Ќе излезете ли на референдум?

Discussion in 'Политика и настани' started by EvAngelos, Aug 14, 2018.

?

Ќе излезете ли да гласате на референдумот?

Poll closed Oct 1, 2018.
  1. Да, ќе гласам за договорот со Грција

162 vote(s)
    35.1%
  2. Да, ќе гласам против договорот со Грција

30 vote(s)
    6.5%
  3. Нема да излезам. Ќе бојкотирам

269 vote(s)
    58.4%
Thread Status:
Not open for further replies.
  1. monibejbi

monibejbi Популарен член

Ако помине референдумот, понатака идеме следна етапа, договорот треба да се ратификува во Грчкиот парламент, да ги известат членките во Нати и прво ги започнуваме преговорите со Нато А другата година ќе ги почнеме со ЕУ.

Last edited: Sep 17, 2018
    WildMk and theunforgiven like this.
  2. XMaN

XMaN Популарен член

На Чешка и Словачка им требаше 14 години на Хрватска 10 за прием. Многу ми е интересно кога некој од ракав ќе истресе дека за 5-6 години ќе се влезело во ЕУ, луѓе во кој научно-фантастичен филм сте?

Потребни се да се испреговараат и заклучат 35 поглавја кои ги вклучуваат сите сфери на општеството вклучувајќи ги и најкорумпираните. Знаејќи ја брзината и ефикасноста на нашата администрација тоа личи на невозможна мисија.

Оптимистички е 20 години а пореално 25-30 под услов Холандија и Франција кои се против прием на нови членки да се премислат а и Грција да не стави вето.

Се друго е правење филмови со никаква врска со реалноста.

M&M, buba4e89, H.VAGA and 6 others like this.
  3. monibejbi

monibejbi Популарен член

Тоа понатака ќе зависи нашиве тука колку време ќе преговораат и за колку време ќе ги извршат тие промени, се зависи од ефикасноста кај нашиве политичари, некои поглавја што се битни ќе мора побрзо да се имплементираат за за некои оставаат време па да се завршат.

Feminka22 likes this.
  4. RAF Camora

RAF Camora Истакнат член

5. Keiner

Keiner Истакнат член

Шо нема да биде како до сега? Ау дабе се заборавив јас се нема да биде како до сега во право си.Цените од храна па се до облека се ќе скокне а платите ќе останат исти или пак што е уште полошо ќе се намалат. Те молам не ми зборувај дека ќе биде подоро не е битно дали Македонија ке е во НАТО и ЕУ или не, битно е кој ќе е на власт во државата а ние баш убаво знаеме како беше со предходните и како е сега.Кога ќе дојде некој нормален на власт и кога во државата ќе функционира се како што треба тогаш животот ќе ни биде розов или што би рекле мед и млеко има држави кои се во ЕУ а се доста послаби со финансии од некои кој не се. Не е се да се влезе во ЕУ и Нато ама не може на секој да му се докаже и да разбере.

Цвет88 likes this.
  6. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Па да, има логика од пуста желба за еу и нато ќе се смениме. Еве на пример нема да се вози брзо и да се газат деца, и се тоа од љубов према еу и нато. Полицијата ќе си ја врши работата ко што треба, нема да убива со службено оружје се од љубов према еу, за побрзо да влеземе де.
    Реформи???? Што ќе ми се мене реформи коа кој како дојде на власт си ги обрзбедува своите задници.
    Партиски вработувања и слично. Епа после и да се смени нешто нему му е исти такво пошто он е сигурен. А обичниот смртник ќе си трпи.
    Читав глупости од типот ако сме у еу бесплатно лечење во државите на еу. Значи не се нормални колку лажат. Баш за македонија ќе е бесплатно, а за нивните таму не.
    И што сте се запнале за тие бугарски пасоши????
    Еве мојот кум работи во Германија без бугарски пасош, се пријави на оглас, отиде еден ден на разговор, потпиша договор и му дадоа виза. Виза после добија и жена му и децата. Значи до среќата е!!!
    И алал да ви е, вие сакате ко демек да оди државата напред , а од друга страна демек немало да треба бугарски за да се излезе од границите.
    Нато па ќе ме бранеле... Јас ич ги неќам после она што и го направија на Србија, а ништо чудно да не стрефи и нас ако не им дадеме она што ќе ни побараат.
    Не е се така бело....

buba4e89 and Keiner like this.
  7. monibejbi

monibejbi Популарен член

Разликката во тогаш и сега е тоа што здравје ако ги почнеме преговорите нема да има толкава коруптивност и ќе имаме многу помала партизираност, судството понезависно ќе работи. Секоја власт која и да биде ќе треба да ги направи овие работи согласно европските, а бенефитот ќе го осетиме сите граѓани.

