Ако го осудат на повисока казна затвор, е тогаш може да протестирам за Јанкуловска да даде оставка, а вака не.
Со ова движење се направија стереотипи кои сериозно ставаат на дневен ред многу прашања. Стереотипи против кои денес сите се борат. Браво. Ако е полицаец не смее да се заштити себе и своето дете за да не биде брутален?! Сега затоа што се трудат да држат став и да не се контрадикторни,ќе го држат дури и кога е погрешен. А рецимо човеков беше градинар,као ќе протестираа?! Стоп за градинарската бруталност?! Ново движење,ова нема смисла во случајов.
Не може да има соживот со племе што сеуште функционира по принципот на крвна одмазда. Не ми мириса на добро работава, почнаа со демолирање на Гостивар нема да ме зачуди и да отидат уште подалеку со вандализмот. Од такт се вадам кога гледам како овие работи се прогледуваат низ прсти, а надлежните се прават беспомошни за регулирање на вакви ситуации. Стигнува до степен самите луѓе да си бараат решение и да враќаат во иста мера. Луѓе што никогаш не биле воспитувани дека убиството е решение за било што, почнуваат да си го трансформираат разумот со цел да се заштитат себеси и фамилијата. До кога ова ќе се тера вака??? Скраја да е, сакаат 2001 да се повтори?
Добро е што неговото семејство го напуштило Гостивар. Инаку којзнае како ќе завршеа. Утре на протестите сигурно само албанци ќе бидат. Не верувам дека македонец со здрав памет ќе излезе. Иако се е можно во нашава? држава.
Денес кога поминав пред Влада, баш за време кога поминуваа дивјаците, видов нешто што ме извади од такт. Мнозинството беа шиптари, ама имаше и наши, и со цел памет го извадиле македонското знаме, и шиптарското знаме едно до друго. Мислам Соживот...бла бла. Да не зборам што беа повеќето наши џанкери, хипици и остали такви,како што кажа Лилит ...без навреда ако има некој таков тука.
Ах бе Јанкулоска да сум на твое место .... Коментаров Сите пропуштаме еден многу, многу битен детал.албанците нас со години наназад НЕ ДРЕСИРААТ!!!!кога тоа ќе го сватиме и кога тоа ќе ни влези во главата, верувам во некои промени, дотогаш НУЛА, НИШТО, КОМПИР!! не дај Боже денес да ти налета криминалец-албанец да те ограби, НЕ СМЕЕШ да му се спротиставиш АМА БАШ НИКАКО!! веднаш протести, палење дуќани, знамиња, навредливи зборови. не дај Боже детето да ти го нападнат во автобус, ако го одбраниш, веднаш протести, палење дуќани, знамиња, навредливи зборови. не дај Боже да ти го зафатат ТВОЕТО платено паркинг место, ако и само прашаш зошто, ете ти проблеми, напад на тебе, твоето дете, твоите родители, ако се одбраниш веднаш протести, палење дуќани, знамиња, навредливи зборови. ако само погледнеш некого од нив накриво, па макар и ненамерно, замислено да гледаш во далечина, истото сценарио, ете ти проблеми, напад на тебе, твоето дете, твоите родители, ако се одбраниш веднаш протести, палење дуќани, знамиња, навредливи зборови. за каков соживот ние овдека зборуваме?! 4-ца(без разлика кои се и од каде се) напаѓаат човек со неговата ќерка( и тие бер разлика кои се и од каде се), тој во самоодбрана вади пиштол и пука.се брани себеси и својата ќерка, кој од вас нема ТАКА да реагира, има ли таков?!колкумина од вас би ги понудиле напаѓачите со кафе и локум да се смири работата?!има ли таков?! ама не, бидејќи напаѓачите биле албанци, МОРА да им се прогледа низ прсти, ако не, ете го сега епилогот, веднаш протести, палење дуќани, знамиња, навредливи зборови. ТАКА И НИ ТРЕБА, ЕПА МАКЕДОНЧЕ, ЧОРБА!!!!!!! а судовите, не ни ни требаат, ќе се казнуваат луѓето за фрлена цигара, за немање парагон блокче, за неиздадена фискална за 5 денари..
Соживот?! Со новинарство во кое, во уредувачката политика на грото медиуми, предимство ќе им се дава на насловите од типот, Македонец уби Албанци, Македонец претепа Албанец... и запад, кој ти вели дека палењето на државно знаме е дел од демократското право на граѓанинот да го изрази својот однос кон власта, при тоа ќе ти буричкаат у желудник со квази-примери, како и американското знаме било спалено повеќепати итн. итн. Кој црни соживот бре човече?! На база на градење на двунационална држава се гради соживот?! На база на изборна пропаганда на албански партии кои зборуваат за нивните успеси во конфликтот, на база на постојано заплашување дека конфликтот од 2001 пак ќе букне... или на база на тоа што секој странец што стапнал во земјава, освен во влада оди да се сретне и со управата во Мала Речица?! Тие не се дел од влада, или влада е едно, друго е партијава?! Да бев јас, во ситуација како полицаецот и мое дете да беше покрај мене, да било што изустиле во врска со моето дете, не да пукав, со заби ќе ги растргнев, па ако сакаат, дипломатски имунитет нека имаат и ордени за воени заслуги од 2001.
