Ги читам мислењава во врска со убиството и морам уште еднаш да прокоментирам.Јас сум од Гостивар и сум во шок,веќе три дена не сум излезена од дома,освен ако имам некоја ептен важна работа и одма правец дома. Знам дека сите ученици Македонци два дена не одеа на училиште. Човекот сигурно тоа го направил во самоодбрана зошто знам како младите Албанци се однесуваат кон Македонците.Не можеш да се спротиставиш на никого нити да го погледнеш,а Господинот си ја паркирал колата на фрекфентнто место,полицаецот го гледа, а се плаши нешто да му рече. Прво градот е лудница,нема кај да се паркира,плус дента беше пазарен ден. А исто така недај боже да се дрзнеш да им се спротиставиш,зошто пак ќе настрадаш.Тие имаат навика штом такво нешто видат дека некој нивни се закача,во рок од 2 минути се собираат 50 души на помош. Не знам ова е срамота, организираат мирен студентски протест,а на него сите возрасни лица на чело со Градоначаникот и сите луѓе од неговата партија. Не знам за каков соживот правите маубет кога ваму е лудница. И после немале никакви права,како да не.Каде и да појдеш болница,суд,и во секоја јавна установа повеќе ги има нив вработени,ќе помислиш дека си во Албанија. Искрено страв ми е што живеам во овој град,не е ни чудо што сите продаваат се што имаат и одат да живеат на други места. Јас се исвинувам доколку побегнав малку од темава.
Аууу да знам сега во која дупка се скриени патриотите, навивачите и сличните на нив потомци на Гоцевата раса или антички Македонци, кој како си милува, зависно од потребите. Македонија обединета. Браво! Ама ако, малку му е на ваков народ, греота што страдаат невини луѓе, ама од другата страна, луѓето ја бираат владата. Важно во Влада се прават проекти за бродови, плоштади и споменици. Ако, кога ќе се албанизираат останатите градови и кога само Скопје ќе остане населено со Македонските лавови (да не речам овци од типот ВМРОвци), нека се чудат како ќе се одбранат од племево. Ќе боли кога ќе удрат по твој грб после.
Проблемот не е УБИСТВОТО на двајца млади колку што е проблемот што двајца АЛБАНЦИ се убиени од МАКЕДОНЕЦ !!! Да се убиеја меѓу себе ништо немаше да има , да убиеја од друга страна Македонец пак ништо се е у реду ама вака не чини . Убил ќе одговара сега е во затвор човекот па ? Што е проблемов ? Кој сака да профитира ? ! Кому одговара да пукне работава ? И сега што ? Гостиварци - Македонците ќе треба да жиеват во страв на штрек дали ќе бидат претепани , навредени, ограбени или пак ќе се кршат излози ? ! Кој е крив ? Човекот да јас го оправдувам земајќи ги предвид околностите под кои го направил делото . Денес нема протести но , слушнав дека ќе оделе кај татко му . Татко му има рибен ресторан во селото Вруток . Оделе да го запалат и искршат . Не знам што се случило и дали се случило но кроеле уште еден вандалски чин кој е единствено својствен за ПЛЕМЕ !!! Не не биле народ , ни цивилизирана раја , не го умеат тоа . Во ДНК им е само крв , пиштоли , насилство и планини ТОЧКА.
Јас прееска ги видов на вести "протестите".Ќе ме извинете на изразот ама за кој к*рац протестираат овие? Што нивните од планина симнати нападнале и провоцирале човек кој притоа бил со неговото мало дете.Каква полициска бруталност бре? Нормални ли се? Па одозгора на се го споредуваат случајот со случајот на Мартин Нешковски.Каква поврзаност има меѓу тие случаеви .Не знам стварно каде им е мозокот и што има они повеќе права да бараат во оваа држава.Па сум била на одмор во Струга и сум приметила што манијаци се,со родители минувам низ чаршија а овие немаат ни срам,ни очи и прокоментираа нешто.Ми идеше да се вратам и да ги треснам од земја а пак да сум била сама може да замислам што ќе било.Мене страв ме фаќа кога помислам како се шетаат таму млади девојки и општо луѓе навечер а во секој момент може да бидат нападнати.Па не пиштол,шат-ган треба да си носиш со себе за да се одбраниш.
