Ќути. Прво се преиспитував себе си дали јас нешто "дебело" пропуштам, па ја препрашував дали мисли со дезинфекциони марамици на пример даската и славините. Не, повторно ми трврдеше дека целосно и секој ден ги чисти. За кујната не знам детали, ама за тоалет и купатило ( овде wc се секогаш одвоени од бања) точно ми објасни дека она што го викаме неделно или кој како го прави, генерално чистење на се' што се наоѓа во нив. И барем саат се троши на тоа.
Јас сум многу осетлива на мириси, од бензин и плин буквално повраќам, на работа од киселина еднаш ќе се угушев и избегнувам да дишам хемикалии постојано. И кога земам средства баш бирам некои поароматични, макар и да не чистат 100%, Сакам да е чисто ама да плаќам со здравје за тоа, ноу веј
Не се исмеваме, само велиме дека не е исклучиво женска работа. И твојот пол треба да го прави тоа без да му биде побарано. На пример, идиотски е мажот да седи пред компјутер/тв додека неговата жена (алергична на прашина и чувствителна на мириси) е таа која го чисти домот и кашла/кива. Тој треба да стане да чисти за да таа да може да седне или да прави нешто друго.
Абе све ми е израчунато, бруто, нето, ама пошто никој не ме плаќа екстра саат да изработам, рачунам дека агенциско чистење место да го плаќам, ќе си го изработам сама, и тадааам -годиниве што чистам, место да плаќам чистачка, една кола на ново сигурно имам ,,заштедено,,. Инаку многу повеќе сакам да рачунам отколку да чистам, ко што може да се примети. Проблемот е што некој нејќе да го гледа тоа како реална работа што кошта време/пари, па ќе измислуваме - абе некој си сака да си чисти. Може да си чисти негде за пари на пример, место дома ,,за безпари,,. Исто ко што пари кошта и електричар дома да ми дојде, ама електричарот иде еднаш на 5 години, чистачкава секоја недела, не ќе можеш да ја доплатиш да треба да ја плаќаш Немам појма зошто го правиме овој муабет во оваа тема иначе
Се разбираме, јас можам бројот на денови работни да си го прилагодам кон половина на месец за следниот, и ако ми требаат повеќе пари, да работам повеќе. Со тоа што ако земам одмор, едноставно не сум платена, елем работам за себе, како соработник е договорот. Нооо, критериумите за "средено" веројатно не ми се најстрогите во околинава. На клуб масата пред мене : 3 книги, свеќа, весници ( ги листам пред фрлање, локални) мандарина неизлупена врз чинија, кафе и фанта лименка. Миа мадре и оние што ги редат облеките строго по боја, ова би ги извадило веројатно од такт, мене ми е онака " оу- кеј". Ке ги тргнам пред спиење. Ионака ринтав низ дома со прекини до преѓе, поинтересно ми е сега да листам весник и да си типкам тука, не дека ќе избегаат стварите некаде. За книгите додуша, крцат ми е просторот, нема веќе каде новите, шо да правам кога сакам во хартија да се. Ката се врати преѓе обезвлакнета поприлично. Инаку и пред 5 минути да си исмукал со правосмукалка, како да чека тогаш да посее некаде туфна влакненца.. Чак што више ужива на чист тепих или прекривач. И пак јово на ново... Ако другите по дома не чистат во тим ( а бога ми, ќерка ми не чисти) изгубена е војната без надворешна помош.
Во нашата 'свепрожимајуча' тема гарант е веќе правен низ годиниве, а кај 'дом' веројатно не одам по тие теми многу-многу.. Од форумов доста работи имам практични научено чак и за домот, којзнае уште колку би научила ако читам насекаде, ќе ме фати мајата " домакинска". Муабето е " чист рачун, дуга љубав" го претворивме во "чист дом дуга љубав ама ако не чисти само хх особата туку и другата"