Љубовни проблеми и совети

Discussion in 'Врски' started by bilkata, Dec 4, 2009.

1. franca

franca Популарен член

Леле, па за овој кукавица е комплимент :rofl:

FlirtBerry, Mumoftwo30 and Irenaiki like this.
  2. StefCek

StefCek Активен член

Ако нема автомобил и ако е од друг град, може да ти одолговлекува.Може се срами да ти каже...само нагаѓам.Од негова страна може да ти ја каже причината.Доколку сте доволно возрасни, односно доколку тој е доволно зрел.
    Ако не е зрел, убаво што си го блокирала.

3. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Во пракса, има многу непишано правила за дејтинг во 20ти години и од таму излегуваат сите овие дискусии, што на пример некој кој е во брак со години не може целосно да се идентификува со нив.
    Не дека не си во право, ама денешниот дискурс околу дејтингот е преоптоварен со разни очекувања и апсолутни ставови кои се земаат здраво за готово, особено ако си 20-25 години. Така да мислам дека треба да се земе и тоа предвид.

4. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Ех, камо да ги знаев порано работите што ги знам сега, ќе си заштедев многу време и нерви. Ама некогаш мора да се научи на потешкиот начин. Берете ум со време. :D
    Ве молам значи не се задоволувајте со неконзистентност. Тоа "ами не е тип што сака да пишува/зафатен е многу/преферира во живо да зборува" ми е најголемата глупост што изгледа како нормално нешто евр. Луѓе, ко ќе сте во почетна фаза на запознавање/дејтинг ќе се труди ако е заинтересиран, без разлика каква комуникација преферира. Освен ако не ви е комшија, тогаш не гледам како ќе одржувате нормална комуникација поинаку во таа фаза. Ако тој е во друг град или држава јас као треба да се задоволам со комуникација еднаш неделно можда, бидејќи не можиме секој ден да се гледаме во живо? Плис. И воопшто не мислам дека треба 24/7 допишување, јас додека работам и 2-3 саати најмалку се дешава да не го ни чепнам телефонот, ама тоа треба да е искомуницирано и да се знае.
    Луѓето порано писма по гулаби од војни пуштале за нивните сакани, сега кога сите сме на телефони постојано да верувам дека некому е тешко да искуца неколку реченици дневно, иако е толку зафатен.
    Ужас е каков е станат дејтинг светот, јас стварно почнувам да губам надеж дека ќе се најди некој асален бидејќи ни под разно не прифаќам помалку од нормален третман без стресови.

Panda00, ecotte12, Gosh and 14 others like this.
  5. Abel

Abel Популарен член

@Angie1432 Ај да земеме и предвид дека пред брак, се случува и дејтинг и запознавање, така да без разлика на годините или времето, процесот на бидување во врска е за сите ист или сличен. Се запознаваш, комуницираш, си живееш со некого и потоа планираш живот. Очекувањата и апсолутните ставови само носат фрустрација, а и неретко погрешно избори, односно избори направени од погрешни причини. Ама сите се на темава полнолетни, така да секој ќе одлучи за себе нормално, не се сите луѓе исти ниту се сите околности исти.

@Amellie13 Комуникацијата треба да биде прашање на договор. Во моментот кога јас сакам партнерот да се однесува и да комуницира како сакам јас, тогаш тоа е проблем и во тој случај, јас сум таа која е неконзистентна и го троши туѓото време, а и сопственото. Во една врска не можеш да учитуваш единствено твои принципи, желби и планови, врската е договор. Ако не успеете да се договорите, тогаш најубаво да се разидете, не да се самоуверувате дека сте апсолутно во право и дека со другиот нешто не е во ред. Една работа е да не прифаќаш некој да те игнорира, сосема друго е да очекуваш другата страна само да мисли на тоа како да ги задоволи твоите потреби за допишување. Има многу голема разлика меѓу двете ситуации.

пс. Писмата порано патуваа барем 3-4 дена, телефони имаше само фиксни и кошташе еден бубрег муабетот, плус требаше да начекаш време кога на истиот тој телефон не збори двојникот. Пола од вас нервно би оболеле да треба сега на тој начин да комуницираат. Затоа муабетите беа помалку празни.

AAKG and Annath like this.
  6. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Популарен член

Апсолутно и да не се нафаќаш на ништо помалце од тоа. Никогаш!
    8 часа да е на работа, остатокот од денот може и да пише и да се јави, нашите родители се над 35 години во брак, па и ден денес на пауза од половина час, се јавуваат да прашаат како се. А не некој што го знаеш едвај 3 месеци.
    Приоритети се тоа, и секој има 2 минути во денот за да врати на порака, да не се лажеме, еве ако нема на работа, ќе има дома. Тоа не значи 24 часа да се допишуваш, ама константно да не го цениш времето што некој ти го посветил и покрај сите обврски што ги има, е непочитување, и ништо друго!

