Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Актуелни политички настани

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Ariel, 3 август 2010.

1. julie77

julie77 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2010
    Пораки:
    5.566
    Допаѓања:
    20.073
    ^^ Роси колку што слушнав го провоцирале па го нападнале, а биле 4. Само одбрана е ... Само лошо е што е со оружје и полицаецов е македонец напаѓачите албанци. Не знаеме точно како било, ама не верувам дека разумот владеел во моментот туку инстинктот за само одбрана и спасување. Се е можно веќе ... силата не прашува и не бира.

2. rossonerka

rossonerka Популарен член

Се зачлени на:
    13 април 2010
    Пораки:
    4.160
    Допаѓања:
    15.289
    Jaс кога го напишав постот мора да кажам дека имаше само 2-3 информации, 2 лица загинати од полицаец кој не бил на должност. Кажав и во постот непотврдени информации.
    Сега читам дека е всушност расправија и пресметка за паркинг место.

Сепак голема работа е што не бил на должност, цивилна облека а носел службен пиштол, а колку што знам не смее да се носи и а уште помалку употребува службен пиштол вон должноста. Тоа е казниво.
    Иако е самоодбрана треба да се врати во мерка на онолку колку што е пружан отпорот. Неможе некој да ти удри шамар а ти да извадиш пиштол и да го убиеш. Самоодбраната не е апсолутна, си има и во неа мерки.
    Така да ќе видиме која е вистината и реалноста. Вечер сигурно ќе има подетално.

3. femina11

femina11 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2010
    Пораки:
    553
    Допаѓања:
    227
    Лично јас сум зачудена од случката и цел ден не можам да си замислам во каков град живеам. Македонка сум, но сметам дека голема грешка направил што така изреагирал, без разлика колку и да било провоцирано од другата страна. Од друга страна пак сум присуствувала во многу ситуација каде албанци провоцирале Македонци за банални работи. Не знам. Полицаецот направил голема грешка која ќе го чини многу,не само него туку и неговото семејство.

4. lolyta777

lolyta777 Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2011
    Пораки:
    2.337
    Допаѓања:
    6.902
    Антички кралеви и албански дејци на скопските улици
    http://vesti.alfa.mk/default.aspx?mId=36&eventId=46741

Што мислите за ова, дали го подржувате или не?

Лично мене не ми се допаѓа и сметам дека ќе предизвика меѓуетнички тензии и конфликти.
    Да не го споменувам и фактот што со промена на имињата, ќе треба да дојде до менување и на сите знаци кои упатуваат на соодветното име на улица, плоштад, мост и сл., а и до промена на личните докомунти на граѓаните како лични карти, возачки дозволи, пасоши....

Кој ќе ги сноси трошоците? :^)
    Дали и ова е еден од начините на манипулација на власта за полнење на буџетот или пак во прашање е сосема нешто трето?

5. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.315
    Допаѓања:
    158.330
    http://www.sky.mk/makedonija/16360-%D0% ... D0%B4.html
    Ме имате слушнато како се имам изјаснето по тема браќава,но... кој одраз на цивилизација и свест е вакво вандалско однесување?! Многу дилеми и прашања отвара,ама крајниот заклучок е дека ваквото однесување е одраз на ниска интелигенција,а рака на срце не се далеку подобри од оние изолирани албански копилиња кои не еднаш ме шлапнале на пешачки,ме забуткале дур сум поминувала на плоштад и слично. Кој оправдува вакво однесување,не е поарен од него. Као,одиме да навиваме,ние мразиме шиптари и ќе скршиме од ќотек некој ни крив,ни дужен. Ако имале намера да навиваат со гасна комора за шиптари,нека им,зошто има реципроцитет на настаните кои претходеа,ама до овој степен?!
    Арно ама...истиве овие мочковци,да се случи 2001,ќе се упичкаат и ќе бараат да бидат слепи и сакати за да не излезат да се борат. Врвно лицемерие!
    Пљук,арам да ви е идиоти!

Конкретно за оној вчера шо ги упуцал,не знам шо да кажам,освен полициска бруталност број два. Но варијабла е колку му докурчило,веројатно не било прв пат. А знаејќи го овој народ дека мора да биде за се у право и да му биде се одобрено,ондак...стварно му докурчило,неповрзано со професијата,ама затоа човече имаш техники за намалување на бесот,среди се.

