XMaN ако според тебе нормално е дечко кој е во врска да контактира и со други женски да им пише за кафе или за било какво дружење извини ама според мене е APSURDNO не зборувам за другарки и дечкоми има другарка која му честита празници родендени одвреме навреме се јавува и мене ми се јавува се дружиме се дружат и таја си има дечко за мене тоа све си е ок јас не велам некој да се исклучи од животот што го имал пред мене фала богу но би требало да ги знам неговите другарки отприлика и другари немора сите напоменвам дека несакам некој да ми поднесува детален извештај пак несакам ни јас него да му поднесвам,но потсетвам DRUGARKI во вистинска смисла на зборот а мојот дечко да му пише на фуфици некој на нет да ги вика за на кафе и да им се удвара о мај гад е тоа нема да може не барем кај мене бидејќи како прво прај будала од мене и тоа е понижење за мене ако на некој после долга врска му недостига сето тоа флертување безконечна слобода секогаш сум ZA MUABET I ISKRENOT да кажи а мое е дали јас ќе сакам и можам да го прифатам тоа или не. Сории ама не баш сите сме толку опуштени во ваквите случаеви,а за привлекување кон спротивниот пол секогаш имало и ќе има без разлика дали си во врска сингл или оженет/омажена не си правам филмој дека само јас можам да го привлеквам дечкоми или само тој мене но во врска има нешто повеќе и од тоа...
Така де, те разбирам само не се согласувам со тебе, нема лутиш од ниедна страна . Никогаш не сум бил љубоморен у стил аууу со кого правела муабет, нешто ми крие, овој дали и е другар, итн (и не сум се покајал) ама прифаќам дека секој има право на свој начин на живот иако таквиот тип на контрола мене лично ми е бесмислен (но потенцирав дека е и возраста битна) . И уште нешто никаде не спомнав УДВАРАЊЕ и за мене чат муабет или кафе може да немаат врска со удварање туку со размена на мислења и дружење ама ете мојот начин на мислење можеби е редок. Во секој случај секој нека си живее како нему најповеќе му одговара .
АЈДЕ иксменчо КОГА НЕМА ДА МЕ МРЗИ (по можност во текот на денов) ЌЕ ГИ НАЈДАМ ЦИТАТИТЕ, ПА бАШ ЌЕ МИ БИДЕ МЕРАК ДА ВИДИМЕ КОЈ Е ТОЈ ШТО ЛАЖЕ, КОЈ СИ УМИСЛУВА А И ДАЛИ ВООПШТО НЕКОЈ ЕТИКЕТИРА НАПРАЗНО. Не дека јас немам друга работа за да се занимавам со твоите мал милион коментари и "совети" (сега ме натера да рошкам и да барам за што навистина немам трпение, ниту некого сум пребарувала овде), aма едноставно толку се дво(бес)мислено си се поставил на форумов што човек не може да преќути.
Важи, важи, слободно побарај цитати па ќе ги продискутираме ама уште сега знам дека зборови како „СЕКОЈ МАЖ“ не ми се во речник и уште сега знам дека место „секој“ ќе пишува „повеќето“ или „многу“ што сепак не е секој . Едино ти признавам дека за сакањето имам напишано дека ако имал секс со друга не значи дека не те сака и тука прифаќам корекција дека место не те сака треба да стои не те почитува иако сакањето и сексот се многу растегливи поими и не е лесно да ги ставиш во еден два поста така да нема да навлегувам повеќе, како што кажа тинејџерки читаат и нивните мислења и ставови може да се дијаметрално спротивни. Од друга страна вакви теми се отворени да се слушнат и најразлични ставови па секој со својот ум да си процени што ќе прифати а што не и што нему лично му одговара а што не. Никој не е принуден да чита мои или било чии постови, тоа што не ти е убаво или „интелигентно“ го скокаш . Сепак по темата многу пати сме виделе дека тој што намерава да превари 100 контроли да му правиш пак ќе најде начин инаку немаше да има толку масови варања, караници и љубоморни сцени и покрај сета контрола .
