Ќе излезете ли на референдум?

Discussion in 'Политика и настани' started by EvAngelos, Aug 14, 2018.

?

Ќе излезете ли да гласате на референдумот?

Poll closed Oct 1, 2018.
  1. Да, ќе гласам за договорот со Грција

162 vote(s)
    35.1%
  2. Да, ќе гласам против договорот со Грција

30 vote(s)
    6.5%
  3. Нема да излезам. Ќе бојкотирам

269 vote(s)
    58.4%
Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Screenshot_20181001-004330~2.png
    Интересен статус од пријателка на фб, баш она што сакав да го кажам. :)
    Бојкот значи не ми е гајле, друг нека одлучува за мене. На тие на кои ни беше гајле излеговме и гласавме. Да бевте толку патриоти колку што се правите да излезевте и да гласавте против.
    Резултатите сега ни се добро познати. Толку.

2. malerozna

malerozna Форумски идол

Сдсм не беа баш сигурни во своето членство дали ќе гласа за. И да притиснеа за поголема излезност, валда ќе беа против тие. Ако се здружеа со скоро сите против од вмро, ќе беше многу лошо.
    А вака, консултативен референдум си направија, сега врелата топка е во рацете на вмро, пак, кои
    2016 јасно и гласно одеа против албанците, сега малку во скриена форма одеа против еу и нато, ама повикаа на бојкот.

Сега вмро или ќе гласа во собрание за, или се иде на предвремени каде вмро не може да извади над 400 000, јас би рекла над 350 000.
    Коалиција ЗА Европска Македонија би добила над 80 пратеници, а вмро помалку, многу помалку од 40. Во меѓувреме ќе се активира пак СЈО, а мислам дека и ќе ја тераат до крај работата бришење на вмро од регистар.
    Ако гласаат во парламент, долга е раката на вмро, тие што до скоро крвнички ги бранеа, сега ќе се свртат против нив. Секако наебале до јаја.

Вмро премногу се занесе со криминалот, се полоши и полоши потези имаат од 31 јануари 2015 наваму. Подлабоко и подлабоко пропаѓаат, секој нареден избор ги влече подлабоко во лајна. Секој умен треба на време да се дистанцира од партијата, чија цел е да спаси грст пребогати криминалци. А досега затвор лежат само најглупите што влегоа на 27 ми Април. Ама наскоро нови ќе им се придружат, политичари.

3. Bianconerosempre

Bianconerosempre Активен член

Апсoлутнo не е тaкa, не сaмo штo знaaт штo е нaшетo мислење нивнoтo е премaлo зa oдлукa.
    И нештo штo секoј нoрмaлен би гo прaшaл, груевски и сдс пoсле зa кaкoв референдум му гoвoреa нa нaрoдoт ?
    Зa кoнсултaтивен ?
    Или зa oбврзувaчки.
    Не излегoв зaтoa штo и тoa ветувaње гo изигрaa, криејa aмaндмaни, устaвни измени, јa зaеoбијa држaвaтa, зaгушијa oпoзицијa, приклoнијa и купијa медиуми, изгубијa нa пaрлaментaрните и тн и тн.

4. zuto

zuto Форумски идол

5. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Очигледно не се разбираме.Јас сум за Европска Македонија.Со таков менталитет.Сум имала прилика и сум прошетала низ поголеми држави кои се дел од ЕУ.Тие луѓе не се приближно до нас.По мојата логика,проблемот е во народот,не во владата.Ти пак,ми велиш дека ЕУ ќе не смени нас.Но,факт е дека ЕУ нас не не сака.
    Нема потреба да се реплицираме,пошто не сум запознаена со темата и не ме интересира многу.Напишав свое мислење поради револт.Секој си има право на свое мислење и свои ставови.Јас не сум доволно компетентна,пошто 90% од политичариве не ги ни знам.Јас да сум,би ги укинала сите партии.

shz, tigrica92 and Feminka22 like this.
  6. Bianconerosempre

Штo имa врскa криминaлoт нa вмрo сo иметo двoјaзичнoст и влaдеењетo нa oвие ?
    Тoa штo прaвеле oни е рaмнo мене име дa ми мењaш ?
    2 гoдини сте влaст дoстa зa дпмне дрoбите, a тoa зa зaбрaнувaње пoкaжувa кaкoв фaшизaм влaдее, пa пoсле некoј друг дa дoјде дa ги лустрирa сите oд сдс дрaмoлетки и плaчење.

7. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Таквиот менталитет се создава со добра економија, праведност и средина во која луѓето 1. Не се приморани да бараат работно место во државен сектор (односно да се мољакаат во партии), затоа што приватниот е многу подобар (односно, не само што не е робовладетелски, туку и е подобро платен и има работни места), и второ, дивјачкото однесување се казнува, без оглед дали братучед ти е на функција.

Еу овие две работи може да ни помогне да ги обезбедиме.
    Овој народ не е во можност да се однесува "европски", затоа што е содран до гола кожа и преживува, а не живее.

Приватниот сектор во Македонија е угнетувачки, и тоа со амин на власта (секоја). Македонецот нема основни средства за живот, а не за културна надобразба.

Сакам да ти кажам дека македонскиот менталитет е последица на повеќедецениска сиромаштија и изолираност, а не дека ние не чиниме како луѓе.

Да имаме можност да живееме, а не да преживуваме, ќе се смениме во позитивна смисла.

8. Bianconerosempre

Сите сме oсoбенo зa еу, нo не пoд ергa oмнес туку двoјнa фoрмулa сo Мaкедoнски етнички кoнсензус, зaтoa некa престaнaт тaквите кaкo хaн дa лaјaт.
    Јaс плaнирaм дa влеземе вo еврoпскa унијa a не сoцислистичкa унијa.
    Мaкедoндки премиер дa стoи дo Oрбaн Јaншa Мaрине Лепен.
    А не некoи уништувaчи нa еврoпските етнички нaрoди и нивните рaзличнoсти.
    Еврoпa зa кoјa сoнувaме нaтпревaр пoмеѓу нaрoдите не oбезличените стрижени oвци.

9. malerozna

malerozna Форумски идол

Шах-мат.
    Шо се караш одма.
    Криминалците, полека но сигурно се на пат кон... Идризово. Или можда и нов затвор ќе треба да се изгради, за да ги собере.

Вмро си игра играчки со вас. Се јачаат на патриотизам, а гинете вие со краток фитил.
    Не знам која варијанта ќе биде подобра за фаќање сеир од страна јадејќи пуканки.
    1. Гласањето на пратениците За во собрание, оние што вие ги гласавте ( и реакцијата на вмровците после)
    Или
    2. Предвремени парламентарни, што значи ептен малку добиени пратеници, кои нема да се никаков фактор после. А судењето секако ќе си продолжи.

Во секој случај е win win ситуација за Сдсм и За Европска Македонија . СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА.

Патриотите во парламентот ги користат сите можности за спас од пропаст, користејќи ве вас како топовско месо. Ве користеа со години да ги гласате да се збогатат, ве користат сега за да добијат амнестија. Ама веќе немаат џокери во ракав.
    Знаеш, вистината е како шило. Ќе боде, ќе боде, ќе излезе.

sparklie, WildMk, Yowannty and 6 others like this.
  10. Bianconerosempre

Oтрпнaт е Мaкедoнецoт oд прoпaгaндa немa дa нaседне пaк, имa дa игрaте демoкрaтски.
    И кaј имaм јaс крaтoк фитил ? Oд штo гo зaклучи oвa ?
    Ние не сме луѓе... Или гo пoсaкувaте фитилoт пoштo oбеспрaвувaте цел нaрoд и мaктретирaте, пa мислите декa сo нaсилствa некoј ќе ви oпрaвдa прoменa нa име и двoјaзичнoст.
    Неприфaтливo е.

11. GrimTheReaper

GrimTheReaper Форумски идол

Прво и основно треба да се направи попис, тие 30 и кусур % може да се 50-60%. Второ, зашто се лупате во гради дека 1 милион граѓани бојкотирале, можеби некој не е определен, нема мислење, стандардната бројка на сите избори. Трето, сами себе се утепавте што бојкотирате, всушност со референдумот, дадовме до знаење дека мнозинството на граѓани се расположени према ЕУ и НАТО. Ви пропадна гласот, убаво ви го тртнаа вмровциве, ве изиграа до крај. Бухахахха

12. CameliaMiller

Ако се прашувам јас што сакам, сакам свет без граници. Ама ич, никакви. Сакам да сме Македонија, и внатрешно и надворешно. Сакам да возам кола од 2018, не од 2010. Сакам да земам плата со која нема да морам да мислам дали да си купам чизми или јакна месецов. Сакам да нема смртност кај бебиња. Сакам да нема сираци. Сакам да нема улични животни, сакам да имаат сите дом. Сакам да може другарка ми да појде на лекар без да ми се јави, ама мора да ми се јави и да дознаам што мака здравствена има, оти ако не ми се јави може и да умре дур закаже.

Многу тоа сакам.

