Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Актуелни политички настани

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Ariel, 3 август 2010.

1. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.200
    Допаѓања:
    5.149
    Baravte, gledajte :( dzabe I kletvi I se ... se dodeka vo glavata na sekoj ne se stava na prvo mesto nacionalniot interes tuku da umre komsijata kozata da ja zemam vaka kje bide. Ama kje prezivee ovoj narod pak, a dali kje se opameti toa ne znam.

На Milobebence, Lianna Anna, Јаневски и 6 други им се допаѓа ова.
  2. ADOKI

ADOKI Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2014
    Пораки:
    1.696
    Допаѓања:
    2.713
    Е па еве сегаа можност овие лешојве се на власт од Април скоро година ќе направат нека сменат нешто.А за Лекови што нема тоа е вина на фондот кој го предводи Сдс и Дуи

На Rama му/ѝ се допаѓа ова.
  3. +++

+++ Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2017
    Пораки:
    1.752
    Допаѓања:
    8.069
    Сум споменал и ќе споменам пак. Ич уво не ме боли за ништо. Од независноста па наваму просечната FYR-овца гледаше само да украде и да уништи. Наречете ме ако сакате и предавник, баш ми е гајле на крај крајава. Како што пишав претходно секое можно дно го пробушивме и државава повеќе наликува на претстава во циркус. Ама треба да знаете дека секоја претстава на почетокот е интересна после тоа станува досадна и редно време е да се стави крај на сето ова. Ако ништо друго да се отворат границите, да си избегаме кон ЕУ како што избега пола Романија и пола Бугарија. Тоа ако го направат нашиве политичари смрдливи ќе имам барем малку почит спрема нив.

Државата FYROM се „грижеше“ за мене како дете на самохрана мајка и ми ги даде сите можни услови за живот. Не можам да ја смислам.

На Црна Ружа, malerozna, JollyGirl и 7 други им се допаѓа ова.
  4. Aquamarine93

Aquamarine93 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2016
    Пораки:
    815
    Допаѓања:
    3.756
    Па коа ќе ми текне, ликовиве што се против законов, како вреѓаа членови кои укажуваа на ова.
    Како тоа најголемите комуњари не гласале за сдсм? О мај гад. :drunk:
    И да, интересно станува. :D

На Lianna Anna, kikikikirika, Rama и 3 други им се допаѓа ова.
  5. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.831
    Допаѓања:
    264.447
    http://fokus.mk/saveski-dodeka-go-z...ionalni-prashana-toj-stanuva-se-posiromashen/
    Од кога го зборувам истото.
    Јазикот нема да смени ништо, веќе се и применува. Македонија има поголеми проблеми, на пример сиромаштијата, здраството.
    Ама вака Вмро правеше, не замајуваа со националистички работи, истово го прави и Сдсм. А вистинските проблеми стојат, народот трпи.
    Ама оке, сега битен е јазикот.

На kikikikirika, oblace1, boomsleng и 4 други им се допаѓа ова.
  6. Vitaly

Vitaly Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2016
    Пораки:
    2.593
    Допаѓања:
    4.653
    Моментално и најдобар избор. Не вреди да се нервираш и бориш кога твои луѓе ја продаваат својата земја. Се чудам како една Албанија која до пред некоја година немаше асвалт ја прегази Македонија тоест успеа јазик да и наметне.

На Rama му/ѝ се допаѓа ова.
  7. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.806
    А што значеа изминативе години двојазичните табли околу Гевгелија?

На Mishela, oblace1, boomsleng и 4 други им се допаѓа ова.
  8. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.831
    Допаѓања:
    264.447
    Сакв лани да им сликам, во Гевгелија, и на македонски и на грчки. Дека патриоти нели.

На boomsleng и Rama им се допаѓа ова.
  9. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.806
    На кого да сликаш Јуле?
    Зарем остана некој несвесен дека ооооодамна немаме држава?