Овие излегле и стари и млади,оние нашине летоска хипстери и квази уметници,прогресивци и револуционери. У право или не,они протестираат. Кој те шливи тебе брате,утре коа ќе ти рече Голема Албанија,овие нашиве што протестираат за овој случај,не знам што ќе праат? Ваљда пак ќе протестираат против бруталноста на нашата армија. http://www.plusinfo.mk/vest/35320/GALER ... fotografii Плусинфо,бравос.
Се знае кој медиум би посветил насловна за полициска бруталност мај ес, па уште слика тужна и поднаслов : Треба да се воведе можеби можноста за протерување граѓани.. ради тоа што се опасност самите за себе, деструктивни за општеството.. соживотот.
А да постоеше А1 уште,можам да замислам какви приказни ќе слушневме.Ама вистината секогаш излегува на виделина.Срамота на оние како Фокус што се обидуват да презентираат приказни како полициска бруталност, итн.Не сме ние глупи,гледаме што се случува во државата.Гледаме што стока се некои нелуѓе,истите кои го палеа нашето знаме,истите поради кои не е безбедно навечер да се прошеташ во Струга,Тетово и други градови од западна Македонија.Па богами на човек и пиштол му треба да се одбрани,сега некој ќе извртува работи и ќе обвинува невин човек кој сакал само да си го заштити семејството.Немам зборови .
А колку убиства на наши луѓе не биле истакнати како и ова? Ако живееш веќе во една држава живеј според правилата на таа држава, не создавај нови. Срање е се, а овој човек не го бранам оти е Македонец, туку татко, изреагирал сосема нормално, и секој од нас да го нападнат хулигани и да ни се заканат по животот на нашето дете, нема да размислуваме туку инстиктивно ќе дејствуваме. Премногу дозволија нашиве, не знам до кај ќе оди ова, ама тажно е, тие си бараат секогаш повод за нешто и кога ќе направат нов чекор ќе биде оправдан!
Цела работа излезе од контрола, неможе да се демолира цел град и ниту една институција да не се огласи, да ги осуди, да ги уапси,деца, хулигани, поттикнати од своите професори да пустошат, само да не одат на училиште. За убиството ке се суди, ке се казни, и треба да се казни, но дали ке се казнат овие немири???? Кој ке ги плати штетите на граѓаните? НИКОЈ... катастрофа, нема демократија, само насилство ... како да сме Пакистан
Се држам настрана од настанов, не сакам да читам и да гледам ништо во врска со ова затоа што ми буди лоши чувства и моменти, затоа што знам кој е кој .... Добар дел од вас не живееле долго време во средина со мешани националности. Мислам непосредно дури и во комплицирани ситуации не се нашле. Луѓе полицаецот без потреба од чиста мира не пукал. Јас уште одма помислив дека тука се кријат низа настани за да вака сега кулминира. Шиптарите се склони на провокации, насилства ... Не сакам да редам што се од нив се има видено и доживеано. Каде живеат бре они?! Им се дава прст по прст тие двете раце ги земаат. Тука се нај привилегирани посебно сега ... А не почитуваат никакви правила и закони, никаков симбол каде што живеат. Лицемерни и материјалисти. Чест на исклучоци, познавам такви. Тие се веќе со генерации се мешани во комуникација со нас, цивилизирани и образувани. Ама се мал процент. Што со големиот процент, посебно мелезине од косовари и овдешни. Тоа е најлошиот дел од општеството. Ограничени до даска. Само ги интересира она што го завртеле во глава. Тие се полни со омраза и насилие. За нив само некаква си голема држава чиста етничка е важна ... Нејсе, сакам да кажам дека гарант тука се низа од настани и провокации од страна на шиптарите затоа полицаецот така изреагирал. Му се стемнило едноставно. Не оправдувам, ама тоа е инстинктот за самоодбрана и спас на она што му било загрозено. Знаете, сам шиптар никогаш не влегува во конфликт, туку во чопор. Исто како кучињата.
Ги видов и јас со македонското знаме,ама не биле Македонци туку Албанци го држеле,демек ова било и за Мартин,детето што го тепаа до смрт на плоштадот по изборите.Мешаат баби и жаби,за да не испадне дека е исполитизирано дека прават поделба на национална,расна и верска вероисповед.А всушност прават,глумат лудило Кучиња се жими се. Да има исклучоци,има и прекрасни луѓе меѓу нив ,но верувајте работев во Чаир каде исклучоците тешко ги среќавав.Прво немаат култура,во автобус сеуште ми е страв да се возам меѓу нив ,се на се катастрофа. Тешко на фамилијата на полицаецот треба да ги заштитат некако Ми падна жал кога кажуваа дека пошол едниот да ја извлече ќеркичката од кола,и се заканил дека сите ќе ги убие.И јас да сум ,би пукала,нека не мешаат дека бил полицаец Провокатори се невидени ,кога сум идела или сум се враќала од работа намерно се буткале во мене во автобус,ме влечеле за коса или слично за да се симнам преплашена на станица па да си одам пешки или со такси И,како да ги сакаш?
