Нека ми пише некоја девојка ако сака во пораки.Доколку има, или имала, врска или нешто слично со „наркоман/дилер“.Фала.
Се започна кога ме адна на фб и ми пиша после еден ден. Го гледав низ град ама отсекогаш го мислев за арогантен тип. Ми пиша на фб и му вратив си пишавме на фб некое време ама како на сила некако не ни одеше.....ме праша да испаднеме и се мислев и на крај прифатив. Се видовме илуѓе седевме 3часа и не приметивме кога помина времето. Испадна дека сакаме исти работи и зборевме за сешто, чуствував како од секогаш да го познавам. Беше мил преубав, срцка беше, прв пат вака за некој. Утредента ми пиша на фб и супер се океј арно ама цела недела не се видовме зашто имаше утакмици, и се повредил,арно ама си одржувавме контакт на фб. И сношти ми вика да се видиме и ми остави на мене кога и кај сакам и му реков во 11 ако му одг и тој се согласи. Дојде 11 и го нема никаде ни да се јави нит да пише а започна и да врни ама не многу. Јас бев спремна и на крај ништо си легнав...ми пишал во 4наутро дека ми се извинува и дека навистина мн. му се слошило зашо оптеретен со утакмици а и плус на матура неможел. Му вратив дека нема проблем можел порано да ми каже ама веќе небитно. Тој ми врати дека знае дека сум лута и ниш не вратив. Луѓе толку убаво беше се, имав толку убаво мислење а сега се падна во вода. Премногу добро ги научив овие финти од бившиот и си ветив дека повеќе нема да дозволам никој да си игра мајтап. Искрено зар не можел една порака бре, нз како да се понашам со него ако ми пиша....толку се израдував најубав состанок све најубаво и сега вака.. имам право да сум разочарана или претерувам
Јас мислам дека не претеруваш. Можел барем порака да пушти или да се јави! И јас имам исто искуство со бивши, и на човек што му си битна, и ќе сака да се зближите нема на тој начин да постапи. Знам дека ти е тешко, ама некои работи од корен се сечат...
Океј, ова досега го немав слушнато. Како бе може да не му смета ова на некој? Или ние сме многу конзервативни? Не ми е океј, никако. Тоа би било за мене знак дека нешто му фали во врската, па го бара надвор од неа. Зошто инаку би се запознавал со девојки преку интернет и би ги носел на пијачка. Нонсенс. Ако е за социјализација има и пријатели/пријателки од детство, факс, работа, може и со нив нели? Како би се чувствувала, па разочарано и вознемирено.
Site sme svesni deka ne e vo red ova glupost, ama ete ima nekoi od prepravanje neznat sto pravat pobrzo i so tresat zeleni...
Можел барем порака да пушти или да се јави мангупот, знаел дека го чекаш. Мене ова не ми е нормално и многу мразам вакви неодговорни луѓе. Се сложувам потполно со тоа дека некои работи од корен се сечат.
Jaс прашав бидејќи помислив дека младиве денеска се поинакви, дека јас сум преконзерватвна и не можам да сфатам вакво нешто. Мојот партнер да ми каже дека на ФБ запознал девојка и решил да ја носи на кафе, оти му била забавна, најверојатно тоа би му било последно со мене. Ама ете, барем мнозинството не смета дека сум „затуцана“ во овој поглед. Ама затоа пак другарка ми е со став дека не можеш да му забраниш, секој сам треба да одлучува што сака да право, а не да ми биде забрането или дозволено од девојка му. Иако сам треба да се освести дека ја повредува, ама ете, различни ставови.
@JollyGirl сама викаш дека другар ти го знаеш 10 години а дечко ти сега си го запознала. Немој да дозволуваш да ти се меша, прво со другар ти, после со другарки, после за облека па на крај кога ќе подлегнеш и почнеш да го слушаш ќе ти кажува и што да правиш. Направи сериозен муабет со него дека он ако е со тебе мора да те прифати каква што си. Многу нормално дека ке продолжиш да се дружиш, пишуваш и искачаш, нема одеднаш да се скараш со цел свет нели а ако го изгубиш заради тоа што си одлучила да си го задржиш другарството тогаш нека го, не те заслужува. Треба и ти и тој да знаете дека имате свои животи и дека треба да се прифатите какви што сте. Гледам дека се лутиш на советот на bokchee но потполно се согласувам, иако колку што гледам пак ќе правиш што сакаш те советувам да размислиш убаво за да не зажалиш покасно @Perfectgirl5 немаш лоша особина, не го сакаш и тоа е тоа.
Не се лутам, таман работа, само приметив дека е многу паметен тој bokchee па на сите дели совети полни со иронија...духовит човек, нема што. Инаку и јас како тебе размислувам и веќе зборував со него. Нема да си го расипам другарството.
