Уште на пола текст знаев што ќе ти одговорам, а тоа е "маани го девојко". Исчитав до крај и искрено горда сум на тебе. На твои 19 години правилно си одлучила и стабилно. И еве нека стои приказнава како шаблон за Red Flag. Штом типот врти муабети дека бившата му дала тогаш и тогаш, бегајте. Не вреди ни минута повеќе со таков лик. Море мисир еден низаеден. Мисли млада, па ќе ти продава приказни. Мрш таму. Ликот од текстот ми е типичен примерок на машко шо неќе да се замара со девојки и ќе ти сврти муабет само колку да си ги испразни тестисите. Почит нула. Не ви требаат такви. Не го земај ова при срце и да се разочаруваш премногу. Воопшто не е лично кон тебе. Си наишла на празна шупелка, но си се спасила од поголема катастрофа (да вложиш повеќе од себе). Има и зрели мажи на светов, ретки се но ги има. Уживај во животот. Премногу си млада за да се разочаруваш од љубови. Тек је почело.
Најодвратно е кога некој зборува за "сериозни намери“ бе а цело време те глеа со задни намери како да те изманипулира.. Таквите не ни бараат љубов ниту сериозна врска ни ништо, туку жртва за своето его и потреби, небаре се животни од дивината а не луѓе со свест Ова не е машкост.. Машко шо навистина те почитува, нема да те притиска апсолутно за НИШТО, ниту да те тестира и да те брза за нешто шо е против твоите чувства и да те прави да се чувствуваш виновно затоа шо јасно си кажала не. А тој шо исчезнува или се лути кога нема да добие шо сака ко тој шо направил, сам си покажува какви му биле намерите од почеток. Си покажала самопочит, шо е многу битно да се испочитуваш себе си, си покажала достоинство и граници до кај треба да се оди. И види, подобро е шо си го видела тоа сега отколку подоцна и да те повредел уште повеќе.
Бидејќи постои чист недостаток на карактер и не знаат ко луѓе шо сакаат од себе, ниту имаат човечност и емпатија за другиот да го разберат како му е или ќе му биде коа се повредени.
Здраво на сите, нова сум на форумот. Се зачленив за да побарам совет од повеќе луѓе. Вака, веќе два месеци комуницирам со момче од соседна држава. Се допишуваме, се слушаме по телефон и се гледаме на камера. Момчето е навистина супер, ми се допаѓа а и муабетот добро ни оди. Само, од почетокот беше премногу упорен за да се видиме, да не речам инсистираше. Јас навистина би сакала да се видиме и не би ми било воопшто проблем јас да отидам прва, меѓутоа моментално сум невработена така што не сум финансиски во можност за такво нешто, а не би можела да барам пари од моите родители. Во процес на барање работа сум, навистина минувам низ потежок период и тој тоа го знае, па самиот иницираше да дојде прво тој во Македонија на викенд за да се запознаеме. Ме праша дали би можел да преспие кај мене, но како што кажав живеам со моите и тоа не би било изводливо. Тогаш ми рече дека не му е проблем да оди во хотел, а јас се понудив да му побарам што е можно поевтино сместување бидејќи секако не сакам да потроши многу заради мене. Ми рече дека дефинитивно доаѓа и после ми се јави за да ми каже дека е сепак подобро јас да одам кај него, бидејќи наводно тој можел да остане само ден два заради работата, а јас сум можела да останам повеќе, ако треба тој ќе ми плател карта за автобус и ќе ми најдел стан, само сакал да поминеме повеќе време заедно и да се запознаеме подобро. Не знам што да мислам, навистина ми е непријатно некој што прв пат го гледам да ми плаќа нешто. Инаку минатиот месец јас бев заедно со моите кај роднини во неговата држава, не во градот каде што живее но не и премногу далеку за да не може да дојде. Кога му предложив, ми рече дека му било далеку за возење а и срам му било од моите родители и роднини, што ќе помислеле кога ќе не виделе заедно иако јас му реков дека сами ќе излеземе, таман работа да го запознавам со моите на прва средба. Но и на тоа рече не, подобро е јас да дојдам кај тебе и да имаме повеќе време и приватност, а сега повторно менува план.. Некој совет како да постапам, што би направиле вие на мое место? Однапред благодарам за секој совет.
Ќе му речам да се гони у три лепе п.м. Овој си бара друго од тебе, затоа и не му се иде, не му се троши многу, во случај да не му "дадеш". Ако сепак сакаш да го запознаеш, кажи му нека дојде он во твојот град и готово. Ако не, здравје.
Не го познаваш убаво, не се оди во друга држава за некој што не го познаваш туку така. Од каде знаеш каков е и каква намера има навистина? Ако сака да се видите нека дојде во твојот град, меѓу луѓе што ги знаеш, па што ако е на два дена? За прво запознавање сосема доволно. Ако прерасне нештово во врска, како планираш да ја терате? Ова чисто практично прашање од некој што дооолго бил во врска на далечина. Не е воопшто наивно, ниту е за секој.
