Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Актуелни политички настани

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Ariel, 3 август 2010.

1. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.900
    Допаѓања:
    28.608
    Јас и во други земји гледам на табли кои се близу нечија граница да пишува и на јазикот на соседната земја.

На "Zoki", Rama, Мариаа. и 3 други им се допаѓа ова.
  2. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    14.146
    Допаѓања:
    82.979
    Чудни сме во твои очи затоа што не знаеш како е на запад, како е во Гостивар, Тетово, Кичево, Струга и што значи за овие градови новиов закон.
    Да имало двојазичност веќе, немаше да се донесе овој нов закон. Ти не ме сфаќаш но јас тебе те сфаќам, сакаш да си ги оправдаш твоите (кои не знам зошто толку те фасцинираат за така силно да ги браниш тука) па сега мешаш некој одамна заминат од власт и како било во негово време. Со други зборови, ова твоево е Грујо некогаш ја зезна, сега Заев нека ја докусури, ама Грујо е крив.

На H.VAGA, ADOKI, Rama и 7 други им се допаѓа ова.
  3. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.342
    Допаѓања:
    227.168
    Пакуј се народе и џенем из одавде.
    Не дека со претходните поарно беше.
    Кога народот вели дека во матичната земја своја треба преведувач да има зашто имале право другите на друг јазик...што повеќе!?
    Ај ќе одам за германија, може до докторот ќе стои преведувач пошо имам право некој по мој кејф да иде во матична земја негова.
    Не сум патриот ама ме тишти од внатре. Ме тишти зашто тие што нечиви татковци вујковци браќа колеа, сега ни се смеат во фаца. Држава ние немаме, да не земеше друг некој ќе се радував зошто не постоиме реално, немаме моќ. Ама да не земе тој што не уби...срамота. Срам да ни е!
    И сега за името... Што е битно како ќе се викаме кога не постоиме!? Нашата држава не срами кај и да мрднеме реално. Кој колку сака и како сака нека ми рече предавник антипатриот и не знам што-вистината е таа.

На eli25, Ana Marija 1, "Zoki" и 10 други им се допаѓа ова.
  4. Elissa

Elissa Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2014
    Пораки:
    3.310
    Допаѓања:
    22.611
    Ќе плачите по Груевски наскоро, кога нема да можеме да си завршиме работа по институциите оти не го знаеме јазикот на соседната држава. Без попис помалку од 20% двојазичност на цела територија Чао Македонијо до тука било.

На "Zoki", sjdgo, Rama и 8 други им се допаѓа ова.
  5. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.903
    Допаѓања:
    188.872
    Одамна немав пишано овде... што да пишам кога константно се разочарував. Се разочарував, се разочарував и конечно со последново збиднување, ептен ми го олеснија заминувањето од овде. Да немам веќе по што да жалам...

До последно се надевав и толку многу сакав да верувам дека нешто ќе биде подобро... ама овој закон како што ме разочара... До последно сакав да верувам дека за промена конечно сонце ќе не огрее, дека нормални работи ќе почнат да се дешаваат... Многу сакав да биде подобро...И после толку години мрак и ужас навистина сакав да верувам дека сонце ќе не огрее...

Срамота и греота. Македончето да биде вака понижено. Нема оправдување. Мислевме ги оставивме зад нас оние што не понижуваа и дискриминираа, само за да донесеме други што ја дозавршија нивната работа. Може партијата се смени, ама политиката.... не.

Ах бре Македонче.... :x
    Национално самоубиство. Додека претходните туркаа и туркаа накај бездната... овие стигнаа до работ и скокнаа внатре. Сите ги мрзам.

На Emy867, eli25, Ana Marija 1 и 13 други им се допаѓа ова.
  6. edenandrej

edenandrej Истакнат член

Се зачлени на:
    4 април 2017
    Пораки:
    304
    Допаѓања:
    934
    Сите сме во постојано исчекување нешто позитивно да се случи уште од 2015 кога почнаа заебанцииве ама никако да се случи. Напротив, завладеа апатија и песимизам. Влада на даљинско, умрена опозиција. Иако викаат дека кога ќе се удри дното обично тогаш се свестуваат луѓето и се оправаат, сега за сега не гледам такво нешто или можеби не сме го удриле дното? Можеби со името?