Друга работа што многу ја прават, ги снемува во сред комуникација, по 2-3 часа, ок и да те снемало, пиши дека имаш работа и ќе се слушнете подоцна (одзема точно 10 секунди од вашето скапоцено време) |(

Мислам дека премногу толерираме и мислиме дека некој ќе се промени, или си му важен на некого и си му приоритет, или не си му! Нема средина тука, нема играње игри, нема топло-ладно комуникација.

Па сега живееме во друго време, со други приоритети, друг начин на комуникација, кој сакале или не треба да го прифатиме, не можеме да сме застанати во времето на писма преку гулаб, а поентата дека нема да се има трпение за ваква комуникација ти е супер споредена, само што овие генерации немаат ниту еден ден од нивниот живот поминато без телефон и интернет. И џабе ќе пробуваме да го наметнеме тука и во ова време сега.

И на крај на денот, да не се лажеме и правиме некого будала, дека сме немале време да одвоиме да вратиме на порака, да глумиме лудило, или да кренеме телефон да прашаме некого како е, зошто сите имаме време за нештата што ги сакаме!

Gosh, Mr.Limonko, Panda00 and 3 others like this.
  7. Polyincognito

Polyincognito Популарен член

Едноставно кажано,

Не споредувајте веќе воспоставена комуникација меѓу дефиниран стабилен пар/брачен пар VS комуникација меѓу пар кој допрва треба да се дефинира како таков.

Нормално е кога веќе сте стабилни, официјални, долго одите или сте во брак, веќе да си имате некој ред, рутина и кој како сака да комуницира.

Нормално е кога се запознавате и сте на почеток, да учите на кој каков му е љубовниот јазик, малку поинтензивно да комуницирате и активно да сакате да се меѓусебно запознаете.

Тоа е природниот тек кога и двајцата сте заинтересирани. И двајцата активно да воспоставите некој заеднички ред. Не еден само да се труди.

Заинтересиран човек сака да се вклучи во вашиот живот и да ве вклучи во неговиот.

Не може, сме немале време за порака од 3 секунди, ама имаме време за реферати на Фемина :D

Ако комуникацијата со партнерот ви е nagging problem и само уште една обврска, значи тука застанете и прекинете :*:

ecotte12, Gosh, Cosmic Girl and 4 others like this.
  8. Abel

Abel Популарен член

За жал би рекла, инста кафе, инста ручек и инста брак.

Ова не, не можам да очекувам некој да прифати нешто што јас мислам дека треба да го прифати, затоа што мора и затоа што треба. Едноставно, не си одговараме, и ќе си бараме соодветни партнери.

Никој никому ништо не може да наметнува, тоа е јасно. Коментарот "дечко ми мора да комуницира како што сакам јас" ми личи на наметнување.

Јас не реков никаде такво нешто.

Моите се 44 години во брак, не се јавуваат. Јас имам четири деца, не им се јавувам секој ден, апсолутно не. Имам партнер на кој не му се јавувам секој ден. Имам бивш партнер со кој имав бизнис, имам деца и него пак не му се јавувам секој ден, ретко се случувало тоа. Ниту сум неконзистентна, ниту незаинтересирана, и си ги сакам сите луѓе во мојот живот. Куцкање пораки секој час едноставно не е начин на кој го искажувам тоа.

Гулабите и писмата ги споменав во контекстот во кој беа веќе споменати, и како доказ дека и со таква комуникација која не е е секојдневна, луѓето граделе нормални односи, дејтале, се сакале, си обрнувале внимание, се запознавале и си живееле сосема исполнет живот.

9. Mumoftwo30

@Abel јас пример да не се јавам на мајка ми не можам ниту еден ден, на децата утре кога ќе пораснат да не им се јавам да прашам како им поминал денот, како се!? Тоа нема никогаш се случи! Ама тие врски се сосема различни од врската со парнерот, ако имам изградено долга врска или брак, нема да се слушам на пола саат со него тоа сигурно, тука се работи за начин на комуникација и запознавање. Не реков дека 24 часа треба да куцка со мене, зошто и јас имам обврски, деца, работа, и секако дека немам време 100% да се "посветам"
    Сакам да кажам само дека, ако некого сакаш да го слушнеш, ако ти е грижа за некого, ако се замараш како му поминал денот, ќе кренеш телефон и ќе го направиш тоа, за мене е тоа внимание, посветено време, грижа..

