборуваше за "некоја", не за вереницата, не за девојката со која планира брак за 2 години, туку за било која. Одговорност преземање кон детето НЕ е исто што и брак, не знам зошто толку е тешко за разбирање. И јас имам пријателки кои од глупи ситуации и небитни ликови останаа бремени и родија, татковците никој не им брани да се татковци, сопрузи не им се, оти никогаш и не беа заедно со намера да се мажат/женат еден со друг. Е сега, замисли идам на дејт со некојси, и ми го сврти муабетот на типов - мене ми кажува дека не разграничил што е родителство, а што сопружништво, па поради истово, не би имала секс со него затоа што ми е "ризичен". Ваљда е појасно. А ова со венчавање на трудни жени од други мажи, ама до точка и запирка лажат
Ама види не е проблем на дечкото (@SURF или кој и да е што размислува така) што некои девојки си дозволиле да забременат од небитни ликови. Зошто не ми се десило мене тоа, тебе? Како може да забремениш од небитен лик не разбирам? Околу идејата бебе=брак дека е погрешна, може да е погрешна и без бебе и да го увидат тоа и после деца родени во брак и спротивно на тоа. Јас поаѓам од точка врска, зошто би биле во врска луѓе што не се за заедно да бидат?? Како што е одлуката на жената дали ќе роди и што ќе прави поради фактот што е нејзино телото, истата таа жена си сноси и одговорност кон истото тоа нејзино тело да не го доведе до бременост поради глупи ситуации и небитни ликови.. Затоа на @SURF ставот е сосема на место, без разлика дали се однесува на моменталната девојка или на друга, поаѓа од фактот дека е во врска со девојка (која ја сака, зошто инаку би бил со неа) и дека ако дојде до бременост од негова страна би сакал брак и да го гледаат заедно доколку се разбира таа сака да го роди. Не да ја фати за врат и да ја киднапира. Инаку ризичен во тој поглед може да биде секој, ама подобро да е некој што ќе застане до девојката. Правото на абортус никој не и го зема.
Ете така, некогаш нема избор. Пример темава има 33 страни . Жими еден случај што го прочитав за стварно непланирано. https://forum.femina.mk/threads/Не-Планирана-бременост.33921/ Некогаш (многу често) (не)планирана бременост е оти некој си ја планирал. Ко ќе дојде до такво ,,непланирано,, па он спремен со прстенче, па таткото пресреќен оти ќе ја омажи да не му седи дома безвезе стара мома, туку да стане ,,поштена,, жена, на таа девојка многу малку простор за избор и останува. Што апсолутно не е во ред. А она што се впуштила во однос без заштита, или во однос со ,,заштита,, ама ете откажала заштитата- што да речам- ако била изненадена, ваљда некој планирал непланирано. И без брак, и пред брак, и во брак- децата не се праат непланирано.
Јас пак ќе се навратам на тоа што пишав погоре, ако со некој тип не се гледаш во иднина, брак, семејство едноставно нема ни што да правиш со него. И пак тврдам има избор... Ако толку е кнап работата па нема ни да му каже и ќе абортира сепак. Ја не знам како би изгледало тоа што го опиша, она го нејќе ама он сосила иде со прстенот кај нејзините и овие ја даваат и он си ја носи дома??
Може, слободно нека ги префрлат мислењата, мада не е битно. Баш и мислењата таму се врв, ќе останам ли бремена ако пијам норлево уредената, шта речи?? После изборот бил тесен.
Среќа имаш ако не си свесна дека непланираните бремености не се непланирани Нема потреба да објаснуваме кој со кого треба секс да има и во каква врска да биде - да, постојат врски без иднина, за забава, дур е интересно.
Ама пак се вртиме во круг, и да се планирани од едната страна еве во случајот машката пак е твоја одговорноста да се заштитиш од нив. Не може да речеш ај ќе терам врска дур е интересно после цацко е крив. Смешно стана, се отепаа маживе да ја оплодат која стигнат и да ја земат за жена пошо нема како да се оженат иначе. И не може да го набедуваме членот дека би ја затруднел девојката и подмукло би ја земал за жена само затоа што пишал дека би ја запросил во случај на бременост. Секоја нека си има секс со кого сака, да внимава или да верува, она ќе си се сноси со последиците, не јас. Ја не знам ни како дојдовме до овој муабет, зборот беше дека ако не сакаш бебе имаш избор да абортиташ или да го родиш. Ако не сакаш да се ставиш во ситуација да бираш од двете, ќе внимаваш многу и тоа е.
Како не постои непланирана бременост? Добро да може да биде наместена намерно, ама постои и непланирана. И таа бременост настанува најчесто поради не доволна едуцираност или невнимание и многу ретко поради пукање на кондом или немање ефект од апче.
Леле Камелија, ова првово хорор прикаски за тинејџерки. Не може да не приметиш дека некој се обидува бебе да ти направи. А потоа, тоа така било, бебе ќе имаме, од прва секогаш се прави бебе. Или тие околу тебе се скроз необразовани како се прави бебе, или стварно појма немаат што прават во кревет, па те плашат со муабети, пази на незнаено да не ти го опне некој. Илиии, не сакаат да ти признаат дека не користат заштита и едноставно се препуштаат свесно. Еве тебе може да те излажат, ама не сите. А сигурно не себе.