8. monibejbi

monibejbi Популарен член

Реформите прво ако ги спроведат ќе ги видиме ние граѓаните и ќе имаме ние полза од тоа и те како се битни, пошто сме сега многу далеку од нив. И второ сите ќе можеме да се движиме со наш пасош , ќе бидеме покункуретни на пазарот, слободни граници , ке имаме поквалитетни производи и сл.

9. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Знаеш дека квалитетни производи имавме, ама истиве овие што демек сега ќе ни ги овозможат, тогаш ги уништија?
    Ги знаеш Газела, Годел, Чик Куманово и еден куп други? Кои работеа и извоз?
    Сте се запнале со тие граници... Ко да ќе ги решат сите проблеми. Не ми треба слободно да ја шетам европа, ако стандардот рипне и немам со што. Зошто реално побогата нема да станам, ќе останам тоа што сум.
    И на крај, болката е што ништо од ова што се случува не е случајно, туку под наредба. Не сакам некој да ме условува, да побараа да смениме некои работи ок, ама име, устав итн ми е ниско, а доволно кажува колку лесно се продаваме па увек ќе не влечат за нос.
    Али, ајде нека биде, барем некој во нашава држава да се усреќи, зошто мене да ми биде боље сигурно нема.

buba4e89 likes this.
  10. Mamli

Mamli Истакнат член

Синот на Локвенец си лапнал 100.000 евра стипендија. Жглаб вака референдумски. Да си има детето за мастика и ужинка де.

11. WildMk

WildMk Форумски идол

Добро, која ви е алтернативата ако не ЕУ и НАТО?
    Ќе седиме вака уште 30-60-90 години??
    Колку?
    До кога?

Колку генерации треба да умрат во оваа бедотија од држава?

И да, од нас зависи најногу!
    Затоа ќе си стиснете га*от и нема да крадите, фаќате врски, земате мито, лежите на работа (државно зборам) и да се дудлате по партии и по пријатели...

1 милијарда евра годишно само за плати и придонеси, за администрација ни бега, и пак ништо не е сработено.

Затоа овие странчиштава со нивните пари ни требаат.
    Да видиш како изгледа од нив даени пари да ги искористиш, има да те сокапат од аудитинг и од претресување кое евренце, кај завршило... Има да фрчат после казни, оти и тие што казнуваат ќе има можност да бидат казнети. И тие што ги казнуваат казнувачите, и тие.. и сите!

Само стапот! Неделкан!

Amellie13, LejlaD and LollySky like this.
  12. HardSex

HardSex Популарен член

@XMaN

Февруари 2004 год. - Македонското Собрание усвои „Декларација за поднесување на апликација за членство во Европската Унија„

22 Март 2004 год.- Премиерот на Македонија, Бранко Црвенковски во Даблин ја предаде апликацијата за членство на Р.Македонија во Европската Унија.

1 Април 2004 год- Спогодбата за асоцијација и стабилизација откако ја ратификуваа сите земји членки на ЕУ.

1 октомври 2004 год. - Претседателот на Европската Комисија Романо Проди го предаде Прашалникот на Владата на Република Македонија.

31 јануари 2005 год. - Владата на Република Македонија ги финализирала одговорите од Прашалникот на Европската Комисија за апликацијата на Република Македонија за членство во ЕУ.

14 февруари 2005 год. - Делегација на Република Македонија во Брисел ги предададе одговорите на Прашалникот од Европската Комисија на Претседателот на Европската комисија Хозе Мануел Баросо.

9 ноември 2005 год. - Европската Комисија го објави мислењето за кандидатурата на Република Македонија за членство во ЕУ. Во мислењето се препорачува доделување на статус кандидат за членство во ЕУ.

17 декември 2005 год. - Претседателството на Европскиот совет во Брисел на Македонија и' додели статус на кандидат за членство во Европската Унија.