Е сега ме збунивте уште повеќе . Не е сеедно секако, во никој случај. Но, вака со ладна глава кога сум сега (благодарение и на вашите совети) немам намера да раскинам 6 годишна врска во која сум нашла целосен мир без скандали, драми и ограничување на движење, говорење, комуникација и сл. И реално, немам и многу докази за да го обвинам за нешто поголемо од едно допишување на фб. И јас немам мир доколку на секои 5 мин. треба да се грижам каде е? каде погледнал во диско? зошто се насмеал? Ако решам да го контролирам до толку, подобро да му раскинам. А и ако стварно почнам со глупави прашања, ќе го гушам, па тој мене ќе ми раскине и пак се вртиме во круг. Ќе оладам некое време, но убаво му е дадено до знаење дека не сум рамнодушна. Голем е, нека си пази што прави. А ова со ФБ, ќе треба тој да избрише профил, па после јас да го избришам мојот или да имаме само еден од оние клише парови „Маре Драган Ристески“ а верувајте не го сакам тоа ама ИЧ. Не знам веќе што да кажам..да се работеше за друга врска може ќе бев порадикална и веднаш ќе раскинев..ама ова и ми ги отвори малку очите да се свестам дека и после 6 години јас сеуште сум вљубена во него и не ми е сеедно да сум без него. Љубовта е слепа (јебига..стигнав и јас ова да го признаам) срам да ми е
ААууу тука баш се развила дискусија, еве нешто и од мене. Мојот став беше само дека не треба да биде сеедно ако типот, додека е во врска си аднува други (претходно непознати) девојки на фејсбук и ги стартува на чат, им го прави муабетот и ги кани на кафе. Искрено, има верзија од ситуацијава каде што стварно е чисто пријателски и делува прилично невино но од тоа што сум видел, волку доверба во машко НЕ. Нормално, истиот став го имам и за женските. Далеку од цвеќиња за мирисање и тие. И пак ќе си кажам, контакт со претходни другари и другарки не смее да се прекине, никој нема право да ве изолира од светот. Е сега излегување со луѓе кои сте ги запознале во живо, во склоп на вашата бранша, на кафе... Иии официјално јас сум контрадикторен... Знаете што? Ова нема формула. Тој што сака да ве суреди, ќе ве суреди.
imam golem problem imav decko 8 meseci mn se sakavme no sega veke 2 godini ne sme zaedno toj si ima devojka a jas se uste nemozam da prestanam da mislam na nego luda sum po nego duri i nemozam da bidam so nekoj drug neznam sto mi se slucuva , ovie dve goDIni bez nego mi se pekol, 8-te meseci zaedno ni bea preubavi mn se sakavme no sepak moravme da se razdeleme bidejki bese pritisnat od strana na roditelite na negovata segasna devojka da i se vrate nejze bidejki pred toa toj so nea bese celi 6 godini i ako ne i se vratese taa mu se zakanuvala deka ke napravi nesto ( samoubistvo truenje i slicno), MORASE DA se razdeleme jas se trgnav od nego bidejki nemav drug izbor no seuste go sakam i toa mnogu i toj mnogu me saka vo Toa sum sigurna bidejki za celoto vreme sto ne sme zaedno me ima barano mn pati i slicno NO SAKASE DA MU BIDAM VTORA sakase da zivee dvoen zivot dodeka da si go resi problemot probav da mu bidam 2-ta no nebidna toa nemozev da go izdrazm sekako bese poveke vreme so mene no ne besee toa toa pocna da se otkriva za nas dozna devojakata stana haus i pak prodolzi da me bara i sega poveke ne sme vo kontakt totalno se odaleciv od nego no neznam kako da go zaboravam sto da pravam daleku sme ne se viduvame - sretnuvame po 4 5 meseci no uste go sakam i sakam ako moze nekoj neka mi pomogne so nekoj sovet .....VI BLAGODARAM [mod-kirilica:1s8xocbl][/mod-kirilica:1s8xocbl]
Тоа дека морал да и се врати на претходната- неморал. Мислам дека неможел да најде подобра причина, па ајде приказни дека нејзините му се заканувале, самоубиства.. свашта. Размисли убаво дали тој ќе се откажел од тебе толку лесно ако навистина премногу те сака како што ти велиш. А тоа што ти предложил да му бидеш втора.. Зашто да му биде досадно со една, кога може да си биде со две.. Извини што сум толку груба, но мислам дека не вреди тој толку како што ти мислиш.. Ако сакал да биде со тебе, тогаш немало ништо да го спречи. А, и да.. Таа ќе се отруела ако не и се врател(што мислам дека е само глупав изговор).. А ти? Размислува тој тебе како ти е? Па нели те сака? Треба повеќе да му е грижа за тебе..