И моето дете да било изложено на ризик и јас би пукала, па макар добила доживотна робија или смртна казна. Што се прават овие албанциве дека се цвеќиња за мирисање, кога не се. За првокации и закачки се први. Ова нивното е веќе претерано. Што сакаат уште? Кога посакаат знамињата и црквите ни ги палат, а никој ништо не презема. Убијците на нашите борци, што загинаа за да Грујо и цела Македонија живее подобро, ги амнестираа. Па уште и улиците ќе бидат преименувани по нив. Во собранието, албанските пратенците си зборуваат албански. Еден куп училишта, каде наставата се одвива на албански јазик. Повеќе права имаат и од нас. Во оваа држава како тие да се мнозинство, а ние малцинство. Уште фали албанскиот јазик да стане официјален јазик и сите ние да мораме да зборуваме албански. Како што тргнала работата, нема да не одмине и тоа. А соживот знаете кога ќе има? На свински стриж. Кога свинчето ќе почне да се стриже, тогаш и албанциве ќе престанат да бидат дивјаци, ќе станат луѓе и ќе сфатат дека треба да се живее во мир и во слога. Не велам дека сите се такви. Има и исклучоци. Но, за жал тие исклучоци се многу ретки. Прашајте ги нашите македонци во Егејска Македонија дали живеат така. Тие не смеат Македонија ни да ја спомнат, а не пак македонски да зборуваат или знаме да запалат. Има со се знаме и тие да изгорат. И на крај немој некој да рече дека Грујо не е крив. Тој е најголемиот виновник за целата оваа состојба во Македонија. Им дозволи премногу работи на албанциве, а најжално е тие што не знаат ни да ценат, а не пак да бидат благодарни. Ама што си посеавме, тоа и ќе си жнееме.
Дивјаци едни, како од пештера да излегле. Со нив не може да се преговара и разговара, тие само на оружје, војна и тепачки мислат. Колку ги мразам значи, ама ако ни е. Даде им Грујо моќ што сакат да прават, без притоа да одговарат за делата. Фала Богу што живеам во источна Македонија, нема овде толку Албанци, јака им душа на Македонците во западна Македонија, со што се’ мора да се справуваат.
Дали видовте на вести сега, 5-6 Албанци крвнички претепале и некое 15-годишно дете кај Тинекс (мислам дека во Аеродром, не дослушнав)
http://www.time.mk/read/219b52bf3c/1adb ... index.html Тешко на тие родители и на тие момчиња. Многу ми е жал. Два случаи во рок од 24 часа каде што се нанесени тешки телесни повреди.
Спојлер http://www.youtube.com/watch?v=_t3qOh03-X8 Само ова ништо друго !!! Ова е лекот ова е спасот , редно е да сфатат кај се , и кое им е местото !!! Од 1.40 ..............
И не само тие... Македонците во Голо Брдо, Албанија немаат НИКАКВИ права! Одбивам да зборувам за политики, форумов го разгледувам за да се релаксирам, ама на вакви работи НЕ МОЖАМ да седам мирна.
Најжалното е што нема ни да се потрудат да ги најдат виновниците. А тие денес што протестирале против бруталноста, нека излезат и утре да протестираат, ама против албанската бруталност. Да ги видам дали ќе бидат толку силни.
Триесет минути пред полноќ двајца тинејџери на возраст од осумнаесет и деветнаесет години биле крвични претепани во автобус со број 57 од страна на 10-15 непознати момчиња од албанска националност. Момчињата завршиле со видливи повреди кај Т.В. оток и крварење на носот, а додека кај В.Ж. оток и црвенило во пределот на главата и модрица на левата дланка. Инцидентот се случил во 57-цата која сообраќала од Центар кон Радишани, а напаѓачите ги удирале со тупаници и клоци двајцата тинејџери. До физичкиот напад дошки без повод и причина, соопштуваат од МВР. Меѓу напаѓачите имало и малолетници од 16 години. Полицијата во Чир превзема мерки за расчистување на случајот.
Страшна е ситуацијата. И јас вчера се возев во 57, порано негде и исто имаше инцидент. Се затепаа неколку тинејџери, среќа на станица беше, па излегоа надвор, почнаа да трчаат насред улица и фалеше уште некоја сообраќајка да предизвикаат. Не е на арно работава, ќе пукне кај и да е.
Не да е, еве јас цел живот се возам со 57 оти живеам во Радишани, некогаш немаш пари за такси навечер одиш со автобус,ама повеќе не ми делува на некоја опција, реално затегнато е се, а никој не се труди да го реши.
