Најглупа ми е таа реченица - не можеш да останеш бремена.. А најчесто ја кажуваат на девојки со полицистични јајници, ендометриоза итн... И тоа е сепак еден голем мит. Освен ако нема матка за да износи бременост или има извадени јајници, подврзани јајцеводи итн нон сенс е доктор да се дрзне да каже на некоја - ти никогаш не можеш да останеш бремена. И тоа не треба да е неочекувана бременост...треба со секој секс да знаат девојките дека барем 1% има шанса да останат трудни ...колку и да кажуваат докторите дека не можат (освен во специфичните случаи) И да се заштитат пред се од преносливи болести после и од бременост
Прејако ми е кога маж, посебно негативно настроен кон феминизмот, ќе ми каже да се едуцирам за истиот После викам не се доволно осамени, епа не се. Ќе женеле жени трудни од други мажи... а од онс нивното епа не е исто Единствено 100% невозможно е ако недостасува матка и/или јајници. Сè останато не е невозможно.
Леле како го донесе заклучокот дека е негативен кон феминизмот? И кон конкретната тема која е потребата воопшто да се спомнува феминизам? Во склоп на темата сите сме сложни дека можеме да се сексаме со кого сакаме, ако забремениме имаме право да родиме или абортираме, ако ни понудат брак да прифатиме или одбиеме? Сум приметила било кој машки член, што и да пише, се сфаќа лошо и е нападнат. Ако пише да, зошто пишал да, ако пише не зошто е не. И зошто е можеби. И да даде идеален одговор пак е нападнат дека лаже, се фолира па претпоставки, сарказам, ароганција. Се додека дискутира човек пристојно, без навреди, говор на омраза, омаловажување, има право да си даде свое мислење. Пак ќе ја спомнам @CameliaMiller и тоа дека не би се сексала со него поради ставот, тој е негов став, нема врска со тебе, не ти понуди ни дејт ни секс. Ти му се убаци безвезе и се надоврзаа други драматично и ете ти вид булинг на форум. Можеше и ти други зборови да одбереш и да се изразиш покултурно и да поентираш на ниво со еден единствен пост. А секој си бира кандидатки за секс според свои критериуми. Не легнува секој со небитни ликови и со кои не гледа никаква иднина. Тоа "некоја" премногу буквално го сфаќаш. Оди типот и што му дојде на пат оплодува божем. И јас се ставам на тоа место хипотетички, маж со кој не би се видела во иднина не би ми бил привлечен ни за секс за една ноќ.
Зависи кон кој феминизам. Кон првиот вистински бран што го предводеле жени или кон модернава brainwashing пропаганда што ја водат трансџендери.
Абе како ве намирисувам од далеку, да си е*ам векот значи Сам си пишува лол Што се однесува до сексање, сексај се со кого сакаш - не е мој проблем, а јасно беше кажано дека не се мисли на него лично, туку на кој било со такви муабети. Ај уште еден круг ќе свртиме. Не можеш да сфатиш што е проблематично во ставот оти и твојот е проблематичен, или не е тема која те интересира. Симпл.
Секако . Затоа што ти не беше против секое машко размислување и постапка без разлика на контекстот на самото мислење. Чисто хејт кон се поврзано од спротивен пол знаеме што е и кон што води.
И 10 круга да свртиме пак не гледам ништо проблематично во ставот да се ожени ако се случи фамозната непланирана бременост. Ваљда има повисоки критериуми и одговорност кога се впушта во сексуален однос. За разлика од твоите пријателки што ги спомна претходно па сега друг им е крив што се во ситуацијата во која се. Не знам како тој негов став значи дека намерно би забременил рандом девојка и одма би ја женел. Доволно е кажано во претходните мои мислења впрочем.
Целиот муабет беше дека брак како решение за "непланирана" бременост е често избрзано решение и не треба да биде дифолтот ко што е до сега.
Не знам од каде заклучи дека "некој им е крив" што се во "ситуација". Свесно и намерно така живеат. Останатото @Angie1432 те цитирала, тоа е тоа. Јас мажи сакам, многу . Феминисти ама. Не такви што ми менсплејнаат за работи за кои немаат поима.