Јас би прекинала контакт со дечково уште кога би ме прашал да дојде кај мене да седи. Добро, прв пат патуваат луѓево ? Се знае како се патува и каде се престојува , што повеќе да очекуваш од некој кому му е нормално така да иде кај девојка да и се стави дома .По мое мислење овој не е сериозен
одговор од машко.Може да те легне и да те избрка ако се скарате.Може е психопат, монструм, дебил.Може и да те остави.Рече и немаш пари, па ќе бараш опции каде да спиеш.Уште поголем стрес за тебе. Може и да не сум во право, па да биде обратното.Да не се случи ништо од ова погоре.
Јас да сум на твое место не би одела. Многу е нестабилен и несериозен. Плус не го познаваш. Може да биде опасно.
Е ,сега Цеца не сака да се расправа ама нели до вчера ви беше ок и многу сме биле ограничени ако не ни беше ок девојка да иде кај дечко ???
Благодарам на сите што одвоивте време да ми одговорите. Во право сте, јас немам многу големо искуство во љубовта меѓутоа и порано излегував со момче кое не е од тука и тој прв дојде за да се запознаеме, воопшто не побара од мене јас да одам прва. Потоа се разбира дека и јас одев кај него. Мене ми е малку чудно затоа што бара изговори и менува планови, самиот иницираше без јас да го притискам. Штом се нуди да ми плати превоз, значи дека нема финансиска пречка за да дојде нели? Значи дека не се парите во прашање, туку нешто друго. Не би сакала да згрешам, меѓутоа кога му го кажав сето ова дека не сум во можност и дека е подобро за почеток тој да дојде, а понатаму ако прерасне во врска и јас ќе одам се налути и рече дека јас сум таа која бара изговори и дека немам сериозни намери со него.
Друго е да оди во држава каде што нема најдено престој, друго е да пристапи на дечко во кафич/кафана каде што е преполно со луѓе и може да ја спасат ако е нападен.Во друга држава, тој ја вика кај него во престој.Сам е сигурно, не е исто со кафаната, кафичот каде има на секој чекор било кој што може да ја заштити, оддели.
@LibreGirl Те манипулира и ти прави класичен guilt-tripping. Не бараш ништо нереално и секој искрен и зрел маж би те разбрал. И без да прашува за причини, би дошол прв. Воедно ете, и кога имал реална шанса да те види, (кога си била во неговата држава), нашол изговор. Мислам дека и самата чувствуваш дека нешто не штима. Не си го троши времето
Женски, маж шо ве сака или шо најискрено му се допаѓате многу, и од крајот на светот ќе дојде да ве види. Порано мажите ќе седнеле на коњ и ќе патувале по неколку дена до куќата на девојката шо ја сакаат за само да ја видат преку прозор, какво запознавање, какви бакрачи. Ова денес се е отидено у ..... ако не сака да дојде или да се помачи за вас тоа значи дека не е сериозен или и он сака да е принцезата во врската. И дај ставете го ова некаде сите да го читаат прво кога идат на темава да прашуваат за овие исти работи.
Ама за прв состанок се знае дека МАШКОТО е тој кој што треба да дојде !!!!! Се ненормално испонормаливте ниту останаа мажи , а маж а принцеза нема разлика !
Секако дека треба прв да дојде, освен ако е зелен, не знае дека треба прв да дојде. Нека го праша, дали е сериозен и сама ќе си знае. Еве јас отидов кај една на прв состанок, пред некој ден, но, не и се допаднав ли, може и дека и кажав дека не возам автомобил моментално.Па и студирам, а работам повремено(неколку пати во недела)може и затоа не сака да врати на пораките и почнува ghosting.Убав разговор направивме, не верувам дека не и се допаднав. Но, и Вие како девојки си имате критериуми кои треба да си ги спуштите.
Криво ми е и навистина посакував да биде нешто повеќе со дечково, меѓутоа се на се ми изгледа дека ќе морам да прекинам контакт со него затоа што ова не води никаде. Зарем мора се да биде толку комплицирано уште во фаза на запознавање? Навистина не е многу голема далечина во прашање за да биде комплицирано, не делат само околу 250 километри. Згора на се, јас му понудив и трета опција кога веќе бев во неговата држава меѓутоа и за тоа успеа да најде изговор. А кога не успева да го добие тоа што го сака, јас сум лошата. И другарка ми го кажа истото, сакав само да прочитам повеќе мислења. Ќе морам да прекинам контакт, подобро сега отколку понатаму да ми биде потешко. Уште еднаш благодарам на сите членови за советите.
@LibreGirl Кога ќе наидеш на вистински заинтересиран, зрел и сериозен за тебе, ќе сфатиш дека нема такво нешто како "комплицирано". Кога е стварно сериозен и заинтересиран (кога и двајцата сте), се е всушност супер лесно