@JollyGirl нешто што не треба да дозволиш уште на почеток на врска е да си земе дечкото за право да ти наредува и да бара од тебе да бришеш пријатели. НО штом тој почувствувал нешто и го бара тоа од тебе може и да има право... Зошто го викам ова, затоа што сега кога веќе имаш дечко треба да ги редуцираш средбите со твојот другар, односно да го ставиш дечкото на прво место. Не верувам дека на некој би му се допаднало секој ден да пиеш кафе сама со другарот или да киснете дома еден кај друг... Немораш ти да го прекинуваш другарството но ако другарот ти е вистински и навистина те гледа како другарка ќе те разбере дека треба повеќе внимание да му посветиш на дечкото. Јас навистина не ги разбирам ваквите другарства (можеби затоа што немам машки другари - блиски) каде што само вие двајца си пиете кафе и самите си одите еден кај друг дома, јас сум од оние луѓе кои неможат да разберат машко-женско пријателство затоа што искуството ми покажало дека едниот е секогаш заљубен во другиот (што и немора да значи нормално...). Ако ти значи дечкото покажи му повеќе внимание, поминувај повеќе време со него. Дозволи му убаво да го запознае твојот другар пред да суди и пред да ти забранува дружба со него. Другарот ако ти е другар ќе те сфати дека сега имаш помалку време за него и ќе те поддржи, штом ти е толку добар другар сигурно можеш отворено да разговараш со него и да му кажеш што ве мачи во врската, сигурно и тој ќе ти даде совет и ќе се потруди да остави впечаток пред дечко ти дека вие сте САМО другари. @Cka за болдираниов дел апсолутно се согласувам дека неможеш да му забрануваш нешто на некого, НО штом тој само помислил на такво нешто е доволен знак дека врската веќе неможе да функционира понатака (барем за мене), јас не би му забранила, ако тој веќе наумил и сака и чувствува, има потреба со таа нова девојка да се запознае и шири хоризонти нека му е со среќа, со мене сме завршиле. И дури после тоа би се предомислил од страв дека ќе ја изгуби врската не би го примила назад, штом тој веќе мисли на други и на такви работи прашање на време е кога се ќе се распадне... @mariahe еден телефонски повик или една порака не одзема повеќе од 1минутка, во каква и да бил состојба можел да одвои една минутка за да напише порака - три збора „ништо за вечерва„ толку терба. Освен ако не дај боже бил во бесознание или нешто страшно му се случило. Незнаеме што сакал да постигне фраеров но нема основни манири ни култура. Ако ти пише нареден пат кажи му дека не си лута но постапката му била многу лоша што те оставил да чекаш, можел да одвои 1 МИНУТКА за да ти пише да не чекаш барем, а ти размисли дали би му дала втора шанса. Неможеме ние да ти кажеме што да правиш, ако толку ти се допаѓа дај му и втора шанса, ако те побара секако, ако сметаш дека не вреди заборави го, и онака бил само еден состанок...
Многу пати пишав овде и ме советувавте да раскинам но неможам бре луѓе баш преѓеска си размислував што ќе правам летото и знаете што размислив? -Ништо! Немам многу другарки откако немав дечко што се викаше повеќе излегував и едвај чекав да дојде лето. Сега ми омразна ова летово. Другарките фатија една по гости друга по гости трета во странство дечкоми мислам ќе оди странство сега со родителите. Ќе се врати ќе си оди ќе се врати ќе оди се така ќе биде. Јас со кого да излегувам? Дома да седам цело време? Еве сега седам на тераса и се лакирам од досада што да правам.Ми иди да плачам. Можам и јас да отидам на гости не е проблем ќе отидам кај братучедите ќе одиме на базент но колку ќе биде тоа највише една недела потоа ќе се почуствувам досадна а и да одам овој мојот па ќе ми се јави ќе ме изнервира ќе љубомори...Ќе ми се уништи и тоа што го имам замислено за на гости. Да излегувам со школски сите трчаат по машки а јас што да правам, излегуваат по дискотеки мене не ме пуштаат таму родителите.Значи и вака и така не бива, почнав да спортувам ама и тоа небива сега сите се отидени некаде. Помош?