За преименување на улиците,категорично НЕ! У Македонија живееш,ако сакаш тоа,ете ти Косово, ете ти ја Албанија и прославувај си твои дејци.

На lolyta777 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. BlackSwan5

BlackSwan5 Популарен член

Се зачлени на:
    6 јуни 2011
    Пораки:
    2.765
    Допаѓања:
    3.559
    Не подржувам во никој случај !
    Ова е Македонија и во никој случај не смеат да се прекрстат лиците,плоштадите итн.Ќе се крене бунт и никој од овде нема да дозволи такво нешто.Значи доста им дозволувавме на шиптарите што сакат да прават.ДОСТА е! Не знам стварно што им требаше ова на владата.Ќе бидам многу разочарана ако се оствари.Значи големо НЕ !

На lolyta777 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Nightwalker

Nightwalker Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2011
    Пораки:
    1.124
    Допаѓања:
    4.447
    НЕ! ВО МАКЕДОНИЈА ЖИВЕАМ!!

На Elennaa, lolyta777, BlackSwan5 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.074
    Допаѓања:
    26.654
    Има информации дека човекот кој пукал кон момците Албанци, бил претходно брутално тепан од вкупно 4ца Албанци, пред очите на неговата ќерка, додека збореле *ке те убиеме тебе, па ке ја е***** ќерка ти* ... Ако е навистина вака, тогаш е класична самоодбрана, и незнам како други би реагирале во тој момент...... Јас реагирав, зошто на пример не ги пукал во нога кога веќе морал да се одбрани, но веројатно во тој момент многу фактори одиграле улога во донесувањето на оваа неразумна одлука...

9. MacaLove

MacaLove Популарен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2011
    Пораки:
    2.399
    Допаѓања:
    6.337
    Ако е така како што читам, дека го тепале и ја плашеле малата ќерка, требало цревата да им ги извади, а не само да ги убие и остави.
    Ама ич не ми е гајле дали бил на должност или не, дали е казниво да се носи оружје кога не е на должност, јас истото би го направила, без размислување, а знам дека и вас тоа да ви се случи истото ќе го направите.

Ако има контрапротести, јас одам обавезно.

На maca99 и enca.69 им се допаѓа ова.
  10. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.315
    Допаѓања:
    158.330
    Верувам во вистинитоста на исказот на човеков.
    Толку.
    Нема врска со полициска бруталност,туку со основен инстинкт и случајни околности. Ако тој го носел оружјето,сигурно немал намера да убива албанци,под некоја случајност се случило. Јас верувам дека секој родител во такви услови нема да го избере средството за да го заштити своето дете пред се.

А рака на срце преку машкиот полов орган од квази протести.Летоска се собрале брдо позери и хипстери,па дури и хипици,прават настан со кој ќе се наречат револуционери и приказна за внуци,на никого не му беше реално гајле,чекаа ладовина да фати,еднаш не рече некој во работно време,да се згрчи се,да не функционира.Го доживуваа ко некој уметнички занес и израз,а не сериозна цел. Прво се договараа по социјални мрежи зошто ги мрзеше да направат конкретен план,после се разбегаа по одмори,им завруќи ептен. А сега,еве пролет ќе пукне,тамам е за протести.Да бев дел и видов. Да не бидам погрешно разбрана,апсолутно сум за протести за се што нечини во ова општество,ама нека се прави како што треба,а не ради форма со ликот на Че Гевара. Филм.
    Ако мене ме прашувате,по еден токмак и да почнеме од скулптурите на плоштад.

На Chocoholic, lolyta777, ljubam и 3 други им се допаѓа ова.
  11. vendiii

vendiii Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2011
    Пораки:
    1.368
    Допаѓања:
    2.465
    Да ми каже некој кај да ја паркирам колата на слободно место . Значи НЕ ГАРАЖА !!! Да ми се заканува по живот , да ме нападнат 4 , да ме пцујат мене и детето , да посегнат по моја крв , а да имам пиштол . Да и јас ќе ги пукам .