На makedonkamak, Nausicaa, boomsleng и 5 други им се допаѓа ова.
  10. carangigia

carangigia Популарен член

Се зачлени на:
    15 мај 2017
    Пораки:
    913
    Допаѓања:
    6.666
    З.З на одмор во Италија. Ние ќе се гушиме со загадениот воздух, на неколку дена се воведува бесплатен автобуски превоз па веднаш тоа се укинува. Ќе си уживкаме со двојазичноста.
    Убаво пишував сдсовците да си ги штедат тие 190 ден од РДТ дека ќе им требаат за курсеви по албански.
    Што направивме со името? Кога ќе се менува?
    Ајде нека спроведат промена на име, нека ни ги сменат документите. Што ќе ни остане на крајот? Територијата, ќе ја поделат и неа.
    Станавме народ без идентитет, без сопствена држава, народ од втор ред.
    Сдсовци ниту вардар не ве пере.

На elimkd, ADOKI, Lianna Anna и 4 други им се допаѓа ова.
  11. "Zoki"

"Zoki" Популарен член

Се зачлени на:
    2 декември 2016
    Пораки:
    1.032
    Допаѓања:
    9.127
    Ќе го загадат и Вардар.
    Тоа е затоа 2001 на наши роднини фрчеа куршуми за ТЕРОРИСТИТЕ да говорат свој мајчин јазик,но не Македонскиот.

На BirMelek, ADOKI, Lianna Anna и 2 други им се допаѓа ова.
  12. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    6.108
    Допаѓања:
    75.395
    Што ќутевте во 2008 г. патриоти?
    Или Грујо арно направи тогаш?

https://10bez10.com/vesti/makedonij...dzhoker-na-vmro-dpmne-za-politichki-pazarenja

Пратениците од ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ, без присуство на опозицијата, на 25 јули 2008 година за само 3 минути и 33 секунди го изгласаа Законот за употреба на јазикот што го зборуваат најмалку 20% од граѓаните во Република Македонија и во единиците на локалната самоуправа.

За законот немаше никаква расправа од пратениците од ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ. „За“ гласаа сите 75 присутни пратеници.

Пу пу не важи во 2008 г што се случувало, сега сме патриоти :rock:
    Нереални, нефер, не гледаат подалеку од пред нос...Е такви сте најстрашни.

Гледам се собираат да протестираат :rofl: Абе на глава застанете двојазичност ќе има и името ќе се промени.
    Урлајте.

На makedonkamak, galapce, poenta и 6 други им се допаѓа ова.
  13. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    14.146
    Допаѓања:
    82.978
    Џоли, Грујо веќе е минато. Гледај сега што е и како е.

На H.VAGA, Lianna Anna, Aquamarine93 и 4 други им се допаѓа ова.
  14. sjdgo

sjdgo Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јули 2015
    Пораки:
    5.676
    Допаѓања:
    14.208
    Јас ниту еднаш не гласав за овој Заев, и сега требало да толерирам неговa будалаштина каква што нема по бел свет. Покрај сувото, гори и суровото.

На ADOKI, Lianna Anna, LiliBoz и 4 други им се допаѓа ова.
  15. carangigia

carangigia Популарен член

Се зачлени на:
    15 мај 2017
    Пораки:
    913
    Допаѓања:
    6.666
    Нелегитимно избраа претседател на собрание (сдсовците ни за тоа не се побунија).. Што се случува со Македонците што загинаа на Карпалак, Вејце, Љуботенски Бачила? Починати немаат мир....Убијците на Смилковско Езеро се ослободени.
    Сега нелегитимно спроведуваат двојазичност. Парите, униформите, патоказите и.т.н се ќе бидат двојазични.
    Деновиве ќе ни го променат и името. Предлогот е Нова Македонија- тоа значи новонастаната држави и автоматски нема да се признаа нашата историја, јазик, химна и.т.н
    Уште територијата ни остана, но не за долго.
    Сдсовците со бугарските пасоши ќе си одат од тука, а ние ќе останеме да тонеме во се она што ни го приредија.

Последна измена: 12 јануари 2018
    На H.VAGA, eli25, Lianna Anna и 4 други им се допаѓа ова.
  16. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    6.108
    Допаѓања:
    75.395
    Гледам што е и како е, само ме интересира зошто тогаш никој не протестираше? Не се бунеа?
    Или што направиле направиле, па сега за се се криви другите?
    И го најдоа крајот на државата и сега тие од новата власт се криви.

И што ви е толку чудно дека ќе има двојазничност?
    Зар не знаевте дека тоа е услов за формирање влада?