Ако има толкава љубов од негова страна немаше да морате да се разделите тој самиот немаше да го дозволи тоа.. Девојката ако вистина е склона кон самоубиство не и е тој лек патот под нозе и на психијатар па нека се трует (извини ако е мн грубо ама што е така-така е). Тој најверојатно има сватено дека го сакаш и сака да го искористи тоа. А баш ме интересира како изреагира девојка му кога дозна за вас двајца? По мое само време и нерви трошиш на дечково мора да се натераш себеси некако да продолжиш
@slatka.mala Мое мислење е дека тоа му се само изговори дека девојката ќе се самоубиела и слично, многу убаво се гледа отстрана дека те излажал. Многу е плитко ова што ти го кажал. Ако сакал да биде со тебе, тој ќе бил. Не верувај толку слепо и наивно во се што ќе ти каже. Никогаш не можеш да бидеш сигурна во нечии чувства. Ништо не би му штетело на него да си врти две. А ако те сакал, немало тоа да биде така. Мој предлог ти е да продолжиш напред, без него, биди сигурна дека можеш да го преболиш само ако решиш така. ЌЕ си дадеш некое време на самата себе да си ги средиш чувствата, нема да потклекнуваш секогаш кога ќе го видиш и ќе помине се. PeachGirl ова не мора ништо да значи. Една врска ми се расипа само заради тоа што комуницирав со едно машко што не ни го знаев. Не планирав ништо да имам со него, имавме обичен муабет, најчесто музика, филмови или слични теми, зафрканции. Мојот дечко си го зема тоа за преозбилно и немаше ден да не ми префрли за тоа дека сум пишувала со него, дека не требало ни да помислам, како воопшто сум помислила да пишувам со некој. Не значи дека ако е во врска треба да престане да комуницира, може и се знаат од претходно. Припазувај, не верувај 100 посто, ама не станувај опсесивна, ќе си ја расипеш врската.
Со бившиот одев 2 години и во тие 2 годинии поминувавме преубави моменти..бевме заедно на одмори, ме носеше дома, со неговите се запознав дури и со роднините.. бевме во сериозна врска .. но имавме еден проблем тој пиеше многу иако пиеше небеше насилен кон мене во овие години ме немасе ни навредено ни удрено, ама во последните месеци почна да се губи и ако се напиеше ракија почнуваше да ме гнави и да се губи наа моментиии..потоа рече дека некое време сака да биди сам, сакал да се излуфтира малку и дека потаму можи ќе ни биди поубоо..со тешко срце прифатив тоа беше пред два месеци, по неколку недели тој си фати женска сите си помисливме дека само за да се излуфтира е со неја никој несакаше да ја прифати неја сите беја од кај мене.. по еден месец ми беше роденден го поканив и него, не ме одби и дојде сам ама и двата се осеќавме неубо јас почнав да плачам..помина тоа по некогаш ми се јавуваше на телефон.. и денес детето ми пиша на фб дека многу му е тешко дека сеуште мисли на мене и дека многу му е жал за мене и ден денес неможел да ме преболи, јас го прашав зошто замина од мене и тој ми рече дека бил пијаница и дека бил нечоек, тогаш сватив дека тој заради пиењето ме оставии.. и дека проба да го откажи но никако неможи да успее... шо мислите вие дали има шанса да сум пак со негоо пошто многу го сакам а и тој менеее а тој шо оди со таа сите заприметија дека не ја сака и дека само да се отргнам од него направи така .. но јас го сакамм и ве молам дајте ми некој совет како да бидам пак со него и дали има шанса спрема сето ова да бидам со негоо оти многу ми е тешкооо .. ??