На dryad, enca.69 и BlackSwan5 им се допаѓа ова.
  12. BlackSwan5

BlackSwan5 Популарен член

Се зачлени на:
    6 јуни 2011
    Пораки:
    2.765
    Допаѓања:
    3.559
    Се согласувам со МацаЛов.Значи ако било така и си го заслужиле тоа тие идиоти.Не ми се верува дека човекот би посегнал по оружје ако не бил испровоциран и нападнат од тие створови.
    И јас би постапила исто.Човек во афект и да се одбрани е во состојба да направи се.Не треба да му се суди затоа што очигледно било во самоодбрана.

13. Giovanna

Giovanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    2.002
    Допаѓања:
    10.329
    Апсолутно не сум за насилство и убиства, но вакви случки ме згрозуваат и ме тераат да помислам дека тоа била правилната одлука на човекот. Не сум родител, но искрено тешко е во вакви ситуации да го зауздаш оној родителски инстикт за да си го заштитиш детето, а во исто време и да изреагираш разумно и според општествените норми.
    Еве да речеме дека е така како што изјавува полицаецот. Кога веќе ќе посегнеш по пиштолот треба да бидеш спремен на се. Ако и другите имале оружје, само со онеспособување можеби уште толку ќе се разжештела ситуацијата.

И ова воопшто не е за споредување со она што се случи со Мартин Нешковски, а гледам истите луѓе повторно најавуваат протести против полициска бруталност по социјалните мрежи. Прво полицаецот не бил на служба, а второ било во самоодбрана поради тоа што се заканиле дека ќе го убијат него и неговата ќерка. Сигурно од кеиф не го извадил пиштолот за да прави шоу пред очите на неговото дете...

На lolyta777, zhap4e, JuLleE и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. vendiii

vendiii Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2011
    Пораки:
    1.368
    Допаѓања:
    2.465
    Да не судиме пред време

Posted on Февруари 29, 2012 by velichkoff

Сите верувам дека разбравте за немилиот настан, што се случи вчера во Гостивар… Во соопштение до јавноста општина Гостивар истакна дека инцидентот се случи на етничка основа… Меѓуредови го нарекоа полицаецот Јаким Трифуновски (слика) националист кој бара причина да убива припадници на други етникуми во случајот Албанци… „Убиството во Гостивар има меѓуетничка димензија. Во редовите на полицијата има криминалци со националистички предрасуди спремни да убиваат недолжни граѓани за банални причини“. Овој пост не го пишувам во одбрана на човекот кој ги уби двајцата македонски државјани со албанска етничка припадност, овој пост е повик да не се осудува пред време еден човек… Според очевидци полицаецот бил со својата малолетна ќерка кога започнала расправијата за тоа е…но паркинг место… Едноставно човекот бил нападнат од страна на четворица млади луѓе и откако тие не се исплашиле од предупредувачките истрели, Трифуновски пукал во нив… Не знам поради која причина Трифуновски во себе го носел службеното оружје… Според МВР, тој за време на инцидентот не бил на службена должност… Целата ситуација е небулозна… Да се расправаш и тепаш за едно паркинг место… Мое мислење е дека Трифуновски испаничил поради фактот дека не бил сам туку со своето дете и поради таа причина се стигна до овој трагичен инцидент… Не сакам да должам повеќе… Туку сакам да поставам едно единствено прашање до сите: „Како би постапиле Вие, ако бидете нападнати од неколкумина луѓе, кои имаат намера да Ве претепаат пред Вашето дете?“. Да ги оставиме надлежните органи да си ја завршат работата… Да не правиме прибрзани заклучоци, кои само ќе кренат непотребна тензија… Изјавите од страна на локалната самоуправа во Гостивар не се од корист за зачувувањето на етничкиот мир во земјата… Силно се надевам дека овој настан нема да стане причина за нарушување на меѓусебните односи помеѓу Македонците и Албанците во нашата земја… Толку од мене… Се надевам дека бев разбран.

http://velichkoff.wordpress.com/2012/02 ... %BC%D0%B5/

http://www.bezpardon.mk/horor-film-vo-g ... ni-zakani/

Животот на целата фамилија е уништен . Девојчето претрпе трауми и стравови кои што ќе ја следат до крајот на животот . Во Гостивар е пеколно , врие само се чека да пукне од некаде . Ова никому не требаше но пред да осудите за тн Полициска Бруталност која што тука не е тема помислете и ставете се на негово место . Дали би останале рамнодушни доколку некој посега и го навредува вашето најсвето вашето чедо . И ви се заканува и напаѓа . И покрај истрелите не се повлекле .
    Со нив ни имало ни има ни пак ќе има соживот .

