Ќе излезете ли на референдум?

Дискусија во 'Политика и настани' започната од EvAngelos, 14 август 2018.

?

Ќе излезете ли да гласате на референдумот?

Анкетата е затворена на 1 октомври 2018.
  1. Да, ќе гласам за договорот со Грција

162 глас(а)
    35,1%
  2. Да, ќе гласам против договорот со Грција

30 глас(а)
    6,5%
  3. Нема да излезам. Ќе бојкотирам

269 глас(а)
    58,4%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. SeaMermaid

SeaMermaid Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2015
    Пораки:
    1.146
    Допаѓања:
    14.447
    ПЕЛА,односно Постол до 1912 година бил на територијата на Македонија.Исто како и Халкидики,има стари карти на интернет,може да се увериш.Тие грци кои денес живеат на таа територија,се носени од 1920-1950 години.При размената на христијани и муслимани,помеѓу Грција и Турција,огромен дел од македонците муслимани се протерани во Турција.Исто и по егзодусот во 1948 година,имотите на македонците им се доделуваат на грци.До таа мера биле сурови,што и на гробовите им ги менувале имињата на мртовците,нашите фрески по црквите се варосувани,а врз нови со грчко писмо.Британците тепале македонци во Егејска Македонија...Дека денес сите се хумани европјани,како па да не.Не е точно дека егејците не сакаат да се идентификуваат со нас.Тоа што Грција не ги признава како македоско малцинство во рамките на државата,не значи дека сакаат да се разликуваат од нас.Си ги негуваат културата и обичаите,и си зборуваат македонски.И не заборавиле на геноцидот кој им бил направен (исто како и македонците во Пиринска Македонија).
    еве доказ,среде Лерин.
    Да не одам повеќе оф топик,има соодветна тема за историскиве разговори :D

На carangigia, Роберт 7, RESANKA и 2 други им се допаѓа ова.
  2. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.303
    Ако не ја гледаш разликата помеѓу еднот и другото, јас не можам да ти помогнам.

3. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.817
    Допаѓања:
    80.667
    И не треба.

На Роберт 7 и zuto им се допаѓа ова.
  4. RESANKA

RESANKA Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2018
    Пораки:
    102
    Допаѓања:
    430
    Za Isus,Eva i Adam aj oznaci kade jas sum rekla od kade se?
    A ako si gledas vo tvoj dvor nit ke te zamara koj kako pisuva ni koj sto zbori,barem jas taka pravam.
    Moze sekoj da zbori sto saka,vazno e TI LICNO SE DOZIVUVAS SEBE SI.
    Jas se osekam i dozivuvam kako MAKEDONKA a ti slobodno prodolzi da se dozivuvas kako kradec toa e razlikata megu ednite i drugite,edite se borime a drugive ste KDV=kade duca vetrot:tmi::rofl:
    #BOJKOTIRAM,od mene tolku,raspravajte se megu sebe si koga nemate argumenti da DEBATIRATE so drugi so poinakvi gledista od vasite.
    Fala mnogu i prijatno poladne.
    EDIT:Za @WildMk ,ako sme mali kako zemja ne znaci da se trtime i op da go primame i molcime|(
    Ne e nuzno da sme vo NATO I EU(iako ne e i loso da sme ,da se cicne i od tie eu fondovi. Pa opa @JollyGirl togas so pravo ke si,togas ke se kradci tie na vlast i familjata. Evce na Bali,Vice na Eu cice:rofl: 1evro sho?1evro sho uste Ftor pat?1evro aha ahaaaaam tret pat? I razdadeno sVe na Vic'to:rofl:)Nuzno e i bese agenda na VMRO da se ocvrstuva drzavata preku ekonomski rast,se privlekuvaa stranski investicii i kapital.
    Ene slusnete ja GUVERNERKATA NA NBRM Anita A.Bezoska sto kaza deka zaostanuvame vo investicii od stranski kapitall,nema veke potstrek za stranski firmi ko porano.
    A sto znaci toa za nasiot ekonomski rast i kako malava zemjicka SDSM ja pravi pomala so tesnogradi luge i ograniceni umovi i secenje na stranskite investicii, t.e. sprecuvanje i namaluvanje na nivni priliv???
    Za toa slusajte ja dobro gospogata Anita neka vi objasni. Ete nie lazeme pa ekspertkata po ekonomija novata guvernerka neka objasni(zena so muda,dokaz za ramnopravnost vo nasava maaaala palanka MKD)

Последна измена: 8 септември 2018
    На Danncee и SeaMermaid им се допаѓа ова.
  5. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.391
    Допаѓања:
    17.613
    Срамота женска со две магистратури да не може да помогне. :D
    Ме интересира Меркел со кое знаме ја пречекаа, германско или белгиско?
    Или двете за секој случај? :D
    Најпопуларен референдум имаме 8) Неуспешен.