На zuto, YoungandBeautiful, Rama и 6 други им се допаѓа ова.
  7. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    6.108
    Допаѓања:
    75.395
    ОК, пак исто во круг.
    Моите, твоите... И грујо да беше, и овој новиот од дпмне, или некоја друга партија да беше на власт пак ќе се случеше двојазичност... Тоа го сфаќате или тешко?
    Сфаќате дека тоа беше услов? Или амнезија имате?

Сега се падна Заев и мора тој да ја воведе, но можеше да биде некој сосема друг човек од друга партија... Јас посакував некој од дпмне да мораше ова да го воведе, па да видев тогаш како ќе аплаудиравте од среќа.

Какви промени ќе има за Македонците?
    Гледате вести на алфа и сител кај што оставаат пари со албански бели капи и вие мислите така ќе направат навистина.
    :D

Оваа двојазичност значи за Албанците да си зборуваат насекаде (како што и досега зборуваа), да има двојазични табли по улица (како и досега што имаше) и да можат во Собрание да зборуваат Албански... И што му е гајле на народов како зборуваат во Собрание?

Не знам на кој јазик да пишам за да разберете ама не се плашете, НЕМА ДА БИДЕ ЗАДОЛЖИТЕЛЕН, и џабе правите врева.

Ме фасцинира храброста на Заев што го исфрли диктаторот, а овие потези не се негови туку на Америка... Допрва и име ќе менува, и воин ќе тргне, зашто така сака Америка и никој не смее со прст да мрдне.

П. С. Грујо до пред некој месец беше на власт, а не многу одамна... Сдсм до гуша во гомна се заглавени од неговите долгови што им ги остави.

8. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.800
    Допаѓања:
    323.809
    Немаше гласови ПРОТИВ на гласањево за јазици ?

На Rama, Nausicaa и LiliBoz им се допаѓа ова.
  9. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.943
    ВМРО се на распуст.

На Црна Ружа, daylight, theowndemon и 6 други им се допаѓа ова.
  10. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.800
    Допаѓања:
    323.809
    Па чудно е, како тоа толку се збори за ПРОТИВ а ниту еден глас пртив немаше.

Да не се пазарења во тек ?

На daylight, Rama и Lianna Anna им се допаѓа ова.
  11. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.943
    Па од СДСМ сите гласале ЗА, од Албанците исто така, а ВМРО не се во собрание затоа што, искрено, баш ги заболе за државата, гледаат само газот да си го спасат.

На eli25, Rama, Amellie13 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.131
    Екскјуз ми, чекате ВМРО да ја спасат државата од лошото СДСМ:D?
    И јас да сум, ич не би партиципирала во ништо. Би оставила да возат до кај наумиле, жими се. :D
    Мада, Мицковски... не ќе да е ставен со таква намера - да спасува држава или го остави СДСМ да отиде у провалија.:D

Како и да е, го знаете митот за фениксот?! Треба прво да умреме, па потоа ќе дојде живот.:D
    Олабавете се. Ова е само почеток нa нешто bigger than us. Регенерирани ќе излеземе на крај.:D

На malerozna, ADOKI, kikikikirika и 10 други им се допаѓа ова.
  13. BlondPrincess

BlondPrincess Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2016
    Пораки:
    76
    Допаѓања:
    125
    А дали во тие други земји на парите има херој од соседите,или можеби на униформите има пола-пола знаме?
    Незнам дали со сила мижите или така ви одговара за да ги оправдате дадените гласови

На Ana Marija 1, zuto, kikikikirika и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    6.108
    Допаѓања:
    75.395
    Така ни одговара... Заев ми јави сабајле да си ги оправдам гласовите, па еве мижам и си ги оправдувам.

Јебига. :doh:

На ADOKI му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.555
    Допаѓања:
    20.270
    Да. Затоа што на Вмро јасно му е наложено да молчи. Не е фер да се плука само по Сдс.
    Тие кои плукаа кога Сдс беа на распуст, а земале плата. Сега само си ги сменија местата. Срамота.
    ---
    Законот за јазици не е еднаков на оној од 2008. Законот за јазици се однесува на регионално ниво.
    Вмро не може да стори ништо, од причина, прво не им е гајле, второ, ја пропуштија приликата кога можеа. Затоа и моите ставови во врска со нив се сменија. Јас очекував инакви реакции, а никако ова.

На темава, многумина од форумџиите кои ја разбраа грешката, сега ја признаваат. Но постојат и такви, кои едно време тврдеа дека е ова манипулација, а сега велат дека бил општо познат факт, за формирање Влада. Второво беше секогаш. А никогаш првото.

