Ќе излезете ли на референдум?

Discussion in 'Политика и настани' started by EvAngelos, Aug 14, 2018.

?

Ќе излезете ли да гласате на референдумот?

Poll closed Oct 1, 2018.
  1. Да, ќе гласам за договорот со Грција

162 vote(s)
    35.1%
  2. Да, ќе гласам против договорот со Грција

30 vote(s)
    6.5%
  3. Нема да излезам. Ќе бојкотирам

269 vote(s)
    58.4%
Thread Status:
Not open for further replies.
  1. HardSex

HardSex Популарен член

Јаневски likes this.
  2. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Ок, дај боже да идеме напред, но зарем стварно мислите дека нема корумпираност веќе?
    Вчера на маршот со свои очи видов како ги читаат по список.

theunforgiven likes this.
  3. Vitaly

Vitaly Истакнат член

Еве Бугарија е членка. Катастрофа од држава, поголема беда од Македонија.
    Секој сака да мрднеме од оваа позиција ама зошто да менуваме име? Зошто да бидеме луѓе кои го продале својот идентитет? Плус тоа јасно е кажано дека и да помине референдумот нема да влезете во ЕУ.

theunforgiven and Роберт 7 like this.
  4. theunforgiven

theunforgiven Популарен член

Ама што ќе ми биде подобро, немој да се зафркаваш !!! Па дали имаш чуено мислења на луѓе од Бугарија, Хрватска, па и Словенија (најблиску ни се) ? ? ? Јас сум чул мнооооогу луѓе како не им е сјајно од ЕУ.

Ама тоа ти е, гладна кокошка - просо сонува. Мислиме дека ако влеземе во ЕУ ќе се случи чудо.

Ама какво чудо, по ѓаволите ??? Па ние, со нашиот менталитет, можеме да влеземе не знам кај - НИШТО нема да се смени. Само можеме да се претвориме во покондирени тикви, ништо повеќе. Оти, нас, македонците, дај ни власт - одма сме јаки.

5. LollySky

LollySky Популарен член

Во ЕУ, за да можеме да работиме таро Џерманијо и ние без бугарските пасоши.

Feminka22 likes this.
  6. Vitaly

Vitaly Истакнат член

На Македонија и треба само добра власт која нема да краде како сегашната и предходната. Ниту ЕУ ниту друга унија. Ако луѓе со 500 евра плата се фалат дека им е добро јас мислам доколку просечна плата би била 400 дека тука никој нема да се жали. И да напоменам, државата не е должна да вработува луѓе туку е должна да обезбеди услова за работа, а сите луѓе според своите способности и знаења да си го најдат местото и да носат некаков придонес.... Во народот е проблемот овде, не е до името.

7. Afrodite¥

Afrodite¥ Популарен член

Искрено да ви кажам, к** ме боли за името. Ако сакаат и без име нека нѐ остават.
    Единствено проблем ми е што голем број на луѓе се убедени дека доколку го смениме името со раширени раце ќе не примат во ЕУ.
    Немаме покана за таму.
    Не не сакаат, па и знамето менувајте го ако сакате. Што уште не е јасно?

fana, Feminka22 and Цвет88 like this.
  8. LollySky

LollySky Популарен член

Не се сложувам со сумата само, 400 евра се премалку. Јас речиси толку земам, а сингл сум и пак не ми стасуваат, камоли да имав семејство. Со 700 евра веќе е друг муабет.

BlackNight and Јаневски like this.
  9. нина122

нина122 Популарен член

Подобро некогаш отколку никогаш

Feminka22 and WildMk like this.
  10. Јаневски

Јаневски Популарен член

Јас уште не разбрав како луѓе крпат крај со крај со 200-300 евра месечно.
    Не се сега деведесетите па тоа да се многу пари, а ни тогаш не беа ама сепак...
    Најверојатно живеат во семејство па 50-50 делат трошоци, друга логика не гледам.

Крпен живот.

