Како може да е гестот, тој еден гест, израз на се наведено- израз дека го бива, дека ме почитува, гест на внимание? Замисли, за ништо не го бива, ама ете те почитува и сака да те жени, ќе се префркне со гестот и одма почнува да го бива. Очигледно, пред 10 и повеќе години, не живеевме во амерички филм, и луѓето разговараа, се договараа, и бракови склучуваа без фамозното ,,он мене ме запроси,,. Пошто ништо сензационално не е битен тој момент, во споредба со многу пред тоа (пример пеперутките на првиот бакнеж) или потоа. Буквално правите дека машната на поклонот е побитна од поклонот, или дека поклонот (еве, и во буквална смисла) е доволен за искупување од направено срање. И не само за ова, општо, формата ви е побитна од содржината и се замарате со глупости. Ама, не украсил дома со балони за бебе. Ама, ме запросил без огномет (а Митра со огномет ја запросија). Ама од Митра прстенот поголем. Љубовта и последователниот брак, имаат толку многу различни форми и содржини, ама тоа не се доловува на филм, па ајде, според ,,потврден,, рецепт, ако ме запроси, ме сака. Не мора да те запроси, може да се договорите на пример, ко луѓе. Зошто да чекам побогу, он да отвори муабет, да му текне. Еве ко Рапунзел ќе се чешлам и ќе чекам да му текне.
@Biljarkata а не, ако не го бива за било шо, поготво за битни ствари, клоца добива и тоа е тоа. Не не, никако тоа, ја за мене си кажувам. А срања напраени ни миљон долари не ги оправа. Не реков да украсува и да се фалам пред народ, ме заболе за народ, мене ми е до вниманието негово и толку. Спонтаност сакам и нишо друго.
Колку ќе се потруди толку почит има и значи дека му значиш ти и твоето мислење. Али знам на што алудираш дека има такви што ќе изглумат за вакви ствари па ќе бидат дно дна у брак што е точно има такви али ако не се потруди секако е дно уште од почеток без никаков сенз за внимание каков ќе биде тек у брак
Ама јас не зборев за тебе, општо зборев, што се имам видено како, ,проблем,, на форумов, како слика на едно општество. Една тенденција на пасивизирање на жената, едно идеологизирање на бракот како крајна животна цел (на жената). Замисли, имам дечко 6 месеци, и му текнува да ме проси. Треба да се подмочам или да размислам што сакам јас уствари? Можеби не сум спремна, сигурно не сум сигурна дека го познавам доволно, за да се замислам со него до крајот на животот (пак општо зборам, никој да не се осеќа прозван). А сигурно нема да се омажам оти сите другарки се омажиле, оти имам извесна возраст, оти е општествена норма да бидам мажена. Мислам, бројот на растечки разводи последниве години нешто кажува, а тоа не е дека сега го измислија разводот. Вистина, некои работи не можеш да ги предвидиш, ама некои работи па и можеш да ги размислиш со време. Пример дека живеење пред брак е многу добар пробен период, а не ,,модерна,, измишљотина на либералите. Мислам дека со закон треба да се воведе
@МерлоМерло а што ако не те запроси на 27 години до Нова година ќе му раскинеш ли ? Додека го преболиш, претпоставувам дека го сакаш и ќе ти треба време, додека најдеш нов се вљубиш и дојде време за брак пак ќе помине време. Твојот рок ќе биде секако пробиен. Многу е поважно да се омажиш со вистинскиот откако да се омажиш "навреме". Ова ти е една од најважните животни одлуки. Кога сме на темата мислам дека порано со договор било многу полесно. Си разговарате, знаете на што сте. Сега новото време т.е. новата мода донесе непотребни притисоци.
