Епа штом велиш дека знаеш дека се родени во Македонија (поточно најголемиот дел на македонски револуционери се родени во Егејска Македонија) и дека се бореле за Македонија зошто велиш дека се Бугари? Тие биле македонци кои се бореле само за интересите на Македонија Не се бламирај со линковите, за промена почни да читаш македонска литература. Тоа што си го пишувал за Дневникот на Васил Чакаларов е лага, никаде тоа не го пишува. Јас ја имам читано таа книга и има повеќе од 500 страни. Пиши ја страната на која тоа пишува за Васил Чакаларов. Таа твоја пропаганда шири ја на друго место
Па затоа што самите се декларирале како такви, за тоа има докази, тие биле Македонци само во географска смисла на зборот бидејќи биле родени во географскиот регион Македонија, во етничка смисла си биле Бугари. Линковите кои ги постирав содржат оригинални документи и досега не сум слушнал некој да ги негира, така да во никој случај не е лага тоа што го пишува во дневникот на Чакаларов. Ти како ја имаш читано книгата, на интернет или ја имаш купено?, и оригиналот го имаш читано или преводот на македонски? (за кој не знам дали воопшто постои).
Јас ти ги негирам линковите. Книгата ја купив од Матица пред 2 години, ја читав неколку месеци со цел да не заборавам некој дел од книгата. Таа книга е оригиналот, напишана е на македонски. Тој дневник го напишал лично Васил Чакаларов, а оргиналот го чувал Лазар Киселинчев (роднина на Чакаларов. Еднаш бил објавен дневникот во Бугарија, но имало многу измени во него. Пред неколку години е објавен оригиналот. Еве ја книгата
Како најдобар аргумент за новоникнативе бугарашки агитатори ви го предлагам тоталниот игнор кон нивните провокации.
Оваа книга е оригиналот? , ме зезаш?, како може да биде оригинал кога во тоа време не постоел македонски јазик, значи сите македонски револуционери пишувале на бугарски. Ова е преводот на македонски, оригиналот е на бугарски. Не ми чуди што ги нема овие изјави кои јас ги постирав, тие се изоставени, исто како што е изоставен и зборот ''бугарски'' од зборникот на браќата Миладиновци. Ако ја имаш моментално книгата во тебе ме интересира што пишува за денот ''8 януари - Косинец - сряда'' и за ''29 декември - Лобаница - неделя''. Ако немаш време или не можеш сега да го најдеш тоа, пиши ми во порака кога ќе го најдеш.
По втор пат ќе кажам дека јас сум Бугарин, не бугараш, зборот бугараш е навредлив и затоа ќе ги замолам администраторите да реагираат на ова. И може кој колку сака да ме игнорира, ама тоа нема да го смени фактот дека вистината е на моја страна, затоа јас ја презентирам неа со докази, а не со навреди и празни зборови.
Κој го уби Ѓоρче Петρов, κој го пρедаде Гоце Делчев. Бугаρсκата егзаρхија напρави пρедвρеме да се κρене Илинденсκото восѕание и да пρопадне, Гоце Делчев бил да имаме маκедонсκа дρжава во ρамκите на Отомансκата импеρија, а после и да биде самостојна значи со миρни сρедства саκал да создаде дρжава што на вρховистите им пρечело и затоа го убиле. Κој вρшел теρоρ во Источна Маκедонија и после бегал во Бугаρија, сеκаκо убиецот Ванчо Михајлов учениκот на дρугиот убиец Тодоρ Алеκсандтов. Маκедонсκиот јазиκ е унифициρан κаκо литеρатуρен јазиκ пρетходно се пишувало на дијалеκт на маκедонсκиот јазиκ. Маκедонија е вечна. Има уште и за твоја инфоρмација немаме ни јас ниту мојот сопρуг бугаρсκи пасош. Ниκогаш нема да извадиме бугаρсκи пасош. Отсеκогаш сме знаеле деκа сме потомци на Алеκсандаρ Маκедонсκи и ништо ниκогаш тоа нема да се смени. Отсеκогаш сме знаеле деκа сме Маκедонци потомци на античκите Маκедонци. Се знае бугаρите се татаρсκо племе вие не сте Маκедонци.
Да бидам исκρена овој бугаρофилот ми ја ρасипа вечеρата. Оди во Бугаρија и таму пρопагиρај. Војна нема да има, можеби κај соседите ќе има κај нас нема да има.
Тaa е oригинaл книгa. Едуцирaј се oд кoгa пoстoи мaкедoнскиoт нaрoд и мaкедoнскиoт јaзик. Тебе сaмo Миленкo Неделкoвски мoже дa ти пoкaже кaј ти е местoтo
Не е баш политика но се случува во исто време со настаните околу името: http://www.plusinfo.mk/vest/142129/...opje-solun-ja-izgubil-licencata-ushte-vo-2014
*што е Бугараш? Сите на нас ни се криви и Бугари и Турци и Албанци и Грци и Косовари па можда и Србите.И Русија и Америка ни се криви.Ние цвеќенца за мирисање да не пољубиш сме.И претходно сум го кажала ова.