WildMk and LollySky like this.
  11. monibejbi

monibejbi Популарен член

Кога ќе ги почнеме преговорите со нив тоа е сериозна работа тогаш ќе има помала корумпираност нема да биде во толкави размери како што е сега, реформи во правосудтвото според европски стандарди, реформи во јавна администрација поголема ефикасност ќе има промени .

12. нина122

нина122 Популарен член

Извини ама знам луѓе со 400 евра со две деца што се и поминуваат без да се жалат така да ама знам и некој со 400 евра плата што имаат по 5 дена плата а другите денови кукаат како не им стигнува платата за цел месец . До човекот ее излеа

13. LollySky

LollySky Популарен член

Баш така. Со толку мали примања само ако живеат со стари, па и тие да даваат по нешто од пензиите.
    За факултетски образуван човек сегашните плати се понижувачки.
    @нина122, не е работата да "поминеш"(крпен живот), туку да живееш нормално. Да можеш да си дозволиш кино, ресторан, квалитетна облека и обувки, да прошеташ бар еднаш годишно во странство, да истераш заслужен одмор во хотел а не едвај да прикрпиш за апартман во Албанија итн. Штета е што нормалното ни звучи како луксуз.

Last edited: Sep 17, 2018
    Amellie13, HardSex, Harper and 3 others like this.
  14. theunforgiven

Еве јас не знам што е најпаметно да направам... Да излезам и да гласам негативно или воопшто да не излегувам? Не знам, хаос...

15. monibejbi

monibejbi Популарен член

Значи Сум Била во Бугарија на шетање повеќе пати во скоро време. Имаат промена што се Во Еу, Почнувајќи од чистотата по градовите, друга работа што приметив, туризмот им е на повисоко ниво зборам за ски центрите, во угостителството малце на повисоко ниво, некако им е вече проевропски менталитетот. Ова го приметив и го кажувам.

Feminka22, LollySky and нина122 like this.
  16. monibejbi

monibejbi Популарен член

Како прво луњево нема да имаат потреба да се тепаат за бугарски пасош.
    Со тој пасош здравје можеш колку сакаш да работиш или да шеташ, и ќе бидеш рамноправен со таму тие што живеат, и за наши што ќе одат, да студираат ќе биде поевтино размена и сл, друга работа, наши што живеат таму ќе може да отворат бизнис тука кај нас пошто ќе бидат малце подобри работите во тој поглед ке имаме подобри институции се тоа влече.

WildMk, oblace1 and LollySky like this.
  17. Vitaly

Vitaly Истакнат член

Со тоа што ќе влеземе во ЕУ нема да ти се смени понашањето ниту мене ниту тебе. Катастрофа од народ сме тоа е факт. И те молам не ми збори за чистота бидејќи чистотата зависи од секој поединец а не од ЕУ. Сум живеел во држава на ЕУ и менталитетот не се должи на членството во ЕУ туку во гените на народот.
    Не ти треба ЕУ за да го фрлиш ѓубрето во канта наместо на улица или да привлечеш туристи...

Harper, dunika and theunforgiven like this.
  18. theunforgiven

Ама како можеме да очекуаме да влеземе во ЕУ откако ќе помине референдумот? Мижи Митро - тулумби паѓаат! Па кој знае колку време треба да помине за да се случи нешто такво... А и во меѓуреме, додека чекаме, и оваа шака народ што остана ќе си ја кидне. Шо, да не чекаат другите 5-10 години за да добијам ЕУ пасош од МК? Глупости... Ништо нема да се смени, исто ќе си биде.

19. monibejbi

monibejbi Популарен член

БОгами со 200 евра а 60 посто тука негде зимаат до кај 15 илјади преку сила.

Јаневски, WildMk and LollySky like this.
  20. monibejbi

monibejbi Популарен член

ДРуже веруј реформите си го прават своето, нема да биде како до сега, според нивна правила и прописи ќе играме ако сакамеда влеземе и да имаме нивни грантови пошто на членките им даваат поголеми грантови.Ќе видиша како ќе ни се смени менталитетот.

Last edited: Sep 17, 2018
    WildMk likes this.
Thread Status:
Not open for further replies.