Panda00 and Mr.Limonko like this.
  10. Abel

Abel Популарен член

Ниту јас реков некаде дека со човек со кој сакаш да биде во врска треба да се гледаш и слушаш еднаш секоја престапна година, ама така си го учитавте муабетот. Ја цитирав членката со реленицата која мене ми падна во очи и дека комуникацијата и темпото на гледање и слушање е прашање на договор, ако нема договор и нема ниту разговор на таа тема, тогаш и нема поента да се инсистира на врска со некој кој не ни одговара.
    Ти си ти, јас сум јас. И да повторам бидејќи можеби не бев јасна, ти не си погрижлива од мене, едносставно динамиката на комуникација во мојот нуклеус е поинаква. И не сум единствената, не се обидувај да го преставуваш тоа како нешто што не е нормално. Сосема е нормално и здраво, прекината е папочната врвка.

11. Mumoftwo30

Ама да, убаво кажа дека сите ние сме различни, јас тоа така не го можам и не го сакам, ниту со деца, ниту со партнер, тоа што тебе ти е нормално мене не ми е, и обратно.
    Јас никаде не те наведов тебе како не грижлива, или помалку грижлива, само јас така не можам, и не постои ден да не се јавам (пишам) и прашам како се личностите што ги сакам, за мене е тоа еден вид на грижа и внимание, да знам дали се добро, може во болница завршиле, се може да се случи за 24 часа, тоа што сум јас претерано грижлива, е друга тема на муабет, која за овде е офтопик.

ilenaki and Panda00 like this.
  12. Lucky22

Lucky22 Истакнат член

Пишав прва на еден дечко, ми врати, излеговме еднаш и се беше супер. Ми се допадна, ми остави впечаток дека и јас му се допаднав, но проблем е дека живеам во странство па имаше прилика да се видиме само еднаш додека бев дома. Скоро веќе цел месец од тогаш и никаков контакт, сакав да му пишам пак ама не знам баш дали треба. Знам дека не сум таму и е тешко за комуникација се тоа, ама разговаравме дека ќе се видиме пак кога ќе си одам за некој месец па мислев дека е стварно заинтересиран. Мислење?

13. Polyincognito

Polyincognito Популарен член

@Lucky22 Далечината може да биде моментална физичка пречка, но не и изговор 1 месец да не ти пише.

Едноставно не е заинтересиран, барем не за ништо сериозно за да вложи труд :*:

14. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Па и Амели мисли на договор со ова „тоа треба да биде искомуницирано и да се знае“. Секако дека не може една страна да наметнува, двете треба да седнат и да одредат. Но, она што нè лути повеќето е тоа дека некои се прават дека немаат време ни за да го направат тој договор. Сите имаме по некоја обврска, но не е дека буквално 24/7 сме зафатени. Кој сака ќе најде 2 до 5 минути за да пише неколку збора.
    Не сме деца, па да мислиме дека секој изговор ќе ни пројде.

15. Abel

Abel Популарен член

Јас искрено потенцирав (дури и цитирав) што ми бодеше мене око во иницијалниот коментар, потоа се донесоа некои погрешни заклучоци, но никаде не пишав некој да те игнорира, а ти да го сакаш (не ти лично, туку општо).

16. quattro

quattro Популарен член

Не е заентересиран за тебе.
    Постојат две причини кој го натерале на тоа. Едната е страв од приврзување во врска на големa далечина (различни држави) и втората е од кога сте се виделе, му се немаш допаднато.

Бидејќи го нема цел месец, време е да не се надеваш беспотребно. А фер било да ти каже после дејтот како што е а не да го снема ко дух.

Mumoftwo30, Mr.Limonko and Lucky22 like this.
  17. Lovy1

Lovy1 Популарен член

Има ли некој за инбокс слободен, повеќе машко мислење ми треба околу една ситуација?

18. Darko90

Darko90 Популарен член

Напиши тука слободно ќе помогнеме и машки и женски.

Polyincognito likes this.
  19. Maja12.

Maja12. Активен член

Испаднав дебил му напишав смс синоќа. Колку ме повредил, што све му опростив, како се понашал у Х ситуации. Огромен текст емотивен. Добив само read at… Со каква особа сум била 4 год? Можно е ова што ми се случува? Нез кај терам…..Лебдам, срцето мин прескокнува, у спиење станувам по 4-5 пати.

20. Малечка Малинка

Малечка Малинка Истакнат член

Се изневери себе си, тоа најмногу боли.
    Ќе бидеш добра, стисни заби, викај ,плачи, пцувај се сама себе, прости си.
    Си била со човек кој не те цени. Почни да се цениш за да ги намалиш шансите дека ова пак ќе ти се случи.
    Не вреди за него толкава реакција. Физичката реакција која ја имаш сега е последица на тоа шо одбиваш да се соочиш со реалноста и сеуште се надеваш на него. Престани да чекаш тој да те сака. (waiting)

Maja12. likes this.