На enca.69 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. MacaLove

MacaLove Популарен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2011
    Пораки:
    2.399
    Допаѓања:
    6.337
    Има полицајци што ги носат пиштолите, чисто за заштита ете од вакви работи...
    Не велам дека го поддржувам ова целосно, ама до некаде да... ете ако не го носел пиштолот, кој знае што ќе му се случело на девојчето, а и на него...Ќе има трауми кутрата, ама барем животот и го спасил.

Не се сите полицајци лоши, верувајте...ако носат пиштол, тоа е од заштита, зошто не знаете со какви будали, психопати, убијци се опкружени, и се е од заштита, без намера да се убива некој така од чиста мира...

16. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.693
    Допаѓања:
    253.366
    Кој и да е бил на местото на полицаецот ќе реагирал на истиот начин, во ситуација кога со него била неговата малолетна ќерка, моментот кога четворица му се закануваат за паркинг, од кој еден од нив седи на неговото задно седиште. Па бил и физички нападнат.
    Човекот пукал, бидејќи еден од нив се упатил кон вратата каде на совозачкото место седела ќерка му.
    И јас би пукала.
    Албанциве си дадоа големи права, од нив да ти е страв да паркираш, не знаеш каков ќе ти налета.
    Што требало, да остави да го тепаат и да ја малтертираат ќерка му?
    Протестиве се непотребни, во овој случај нема простор да се бара вина ни кај министерката ни кај Иво.
    Случајот ни најмалку не е ист со оној на Мартин.
    Жал ми е за девојчето, за семејството, кои морале и домот да си го напуштат.
    Се надевам дека полицаецот ќе одговара соодветно и нема да има притисок и да биде осуден максимално.

На zhap4e и vendiii им се допаѓа ова.
  17. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.137
    Допаѓања:
    67.281
    Нашите да направеа таков протест сите ќе беа испозатворени, ќе се кренеше страшна врева да беа искршени излози на јавни објекти. Им се може бе. Да се доберат до човекот на клада ќе го запалат, а ние на јутуб ќе гледаме како гори. Страшно, само се надевам дека правдата ќе излезе на виделина, дека нема да му судат на човекот само за да се зачува мирот на државата.

18. Gordana10

Gordana10 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    6.898
    Допаѓања:
    9.191
    Инстинктот си го прави своето и нормално дека би направил се само за да го заштити своето дете, ако увидел дека им се загрозени животите.

На zhap4e му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.315
    Допаѓања:
    158.330
    Овие што протестираат нека си ги средат мислите,зошто вака испаѓа дека имаат легитимно право да силуваат Македонки,претепуваат Македонци и никако да не им се реагира,зошто се ендемски вид на суштества и нив просто во природа им е таквото однесување,а ти изигрувај поголем и посвесен човек.

Нека си ги сменат паролите и нека се залагаат за подобар соживот. Главна нота нека им биде масовно гушкање на плоштад заедно со браќана. Нема врска со полициска бруталност,нека не ми изигруваат лицемери,а уште помалку пак политички да го средуваат со барање на оставка на Јанкуловска. А веќе друга тема е дека неуспешни беа сите оние проекти за соживот преку кој се испраа пари.

Јас верувам дека нашите во Гостивар сите носат оружје со себе,а не само полицајците.

Не треба да му се суди на човекот,на сликите беше повеќе од пребиен и крвав,а друго е што тој мајмун веќе направил потег,се фатил за вратата од автомобилот за да ја извади ќерка му. Што сакаат повеќе?!

На dryad и Hipster им се допаѓа ова.
  20. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.391
    Допаѓања:
    87.674
    Да беше Мартин Нешковски, Мирсад Некојси, до сега Јанкуловска ќе беше само восочна фигура во некој музеј.

На dryad и Hipster им се допаѓа ова.