На Јаневски, Petra777, carangigia и 6 други им се допаѓа ова.
  6. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    6.108
    Допаѓања:
    75.391
    Чувствувај се како сакаш, битно во очите на цел свет си смешен крадец без идентитет.
    Ама не е битно што мисли светот битно ние сме патриЈоти.

И мислиш некој ќе застане да ти ги чита реферати на латиница што бодат очи?
    Ајде пријатно и STREJCEN PRAZNIK NA MAKEDONCITE!
    MAKEDONIJA CELA DAE!

На WildMk и RESANKA им се допаѓа ова.
  7. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.391
    Допаѓања:
    17.613
    Подобро ПатриЈоти сесРе отколку продадени души и испрани мозоци. Милион пати ви беше пишано на тие што не се чувствувате Македонци, слободно извадете бугарски или друг ЕУ пасош и магла да ве нема од оваа земја за која газот не ве боли. Не се мачете да останувате, да ја преименувате, да ширите невистини, да не нарекувате крадци. Олабавете не и оставете не нас Македонците да живееме во нашата Македонија. Некако си ги измешала поимите сесре, крадците се комшиите.
    "Има уште два три дела за да биде цела"

Последна измена: 8 септември 2018
    На jacqueline.s, Harper, Petra777 и 9 други им се допаѓа ова.
  8. monibejbi

monibejbi Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2010
    Пораки:
    1.962
    Допаѓања:
    2.214
    За првиот дел- Пела се наоѓа на нивна територија а не е веќе на наша.Нас не поделиле и со тоа треба да се помириме. Сега сме на овој северен дел и си имаме наша територија. А ТОА ШТО ИМ го правеле на нашите не го спорам.

9. Јаневски

Јаневски Популарен член

Се зачлени на:
    12 јуни 2015
    Пораки:
    926
    Допаѓања:
    1.933
    Македонија за кого се омажи ја омаживме? :)

Која полуабортирана покраина ќе се роди од овој брак?
    Всушност таа ќе се роди и без бракот, пошто ситуацијата е трудна.
    Не мора да биде абортирана ако се причека некое време. Нема да има апла крвопролевање.
    Може ќе бидат близнаци...

Во секој случај, еб блажени сме.

На Danncee, H.VAGA, Petra777 и 3 други им се допаѓа ова.
  10. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.303
    Не постои опција 'неуспешен'... пошто е консензуален.

11. Mamli

Mamli Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2017
    Пораки:
    1.501
    Допаѓања:
    4.241
    Колку народ имавте вчера пред Влада на РМ?

Не е време на годишни одмори, горештини, патувања.

На Danncee, Petra777, Роберт 7 и 2 други им се допаѓа ова.
  12. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.303
    Не знам колку имаше пред влада, ама пред собрание видов 2ца :)

13. Роберт 7

Роберт 7 Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2016
    Пораки:
    1.322
    Допаѓања:
    11.337
    Беше пред собрание или на телма гледаше??

На koritsaki, zuto, orevokrsacka и 2 други им се допаѓа ова.
  14. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.303
    Не гледам македонски канали.

15. Mamli

Mamli Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2017
    Пораки:
    1.501
    Допаѓања:
    4.241
    Најголем дел од Македонците во ЕУ работат во Германија. Од 1 јануари 2019 година Германија најавува укинување на забрана за работење со македонски, српски и босански пасош. Во иднина очекувам и Австрија и Швајцарија да го сторат истото поради огромниот дефицит на работна сила. Ако Германија после 1 јануари, а Австрија и Швајцарија малку подоцна, овозможат Македонците да работат непречено со македонски пасош тогаш побарувачката за бугарски пасош ќе се сведе на миниум.

https://lider.com.mk/ekonomija/od-1...ski-pasosh-kje-mozat-da-rabotat-vo-germanija/

На iloveyou29, Danncee и WildMk им се допаѓа ова.
  16. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.303
    Етее... не дојде за џабе Меркелкаа...

На Yowannty му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Mamli

Mamli Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2017
    Пораки:
    1.501
    Допаѓања:
    4.241
    Со две магистратури повторно не разбираш. Сите тие Македонци што ќе гласаат за промена на името и идентитетот се иста таа духовна и политичка матрица во стилот гајле ми е мене за име, идентитет, култура само ЕУ пасоши да ни даде да ја киднеме од тука. Ете Европа и без промена на име, и без успешен референдум ќе ви дава пасоши да ја киднете. Потребни им се сиротињи да црнчат. Така да сега мотив повеќе да се бојкотира референдумот.

