Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Актуелни политички настани

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Ariel, 3 август 2010.

1. Elissa

Elissa Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2014
    Пораки:
    3.310
    Допаѓања:
    22.611
    Нема од она смајли што се крсти
    а бе на кое уво спиете оти не лаже некој мислам ова се зезаш или стварно го мислиш

“Со законот се предвидува во сите органи на државната власт, како централни институции, јавни претпријатија, агенции, дирекции, установи и организации, комисии и правни лица што вршат јавни овластувања, службен јазик освен македонскиот јазик и неговото писмо, да биде и албанскиот јазик. Новото решение ќе се применува во комуникацијата, употребата и во сите постапки на граѓаните пред сите органи што ја сочинуваат државната власт, Уставниот суд, народниот правобранител, во изборниот процес, образованието, науката, здравството, културата, при примената на полициските овластувања, радиодифузната дејност, нотаријатот, извршувањето, инфраструктурните објекти, матичната евиденција, личните документи, финансиите, економијата, како и во други области.

Книжните и кованите пари, како и поштенските марки, ќе содржат симболи што го претставуваат културното наследство на граѓаните што го зборуваат македонскиот јазик и неговото кирилско писмо и на албански јазик. Истото важи и за поштенските марки, уплатниците, фискалните извештаи издадени од институциите, фактурите, бандеролите. Униформите на полицијата, пожарникарството и здравството во Скопје и во општините каде што живеат 20 отсто Албанци исто така ќе бидат двојазични. Албанскиот јазик ќе се применува и во сите судски, управни, нотарски и извршни постапки. Граѓаните што го користат албанскиот јазик во иднина ќе ги добиваат личните карти и пасошите на тој јазик.
    http://www.dw.com/mk/унапредена-употреба-на-албанскиот-јазик-во-македонија/a-42111294?maca=maz-rss-maz-pol_makedonija_timemk-4727-xml-mrss

и да седниците слободно ке се водат на албански, сигурно и без превод на мак и се по ред

На ADOKI, carangigia, Rama и 2 други им се допаѓа ова.
  2. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.401
    Допаѓања:
    25.041
    "Јас не познавам друг народ кој повеќе страдал од предавствата на своите синови - изроди како македонскиот".
    - Гоце Делчев
    Сега ,засекогаш и во вечни векови.

На ADOKI, galapce, eli25 и 7 други им се допаѓа ова.
  3. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    6.108
    Допаѓања:
    75.395
    Епа ти сама читаш или?
    Се зезаш?
    Пишува во сите органи да можат да зборат на албански, а не обични луѓе Македонци да зборуваат задолжително :rofl: (facepalm)

Кај што си работат и живеат Албанци да можат да си зборуваат на албански, а не обични Македонци.

Зошто такви измислени работи пишувате, кога сама ми цитираш дел каде што никаде не пишува ЗА ОБИЧНИ ГРАЃАНИ.

За пари не знам, а за униформи ќе има двојазичност... И што?
    Сеедно ми е... За Албанците има придобивка, а за Македонците никаква загуба.

На oblace1, galapce, boomsleng и 4 други им се допаѓа ова.
  4. Priroden

Priroden Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2015
    Пораки:
    805
    Допаѓања:
    2.977
    Законот за јазици беше ветување, ама Заев излажа за униформи, банкноти.

Позагрижувачки и поголемо лажење од законот за јазици е што почнаа вработувањата по администрации, болници, патарини и многу малку се зборува за ова. И нема да изгуби толку гласови на закон за јазици, колку на ова.

Милион пати вети распределување на администрација и чуда, трубеше дека биле де 120 илјади, де 150, де 1800 илјади вработени, нема ништо од ова. Дури фалеле професионалци...
    Судски реформи, нема ништо уште, дури и поддржувачи негови шо одеа по протести се откажуваат.

Кажав една година од локалните му давам да почне да се занимава со реални проблеми т.е да видиме резултати и пренесување неписмена администрација по кромберт шуберти и дрекслмаери или како и да им е замислено тоа, ако не е лага. И одговорност за прислушувањето и криминалите.

И ќе заборавев ќе крателе непродуктивни трошоци, а продолжија со фрлање пари у ветер за музичари.

А за патриотите кои ќутеа 10 години и им пишуваа поени за активности по форуми ова подолу треба како pined post на секоја страна да оди.
    Screenshot_2017-03-10-01-09-08.png

Screenshot_2017-03-10-01-09-22.png

Screenshot_2017-03-10-01-09-35.png

Screenshot_2017-03-10-01-09-44.png

Последна измена: 12 јануари 2018
    На ADOKI, Someonespecial, Црна Ружа и 2 други им се допаѓа ова.
  5. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.903
    Допаѓања:
    188.872
    @JollyGirl во принцип секогаш сум се сложувала со тебе, ама ова воопшто не е така наивно.
    Може Законот нема да биде задолжителен на истокот каде и секако нема кој да го збори, ама ние на запад што сме... нас кај што бевме утепани од тој аспект, сега не доутепаа. Овде ќе стане задолжителен без потреба од закон за истото. И онака на ниедна влада не и беше гајле за нас, чак што више не не ни сметаа за дел од МК, сега со овој закон ни го строзаа и она малку достоинство како народ што го имавме. Кој албанец ќе ме почитува сега мене/нас овде? Никој. И така тие ретко стојат со почит и емпатија, тек сега тешко Македонец овде.
    Секако дека ние губиме. Со рамковниот се исповработи се живо неписмено симнато од планина зошто нели закон така налагал, епа сега уште повеќе ќе биде. Се неписмено што остана невработено ќе се вработи. До сега колку толку нешто живуркаше по институции а тек сеа ќе ги водат неписмени бескичмењаци, и арогантни....