Искрено јас би се откажала од таква врска без разлика колку и да ми е тешко,бидејќи со него нема да имаш убава иднина. Што ќе правиш ќе го гледаш секој ден кај што се мавта лево десно и ќе одиш по него и ќе го креваш каде ќе паѓа? Незнам,јас не би сакала да имам таква иднина за себе,но ете сите си имаме различно и свое мислење,а моето е тоа. Пробај да си најдеш некој друг,не е само тој ќе сакаш пак силно.
Многу ми е жал што поминуваш низ ваков тежок период, сепак 2 години и не е кратка врска, но душо ВРЕМЕ ЛЕЧИ СЕ. Колку побрзо прифатиш дека не е за тебе, толку подобро. А ова ќе го паметиш како добра лекција. Знам дека ти е тешко и боли, но по некое време ќе жалиш за сите пролеани солзи и ке се заблагодариш на Бога што си се тргнала од него. Сепак детето си фатил друга за НЕКОЛКУ недели, што не говори многу дека те сака. Не се понижувај толку и не простувајте се. Од друга страна човеков е алкохоличар, можеби за сега не смета, но утре може да биде и насилен. Ке го уништиш својот и животот на твоите деца. Имаш многу причини за да се откажеш од него и еден совет од мене, никогаш не ја искажувајте својата љубав, машките тоа често го злоупотребуваат. Ако ти треба пријател, пиши ми ЛП.
Спојлер Штом заглавил со пиењето драга моја, се' додека не се откаже, тој не е тој човек кој си го запознала и засакала, помири се со тоа. Ја имаш гледано онаа македонска приказна „Момчето што се стори пијаница“? Ќе ти се разјаснат некои работи освен што во неговата приказна не мора да заврши така жалосно, сега медицината е напредната и се' и доколку сака може да се опорави, иако не познавам лично пијаница шо оставил пиење (а сигурно ги има, штом познавам луѓе шо не пушат сеа а не биле без 2-3 кутии во денот). Малце забегав од темата, а тоа што сакав да ти го кажам е се' додека не најде решение за проблемот со пиењето, не е веќе истиот човек, не е способен да сака никого повеќе од алкохолот. Верувај ми, знам. Тој би кренал рака над тебе а пример во нервозата сигурно не би истурил цело шише ракија или не би го скршил шишето. Ете тоа се вика зависност и порок. Кога порокот доаѓа на врата, нема место ни за љубов ни за разбирање. Затоа, се' додека не побара помош и не се излечи, ни го барај, ни мисли на него. Помири се со фактот дека се' додека не се излечи, тоа е една друга личност во чија кожа ни тој не сака да живее а не па ти да бидеш покрај него. Наместо посакуваната ситуација, тој да се излечи, можеш ти да оболиш. Не е лесно да се живее и да се сака човек со таков порок, верувај ми. A тоа што фатил друга за толку брзо време, мене ми изгледа како обид да избега од самиот себеси. Само не верувам дека опоравувањето ќе биде за брзо време. Тие што ги знам како пијаници, биле такви и пред 20 години, некои и останале такви и покрај тоа што жената и децата избегале од нив. Единствена разлика е што во твојот случај тој се кае и сака да се откаже. Доколку е навистина така и доколку успее во тоа, заслужува втора шанса, иако јас лично (ма колку и да не е битно сега што јас би направила), не би останала во таа врска.
Ви благодарам многу.. малку ме утешивтее и ќе ги примам советите од сите вас, затоа што сте во право од пиење многу тешко е а тој е млад и потаму кузне шо ќе биди со него многу ми е жал шо завлезе во тоа и за тоа можи само Бог да му поможи ... уште еднас ви се заблагодарвам ...
Slatka mala,само ќе се надоврзам на другите мислења,односно сакам да прашам колку е тоа сигурно дека родителите на девојка му се вмешале и како по сето ова што и/ти го прави,не се освестиш,и да му ставиш крај на еден лажго,кој без никаков срам се подигрува со чувствата и гордоста на вас двете,сеедно која е прва,втора,божем на олимпијада сте ,и места ќе освојувате / ако е така како што ти го опиша случајов,девојка му е уште по за жалење зашто принидува некој да остане со неа,и родителите во тоа ја подржуваат,па за твојов ,,дечко,,.кретенов те откачил на ваков начин,а ти после дв години прашуваш за совет,или очекуваш некој да ти рече дека тој е принц,те чека тебе,те сака само тебе,ова е невозможно верувај ми ти си жртва и би требало да го мразиш дечково,наместо да мислиш како да му се вратиш!