На Роберт 7 и carangigia им се допаѓа ова.
  18. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.303
    Не планирам да се исселам бе Мамли. Сто пати тоа го имам кажано на форумов. Затоа и ми е битно каква држава е Македонија. Ако се селев, не ќе се обидував да ве учам за работи кои не ме тангираат.

19. Bender Rodriguez

Bender Rodriguez The lovable rascal

Се зачлени на:
    27 јуни 2015
    Пораки:
    2.623
    Допаѓања:
    32.783
    Денеска официјално почнува кампањата за референдумот, а мене ми изгледа како више да трае цела вечност.

Ги читам агрументите на двете страни, #гласам и #бојкотирам, у вид на колумни, текстови, статуси и „досетливи“ твитови и не можам, а да не приметам дека и двете страни водат погрешна кампања.

Оние „за“ се обидуваат да го променат фокусот од суштината на рефередумот, т.е. промена на името, кон нешто друго, односно НАТО и ЕУ. И океј, да речеме дека тоа е легитимна тактика – наместо да се фокусираме на „лошото“ што нѐ очекува веднаш по гласањето, да се насочиме кон „доброто“ кое нѐ чека некаде во иднината. Меѓутоа, ветувањата кои ги даваат се толку оптимистички, толку нереални, што и најнаивниот човек е тешко дека ќе им поверува. Напротив, соочен со такви бајковити верувања, просечниот човек најверојатно ќе заклучи дека се работи за лаги, лажни ветувања и тотално неосновани тврдења.

Од друга страна, оние за бојкот исто така не се фокусираат на суштинската работа, т.е. промената на името, туку објавуваат досеткина сметка на СДСМ у стилот „Ќе гласам за ЗА одење на одмор со службени џипови“ и слични #хехе фори, заборавајќи дека на референдумов не се гласа за СДСМ, ниту пак истиот е за оцена или казна на нивните политички гафови, местенки на тендери и партиски вработувања. Соочен со ваква негативна кампања, просечниот човек ќе си помисли дека луѓево што се за бојкот немаат ниту една реална и опиплива причина за тоа, па затоа ги напаѓаат СДСМ, односно, ќе испадне дека ги бојкотираат СДСМ затоа што се против нив, а не против референдумот.

Накратко кажано, двете кампањи се толку моронски концепирани, што можат само да ги одбијат луѓето од сопствената агенда, наместо да ги привлечат.

А у меѓувреме, никој не кажува што реално нѐ очекува по референдумот. Што навистина следува ако биде успешен, а што би се случило ако не прифатиме промена на името по никоја цена. Наместо да ни го кажат својот план за иднината на земјава, оние „за“ ни продаваат ветер и магла, т.е. мед и млеко, а оние што се „против“ не го прават дури ни тоа. Ваљда се потпираат на онаа славна изрека на Милошевиќ дека „народот ќе јаде и камења ако треба“, а можеби и ќе треба, особено ако се случи да останеме у тотална политичка изолација.

У секој случај, аналогијата со невестата и промената на презимето држи вода.

Ако мажот ја тера жената да си го смени презимето при стапување у брак, против нејзина волја, дали е тоа во ред? А дали е океј да ѝ поставува ултиматум и да ѝ вели дека единствен услов тие да склучат брак е таа да го смени презимето, а во спротивно свадбата се откажува? Дали е нормално мажот да ја заплашува за да се омажи со него, да ѝ вели дека може да ја гарантира нејзината безбедност само ако се у брак, затоа што жената живее у лошо маало и не се знае што може да ѝ се случи кога ќе си оди сама накај дома навечер, а е немажена?

Само сменете „маж“ со „земја-членка“, „жена“ со „земја-кандидат“ и „брак“ со „сојуз“ или „унија“ и тоа е тоа.

На Lianna Anna, Harper, boo3 и 5 други им се допаѓа ова.
  20. monibejbi

monibejbi Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2010
    Пораки:
    1.962
    Допаѓања:
    2.214
    3начи не се работи само за вадење на бугарски за бољи живот оно и тоа ни е еден проблем , друго нас ни требаат еу фондови да се користат рационални за разни цели, воведување полека со усвојување на реформи во повеќе области да видиме добро од нив, едноставно ни треба да го имаме тој Европски склоп. Повеќе работи ни требаат.;)

Последна измена: 10 септември 2018
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.