Љубовни проблеми и совети

Discussion in 'Врски' started by bilkata, Dec 4, 2009.

1. poker_face

poker_face Популарен член

Вака сега, убави совети ти дале членовите погоре, и да разговараш и да пробаш да го смениш итн. НО, јас едно нешто имам овде да кажам и од искуство зборам, после 4 годишна врска со ист ваков (од која последната година живеење заедно), буквално како бившиот да ми го опишуваш во коментарите.
    За ваквите нема спас, и колку и да пробуваш да го смениш, никогаш, ама никогаш нема да го смениш. Најголема грешка на нас жените ни е дека мислиме дека некој ќе се смени, па прогледуваме низ прсти и трпиме се и сешто.
    Кога раскинав со бившиот, а раскинав заради овие проблеми само за едно се каев - зашто не му раскинав порано и зошто дозволив до тука да стигнеме и да вложувам труд и енергија кајшто нема да вроди со плод.
    Ако не си спремна да го правиш ова цел живот (извини што вака пишувам, ама знам дека има жени што се спремни) ОДМА да си заминеш, уште денес. Од ваков човек што не е способен да се грижи самиот за себе, не знае да пушти машина, да зготви, да зачисти и да одржува основна хигиена, па и уште да те обвинува тебе дека ти си крива што е валкано дома, утре ништо не можеш да очекуваш - особено кога ќе дојде дете.

Тоа што ти зборат блиски дека си жена и дека треба да го правиш е апсолутно погрешно и како резултат на такви размислувања ден денес си патиме од вакви мажи дебили неспособни што освен да седат на кауч, и да го манипулираат телефонот и далечинското друго ништо не знаат.

Немој да трпиш ни ден повеќе, а и да си заминеш па да се вратиш за да му го дотераш умот и тоа не пали зашто ќе се смени можеби месец дена и после пак ќе биде истиот.
    Ниту е прв ниту последен, а ваков секогаш ќе најдеш, ретки се оние што не се такви.

2. Компир Манџа

Компир Манџа Популарен член

Зошто не му готвиш? ;(

3. нина122

нина122 Популарен член

Само јас готвам, ама ако јас готвам нели е редно од да ги стави чиниите во машина, после тоа да ми помогне да раскренеме, или да ја испразни машината.. Јас и пазарам и го плаќам пазарењето, и носам кеси, и готвам, и чистам кујната, и машината ја полнам и ја празнам после тоа а он само јаде, или си става во чинија за да јаде..

4. Компир Манџа

Да, во право си. Треба и он да фати нешто по дома, а не само да лежи ко труп. Треба да си ги поделите работите по дома. Ако не може да усисува, барем може да пушти машина со алишта, барем тоа е 2 минути работа.

Или е ептен мрзлив или веќе не му се замара со тебе.

franca likes this.
  5. Mr.Limonko

Mr.Limonko Истакнат член

Сам си става во чинијата? :o
    Треба да му ставиш ти како женско па да го раниш да не се мачи сам.

Озбилно сега, треба партнерски да си ја разбере работата, не си должна се тоа да го правиш само затоа што си женско.
    Влкна имало бе, како на ден пола коса да ти паѓа и тоа секој ден ти расте и ти паѓа. (facepalm)
    Тешко дека ќе се смени..

6. Polyincognito

Polyincognito Популарен член

@нина122 Не си го троши времето и не се мачи.

Да беа обратни улогите, тој не би те толерирал ниту 1 ден, не па да бара мислење и анализа на форум.

Воедно тоа што го гледаш во врската, може само да биде 10 пати полошо во брак :*:

7. poker_face

Wait what, да готвам, да спремам да чистам, да одржувам домаќинство, сама да пазарам па и на крај ЈАС да го платам сето тоа?
    Извини ама мајндсетот прво треба да си го прилагодиш за разбереш колку е погрешно тоа што го прави. Тој НЕ треба да ти помага, туку подеднакво треба да учествува во домашните обврски, освен ако ти не си со сите 4 во вис по цел ден а он р'мба по цел ден за да спечали за дома. Па дури и да не работиш тој треба да учествува во домашните обврски а не да "помага" зашто ти не си должна да му изиграваш слугинка.

И уште нешто. И да не ви пати во моментот, со тек на време ќе почне да се рефлектира и на интимноста помеѓу вас, бидејќи тебе ќе ти се смачи од монотонијата на секојдневието и од тоа да му бидеш и мајка и слугинка и нема ни да имаш желба за интимност, по очекувај забелешки и за тоа.

DragonFly22, Panda00, Medea. and 3 others like this.
  8. Компир Манџа

Иначе за работите во домот и за средувањето се решава на почеток, за потоа во брак да нема вакви расправии и глупости.