@МерлоМерло мислам дека стварно овертинкаш. Можи чека момент, можи само собира информации оти знај кога сака да те запроси ама знај дека дур собира информации ќе сфатиш па нема да е изненадување. Ако сакаш запросување сега - искомуницирај го то со него или ти побарај го. Ќе знајш дали исто мислите и дали имате иста замисла за иднината. Вака џабе. Тој (ваљда) собира информации, ти овертинкаш и се нервираш. Уз пат чачкаш во телефонот негов. Никогаш не разбрав задоволството од роварење во телефон на партнер. Исто не можам да се согласам со коментарите дека тој мора да одлучи. Лол. За брак мора двата да одлучиме. Тој можи да го прај запросвањето ама ако то запросвање иди од нигде никаде - е проблем шо чека да се случи. Втор проблем шо чека да се случи е нервирање за нешто, воедно не комуницирање на то нешто - едноставно немаме телепатија. Не е исто да одиш кај него најголем % од денот и да живејш таму (да делите обврски, да плаќате сметки заедно, да се грижите за домот). Небо и земја е одење на гости и живеење заедно. Убав совет даде членката за заедничко живеење.
Ние па изгледа одамна се запросивме. Буквално го прашав онака Сакаш да живееме заедно, па после да се земаме па евентуално деца и тако даље? Сакам. End of story И моментално ни се реновира станот кај што ќе бидеме и затоа уште не живееме заедно, а и не можеме да се ставаме многу во плус трошоци засега А овие имаат све, куќа на готово, ама морало кај него оти осамена била. Буквално од утре може он да собере парталите да дојде кај неа. Ама ако не било офишал со прстен со свечен пречек од свекрвата, не се важи. Абе ако сакате со некој да сте заедно, прва прилика ќе ја искористите. Едно е да чекаш ради финансии, друго е од инат.
Му реков ми рече демек ок и сабајле пак ми пиша ,му реков да не ми пишува и почна да ме прашува ама како што зошто и го блокирав ,свашта више толку досадни луѓе ако ти рече некој дека не сака нешто едноставно не замарај ,се со будали си имам раб
Ама и ти си крива девојче ,не за бројот ,туку зашто си пишувала ако не ти се свиѓал? И јас со некој да се допишувам и се ок и одеднаш да ми рече ај чао , ќе се чудам што му е , не викам некој дека е во ред да те замара ама не ги завлекувај така и после те замара некој
Рече ми беше интересен ама не ми се допаѓа, значи се обидела да даде шанса ама разбрала дека не сака.. А и било само допишување не му кажала дека сака нешто.. Врски раскинуваат кога ќе видат дека не им одговара некој, не па да престане комуникација со некој ништо што не биле. Има машки што од една порака се залетуваат и замислуваат дека сте во врска, без разлика што ти си кажала дека не сакаш ништо да започнеш сериозно пред да се видите.
Мене ми е прашањето дали воопшто он е сложен да живеат во нејзината куќа. Ако се води и он според ова кој е "маж", кој "жена" и каде "треба" да се живее, можда нема ни земено во обзир да се преселат кај нејзе. Еве да не нагаѓам, баш нека пише ако сака зашто ме интересира за да добиеме целосна слика за ова.
Зборено за брак, договорен прстен, договорена големина све арно наредено па ајт од досада да си се усеруеме сами у животот. Земи ти сеа редовно прај си нокти секои две недели за секој случај, знам сакаш да ти бидат арни, а ако не може и на ЧатЏпт да ја средиш сликата, не се замарај. А за тоа дека морало негде на патување да те проси, не се филмајте ве молам. Така знам многу едино патување тоа им било, и еве сеа чмаат дома може идат до Куманово само за 1ви Мај или идат доле туршија да спремаат со свеки.
Па мислам дека се изјанси дека се чуствува посреќна кога е опкружена со повеќе луѓе.Значи нема проблем да живее во заедница,како што и објасни не баш заедница затоа што имаат различен влез.Јас не сум за заедница,ама има ретки примери каде што и тоа функционира
Не, не реков дека е по дифолт проблем, ама еве до сега можеле да искусат заеднички живот ако веќе имаат на располагање една цела куќа/ стан за нив. 4 и пол години се заедно, не се од вчера нели.