Прашање за темава, го поставувам чисто од љубопитност, во сосема друга фаза од животот сум сега, ама ми остана како неразјаснета дилема за еден тип што сосема случајно го видов на улица денес и тоа од далеку Со типот едно време се дружевме, ама делуваше како обострано да има симпатии. Ми пишуваше пораки, ми се јавуваше, ама некако ретко се дешаваа ситуации да сме сами, се некако викаше други (негови) луѓе да мора да има, неколку искачанки со негов другар/и истеравме заедно. Ми беше чудно некако, претежно така организираше да мора и други луѓе да има со нас кога се гледавме, дури се нервирав, се прашував ќе направи ли некад потег човеков? Инаку двајцата негде 34-35 години возраст. На крај, се деси еднаш така поднапиени ги оставивме неговото друшто, се упативме кај него дома, он сам дома тогаш. Закачање, зборење, музики, чуда, овој пак не почнува ништо ++ во еден момент дури си легна ќе спие, ич не му чуе што сум тука. Ја го будам, продужуваме муабет нешто, он пак после некое време си заспива - ја фаќање за врата излегување, ко посрамена некако, не знам зошто. Од тогаш го ставив на игнор, иако се јави уште неколку пати. Ми остана мистерија некако целата таа комуникација со него. Што мислите вака од машка перспектива?
Зошто низ таа призма ги гледаш нештата дека доколку некој маж има различно од твоето мислење или дека отворено не се сложува за некој твој став дека е mansplain и дека ти наметнува нешто ? Зошто не пробаш да погледнеш дека тој има само различно мислење затоа што е различно суптество од тебе со различна свест и интелигенција како и што друга жена може исто да го има истово мислење ? Зошто има потреба од некакви еуфемизми ? Друга работа е што јас нигде не ти наметнувам мој став ниту мислење. Само го бранам моето мислење. Или бил пресрамежлив или како што рече и самата алкохолот си го направил своето т.е. го успал и затоа дечкото се исклучил. После тоа можеби му било криво и жалел но поминал возот за да направи нешто со тебе.
Не сакал да мислиш дека бара само секс од тебе ,или е толку не загреан ,или е таков тип што не се впушта во акција плус ако бил под дејство на алкохол.Си можела да му дадеш уште некоја шанса чисто да дознаеш на што си со него ,и што ќе правел понатаму.
Тоа беше еднаш со успивањето, претходно доста шанси имаше за само, ама он некако како да инсистираше секогаш да мора да има луѓе. Тоа ми беше некако чудно.
Може дека бил пијан. Некој штом ќе се напие веднаш заспива... А кога видел дека го игнорираш разбрал дека не си заинтересирана и те оставил.
На 34-35 не верувам дека бил пресрамежлив. Ако било навистина обострано ќе покажел поголема иницијатива, не конкретно за таа вечер туку генерално.
Епа затоа прво ти пишав дека најверојатно е многу срамежлив. Затоа и можеби прифатил да пиете со надеж дека ќе се опушти и ќе има храброст да ти пријде. Како и да е ова е типично однесување на тинејџер 15-20 год.
Дечко, буквално проба да ме "едуцираш" за феминизам. Ај. Убаво дрндате на јајцана на око вакви глупости шовинистички, не им е местото тука.
Баш така, тинејџерско понашање, кај веќе возрасен маж - и плус тоа со другарчињата да мора да му се тука уз него. Turn off неверојатен, а повеќе месеци се дружевме вака, не беше баш кратко време.
Баш како што рече, тинејџерско понашање. На 30+ години некој што со месеци нема да направи никаков потег кон тебе само ти го губи времето. Не можи да е срамежлив до толку на тие години. Или е скриен геј, а тебе те користи пред народ да мислат дека има женска. Ти ништо погрешно не си направила, не го заслужува повеќе твоето внимание.
Девојко, спушти го малце егото. Секој што ќе ти реплицира не ти реплицира со лоша или задна намера. Не ми беше целта да те едуцирам туку да ти доловам пример на здрав феминизам со реална поткрепа и некаква болна пропаганда на мажи што глумат дека се жени за да имаат бенефиции. Ако малце барем ја следеше олимпијадата во Париз ќе знаеше дека баш заради таквите " феминисти" женскиот спорт е окупиран од изроди - мажи. Вие губите на крајот затоа што тие изроди ние мажите одамна сме ги исфрлиле на маргините.