9. poker_face

Во право си, само на почеток прво гледаме со розеви очила, второ не можеме одма да ги забележиме недостатоците и трето и кога ќе ги забележиме често одбираме да ги игнорираме со надеж дека ќе се смени со тек на време.
    Затоа подобро да се расчисти со ваков човек на време па макар во вода паднале неколку заеднички години, отколку цел живот нервози и стресови.

Panda00, Mr.Limonko and нина122 like this.
  10. bicycle

bicycle Форумски идол

@нина122 мој роднина живееше со девојка со особини како твојот дечко.
    И двајцата имаа тешки работи но тој секоја вечер готвеше и чистеше а нејзе ја мрзеше и гаќи да фрли за перење.
    Нему му пречеше што оваа воопшто немаше осет за некои работи, не сакаше ниту да се потруди воопшто.
    Неколку пати ја предупреди, таа не се промени, и толку беше.
    Извесен период воопшто немаа контакт, од трети луѓе дозна дека воопшто не е променета.

Back to the story: Run girl, ruuuun.
    Тој нема да се промени, никогаш, залудно си го трошиш времето.

11. Компир Манџа

Јас не ги разбирам тие луѓе, да не можеш машина да пуштиш, да измиеш садови, да усисаш и да си го средиш станот/куќата во која живееш. Чим лежи цело време и не сака да крене нешто потешко од пепељара, тогаш тури му к на тој човек.

Недај боже па да влезе некој ненајавено и да види катанга. (facepalm)

Јас никогаш не би си дозволил така.

Veseli _cvetovi and Mr.Limonko like this.
  12. hermosa

hermosa Популарен член

Нема потреба да бегаш.Следи го,увери се што прави.Јас така би постапила.Но според тоа што го кажуваш,тој има друга и јас така мислам и имам видено вакви примери.Штом те одбие,тоа е знак .

Veseli _cvetovi likes this.
  13. devojkata1234

devojkata1234 Активен член

Јас што имам една другарка, како се има поставено спрема мажот и или тој е многу мек на карактер не знам, ама свака и част.
    Тој буквално во се и помага она ништо не прави сама, дури и детето му го остава да го чува. Другарка ми по цел ден е дома со две деца и не сака и двете да ги гледа , па едното му го дава на мажот да го чува а он е на работа цел ден, му вика снајди се со работата децата се и твои и твоја должност е исто така да ги чуваш. И овој од што нема како со работата ја вика мајка му секој ден да и помага на другаркава.
    Башка мажот, башка свекрвата погодени.

нина122 likes this.
  14. Polyincognito

@devojkata1234 Навистина шокантно, родител си ги чува децата и е функционално возрасна единка :drunk:

DragonFly22, boo3, Medea. and 10 others like this.
  15. Alek90

Alek90 Истакнат член

Јас кога го читам ова, од страна, се прашувам зошто си во ваква врска и зошто сеуште живееш со него!

Мислам дека веќе треба или ти да бараш друг стан или тој.

DragonFly22, Annath, Panda00 and 2 others like this.
  16. Mr.Limonko

Mr.Limonko Истакнат член

Нема што да биде мек или да се поставува таа строго, сам треба да си свесен дека не може цел товар на едниот да падне.
    Не помага си го завршува делот од работа, така треба да биде не е ништо за фалење.
    Што ќе сме ви воопшто ние ако сите работи што постојат денес се на жената? Како неупотреблив доаѓаме во заедницата, за пари си работите, за храна маркетот ви е на 200-500м од дома, за деца и тоа е лесно денес не ти треба маж за да забремениш.. Дури и ја отежнуваме работа, +1 човек дупла работа.. Треба малку да се разбере дека не живееме во 5ти век и не е исто како тогаш па работите исто да се делат.

Panda00, poker_face and senjorita-v like this.
  17. devojkata1234

@Polyincognito Мажот и не може да ги чува децата пошо е на работа цел ден, а другаркава го тера да се снајде како знае да го чува барем едното дете. А не дека не може она и двете, цел ден е дома.
    И ниту еднаш до сега не му зготвила ручек цело време порачуваат, и ништо и нема замерено.

18. Polyincognito

@devojkata1234 Никој не е 24/7 на работа.

А тоа дека таа цел е дома, како го замислуваш? Легната на кревет, една рака во чинијата со пуканки и овци брои.

Па кога ќе си дојде Хуан, таа ги отклучува децата од таванот и му ги препушта :D:drunk:

19. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Прашај ги дали кога чистиш и готвиш и фрлаш ѓубре ги користиш рацете и нозете или путката
    И ако со путката се готви па затоа не можел маж, да ти демонстрираат како.

нина122 likes this.
  20. devojkata1234

Точно, ама мажот и работи по 16 саати. Она освен обврските околу децата друга работа нема, а децата и се сеуште мали од кои едното е бебе и цел ден спие а другото 2 годинки и е многу мирно. Нит ручек прави , нит чисти по дома, за се има организирано друга жена.