Ако може да се нарече, бев во врска околу 6 месеци.Од почетокот тој беше премногу загреан за мене но не и јас за него.Со текот на времето станав со најгруб збор кажано- зависна од него.ЗНачи со саати зборувавме на телефон, се гледаме ако не секој ден, секој втор ден сигурно, на фејсбук нонстоп пишување итн итн...последнава недела тој се смени.Наеднаш излади, ја нема онаа енергичност во него како на почетокот.Многу е чуден и најискрено мислам дека причината за тоа е кога му кажав дека не сум невина ( го лажев за ова бидејќи сакав да му ја видам реакцијата ).Почнавме за ситници да се караме, а деновиве како куче трчам по него, му се јавувам и ми вели имам работа ќе ти се јавам за пола саат ( а ќе ми се јави по 3 саати но ајде тоа и не е многу битно),само јас му пишувам на фејсбук - чат-пат ќе врати дека е зафатен или слично а некогаш нема ни да ми врати.Со обзир дека тој не беше таков порано, беше многу внимателен кон мене, ако не можеше да ми се јави обавезно пораки ми пишуваше со најубавите зборови кои ги имам прочитано за мене.Сега се смени, целосно.Незнам што да правам? Вреди ли да се борам? Психички сум растроена и многу ми е тешко зашто чувствувам дека тој повеќе не припаѓа во мојот живот и обратно....
Па разговарај со него, прашај го зошто така се однесува према тебе, или пак сосема игнорирај го и ти, ќе видеш дека тој ќе трчи по тебе.
СОВЕТ??? Тој ми беше желба веќе 3 години. Конечно после толку време, желбата да бидам со него ми се исполни. Неодамна се договоривме да се сретнеме. Иако не ми беше прв бев возбудена за средбата и имав многу трема. Разговаравме околу 1 час, а подоцна ме праша дали сакам да бидам со него и јас прифатив. Утредента повторно се сретнавме, но тој не се однесуваше исто како претходниот ден, како да бев очи во очи со друга личност, а не со него. Не разменивме ниту една реченица, а тој веднаш се нафрли и почна да ме бакнува. Седевме така 1 час, а потоа си заминавме и двајцата. Истото се случи кога се сретнавме и третиот пат, ниту проговори нешто ниту ништо, пак туку така почнавме да се бацуваме и толку. По последната средба го немаше 4 дена да ми се јави или барем да ми напиши порака, а јас си помислив дека е крај па решив и му пишав порака дали навистина е. По неколку часа ми врати на пораката и ми рече дека не е крај туку бил во Бугарија и кога ќе се врати ќе разговараме. Од една страна ми олесни, но од друга ми падна тешко затоа што пред да оди ниту ми се јави, ниту пак ми кажа дека ќе оди некаде. И другарките ме советуваат да разговарам со него затоа што тој се понаша како да не сум му ништо, ми вели дека ме сака, а постапките негови ми го укажуваат спротивното. Претходно пред да се фатиме тој ми пишуваше дека ме сака, но јас се понашав ладнокрвно бидејќи порано нешо се имавме скарано и не сакав да испаднам лесна и уште веднаш да прифатам да бидам со него. Но сега откако сме заедно тој е неодговорен, ниту ми има пишано порака, ниту ми ѕвони, ниту се јавува на фб, барем таму може затоа што е виснат на него 24/7, значи ништо. Незнам како да отворам тема и да поразговарам за ова со него, а очајна сум и неможам да замислам да се разделиме бидејќи многу го сакам, најмногу, а и не сум сигурна што да му кажам и како да му укажам дека не се однесува како да сме заедно
Абе ајде мани го, тој тебе те игнорира заради тоа што не си невина, на шо личи то ? Тој е сигурно замаен извини ама со такво размислување, таков го замислувам.. Колку години имаш, па што се замараш со ваква личност? Ако си млада, ти наместо допрва да бираш да распознаваш карактери, ти дозволуваш да се зацапаш во тип кој има ниско свајќање... !?!