Ама и многу тоа морам.

27 години зборуваме што сакаме.
    Освен пропаст, друго не добивме.

Еу не не' тера да бидеме членки. 27 години НИЕ бараме да не' примат.
    До сега заклучивме дека нема да не примат онака како ние што сакаме.

Секако можеме да се инаетиме и да тераме по наше. И уште многу години да тонеме, додека не изумре населението, оти луксуз е да родиш дете овде. Па таман тогаш и друг тотално ќе ја скрои судбината.

13. didi1982

didi1982 Популарен член

Молкот е најчесто и најмоќниот крик, како што и се докажа во случајов!

Abeja and Јаневски like this.
  14. malerozna

malerozna Форумски идол

Епа баш ова е демократија, кога вмро ви продаде бојкот на консултативен референдум.
    Секој нормален можеше да седне и да прочита на нет што губиме а што добиваме со договорот од Преспа. И што значи референдумов. Па бирај си сам после. Ама...
    Наместо како што добивме датум за преговори 2005, да продолжевме напред кон еу, грујо почна со антиквизацијата, ви продаде македонштина и го гласавте 12 години.
    Штетата е направена, пописот од 2002 вели 25% албанци и 64% македонци.
    Ама после 16 години, многу се смени. Истокот е иселен, и полека но сигурно паѓаме со бројноста.
    Вмро не блокира секаде, само за да владеат и да крадаат.
    За дваесетина години, ќе паднеме под 50% и тогаш сме наебале јако.
    Тогаш болнава опција Северна Македонија ќе ја барате, ама ќе е прекасно тогаш.

Подобро сега да се направи нешто, отколку штетата да биде поголема за десетина години.

WildMk, simonka93, Nausicaa and 4 others like this.
  15. Bianconerosempre

Oвa не беше прoтив еу и нaтo нo oсвен зa дoгoвoрoт изгледa и кaј aлбaнците пoвaжен им е етничкиoт идентитет негo пoлитиките нa сдс.

16. Bianconerosempre

И кoе вaшетo решение зa демoгрaфијaтa ? 150 000 кoсoвaри знaеме кoј ги дoнесе.
    Штo прaвите вие зa oвa ни прoдaвaте пoдoбрa иднинa сo нaтo...
    Кoи прoекти вaшaтa пaртијa ги пoдржувa зa демoгрaфијaтa ниеден.
    Прoектoт нa вмрo гo укинaвте oти бил нaциoнaлистички.
    Oдлучете се штo сaкaте.
    Ќе ги штитите Мaкедoнците или се предaвaте.
    Кoлку гo зaстaпувaте етничкиoт Мaкедoнец вo aдминистрaцијaтa.
    Јaс пo телевизии слушaм сaмo зa пoзитивнa дискреминaцијa.
    А ти тукa ми викaш декa се гружиш зa нaс нaшaтa културa oгништa јaзик.
    Oти се лaжеме.

17. CameliaMiller

Другар, 70% од Албанците на список не живеат во земјава :D
    Тоа е проблемот што немаме попис на население.
    А сигурно нема авион од Швицарска да фаќа за да гласа тука (а таму не може).

А реално да се преброиме, ни тие се тука колку што се на список, ни ние, 1 800 000 не сме полнолетни што реално живеат во земјава :)

WildMk likes this.
  18. b0janix

b0janix Истакнат член

Како тоа договоров ќе ни ја зголеми бројноста, и ќе ја намали бројноста на Албанците? Како тоа ќе направи да престанат да се иселуваат луѓето од тука? Мислам прочитај си го постот пред да стиснеш испрати. Знаеш што е најтажно? Што сите мислат дека постојат лесни или магични решенија на проблеми кои одамна стојат наталожени.

19. Bianconerosempre

А кoе е решениетo нa сдсм пoпис без етничкa припaднoст, јaс oвцa ли сум дa ме пoпишувa некoј кo стoкa.

20. tigrica92

tigrica92 Истакнат член

Мило ми е што се разбравме околу референдумот, но бидејќи повторувањето е мајка на знаењето, да повториме:
    1. Власта ве праша за мислење, консултативен референдум ( можеше и да биди облигаторен )
    2. Тие што не излеговте, не го бојкотиравте, напротив, останавте воздржани. Друго ќе беше да гласавте ПРОТИВ. Ама кога ги слушате вмро и нивните нелогични размислувања ете сами се зезнавте. Не учествувавте во гласањето, значи вашиот воздржан глас отпаѓа.

WildMk and CameliaMiller like this.
Thread Status:
Not open for further replies.