Било да е врска или брак, мене би ми пречело. Значи не од љубомора да не се случи нешто, туку од проста причина што сакам времето да го поминува со мене.. Таквото понашање според мене не е социјализација, туку авантуризам. Зошто дечко ми/спругот би одел да разговара и да пие кафе/пиво со некоја непозната ?? Ај еве да тргнеме обратно, јас да почнам така рандом средби Мене ми смета тоа и ова е мое размислување и мој став. Можеби луѓето се полиберални па одобруваат или практикуваат рандом забава
Јас го делам твоето мислење. Не би ми сметало да се запознава со други девојки преку заеднички пријатели но секако би ми сметало тоа да го прави преку фејс. Тоа е како да му фали нешто во врската. А уште повеќе би ми сметало да ги носи на кафе.
Идентично истото го мислам и јас. Она смета дека тоа е посесивност, дека девојката не смее да бара цело време дечкото да е со неа. Јас викам, нека не се гледаме цела недела, ама да знам дека изглегува со мажи. Сум била назадна, Исто било дали се мажи и жени. Не знам, можда јас сум супер конзервативна, или светов и младиве да отишле напред во ставови и размислувања? Извинете што напнав, ама вчера страшно се запрашав дали сум нормална или назадна со сфаќањата?
Да бидам сосема искрена, мене тие денешни моди на рандом средби и такви видови на дружење ме асоцираат на промискуитетни личности. Можеби грешам, ама еве нека се изјасни некој со спротивно мислење, ама со факти.
@Cka И јас сум со тебе,друже Шала на страна,се сметам за доста слободна личност и никогаш не сум ограничувала дечковци.Се разбира дека нема да се лутам за кафиња,пијачки и допишувања со стари пријателки,тие одамна му се во животот,и јас си имам машки другари со кои неретко излегувам. Ама да додава рандом женски по социјални мрежи па и на пиво да ги вика,ее па се си има граница Оти не се социјализира господинот со мажи,туку баш со женски,претпоставувам некои згодни и провокативни? Он сам треба да е свесен дека не е океј така,се однесува како да си е слободен и си брка женски за пролаз. Значи како одговор на прашањето како би се чувствувала,би се чувствувала изневерено,разочарано,како да не сум му доволна јас,па мора да се „социјализира“ со други девојки.Колку сака нека има доверба меѓу двајцата,мислам дека ретко на која девојка ќе и биде сеедно ако на дечко и му текнало да си излегува со непознати. Овој фејсбукот ќе не докрајчи,ви кажувам.
@Cka искрено прв пат слушам дека некој тип во врска/брак го прави ова, а уште позачудена сум дека не и смета на девојката... Тука нешто не штима... Што треба да значи ова? Дека на типот му е досадно па си бара интересни друштва? Според мене ова е забегано да се прави од чиста мира. Јас се сметам за либерална и не осудувам, секој нека го прави она што го прави среќен, но мене не би ме направило среќна ако дечко ми има потреба да склопува нови познанства со нови девојки. А штом и тој посегнал по нешто такво значи ни јас него не го правам доволно среќен. Дечко ми и вака си излегува со неговите другарки и колешки од работа и мене тоа воопшто не ми смета, ги познавам и јас и супер се согласуваме, секогаш и мене ме викаат во друштво. Воопшто не ми смета што си има другарки од школо/факултет, маало ниту пак што се здружил со колешки од работа. Досега не сум почувстувала ништо лошо во врска со тоа и ни на крај памет не ми паѓа да му забранувам такви работи, навистина сметам дека е тоа е нормално и воопшто не ми пречи. Навистина би ми пречело ете тоа, да си бара нови „другарки„ по социјални мрежи и да се упознава со нив. Тука сериозно би се запрашала кој му е проблемот. Не би се лутела и не би му забранувала едноставно би ја прекинала врската штом на него му дошла таква идеја зошто ако веќе ја наумил идејата моето лутење нема да го спречи во реализацијата. Работата е да не му текне такво нешто. Глупа работа е и сметам дека на секоја здраворазумна девојка би и пречело.
Тазе сум во врска, досега немаше никакви проблеми се до пред некој ден кога дечко ми ми кажа дека му смета мојот другар. Со другар ми се познаваме може над 10тина години. Помеѓу нас немало ништо, ни пак ќе има. Јас го гледам како брат, а и тој мене како сестра, и дечко ми тоа го знаеше и пред врската. Со другар ми (добро не баш буквално ама речиси) се си кажуваме, се знаеме еден за друг. И тој бил во врска и немало никаков проблем, исто и јас сум била во други врски и се си било ок, нашето другарство најнормално си функционирало. Ама сегашниот дечко ете ми кажа дека другар ми го нервира и ужасно му смета, зашто постојано ми се јавувал, дека секогаш кога ќе ме види онлајн ми пишува, дека одиме на кафиња сами. И сега нормално повеќе време поминувам во дечкото, а другар ми се обидувам помалку да го одбегнувам иако ми е многу тешко. Мислам дека и тој нешто сети, се однесува заштитнички спрема мене, па баш прееска ме прашуваше дали се е во ред? Ме прашуваше да не ми направил нешто дечко ми, да не сме се скарале....а јас не знам како да му кажам. Имам и други другари и другарки ама ништо за нив не ми рекол туку еве баш за најблискиот. Ги сакам и двајцата ама на различни начини. Двајцата ми значат ама сепак со другар ми се познавам многу подолго време и не можам да си го уништам другарството поради тазе дечко. Не знам како да му докажам на дечкото дека овој ми е само другар и така ќе остане цел живот. Воопшто немало љубовни искри помеѓу нас, никогаш. Мислам да му речам на дечко ми дека не планирам да му се карам на другарот, или да го одбегнувам како да е некое куче....ама ми е страв да не го изгубам, го сакам. А знам дека ќе се налути и стварно не знам што да правам. Некој совет?
