Jas odobruvam ne gi delam lugjeto spored nacionalnost, veroispovest i sl. Site zasluzuvame da sme srekjni, pa istoto ti go posakuvam i na tebe
Можеби ти сеуште си заљубена во бившиот, но ако е така не знам како си успеала да издржеш 3 годишна врска. Среди си ги мислите и чувствата сама. Ако мислиш дека сеуште чувствуваш нешто за бившиот и немаш толку големи чувства за сегашниот не избрзувај со брак.
Сум ама несмее,два различни света сме. Не избрзувам за брак ,сама напоменувам дека сакам уште време да го поминам во врска. Супер ми е се , мислам дека се се сведува на она љубов со срце и разум ,сепак избрав разум ! Пардон ,4години во врска сум ,греша сум направила во пишување од мобилен,како издржав незнам ни самата,кризи многу,трпение на дечкото кој ме сака премногу! Средувам се 4год,ќе заборавам и ете го пак, дали има ново нешто,дали сум мажена ,се преправам незаинтересирана и ладно одговарам со не и да, тој само ми рече дека чека јас да се омажам па после мене и тој ќе го сторел тоа... Имам разговарано со другар негов оддамна ,кој ме гледаше чудно некако,као ми рече остај го,си игра мајтап! После тоа се оддалечи нормално,го направив од г***о подоле ,ама како помина време пак ете го ,ко нишо да не сум рекла,седна до мене и наеднаш и он го засака мојот дечко и дека треба да си го чувам. Не комуницираме скроз веќе ,да не ми рарастурел се , а од друга страна се распрашува за мене.
Од една страна го сакаш, од друга не сакаш да бидеш со него. Бидејќи сте два различни света остануваш со друг кој те сака и е добар со тебе без ти да го сакаш. На тој начин можеш да го повредиш дечко ти, а можеби и го повредуваш и е свесен за се што се случува. Кога не си успеала да се заљубиш во сегашниот толку многу за толку време, можеби ќе се заљубиш во друг и тогаш ќе го заборавиш бившиот. Да му раскинеш на дечкото за да бидеш со бившиот не те советувам, затоа што не знааш колку тој е озбилен. Но мислам дека би требало да направиш барем пауза со дечкото да бидиш дали и колку ти значи. Ако не ти значи пушти го нека си ја бара среќата на друго место.
Ми значи премногу, не е дека не го сакам... Прв ми е ..Сум имала и друга врска пред оваа ,џабе,со сите истото,првата год ретко ми текнуваше,но како време мина... Преголема блискост имаме ,неможам да го оставам,единстен човек кој ме разбира за се. Мајками еднаш само ми рече кога ќе се омажиш и ќе имаш дете,забправаш на се. Со тоа се тешам и така живеам ете. Годините и блискоста ми прават само да си ја потиснувам болката. Ко за утеха имам и другарка со ист проблем ,само си се издишуваме ,но за среќа нејзиниот е во брак,се помирила веќе.
***Имам спомнато за пауза ,он е против ,или врска или ништо... А иначе ги знае сите овие работи горе-доле,освен дечко и најдобар другар , како ме трпи јас незнам...
Расчисти самата со себе го сакаш или не го сакаш. Потоа размисли дали вреди да растуриш долгогодишна врска поради него. Размисли дали е ова моментална возбуда или искрена љубов, иако мене повеќе ми личи на првото. Иако што и да направиш секогаш имаш шанси да се покаеш и да размислуваш што би било кога би било. Ако го сакаш бившиот, може има шанси пак да бидете заедно и среќни. Од друга страна пак ако раскинеш со дечко ти и се смириш со бившиот, а не би успее/или сфатив дека била моментлано заслепеност, пак ти губиш. И само да прашам, смеам да знам зошто раскинавте со бившиот? Не е битна националноста, битен е карактерот. Ако дечкото искрено те сака и почитува и покрај твојата вера, тогаш вреди. Само размисли немој да е ова нешто моментално, па кога ќе помине да си ја трескаш главата од ѕид. И да те опоменам за етикетите кои ќе ти ги лепат затоа и реков ако дечкото е човек на место вреди да се бориш покрај се, ако не немој за едно мување да се покаеш подоцна.
@Perdedorita Види, ако чуствата се обострани и мислиш дека ќе ја биде, тогаш вреди да се обидеш. Тогаш сте биле дечипта, ама веќе сте сериозни изградени личности. Ако не го сакаш дечко ти јасно е дека треба да раскинеш. А во врска со овој вториот остави работите нека течат пополека.
Фала ти на советиве... Оставам се на времето.. Така сум живеела и ќе терам. За се си има причина зашто е така, ако е нешто пишано ќе биде... Можеби е само тоа што не сум проживеала ништо со него ,така е зборот , па пустото јаде ,што би било ако би било ?!?!
Eve ja ke spodelam primer shto znam za 2ca od druga vera... Idea paaa dobri 7godini, znaea samo drustvoto i site nadvor osven domasnite ,kako i sekogas. Ljubov vo izobilstvo,da gi gleda covek sto ne veruva vo ljubov ke smeni mislenje.Devojkata bese makedonka a deckoto turcin. Znam imase pregolem strav da ne doznae tatko I posebno,bidejki bese prestrog,strav I trepet,neznam kako nikon ne se posomneva 7god. Dojde vreme.koga sama resi da kazekaze doma. Ocekuvase da dobie vo najmala mera eden shamar od tatko I no ne... Covekot izreagira mn trezveno I pametno! Nakratko I objasni deka ne mu smeta , no dali e taa svesna za toa kakvi promeni ke snosi?!?! Nema da bide ododnesenai vencana vo crkva,nema da dade iminja na decata kako sto saka, spored nivnite obicai ke nosi kafe I ke bide kako sluginka,nema vekje Veligden,Bozikj I sl... Decojceto raskina, povekje ne e so nego, a za toa kako go podnela nemozam ni da zamislam,nesakam ! Znam sega nema decko, sto I kaki ponatamu neznam...
Читам и читам и не можам да си поверувам на очиве, се прашувам дали сме ние најнаивниот народ на светов. Се изначитав еден куп постови како наши девојки се заљубиле и биле во врска со дечковци од друга вера и нација, но никаде не прочитав а и од лично искуство не познавам девојки од друга вера посебно иламската вера да се љуби и да биде во врска со христијанин. Незнам дали тоа да го наречам наивност на нашите деојки или широкоградост? Јас не сум за врска а уште помалку за брак од различни вери посебно не од горенаведените бидејќи разлиќите во било кој сегмент се огромни помегу христијанската и муслиманската вера. П.С Кога јас би имала ќерка веројатно никогаш не би и простила за таква врска или недај боже брак.
Спојлер Да се мешаш меѓу турците толку колку јас што се мешам, да го зборуваш така нивниот разговор како јас што го зборувам верувај ќе имаше поинакво мислење за ова. Има и многу вакви примери само што не се случуваат толку јавно. Во моментот ми текнува само на 4 муслиманки кои оделе со македонци ама тајно секако инаку знаеле што ги чека. Додека македонките пак не се замараат толку многу дали знаел некој или не. Истите тие муслиманки што си се дома скромнички и мирнички, надвор од дома и од школо неможеш ниту да замислиш какви се. Дел од нив се како куче пуштено од ланец, а има и дел кои се навистина повлечени и мирни.
^^ Еве, јас да си се пријавам како муслиманка која одела со христијани. Моите знаеле, па еве ме жива, здрава и незибркана од дома се уште.