@SnowQueen17 Земи работи нешто, биди волонтер некаде, било каде. Читај книги, раскини со дечко ти чим станува љубоморен ако ти идеш некаде на гости (бидејки таков не го бива) и тоа е тоа. Кога ке осетиш слобода да правиш што ти душа сака тогаш ке бидеш среќна и нема да плачеш, до тогаш, исто како сега ке се чуствуваш
Ви благодарам на сите на советите....инаку не ми пиша ништо после тој ден. Вчера другарка ми баш ме погоди, другарка ми и бивша му девојка мн. се имаат, и вчера била на гости кај нејзе и ја распрашувала за бившиот(дечкото со кој излезев), и тоа девојчето и рекло ,, знаеш дека веќе пола месец идат со .....(име на друго девојче) кога слушнав премногу се зачудив. Не очекував ова од него.....толку беше убаваа таа вечер, дури не ми се верува. Размислував и дојдов до заклучок дека тој ова го направи намерно за да му се налутам и да ме откачи...ама зошто, се прашувам зошто откако излеговме утредента и сите денови тој прв ми пишуваше, тој ме праша да излеземе а не јас. Јас немаше ни да му пишам, ако не ми пишеше тој, зошто на ваков начин ме откачи.....можеше воопшто да не ми пиши, можеби подобро ќе беше или да ми кажеше отворено имам друга. Залудно убавата вечер, се било лицемерие, добро рековте дека тој нема никакви манири. Уште нешто што не ви спомнав, дали е можно да ме откачи бидејќи денот кога прв пат ми пиша, ми пиша и другар му кој мн. се имаат,цела година мислев дека кога ќе дојде од градот кај што студира ќе излезам со него, зашо си имавме пишано и порано и мислев дека има посилна хемија, во исто време 2 дена пишав и со двајцата и накрај го избрав другиот. Зошто секогаш ми се дешава ова, само дечки кои имаат женски, само некои глупаци, зошто не некој нормален во кој ќе се заљубам, па досадно ми е веќе вака.....
So decko sme zaedno 5 meseci, potocno da kazam bevme zaedno. Utrovo denes si go pominavme prekrasno, no pred 1 cas na instagram vidov slika od shkolski drugari koi bea bez maici na niv i ja lajknav slikata. Deckoto polude mi iznakaza sekakvi zborovi deka sum bila kurva, kucka..a toj na site im lajkuva i koga ke mu recam neshto se luti.. Mi rece deka ke mi vrati duplo za toa i mi prati slika od chat kade shtp se ima dogovoreno so nekoja devojka pred 4 dena da izlezat na kafe i ushte baknezi i imashe prakjano. Pred nekolku dena mu gp pobarav telefonot mi go dade ama mi rece facebook da ne mi gledash se posomnevav ama se napraviv kako nishto da ne e.. I sega koga mi ja prati slikata od razgovorot go prashav za ova ne mi davashe da gledam na fb kaj tebe i mi odgovori da i mu raskinav posle 15 min sfativ deka nemozam bez nego i mu rekov da se smirime no mi rece deka ne saka poveke da me vidi. Kako da postapam shto da pravam?
А зошто самата се понижуваш зошто да го молиш ... остави нека помине некој ден ќе видиш дека ќе ти биде полесно. Тој додека бил со тебе се допишувл и се договарал со други девојки што значи те изневверувал а ти само заради еден лајк те навредил и ти изнакажал секакви глупости... Да те сакал,да те почитувал во никој случај немало да реагира така. Исплачи се олесни си ја душичката и немој никогаш да ја газиш својата гордост заради некој кој не те заслужува,сите сакаме да бидеме сакани и почитувани не дозволувај некој да те растажува туку гледај да најдеш некој кој ќе те чува почитува и сака
Мојот љубен е турчин. Има турско име, турско презиме. Му имаат правено сунет. Муслиман, секој петок оди во Џамија. Но, кога ме гледа десет сонца ми греат. Душава ми излегува од гради. Никогаш не сум се чувствувала вака. Имам седумнаесет години, а тој шеснаесет. Многу сум збунета, дури и реченициве не ми се поврзани. Без сомнение никогаш не сум сакала вака. Ниту пак, сум била сакана на овој начин. Знае да ја прочита секоја моја најмала секиранција и со својата бескрајна љубов и грижа ми ги решава сите проблеми. Најдобриот другар кого го сакам и ценам најмногу од сите блиски другари и другарки и за кој сум сигурна дека е прекрасен човек ме запозна со него и слушнав само пофални зборови. Но... секогаш постои тоа „но’’, нели? Моето семејство е распаднато. Немате право да ми кажете дека немам право да зборувам вака за нив затоа што не сте го доживеале она кое јас сум го доживеала. Татко ми е пијаница, одвратен човек, насилник, разгален од страна на своите родители. Неговите родители му ги уништија браковите, воедно и нашите детства. Мајка ми е психички лабилна и има изливи на агресија, што некако и го оправдувам по се што ни се има случено. Нејзините