Следуваат наредните точки од Тиранската. Ама дури ни тогаш нема да ви биде јасно. Ова е вовед во бинационална држава. Плата, здравство, образование и други општествени сфери, ќе чекаат и натаму ред за решавање, оти има многу поважни работи од нив, постепена федерализација.

Никогаш нема да го добиеме тоа што ни беше ветено со новиот живот, од едноставна причина, и да влеземе во Еу и Нато, ние ќе бидеме она што секогаш сме биле. Дно дна.

На ADOKI, eli25, "Zoki" и 8 други им се допаѓа ова.
  16. Elissa

Elissa Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2014
    Пораки:
    3.310
    Допаѓања:
    22.611
    Џоли ти се зезаш ли, Нема да биде задолжителен?? А виде ли дека посебна комисија за спроведување на јазикот ќе има која што ќе казнува ако не се реализира секаде негова примена и дека за неа веќе е издвоен буџет од над 1милион евра годишно.
    И зошто цело време во место тапкаш со муабетот и вмро и вмро требало да го спроведи. Бидете реални кој и да го изгласаше ќе го мразевме и сметавме за предавник. А тоа во случајот не се вмро, и колку за информација во преговорите за коалиција меѓу дуи и вмро до последен момент беше договорено ова да се спроведува само кај што има 20% население албанско. Значи ова гласање за тебе е нормално мешто. Браво, за мене не е било која партија да изиграше вака ќе ја осудев.
    Прочитај малку што значи оваа вчера изгласана двојазичност и нејзината примена која е па ќе дискутираме.
    И колку за инфо не му се падна на Зз и немора да ја спроведе, само им се падна можност да добијат власт, инаку НГ им понуди да коалицираат во вмро место со дуи ако не ви текнува.

На ADOKI, eli25, zuto и 6 други им се допаѓа ова.
  17. Rama

Rama Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2011
    Пораки:
    5.573
    Допаѓања:
    55.551
    Нели Зоран ветуваше,се колнеше пред Хорхе и народот дека нема да воведува никакви тирански платформи,како прваче некое кое го кара учителката отиде да потпишува гаранции за истото,и сега некој овде толку мирно и опуштено ќе се сити на истово,и ќе вели ама и во Груевизмот имаше двојазичност,е имаше де и тогаш ми сметаше исто-барем мене.
    Ама ова сега е дно дна!!!
    Не туку ми се лупајте во гради само,далеку сме ние од Америка и Швајцарија,и нема потреба од вакви луксузи:headbang::headbang::headbang:
    Ај баш да видам дали сега ќе сте посреќни и побогати,истите вие кои иронично се радувате и поддржувате8)

На eli25, faye, Ana Marija 1 и 9 други им се допаѓа ова.
  18. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    6.108
    Допаѓања:
    75.395
    Не планирам до утре едно исто да пишувам и да одговарам на такви измисленици дека ќе бил задолжителен јазикот.

Тоа се пропаганди од опозиција.
    Како може задолжителен да биде па дури и казни да има??
    Стварно паметни луѓе вака размислуваат?
    Го виде видеото во 2008 како грујо договорил и потпишал двојазичност?
    Ама тогаш не ви сметало.

И дпмне и левица и некој трет да го направи ова нешто, мене ќе ми беше сеедно зашто НИШТО НЕ ЗАВИСИ ни од нас, ни од политичарите....и искрено гајле ми е дали пратениците ќе зборуваат албански во собрание.

Не можам да поверувам како лесно си ве манипулираат и ве полнат со омраза.
    Опуштете се, секако двојазичност ќе има.

На prominent му/ѝ се допаѓа ова.
  19. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.900
    Допаѓања:
    28.608
    Секакоа дека не. Тоа и ми беше поентата.

Последна измена: 12 јануари 2018
    На Rama, Outlook и Lianna Anna им се допаѓа ова.
  20. Aquamarine93

Aquamarine93 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2016
    Пораки:
    815
    Допаѓања:
    3.756
    Да знаеш, секогаш кога некој од врвот е на службено патување, се спрема некоја голема утка. :D Директно бегање од одговорност, медиуми, прашања, ќе си дојде по некој ден/недела и пак по старо “ништо нисам знала.“ :D

На Emy867, Rama, Lianna Anna и 1 друга личност им се допаѓа ова.