1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Аденом на хипофиза

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Pla4ka, 26 декември 2009.

1. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.402
    Допаѓања:
    38.332
  2. AlmedinaDina88

AlmedinaDina88 Активен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2017
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    19
    Fala ti duso na podrskata pozdrav

3. AlmedinaDina88

AlmedinaDina88 Активен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2017
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    19
    Kako si jas pak so pokacen prolaktij i toa 91,55

4. Ajasmina

Ajasmina Активен член

Се зачлени на:
    26 август 2018
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    1
    imam pokacen prolaktin 91,4 i silni glavobolki i vcera napraviv magnetna na glava. Dali ako ima nekoja promena na hipofizata ke se vidi ili treba da pravam magnetna na hipofiza samo. Posto ja napraviv vcera (sabota) nemase dog da ja procita

5. Angie94

Angie94 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 ноември 2016
    Пораки:
    52
    Допаѓања:
    12
    Bideki hipofizata e mnogu mala, na mr na glava nemoze da se vidi sto ima na hipofizata. Treba da si napravis MR na hipofiza so kontrast za da moze da se vidi dokolku ima nesto....

На Ajasmina му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Ajasmina

Ajasmina Активен член

Се зачлени на:
    26 август 2018
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    1
    Kaj koj endokrinolog odevte?

7. iloveyou29

iloveyou29 Queen of beauty

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    5.855
    Допаѓања:
    32.443
    Што пиете за болките и дали ви поминуваат?
    Мајка ми има ужасни главоболки и со ништо не и поминуваат.

8. Ajasmina

Ajasmina Активен член

Се зачлени на:
    26 август 2018
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    1
    Se piev od nisto ne pomagase neka proba no migren

Ne primas nisto za adenomot. Jas imam adenom a prolaktinot mi e ponekogas pokacen a nekogas normalen. Primam dostinex ama nemozam.da gi primam.mnogu mi e tesko od niv

Последна измена од модератор: 6 октомври 2021
    На iloveyou29 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Saraa

Saraa Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2010
    Пораки:
    2.482
    Допаѓања:
    7.540
    Ne ne primam nisto, dodusa I tri godini ne sum bila na kontrola, ama bremenost, doenje redno e da go iskontroliram.

На Ajasmina му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Nana Jana

Nana Jana Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2018
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    8
    Јас ги прочитав сите коментари, но некако не успеав да сфатам дали некоја со аденом на хипофиза поминал низ бременост и дали имавте некои проблеми. Не за забременување, туку во бременост, бидејќи тогаш се лачи повеќе пролактин. И може да се користи Достинекс во бременост?

11. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.974
    Знам за таков случај, засега и како што знам, се' е ок. Нормално, мораше да внимава малку повеќе од нормално, примаше терапија и беше под постојан надзор на лекари... Цело време мереа пролактин, а дали примаше терапија, не знам.

Барај ја Бранка во Срце, ептен е на место жената и нема утка - како ќе каже, така е. :)

12. TinaI

TinaI Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2013
    Пораки:
    130
    Допаѓања:
    145
    За сокот од алое колку време го пиевте. Ви благодарам

13. sorrow

sorrow Нов член

Се зачлени на:
    1 октомври 2021
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Неколку збора за операцијата на аденом на хипофиза, поради недостаток на инфо. на Мк WEB-от:

Операција на аденом на хипофиза не смее да се извршува во Македонскиот здравствен систем, во целина. Станува збор за деликатна операција на витален орган за која локалните хирурзи немаат знаење, ниту логистика (проверено низ личното искуство; нема да навлегувам во обемот на унакажувањето. Или како што, за мене задоцнето, ми беше речено од еден ендокринолог: „не се носи Ферари кај маалски механичар.“).

Добар извор на информации на темата е хрватскиот форум: (https://www.forum.hr/showthread.php?p=77417061. За насока, на форумот често споменувано име на хирург-специјалист за хипофиза е Живко Гнидиќ (http://www.cem.hr/gnjidic.html).

По форумите, во Србија како стручен се спомнува Драган Савиќ (неурохирург, клиника за неурохирургија).

Како заклучок, не брзајте со операција и не донесувајте избрзно одлуки. Млад човек нема избор, решението безусловно мора да го побара надвор од Мк. Истото важи за секој што има избор.

14. majavel1

majavel1 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2011
    Пораки:
    649
    Допаѓања:
    1.550
    Дали некој се соочил со макро аденом на хипофиза кој не е проследен со дисбаланс на хормони? Дали во тој случај мора хируршки да се третира?

15. ZRNO

ZRNO Истакнат член

Се зачлени на:
    4 октомври 2014
    Пораки:
    128
    Допаѓања:
    107
    со главоболка само од лева страна, ајде ренген на врат одење на физикална се смири но пак почна, побарав снимање на глава ми најдоа менингиом. Се исплашив бев и на приватно и на државно исто ми кажаа не е ништо тоа може го има 20 год. Ме пратија да испитам хормони пролактанинот качен 1427 само тој др во ред бе хормони па ми земаа крв за повторно да се испита сега ќе видиме. Е сега се што прочитав се качувал и од стрес имав стрес пред да ми почнат болкиве во главава дали е можно от тогаш да ми екачен од стрес

16. benitabenita

benitabenita Активен член

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    95
    Допаѓања:
    21
    Zdravo jas imam problem so prolaktinot uste pred 4 god imam praveno 2 MR nemam adenom na hipofiza...No veke 5 dena so red imam vrtoglavici a denes posebno pocna da me boli levoto oko me klukat i vnatresno pa se prefrlat bolkata na desnk oko..Dali ste imale vakvi simptomi pred da doznaete deka imate adenom mnogu se plasam :( Pred mesec dena proveriv prolaktinot mi bese 18.99 vo normala no jas malce ako placam ili se nerviram prolaktinot odma mi se krevat e sega ne znam kako da postapam dali da proveram povtorno prolaktin ili da primam dostinex..Ve molam spodelete mislenje mn sum vo stres :( :(

17. Emi1988

Emi1988 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2020
    Пораки:
    103
    Допаѓања:
    67
    Dali imate praveno magnetna rezonansa dodeka doite, dali e stetno za doenje?

18. Katerince m

Katerince m Нов член

Се зачлени на:
    25 април 2023
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0

19. Katerince m

Katerince m Нов член

Се зачлени на:
    25 април 2023
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Mene pred edna nedela mi e otkrieno makroadenom od 24mm na hipofiza
    Nemav poim sto e toa. stersovi cuda nervoze pa ispituvanja pa razni mislenja od koj na kraj vo klinika mi rekoja da si spremam 10 000 evra i da odam vo sistina cccc bozem se 10 000 denari nevideno slog dobiv i plus nervoze kako vo klinika nemalo strucni nevrohirurzi za da mi pomognat vi se veruva li ... molam za vase mislenje i
    Zdravo
    Godini unazad me lekuvaat od pritisok
    Otoci na race trnenje
    Bukvalon cela sum otecena
    Za na kraj da ustanivat deka imam makroadenom na hipoviza..
    Akromegalija
    Prv pat slusam za ova se zdrvev koga vidov na internet tumor na hipofiza ..upat za drzavna ptegledi magnetni cuda i na kraj kazuvaat operacija vo sistina kako tuka vo drzavna nemalo doktor strucen da me operisal..pomagajte kazuvajte iskustva ova e nevideno odma sistina pa dali covek ima tolku pari da odi tamo i kako moze da kazat na klinika nemalo doktor strucen

20. Katerince m

Katerince m Нов член

Се зачлени на:
    25 април 2023
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Koj doktor ve operira ve molam pisete