Страшно. Претходниве ни стаија јамка на врат, овие го шутнаа столчето. Ама арно ни е. Не сме ниту сложни да собираме потписи за референдум.

На ADOKI, Milobebence, Rama и 5 други им се допаѓа ова.
  6. baba Rada

baba Rada Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2015
    Пораки:
    4.526
    Допаѓања:
    25.598

Ова што ти е во спојлерот е нечиј пост на член од форумот кајгана...Зошто постираш туѓо??

7. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    6.108
    Допаѓања:
    75.395
    Знам дека не е толку наивно, ама сите знаевме дека вака ќе биде (без разлика кој е на власт), и не ми е јасно зошто на сите ова им изгледа ново и чудно?
    Зар не знаевме што ја чека земјава?

Според закон нема потреба да знаеш албански, е сега вие што сте на запад може со самото нивно присуство ќе ви се наметне да имате познавање од јазикот. (чисто ради себе да знаеш, и сигурно повеќето Македонци разбирате по некој збор на албански)...Но вие и досега сте биле во такво опкружување, каде што Албанците имаа поголеми привилегии од Македонците.

Со новиот закон ти одиш на шалтер и МОРА да ти зборнат на македонски.
    После тебе чека Албанец на ред, и нему МОРА да му зборнат на албански.
    А нема тебе со сила да ти зборуваат на албански.
    (а вака и досега си беше...Не дека нешто е ново)

За вработување да не правиме муабет...Секако секогаш предност имаа Албанците (исто, без разлика кој е на власт), па така ќе продолжи и сега.
    Јас не негирам дека и новава власт не вработува партиски...Ооо и тоа како вработуваат со врски и СДСМ.
    Кој најмногу лаел, тој ќе има повисока функција.

Мислев ќе се искорени тоа што го почна дпмне, ама не...Си остана.

На oblace1 и JuLleE им се допаѓа ова.
  8. YoungandBeautiful

YoungandBeautiful Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2014
    Пораки:
    1.338
    Допаѓања:
    7.619
    Во теорија е вака, да. Ама во пракса не.
    Досега не беше вака на запад, а отсега па можам да замислам.

На Rama и zuto им се допаѓа ова.
  9. Elissa

Elissa Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2014
    Пораки:
    3.310
    Допаѓања:
    22.611
    Слободна си од дискусија немам коментар, кога ќе одиш да вадиш лична карта пасош, лекарско или било што ќе те видиме после...(fingers)

На Ana Marija 1, Rama, zuto и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.903
    Допаѓања:
    188.872
    Не Џоли. Ја не знам ништо албански. Не сите овде знаеме. А и по некој збор како добар ден/утро, да и не, апсолутно не се доволни. Нас овде и те како ќе ни се наметне.
    До сега по институции и на шалтери имало Македонци па не ми требал албанскиот, или Албанците ми се обраќале на македонски. Ама последнава година дена, Албанците се издераваа по институции и шалтери, крештеа на албански, ти фино му викаш не те разбирам, чекај полека, тој се дере урла на албански нејќе да те услужи. Тек сеа уште толку на сила ќе си земат.

Иначе ја не верував и озбилно не мислев дека ќе се изгласа овој закон, бев убедена дека е само предизборно ветување. Или барем нема да биде во ваква форма. Уште не можам да поверувам дека Македонец на Македонец ова го напраи.

Еднаш бар да бевме сложни да соберевме потписи за референдум. Ваков закон на референдум нема шанса да помине, а собранието ќе мора да го прифати. Ама ај... нигде акција..

На Rama, Bitter-Sweet, zuto и 4 други им се допаѓа ова.
  11. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    6.108
    Допаѓања:
    75.395
    Навистина не знам на кој јазик да ти опишам дека ми е сеедно дали на пасош, лична карта или било кој документ е пишано еднојазично или двојазично.
    Живеам во земја каде што еден попис не можат да направат, зашто имаме забрана од Америка....Ако се направи попис ќе излезат помалку Албанци и ништо нема од ова да биде, ама ајде оди направете попис па Америка да не збрише со еден потег.

Не допира длабоко до мене...Штом не е во моја моќ, не се преоптоварувам и ја прифаќам реалноста без разлика дали ми се свиѓа или не, а нема да седам да плачам.

Да зависеше нешто од мене, ќе ви ја исполнев желбата...Ама тоа е кога живееме во мала и немоќна земја.
    Не зависи ни од Грујо, ни од Заев, а и ние сме немоќни.
    Сфатете и не се нервирајте.

12. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    6.108
    Допаѓања:
    75.395
    Бараш сложност кај Македонци :D
    Можеш на иста маса да ги замислиш сдсмовец и дпмновец? Јас не.
    Додека Албанците се сложни и затоа сега сме на ова дереџе...Во сопствена земја сме гости...А за повеќе од 50тина години ќе бидеме малцинство.

И да организираш настан нема шасни да ти дојдат сите, зашто те гледаат како припадник на партија а не како Македонец.
    Епа затоа не ни заслужуваме да имаме држава.

Џабе си дискутираме :D Си правиме бајрам со паметот.
    Одлучено е како ќе биде со (Нова) Македонија, затоа не сакам да се нервирам како што повеќето прават.

На galapce, JuLleE, LollySky и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.200
    Допаѓања:
    5.149
    Fala bogu RAZUM megjutoa kako sega ova kje Se spreci? Kako ovaa steta kje Se ublazi ...Ne pravevte budali I vmrovski u stab nastimani ... Sega sto kje Se pravi? Gorge da ne potpise ili da padne zakonot na sud, a sudot neli Se cistese od "partisko vlijanie" sto znaci, go papavme. Ne znam duri I na protesti pak da odime dali kje go sprecime ama ako Sega odime na protesti nema vrmro sdsm treba da bideme edno, Makedonci ko sto sme !!!

На Rama, blonde_supergirl и zuto им се допаѓа ова.
  14. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.200
    Допаѓања:
    5.149
    Devojko te citam I Ne mi Se veruva sto citam ... od kade to a sdsmovec I vmrovec Ne sedele na Edna masa :) CCC ako Se so niska svest Ne bi sednale ama IMA takvi I sto Se isklucoci taka da Ne Se raduvaj mn mn pred vreme. Neka im zgusti na sdsm malku pa, kje vidis I javno sedat ili ne :) Cija I da e semata makedonec protiv makedonec, sdsm protiv vmro vremevo kje kaze dali bas uspeal vo namerata.

15. Priroden

Priroden Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2015
    Пораки:
    805
    Допаѓања:
    2.977
    Шо има врска на кој е? Не реков дека е мое, само се согласувам

16. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.903
    Допаѓања:
    188.872

Ова ќе се десеше и со вмро, тие први го потпишаа, само се надевавме дека со другиве нема да биде исто. Албанците кажаа сами, двојазичноста беше потпишана, не се сложиле само и само околу сјо.
    Нели, сакавме промени да видиме. Е гледаме промени, ама не такви какви што сакавме.

Мене за партија не ми чуе. Јас сакам слобода. На говор и на мисла. На остварување на моето демократско право во рамките на Законот без дискриминирање по никој основ. Како за мене така и за сите. Не сакав ништо ван закон или неприродно или нелегално.
    Така ветуваа, така сакав да верувам дека ќе биде и за тоа ги поддржав. Не ми е проблем да кажам дека од овој аспект сега, тоа ми беше погрешна одлука. Мене ништо не ме врзува за ниедна партија. Гласот го дадов зошто се надевав на подобро утре, и се надевав дека тие ќе го донесат.

Сите знаеме дека тука ни се диктира од “горе”. Ама бар еден да застанеше зад земјава. Не сум националист, ама ја сакам вукојебинава и не ми е сеедно.

На Rama, Lianna Anna, Someonespecial и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.555
    Допаѓања:
    20.270
    Нема да падне на Уставен. Иванов ќе стави вето. После 6 месеци ќе иде на прегласување и пак ќе помине. И вториот пат нема да треба евроспко знаменце. Се уште се надевам дека грешам. Друг спас нема. Бинационалност и факт. Толку е.

На Elissa, Espadrila, Rama и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.200
    Допаѓања:
    5.149
    Da ne Se lazeme so vmro ne bi bilo ova, ostavi go sjo bas toa kje im bese vo interes na vmro ako Bea na vlast, sjo nemase da mrdne ajde malku kriticki ne sodzvakano na tacna. Mene ne mi e bitno sto si sakala tuku resenie za ovaa situacija

На zuto и Lianna Anna им се допаѓа ова.
  19. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.200
    Допаѓања:
    5.149
    Belki si vo pravo Dr spas nema. Kje vidime mozebi nesto kje Se smeni vo tie 6 meseci,a I pretsedatelskiot mandat do koga e? Tolku li lesno za 1god kje ne resat I ime I se... sramota za ovie generacii. Cudo cekame...

Последна измена: 12 јануари 2018
  20. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.903
    Допаѓања:
    188.872

Така ти можеш да се тешиш. Ги слушнавме сите калкулациите на вемеро и колку далеку тие заминаа, само не мислевме дека овие ќе ги заминат и нив.
    И дали тебе ти е битно или не, не те прашав, ниту тој дел од мислењето беше за тебе конкретно наменет.

@Lianna Anna ако хипотетички на референдум се изгласа неприфаќање на Законот, колку Собранието може да оди против истото?

На Someonespecial и LollySky им се допаѓа ова.