Сплавови на кејот на вардар Градот Скопје денеска информираше дека пристигнале понудите за изградбата на сплавови на кејот на Вардар за два дела, додека за другите два немало ниту една понуда. По ова, од градот информираа дека тендерот се поништува и наскоро ќе се реши дали ќе се повтори постапката. Идејните решенија за деловите 1 и 4 се на друштвото за промет со стоки и услуги “Фаланга Дим“ ДООЕЛ-Скопје. Град Скопје во натамошниот тек на постапката ќе ги регулира правата и обврските во согласност со правилата предвидени во Одлуката и конкурсот и понудата на избраниот оператор. Јас мислам дека се премногу грди и никакви, ова чудо не ни требаше дефинитивно, палми, споменици, триумфални капии, само уште сплавови ни фалеа... и после плови лаџа . Кич и невкус, толку!
Уште 5 000 евра им дале бе... а на семејството на полицаецот кој ќе даде? Срамота еј, срамота... Сега и интервјуто го гледав на Сител, многу ми е жал...
Биле идентификувани тие што правеле немири и кршеле во Гостивар.. И ШТО?? ШТО ЌЕ ИМ НАПРАВАТ?? НИШТО????? Не ме ни чуди!!!
Скопје, 02 март 2012 г. Почитувани, Движењето против полициска бруталност денеска одржа мирен протест на традиционалното собирно место зад спомен - куќата на Мајка Тереза, без воопшто да одржи протестен марш низ улиците на Скопје. Од средбата произлегоа следниве заклучоци: - Движењето не е организатор и се оградува од денешните протести низ улиците на Скопје. Ние најостро ги осудуваме навредите и говорот на омраза кои на овие протести беа искажани кон нашите сограѓани Македонци, како и оние структури кои манипулираат со гневот на граѓаните, сакајќи истиот тој гнев од неодговорните постапки на државните органи, функционери и службени лица, да го насочат кон подгревање на меѓуетнички тензии. За дисфункционалниот систем, кој продуцира полициска бруталност, не се одговорни ниту Македонците, ниту Албанците, ниту било кој човек кој чесно и со мака си го заработува својот леб, туку нивните политички елити, кои 20 години не успеваат да изградат полиција, која нема да ги репресира, туку ќе ги штити и ќе им служи на граѓаните. Во таа насока, ние најостро ги осудуваме сите оние кои се обидуваат да манипулираат со чуствата на граѓаните и од овој последен настан да влечат политички поени. - Движењето ќе достави барање до сите политички партии застапени во Собранието на Република Македонија за повторна интерпелација на министерот за внатрешни работи, Гордана Јанкулоска, кога за тоа ќе се создадат законски услови (истекување на рокот од претходната интерпелација); - Движењето ќе подготви претставка, како што направивме и за време на протестите за Мартин Нешковски, во кој ќе ги претставиме сите факти и сведоштва за убиството на нашите двајца сограѓани од Гостивар, со цел да ги информираме граѓаните што навистина се случило. Сметаме дека голем дел од граѓаните, поради моменталните состојби во медиумскиот простор, немаат пристап до сите информации за овој случај; - Движењето ќе подготви он-лајн петиција, која ќе ги содржи познатите и конкретни барања, усвоени во Јуни, за морална и политичка одговорност на функционерите на МВР, и за промена на законските акти, со цел воспоставување независна контрола врз работата на Министерството, и механизми кои ќе овозможат полицијата да се однесува попрофесионално и поодговорно. Бараме поддршка од сите граѓани, што помасовно да ја потпишат оваа петиција, за да создадеме што поголем притисок кон институциите; Во оваа насока, Движењето ќе подготви и конкретни предлози за законски акти кои ќе ги застапуваме во јавноста, за кои ќе побараме поддршка од граѓаните, и кои ќе ги доставиме до надлежните институции; Движењето повторно ги повикува сите граѓани на Македонија, без оглед на нивната политичка, етничка, верска или родова припадност, достоинствено да го изразуваат својот револт од оваа состојба, и да се активираат на сите мирни и ненасилни начини кои им стојат на располагање. Ние ги поддржуваме сите мирни и достоинствени протести, кои имаат цел да се борат единствено против полициската бруталност. Заедно сме посилни! Со почит, Координативно тело на Движењето „Стоп за полициската бруталност“ Овие кога ќе имаат координативно тело,јас ќе бидам Софија Лорен. Глупа младина,глупа! Исклучително глупи деца кои прават приказни за свое потврдување. А што се однесува до сплаовиве,ма дај бре луѓе,живо,живо. Ада циганлија да позавиди. Па тоа реа говнена,ти јадеш роштиљ или му правиш романтика на дечкото,рррррррррс чаша од дрвен под. Народ нек се забавува. Бидете среќни што не е на плоштад и тоа мермерен. Ај па после ако не иде бизнисот ќе го пренаменат у забавен парк како бродчето на улица Македонија.
Еве ги и Иво и Јанкуловска, само што сакаа оставка да поднесат. Море мрш у пи*ку матер, како не им е срам не знам.Напушени дечишта.