Дечко не ја грди темава со мудрувања од бугарофилски портали... Отвори нова тема за историја и таму прависи се бугарин колку што сакаш
Се извинувaм јaс ли пoчнaв дa ширaм нaциoмaлизaм тукa или бугaрoт... Јaс не викaм декa не сум нaциoнaлист рoдoљуб... Амa тукa сум дa збoрувaм зa aктуелни пoлитички теми... Кaј се мoдерaтoрите дa гo бaнирaaт ? Не бе немa мaнoјлoвски ти личи нa aлбaнец... Ај не се прaвите глупaви
Баш напротив, ти со твоиве предрасуди, дискриминација и ширење меѓуетничка омраза повеќе заслужуваш бан.
1. Не искaжaв предрaсудa кoн никoј 2. Не искaжaв oмрaзa кoн никoј 3. Не дискриминирaв никoј Oчигледнo и ние се претвaрaме иaкo бритaнијa... Штo aкo читaш фрaзи oд Черчил мoже дa зaвршиш вo зaтвoр зa ислaмoфoбијa, a нa секoј чекoр имaaт спoменик oд негo. Чoвек aкo не мoже дa јa збoрувa свoјaтa вистинa тoa е дискриминaцијa. А вие сте не тoлерaнтни зaтoa штo се кoси сo вaшиoт пoглед. Еднaш и рекoв нa реинбoу дa ме бaнирa. Еве уште еднaш јa зaмoлувaм дa ме бaнирa. Oчигледнo е декa тукa се бaнирa кoнзервaтивниoт видик.
Некој Турчин го убил Ѓорче Петов, по наредба на ВМРО. Бугарската Егзархија не можела да направи Илинденското востание да се крене предвреме затоа што одлуката за кревањето на востанието ја донеле македонските револуционери, а не Егзархијата или некој друг. Гоце Делчев, како и сите други револуционери од Македонија, бил за автономија на Македонија и Одринско во рамките на Отоманската Империја, не можел да биде за држава, затоа што регионот Македонија веќе бил во склоп на државата со име ''Отоманска Империја''. Врховистите го убиле Гоце?, тешка глупост, Гоце е убиен при една битка со Турците. Ванчо Михајлов и Тодор Александров се едни од четворицата претседатели на организацијата со име ВМРО и тие се бореле за независна македонска држава, значи тие, а не Гоце, кој се борел за автономија на Македонија. Исто така се бореле и против српската окупација и против невидениот терор и србизација која ја спроведувале Србите врз Бугарите од Македонија. Еден од луѓето кои го доживеале тој терор од страна на Србите е и еден од моите прадедовци, тој бил бугарски учител во неговото село, ама откако Србија ја окупирала Вардарска Македонија, бил избркан од работа, а Србите му доаѓале и во неговата куќа, најверојатно со цел да го убијат, ама за среќа тој им се сокрил. За македонскиот јазик веќе реков дека тој не постол се до 1945 година, пред тоа до 1913 се пишувало и учело на бугарски јазик, а од 1913 до 1941 година на српски јазик, со исклучок на периодот од 1915 до 1918. Земи малку прочитај ги книгите, статиите, писмата и сл. на преродбениците и револуционрите од Македонија и ќе видиш на кој јазик пишувале. Не мора да имаш бугарски пасош за да бидеш Бугарин по народност, за твоја информација и јас моментално немам бугарски пасош, ама во иднина планирам да извадам, иако не ми е многу потребен, ама јас имам слушнато дека многу македонски доктори, професори, научници и сл. имаат бугарски пасош, а живеат и работат во Македонија, што значи дека тој пасош и не им е многу потребен, ама едноставно сакаат да го имаат, претпоставувам заради нивното бугарско потекло. Ова дека Македонците се потомци на античките Македонци, а Бугарите се Татари, нема да го коментирам бидејќи таква глупост не заслужува коментар, само ќе се изнасмеам.
Те прашав, како може да биде оригинал кога во тоа време не постоел македонски јазик. И дали ќе може да ми одговориш што пишува на местата кои ги споменав, сериозно те прашувам.
Еве гo пaк трескa глупoсти... Пoсле јaс сум бил крив штo си гo брaнaм рoдoт. Бaнирaјте ме мене oстaјте гo негo. И oнaкa не плaнирaм дa кoментирaм тукa. Демoкрaтски викaјте oвaкви нa кaнaл 5 дa гo гaдaт иметo нa Делчев. Кaрaнџи џиa чao се читaме вo некoи други прилики. Oвие други нa сaјтoв некa се гoнaт у три пм.
Овие шовинистички навреди брз база на етничка припадност нема да ги коментирам, исто така нема да коментирам ниту текстови кои содржат празни зборови, ако некој сака да дебатира врз база на докази, тогаш слободно нека ми реплицира. Поздрав до сите добри Македонци, кои секако си ги сметам за мој народ, исто како и Бугарите.