Где то ја живим. Да, има културни Албанци, тврдам. Познавам неколкумина, стари Скопјани, навистина се луѓе на место. Воопшто не ни се замараат со политики и такви ми ти глупости. Си го тераат нивното, се дружат и со Македонци, апсолутно се пораснати овде, цел живот живееле и многу нормално дека нема да прават вакви глупости. Ама тие се само еден мал процент, што е проблемов со останатите 99%, да му е страв на човек од дома да испадне. Па јас да живеам таму, има тужба до Меѓународен суд да поднесам, ми ги кршат основните човекови права и слободи. Во сопствена земја да не смеам да излезам од сопствениот дом? Молам? Не го оправдувам човекот што пукал, но таму за жал, владее законот, пукај за да не те упукаат. Боже мили. Стварно се згрозив сега.
Hе се нормални бре, стоки... Aјде ок, го убија и тој Mартин, па мирни протести имаше, ама ова е Hационална омраза,. што се криви тие дечиња, па да ги тепаат по улици бре? Tаткото нивни да не ги убил тие што беа убиени во гостивар... Cамо ние сме прости бре. Hе дека ги сакам Cрбите, ама барем си знаат тие како со ваквите и нека пукне треба да пукне едит- и овој грујо нека не го дрви многу многу, туку нека гледа да ја среди ситуацијава, доста не дрват со името, кога млади дечиња се тепани овдека секој ден многу се изнервирав значи кога слушнав за ова
Има ли скриени мотиви за гостиварскиот инцидент?! Дали навистина гостиварскиот инцидент се случи за паркинг место пред зградата каде полицаецот и жртвите живееле со години без никакви инциденти или причините се сосема поинакви?! Полициски извори кои одлично ја познаваат состојбата на потегот гостиварско - косовска граница, а кои инсистираат на анонимност, за Канал 5 тврдат дека нападот на полицаецот Трифуновски е смислен чин да се застраши припадникот на МВР. Според изворите на Канал 5, причините треба да се бараат во фактот што полицаецот Трифуновски како граничен полицаец, делумен сопственик на угостителски објект во Вруток и контактите што ги имал во овој регион имал одличен увид во нелегалните бизниси што се одвиваат на овој дел од границата со Косово. Изворите на Канал 5 тврдат дека Трифуновски со своите информации кои ги доставувал до соодветните служби во неколку наврати спречил сериозни обиди за шверц особено за трговија со наркотични средства преку граница со Косово со што вознемирил делови од гостиварското подземје. Фактот што ниту полицијата, ниту јавноста се уште не знае ништо за идентитетот на двајцата учесници во инцидентот дополнително дава вредност на овие тези според кои мотивот за нападот на полицаецот воопшто не бил за паркинг простор туку имал за цел да го замолчи. /www.kanal5.com.mk Да не пукал во нив којзнае што ќе му направеле, на него или на ќеркичката.
Се молам за вас сите во Скопје. Тоа што почна последниве години и сега да се случува ние тука го доживуваме години и години на назад. Но сега, можам да кажам слободно процентот на насилства е минимален скоро да го нема. Зошто? Па затоа што добија статус граѓани од прв ред, добија многу ... тоа што им беше намера го остварија. Почнаа материјално да јакнат и да се образуваат наводно нели. Иако голем дел се диви.Меѓу себе е нормално да се чепкаат, ама македонец веќе не е чепнат. Фала Богу!Нити провоциран (ако има онака нешто ситно ама далеку од провокација со насилство), дури и не бараат за да им држиме некоја рамнотежа. Нема ни провокации на национална база. Ама ние македонците воопшто не се замараме со нив навикнавме каде сме, кои сме моментално и толку. Бизнисот си е бр еден комуникација и толку. После кризава одеднаш некако се повлекоа и сфатија дека така никаде не тераат. Нека потрае. За Гостивар ова е навистина шок. Го јадеа 1997 кога пробаа од таму да прошират криза на територијата, ама кривецот вечен нели Бранко им го покажа местото. После таа година таму буквално не се чепкаа. И со гостиварци што имам разговарано кажале дека после тој период се плашат воопшто да спомнат нешто, а не да направат. Сега ова веќе е продрмување. Ама ќе ви кажам, немојте одма со тоа ќе пукне или сл. Нема. Може за години да пробаат но сега не, никој веќе нема да дозволи да беснеат како ќе им текне. За Скопје кога викавме ние од др страна на Вардар ќе бидат мнозинство ќе се подели, не веруваа. Ете сега. И само слушам инциденти, да не можеш раат да се движиш. Ама не терба да се ќути и да им се дозволува, сега треба да се гледа мирот да е на листа, а не бетони, бронзи,мермери. Кога ќе страдаат недолжни тогаш тој бетон нема да има никаква важност нити ќе спаси нити ќе среди нешто.