родители се разочарани од нејзе а и од нејзините деца. Моите односи со нив се катастрофални. Татко ми заедно со неговите родители кои не ни сакам да ги наречам баба и дедо, не сакам ни да ги видам. Ниту пак тие мене. Со нив одвај имам некаква комуникација. На мајка ми се плашам да и кажам било што, за да не испаничи. Кога е вознемирена, знае да фрла предмети низ дома, се гребе, кубе и повредува самата себеси, имаше и неколку обиди за самоубиство. Дозволени ми се многу нешта и воопшто не ме притискаат од дома, но секогаш повеќе се грижеле за тоа „што ќе кажат комшиите’’ отколку тоа дали јас сум среќна или не. Затоа, свесна сум дека ако дознаат за мојата врска со Турчин мајка ми ќе збесне. Баба ми и дедо ми ќе се однесуваат со мене како што се однесуваат со неа. А по ѓаволите, колку многу сакав да им кажам за него. Иако краток период сме во врска, јас ги запознав неговите и неговата сестра. Сеуште сум воодушевена од тоа колку топли, толерантни и гостопримливи луѓе се. Не се држат премногу до традицијата, немаат апсолутно ништо против мојата врска со нивниот син, ниту против мојата различна вера и етничка припадност. Сестра му е седмо одделение, преслатко и предобро девојченце. Заедно бевме на шопинг. Никогаш не сум имала ваква врска. Но по се ова, многу размислувам. Посакувам и јас да имав семејство како неговото. Свесна сум дека секое семејство има свои проблеми, но на лицата им пишува дека се прекрасни луѓе. А јас добив огромна желба и него да го запознаам со моето семејство. Свесна бев дека тоа не ќе е лесно, па прво се обидов да и кажам на баба ми за него. Кога слушна, почна да вика на мене, да ме нарекува со погрдни зборови и да ми кажува разни глупости. Цитирам: „Тој видел какво ку*виче си, па сака да те скине со сечениот, па да те фрли, така заслужуваш, верата ќе си ја продаваш, кучко една.’’ Искрено, навикната сум на вакви зборови но овојпат, многу ме погодија. Ми рече дека нема да и каже на мајка ми, за да не добие напад, но доколку продолжам да бидам во врска со него, ќе ме истерала од дома. Реченицата која ја додаде на крај е фрапантна: „И за тебе ли да зборат како за мајка ти, копиле едно, ороспијо една, дај омажи се за некој нормален, заврши средно и мрш од дома очи мои да не те гледаат!’’. Реално, таа нема ни да дознае дали се гледам уште со него или не, ниту пак мајка ми, но многу сум разочарана од своето семејство. Знам дека тој сака да ги запознае. Ми кажа, ако треба ќе лажеме, ќе им кажам дека се викам Александар, само проблеми да не ти направат. Тој е од Скопје а јас од помало градче (многу често сум во Скопје, кај другарка која има стан таму), така да тоа всушност не е лоша идеја, но воопшто не сакам да лажам. Водевме љубов, заспавме заедно, сите ми велат дека кажувал само најубави нешта за мене, и двајцата сакаме долга врска, го сакам, му верувам, и самата осеќам, тој ме сака премногу. Се шетаме фатени за рака, ме запозна и со своите другари, од кои половина се Македонци. Пресреќна сум. Само не знам колку може долга и сериозна врска да се тера со вакво ненормално семејство. Ми треба совет... Ако ништо друго, бар збор-два за поддршка. Ви благодарам однапред.
Здраво, ми настана проблем, после завршувањето на средно образование, врска која почна со почетокот на прва година, и трае веќе скоро 4 години, се си е добро, со исклучоци но ако биле големи немало до сеа да не има. Е сега, седевме во интернат и бевме цело време заедно, летен и зимен распуст ни беа најлошо нешто затоа што бевме од различни градови, но како така ги пребродувавме и опстанувавме, но за жал дојде завршувањето со школо, начуени сме да бидеме цело време заедно, каде и да одиме не одиме јас посебно со друштво тој посебно, значи каде и да одиме одиме заедно, проблемот е во тоа што, треба да продолжиме на факултет но несакаме на ист, тој има куќа во скопје а јас ми налагаат родителите да седам во студентски, и по никоја цена кај него, а јас се сложувам кај него да седам бидејќи ќе биде целосно зааедно без никакви препреки, друг проблем е тоа што кога и да треба да се излезе негде, се ствара нервоза и кај мене ако тој излегува и кај него кога јас излегувам со другари и другарки затоа што тоа до сега не било. Ве молам за најискрени совети. Ви благодарам <3 !
Искрено не се замори веќе со дечко ти ? Стварно мислиш да идеш со него само затоа што ќе ти вика ако отидеш до продавница или да искочиш на сладолед со другарките? Ти знаеш да кажеш доста? или незнам? Те молам не викај дека го сакаш....