И вашиот цар да успееше да формира влада, ќе МОРАШЕ двојазичност да воведе низ цела територија.
    Што сте толку изненадени кога со месеци и месеци се збори за двојазичноста, менување на името и слични работи.

Навистина сте чудни.

На galapce, JuLleE и oblace1 им се допаѓа ова.
  17. Rama

Rama Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2011
    Пораки:
    5.573
    Допаѓања:
    55.551
    Каква федерализација и кантонизација,каква тиранска платформа,какви бакрачи,се е тоа во главата на Груевски-рече Орхан Заев,упс Зоран де^_^
    И,да бидам искрена,му поверував на момент,што дури и го гласав,за да го "урнам режимот"... Ех,беа тоа убави времиња,каде ни се ветуваше се и сешто,европски живот,јаки плати и стандарди,живот за сите и разно разни розови тракатници,ама се да ти било добро режирано филмче бе.
    А замисли,не лажеа вака ќе биде,така ќе биде,ваше е само да го урнете режимот со пенкало де:inlove: нај безболно:D

Сега,едно само знам:мајка ни е*баа и двете партии,а ние и тогаш и сега очи си вадиме меѓу себе,а оние другине слават,слават историска победа во туѓа држава,еј,еј:o

А,пак пусто македонче,и брат и син ќе продаде штом седне во фотеља:(
    Туку,дојдов да прашам:како за време на овој историски момент на победа,Орхан е токму во Италија? Исто ко и на 27 Април,Грујо што беше Австрија чинам,небитно8)
    Упс,има гледано човекот,пошто Артан Груби одеше лајв,и возбуден цел викаше лајк:o море оди си Косово и Албанија и таму мешај се во законите:punch::punch::punch:

За крај,иронично или не,:bow:до Албанците,им успеа крволочната шема со Косово,им успеа да направат во туѓа држава,во случајов мајка Македонија,да се издигнат на ниво изедначено со матичните граѓани8-| имале ак'л луѓево,тоа е тоа:worried: језа ме фаќа дури(fingers)

На ADOKI, "Zoki", Lianna Anna и 4 други им се допаѓа ова.
  18. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.329
    Допаѓања:
    4.406
    Не ми пречи ниту двојазичност, ниту тројазичност...

Но пречи:

- сознанието дека сето тоа чини пари а Македонија (засега) не е Швајцарија или барем Луксембург во економски поглед и не гледам како службеноста на албанскиот јазик на цела територија на РМ би допринела кон поголема финансисја благосостојба.

- Малиот број на квалитетни преведувачи и толкувачи од македонски на албански и обратно. Од прва рака имам информации дека преводите од македонски на албански неретко се очајни, смешни и неразбирливи. Неретко ги правеле со гугл транслејт, но и луѓе кои не го познавале доволно ниту македонскиот ниту литературниот албански јазик. Пред воопшто да се предложел таков закон требало да се испита интелектуалната/ преведувачката инфраструктура во Република Македонија.

Да рековте дека е турски и грчки втор и трет официјален, ајде да разберам поради интензивната (се допаѓало тоа некому или не) трговија со Грција и Турција.

Респект за албанскиот јазик, култура и народ, но простете навистина не ја гледам логиката на територија на цела Р. Македонија да има статус на службен. За западниот дел од Македонија разбирам и тоа е сосема во ред... ама цела Македонија, не разбирам.

На poenta, faye, Lianna Anna и 5 други им се допаѓа ова.
  19. Јаневски

Јаневски Популарен член

Се зачлени на:
    12 јуни 2015
    Пораки:
    926
    Допаѓања:
    1.933
    Прашањето е едно - каде ги кријат колбасите?

20. kikikikirika

kikikikirika Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2011
    Пораки:
    2.031
    Допаѓања:
    4.609
    Не мешајте баби и жаби. Во Гевгелија на секое коше има грчки натписи, но тоа го прават приватни фирми за да привлечат муштерии. Или казината за да им олеснат пристап на Грците. НИ државна болница, ни некое училиште, ни суд , ни било која институција нема поставено натпис на грчки.

Исто ко Грците што имаат српски и руски натписи сегде по приватни фирми.

На ADOKI, Rama, Lianna Anna и 4 други им се допаѓа ова.