Чешка:

Commission recommends starting of negotiations :15 July 1997
    European Council sets negotiations start date:12 December 1997
    EU joining date:1 May 2004

Нешто помалце од 7 години.

Словачка:

Commission recommends starting of negotiations : 13 October 1999
    European Council sets negotiations start date: 10 December 1999
    EU joining date: 1 May 2004

Нешто помалце од 5 години.

За Чешка и Словачка(погледни ги уште еднаш фазите тука,бидејќи ние веќе имаме статус на кандидат)
    upload_2018-9-18_20-42-53.png

Хрватска помалце од 9 години(околу 8,5 години,почеток на преговори во Декември 2004,влез во ЕУ 1 јули 2013 год.).

Хрватска имаше исклучително тешки преговори и не треба да заборавиме дека Словенија процесот го кочеше поради проблеми со територијата,и особено со проблемот за Љубљанска Банка односно Нова Љубљанска Банка.Откако потпишаа Договор за проблемите со Љубљанска Банка,Парламентот во Словенија ратификуваше.И денес имаат проблеми помеѓу себе.

https://en.wikipedia.org/wiki/Ljubljana_Bank
    https://seenews.com/news/croatia-slovenia-reach-agreement-on-ljubljanska-banka-339852

Од 35 поглавја,14-16 поглавја или нешто под 50% се во трите најпроблематични категории.Ова е на примерот на Чешка,Словачка и Хрватска.Тука сме и ние,можеби за нијанса полоши.

Околу 7-10 години е временскиот период за кој можеме да ја завршиме нашата домашна задача.
    Договорите со Грција и Бугарија се начин како да се елиминираат пречките на патот до членство во ЕУ и НАТО.Како ќе функционира тоа во пракса ќе видиме,првиот тест и барометар е НАТО каде исто има ратификување.

Тоа што се случува во Франција и Холандија може дефинитивно да го забави процесот,но е фактор кој е надвор од наша контрола.

13. Mamli

Mamli Истакнат член

Лелеее, луѓе зборуваат за периоди од 15 години.

Пред недела дена во Шведска трета партија со 17,5% од гласовите се Шведските Демократи. За цели 5% ја зголемија нивната популарност за 4 години. За нив не гласаат имигранти, туку Швеѓани што значи дека се многу популарни кај Швеѓаните. Во Данска исто така се крцка референдум за излез од ЕУ во блиска иднина.

14. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Првин не се ЕВРА туку ДОЛАРИ.
    А шо па тебе те заболе извини за синот на Хари?За во Македонија можеш да си фатиш врски за стипендија а за во Америка треба да го испотиш г*зот а не да чмаеш по форуми и да млатиш празна слама.
    Истиот муабет како со ќерка му на Димитров.Благе везе нема со темава ама одамна немаше излупетано нешто, те очекував.

WildMk likes this.
  15. baba Rada

baba Rada Популарен член

Јал не јал, пак на лук мирисал...како беше она..хмммм...Абе луѓе, излегле или не излегле, референдумот ќе биде успешен...се е стокмено како треба..:devil:

Feminka22 likes this.
  16. sjdgo

sjdgo Форумски идол

Ти не си и потребна на Европа па тебе да те финансира. Парите се наменети за премиерот и компанија кои треба да бидат потчинети на западот наместо на истокот, понатаму владејачката партија има контрола и ингеренции врз тебе, не го интересираш западот. За тебе ќе капне нешто ако си ептен прилепена до власта.

17. WildMk

WildMk Форумски идол

Знам дека нема да бидат за мене... Ниту пак за премиерот.

За инфраструктура ќе бидат, за образование, здравство.. итн...

Шо не напраја до сега, па да нема потреба од западна компанија?
    Нека напраеше некој нешто.

monibejbi likes this.
  18. Abeja

Abeja Популарен член

Зар уште не ви е јасна пораката со пенкалце и запалка како поклон? Со пенкалце чкртнуваш нешто и со запалка го палиш листот, можеш зад параванот а можеш и симболично до кутија да одиш со запалено ливче, по што ќе следи громогласен аплауз.

Feminka22 likes this.
  19. BoneMachine

BoneMachine Популарен член

Ме интересира зошто мислиш дека истокот би бил подобар?

WildMk and HardSex like this.
  20. Mamli

Mamli Истакнат член

Затоа што Истокот ќе биде подобар за 15 години.

Thread Status:
Not open for further replies.