Па ете 99% од времето се заедно,барем така кажа,и дека немаат проблеми.Јас овде најискрено не видов никаков проблем,од тоа со го кажа членката.Сама таа си прави проблеми од ништо
Не треба да клекнеш и да го просиш, туку разговор во 4 очи за план за понатаму, само тој знае што ТОЈ сака (или не сака). Убаво е што не очекуваш да те чита како буквар, не можеш ни ти него, освен ако не го прашаш/разговараш, па да видите дали сте на иста страница, немаш баш др. чаре. Ќе помине НГ, Божиќ, итн. ти незапросена, ќе почнеш да си создаваш одбивност кон него, за нешто за што сте можеле како возрасни да разговарате.
Првичното ТВОЕ прашање и нашите одговори и совети воопшто не се во различна насока/конотација. Овде проблемот, пред се, е како ти ја толкуваш ситуацијата. Имено, воопшто не е апсурдно, чудно или невообичаено, некој на 27 год. да има желба за брак, деца итн. Меѓутоа, според твоето кажување во првиот, а и во вториот пост, причините за таа желба се "погрешни" ако така можи да се изразам, односно исфорсирани. Тоа што луѓето во твоето опкружување стапуваат во брак и имаат деца, а ти не, не треба да ти биди причина за паника и аларм дека нешто не е во ред со твојата врска. Исто така, самотијата што ја чувствуваш поради определени околности во твојот живот не треба да биде исполнета по секоја цена и под најразлични околности, само колку да си опкружена со луѓе, односно да си во брак. Овде никој не остави лошо мислење, имено најголем дел од нив беа конструктивни и реални. Е сега, колку си ти спремна да го прифатиш и да се соочиш со тоа, е друго нешто. Не дозволувај стравот дека би останала сама, да те надвладее и да те натера да донесеш нерационални одлуки.
Мајка ми го има запросено татко ми пред 35 години, арен им е еве бракот, шознам. Си го седнала и му рекла оти мисли дека треба да се венчаат, ако на него не му е до женидба да си каже Ова ми е ново некако да треба да сме изненадени од мажите, па на патувања, па специјални планови..
@МерлоМерло Што би рекол @Waverly Raven, не нè читај селективно и не ги до толку земај при срце работите бидејќи никој овде не ти мисли лошо, ниту пак некој напиша нешто толку злобно Јас те разбирам дека имаш некои подлабоки стравови како споменатата осаменост и доза на прикриена фрустрација поради околината и другите парови. Но, really, take a deep breath, бидејќи проблемот не е толку голем, колку што самата ти си создаваш непотребен притисок и непотребно паничиш - оригиналниот пост ти е баш паника од Сава до Морава Единственото решение е да седнеш со дечко ти и смирено и отворено да му објасниш што те мачи, кои ти се стравовите кои ги имаш и сл - бидејќи ако на твојот иден сопруг не можеш да му го кажеш ова, на кој друг? Сте се се изјасниле дека и двајцата сакате брак, веќе тој знае и каков прстен сакаш - ете тоа се знаците на идно запросување кои ги бараш. Но, морате да си направите и подлабок разговор од дизајнот на прстенот. Да видиш и тој каков конкретен став има, дали сака да останете кај него, дали има свои некои стравови или пак желби. Не се брзај за никаде, бидејќи за никаде не ни доцниш. И не се споредувај со другите, сè ќе дојде на свое место
Господе боже ,недајбоже , да се запросува маЖ? Подобро сама цел живот ,од колку да запросувам маЖ , страшно што се нормализира,ужас тешка мизерија Коментирајте што сакате , ненормална работа е , жена да му купува стан и куќа , да му раѓа деца, з'ш очигледно ако ги запросуваме ќе треба да ги прашаме и кога ќе ни направат деца , да не треба уште и да работиме ,а они да седат дома како принцези ?