Во никој случај немој да си го расипуваш другарството , другари и другарки тешко се наоѓаат вистински, на дечкото пробај да му објасниш дека сосема другарството неможеш да го прекинеш, а реакцијата на дечкото односно тоа што му смета е нормално до некаде ,е сега со другарот вие секако ке комуницирате ама барем пробај додека си со дечко ти него да му обрнуваш повеќе внимание , а и со другарот дружете се ама еве можеш и дечко ти да го викнеш со вас , на тој начин и тој ќе види дека нема потреба да му смета другар ти затоа што не правите ништо друго освен што разговарате..
Според напишаново мислам дека не се работи за љубомора и слично, туку за себичност на партнерот личноста која ја сака да е само негова во смисла на внимание, постојано да сте заедно неразделни и сл. Лоша е работава зошто почнал со тој другар да ти прави вакви работи, а случано може и да му премине во навика и да ти го прави истово и со другите пријатели. На крај најлош исход е да останеш без ниеден пријател, не заради тоа што тоа е твој избор туку зошто тој те става во ситуација бирај или јас или тие. Одстрана би ти рекла одреди му одредена граница која тој ќе ја прифати и почитува објасни му убаво и детално, зошто ваквиот однос може да допридонесе до нарушување на врската а во крајност и раскинување.
Фала девојки на советите. Прво да нагласам дека дечко ми не е од оние типови што сака да наредува, да се прави главен и не верувам дека му сметаат другите од друштвото. Едноствавно може се појавила мала љубомора само кон овој другар. Ама јас не планирам во никој случај да го уништам другарството. Вчера ништо не реков ама после кога ќе се видиме, ќе ја отворам оваа тема и ќе му кажам дека нема шанси да се карам или да го одбегнувам другар ми. Јас сум таква и тој ме знаеше и пред да сме во врска. Колку и да го сакам нема да дозволам да ме смени, за да почнам да се однесувам како идиот со другрите. Само пак ќе нагласам дека се плашам да не се налути.
Во првиот момент кога ќе му кажеш повеќе од можно е да се налути, но дај му малце простор и време кога ќе размисли поубаво лутината ќе му помине. Среќно!
Значи стави си го другарот на прво место. Сега тешко да најдеш како него, дури ни блиску како него, имај пола држвава другари/ки ама како него НЕМА: Дечко ти е себичен, и тоа многу, тоа што сака да те придобие само кон него, и индиректно ти забранува да се гледаш, па и да збориш со другар ти, те оддалеучва од него, и може единствен другар што го имаш. Мислам треба си го преиспиташ дечко ти, дали тој е всушност за тебе.
Raskinav so decko mi pred okolu 2 nedeli poradi nesoglasuvanja blabla, a mn me sakase , ali u posledno vreme pocnav da se oladuvam od nego, ic nesakam dolgi vrski, a i nikad ne sum sakala onaka kao da nemozam da ziveam bez -nego-. Se cudam koga moite drugarki placat koga ke raskinat, kako da im se slucilo najloso nesto u zivotot, a jas koga raskinam isto mi e, kako niso da ne se slucilo. I sega mi e vaka, ali bas mi e zal za ovoj deckoto poso so nego bev 2 meseci i sea mu raskinav, ali toj me saka barem ja taka mislam poso celo vreme me sledi, me moli da mu kazam zosto sme raskinale, ali neznam vo pocetokot cuvstvuvav neso sprema nego a sega... neznam! Si ja mrazam ovaa osobina kaj mene, da skrsam necie srce ali nema sto da pravam! I sega neznam kako da postapam so nego, dali da bidam so nego ili.. Nekoj ako nesto ima na pamet neka kaze..hah
Не знам дали си сериозен, дали се зезаш...мене ова на иронија ми личи ама добро како и да е... Прво од каде го познаваш ти другар ми па да кажуваш дека како него нема? Па дури ни блиску како него немало..хаха тотална иронија, ама добро така нека биде. Второ: Единствен другар? Не е единствен, имам и други машки другари ама не сум блиска со нив како што сум со него. Јас и тој имам посебна другарска врска развиено и камо среќа сите да си имаат таков/ва другар/ка. И во мојот живот секогаш на прво место сум јас, па после кој како си го заслужил местото... Како и да е, фала на советот
Ми се свиѓа најдобриот другарррррр, шо се знае за мене и ја за него..... Пред 1 месец си дојде од странство, таму се пресели со неговите засекогаш, а доага у лето(не секое).Излегуваме барем 3-4 пати во неделата сами на кафе, у кино, на водно. Значи си пишуваме цело време пораки како да сме дечко и девојка а ништо немаме направено, ни блиц бакнеж ништо ништо. И пред некоја вечер ми пиша дека му се свиѓам ама дека ке се збореле у живо глупо било преку смс, и не сме збореле, он не отворил тема а мене ми е глупо. Зашо не проба да ме баци??? Не е дека нема кога и каде или дека немало ситуации. Многу сум збунета...
Епа седи си така тогаш, немораш директно, блиску до уста, ако праша зошто таму, кажи нешо, па што не сакаш?
Разлабави се и не мисли неколку дена на сите овие работи, после тоа седни и признај си све сама на себе од признанијата дојди до факти и заклучоци што сакаш понатаму. Ако навистина не го сакаш нема зошто да се жртвуваш себе си, доколку пак заклучиш дека го сакаш врати му се. Верувај од лично искуство знам дека во вакви ситуации преизбрзаните постапки, одпосле скапо коштаат. А и не за другото човек кога е посмирен и не е напнат поубаво може да резонира што е подобро а што е полошо.