1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Аденом на хипофиза

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Pla4ka, 26 декември 2009.

1. LakeGirl

LakeGirl Истакнат член

Се зачлени на:
    28 март 2012
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    44
    Да, може да смета на видот, да прави двојно гледање, спуштен очен капак, губење на периферното видно поле, ако не се третира може да доведе до слепило.

На SnowWhite8 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. helenamk

helenamk Нов член

Се зачлени на:
    1 март 2014
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    0
    Здраво,

Само да Ви кажам дека не е точно тоа дека ако аденомот е над 1мм мора да се оперира.
    Терапијата со Бромергон е малку застарена и со многу несакани дејства. Наместо Бромергон треба да земате Достинекс (кој најефтино можете да го набавите од Истанбул - 12 Евра).
    Значи, никако операција, со Достинексот за 2-3 месеци пролактинот ќе се среди и се ќе биде во ред.

Ви ја предлагам проф. д-р Гордана Пемовска, на клиниката за Ендокринологија во Скопје. Консултирајте се со неа и се ќе биде во ред.

Среќно

3. Saraa

Saraa Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2010
    Пораки:
    2.482
    Допаѓања:
    7.540
    Колку што јас сум запознаена, микроаденом со таа големина нема потреба да се оперира, јас го имам вече 4-5год и си правам редовни контроли и супер сум, не примам никаква терапија, хормоните ми се секогаш уредни и последно кога бев на контрола ми рекоа дека не треба да се замарам за тој микроаденом дека тоа го имало кај секој трет човек а и нешто мнне му придавав значење.
    Мислам деканемаш проблем од операција е сега ти си ги знаеш симптомите и лекарот најдобро ти ја знае ситуацијата.
    Се надевам дека си добро поздрав :hai:

4. helenamk

helenamk Нов член

Се зачлени на:
    1 март 2014
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    0
    Здраво,
    Би Ве молела ако има некој на форумот што набавувал Достинекс од Турција да ми каже дали сеуште успешно ги набавува и по која цена? Јас пред една недела бев известена дека Достинекс го нема веќе во Турција скоро два месеци (јас го набавував помеѓу 12-15 евра).

5. teodoricaa

teodoricaa Нов член

Се зачлени на:
    14 ноември 2014
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    0
    Moja drugarica je imala tumor hipofize i pila je proizvode iz aloja vere,nakon nekoliko meseci kad je uradila magnetnu tumora nije bilo.

6. afrodita26

afrodita26 Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2012
    Пораки:
    285
    Допаѓања:
    1.564
    Да го пишам моето искуство можеби ке помогне на некој...имав аденом на хипофиза од 1см,страшни главоболки околу 2 год,кога се откри на магнетна резонанца пиев 2 апчиња неделно достинекс,понеделник и четврток и секој ден на гладно по 50 мл сок од алое вера.По 1 год правев повторно магнетна од аденомот ниту мм.Се беше чисто.Достинекс пиев уште 6 месеци редовно и видов бел ден заборавив на главоболките.

На Dasom му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Dasom

Dasom Нов член

Се зачлени на:
    27 јануари 2016
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    3
    ке те молам да ми кажеш ако сакаш на која фирма пиеше сок од алое вера ? јас имам аденом па сакам да пијам сок од алое вера , само незнам која фирма да си купам .:)

8. afrodita26

Се зачлени на:
    17 август 2012
    Пораки:
    285
    Допаѓања:
    1.564
    getimage.jpg

9. afrodita26

Се зачлени на:
    17 август 2012
    Пораки:
    285
    Допаѓања:
    1.564
    Гo пиев тoј гел и е 99.5 прoценти прирoден aмa незнaм дaли гo имa вo мк.Се штo те интересирa слoбoднo прaшaј ме.

10. Dasom

Dasom Нов член

Се зачлени на:
    27 јануари 2016
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    3
    фала многу, ке го побарам низ аптеките па ке видам можеби го има, ако го нема тој ке барам некој друг сок од алое само да е органски.
    од достинексот дали имаше негативни ефекти ?? добри се за пиење ?

На afrodita26 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. afrodita26

Се зачлени на:
    17 август 2012
    Пораки:
    285
    Допаѓања:
    1.564
    Првиoт месец свест ми се вртеше,мнoгу мењaв рaспoлoжение се дoбрo 5 мин следните 5 мин се ми беше кривo и дужнo:) се нaдевaм декa дoбрo ке ги пoднесиш дoстинексoт

12. Buc.buc1

Buc.buc1 Нов член

Се зачлени на:
    7 јуни 2017
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Dali nekoj imal problem so makroadenom. Koj nevrohirurg za operacija tuka kaj nas e najdobar za ovoj problem i dali nekoj imal iskustvo.

13. AlmedinaDina88

AlmedinaDina88 Активен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2017
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    19
    Kade se nabavuva ovaj sok

A kolku ti bese visok prolaktinot koga ti otkrija tumur na hipofiza ako sakas da mi kazis jas imam pokacen prolaktin 81,47

Последна измена од модератор: 28 јануари 2018
  14. AlmedinaDina88

Се зачлени на:
    24 октомври 2017
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    19
    I kolku e rizicen ovaj adenom.na hipofiza dali se zivee dali moze da se izleci mnogu se plasam utre imam MR na hipofiza ako veke mi kazat deka imam adenom ne znam kako ke ziveam dali ke mozam da izdrzam :(

15. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.402
    Допаѓања:
    38.332
    Најчесто не е ризичен и бениген е, не се оперира и се пие само терапија достинекс или бромергон. Сосема нормално се живее со него.

16. AlmedinaDina88

Се зачлени на:
    24 октомври 2017
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    19
    A ti imas kolku vreme ako sakas da mi objasnis so kolku pokacen prl ti najdoja adenom

17. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.402
    Допаѓања:
    38.332
    @AlmedinaDina88 се немам снимано, имав покачен пролактин пред бременоста, ама со достинекс се симнуваше под нормала. Докторот ми препорача да не се снимам, сега после бременоста немам испитано бидејќи доев.
    Мене пролактинот ми беше 44 највисоко, референтни до 22.
    Прочитај и други искуства во темава од почеток.

18. AlmedinaDina88

Се зачлени на:
    24 октомври 2017
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    19
    Procitav ama nikoj ne kazuva kolku mue biden pokacen prl mislam ovde na ovaa tema posto na pokacen prl na druga tema bez adenom na hipofiza pisuva jas imam pokacen prl 81,47 zatoa se plasam a lani imav 56,55 se snimav sve bese vo red

19. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.402
    Допаѓања:
    38.332
    @AlmedinaDina88 не се грижи, во ред ќе е можеби од друга причина е повишен пролактинот. И да е аденом ќе се следи и со добра терапија ќе се намалува.

20. AlmedinaDina88

Се зачлени на:
    24 октомври 2017
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    19
    Ti blagodaram se nadevam deka sve ke bide vo red utre imam MR :(

На kristina.k му/ѝ се допаѓа ова.