Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Актуелни политички настани

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Ariel, 3 август 2010.

1. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.900
    Допаѓања:
    28.608
    Еј ама ти е добра идејава. Груевски за претседател (fingers)

На orevokrsacka, Sofronko, carangigia и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.505
    Јас со овој новодонесен закон очекувам ко ќе влезам во државна институција во македонска држава не само што ќе ми се обраќаат на албански туку и јас ќе треба на тој јазик да комуницирам

На shz, Victorian, Luciferovog zlo♧ и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. CaraMia

CaraMia Истакнат член

Се зачлени на:
    1 март 2018
    Пораки:
    924
    Допаѓања:
    18.660
    Ама дали тој ќе добие или само Фетаи добиЛА:D
    @zuto смири емоции и да сака тој да поднесе кандидатура ќе му ја стават под нос да ја одбие за замена да не лежи:bandit:

На Rama му/ѝ се допаѓа ова.
  4. makedonkamak

makedonkamak Форумски идол

Се зачлени на:
    17 октомври 2013
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    27.002
    http://telma.com.mk/shto-sodrzhi-zakonot-za-jazitsi/ Дел од текстот-
    Албанскиот јазик ќе се применува во Собранието, Владата, Уставниот суд, народниот правобранител, во изборниот процес, образованието, здраството, културата, радиодифузната дејност, матичната евиденција, личните документи, финансиите, економијата.
    Македонскиот и албанскиот јазик ќе се применуваат во судските, извршните, предистражни и истражни постапки, кривични и прекршочни, парнични и вонпарнични како и во другите постапки пред судовите и јавните обвинителства.
    Книжните и кованите пари како и поштенските марки ќе содржат симболи што го претставуваат културното наследство на граѓаните што го зборуваат македонскиот и албанскиот јазик.Истото важи и за уплатниците, фискалните извештаи издадени од институциите, фактурите и бандеролите. Униформите на полицијата, пожарникарите и здраството ќе бидат двојазични во Скопје и во општините каде што живеат 20% Албанци.
    Ова на ист начин ќе се применува и за име на улица, плоштад, мост, граничен премин, аеродроми и други инфраструктурни објекти.
    Законот ќе предизвика финансиски импликации и ќе го чини буџетот 106 милиони денари. Ќе се основа Агенција за примена на албанскиот јазик која ќе треба да се грижи за промоција и заштита на јазикот, а надзорот околу спроведувањето на законот ќе го врши Инспекторат за употреба на јазиците.

Готови сме, со здравје да си го носиме. Не чека ,,Голема Албанија,, следно.:x:x:x:x:x

На YoungandBeautiful и Rama им се допаѓа ова.
  5. CaraMia

CaraMia Истакнат член

Се зачлени на:
    1 март 2018
    Пораки:
    924
    Допаѓања:
    18.660
    Мислам дека во етапи ќе се спроведува двојазичноста.
    На ние постариве генерации кои не се во образовен процес не ќе е толку строго применуван. Значи имаш право да побараш преведувач албанец ако во државната институција моментално нема македонец да му се обратиш и преведувачов на албанецов што те дочекал и примил треба само да му преведе што бараш.
    ИНаку претпоставувам првачињата прва генерација по имплеменатација на законов ќе си почнат задолжително да учат албански и ќе мора во иднина да говорат и се служат со 2та службени јазици во државава.

Последна измена: 15 март 2018
    На Victorian и Rama им се допаѓа ова.
  6. marchi-cool

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.505
    досега албанциве зборуваа македонски во државна инстутуција сега за инат ли ќе треба преведувач? Тешко и на деца кои допрва ќе треба да одат на школо. Нели ќе беше подобар живот ќе бевме едно без дискриминирање а сега испаѓа поделеност. Па и турциве се луѓе и тие треба да си учат мајчин јазик и ние треба да го знаеме нивниот за да има соживот или ко што кинисало распад на државава ќе има

На Stories, realGirl, Sofronko и 2 други им се допаѓа ова.
  7. CaraMia

CaraMia Истакнат член

Се зачлени на:
    1 март 2018
    Пораки:
    924
    Допаѓања:
    18.660
    Откако ќе се изгласа законов ќе мораат преведувачи.
    Турците,Ромите итн нека набилдаат %.
    Законот мислам не е дискриминаторски кон другите етникуси.
    И тие кога процентуално ќе пораснат имаат право на пример Турски да бараат да е 3 службен јазик.
    ВМРО со 35 000 амнадмани изгубија временска рамка да се дискутира и одредува кои ќе бидат правата во иднина на другите етникуси и многу други нејаснотии од законов.
    Требаше да дебатираат конструктивно а не да пружаат оптпор со намерно премногу амандмани.
    Инаку јас не сум нит за СДСДМ нит за ВМРО.
    Ама кога на ВМРО почна да им клиза низ прсти ДУИ и тие прифатија двојазичност.
    Така да фарса им е ова,можеа да бидат барем конструктивно борбени.
    Ама еве Хорхе со непотшипување на указ ќе го врати законот на 3то читање па ако може да се смени нешто ок,ако не секако Заев ветил двојазичност.

8. kikikikirika

kikikikirika Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2011
    Пораки:
    2.031
    Допаѓања:
    4.609
    Кај сте бе шарени?? Спавате ли мирно?? НЕ нели?
    Не пуштија по вода, си ибришаа гзови со нашите гласаови.

Ми фали мене тема на форумов Шарена револуција.
    Каква убава измишљотина беше, шо не убеди и нас закоравени врмровци да гласаме овој пат против Груевски. Си викавме ај овој краде треба да си оди.

Ама знаете што?? Денес сдсм го направија Грујо крадецот поголем патриот од Вмровците шо го правеа. Значи место во затвор да го стават они го направија денес најголем патриот.

Сега да се организираме пак Шарена револуција нема и на што да фрламе кондоми. Дечкиве ништо не изградија, немаат ни намера изгледа да градат. Може уствари на станицата 50 у трговски , тоа им е најголем проект до сега.

На bmvv1234, realGirl, Sofronko и 4 други им се допаѓа ова.
  9. Justicija

Justicija Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    5.943
    Допаѓања:
    19.803
    Па имаше такви шпекулации , јас секако нема да гласам за него :rofl:
    Верувам дека мк. народ ке гласа за оној што нема да го потпише 8)

На Sofronko му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Rama

Rama Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2011
    Пораки:
    5.573
    Допаѓања:
    55.551
    Нит сме биле сложни како народ некогаш,нит сега ќе бидеме!
    Бесна сум,сериозно,бесна сум на сама себе,на народот.
    Имам грижа на совест,додатно се нервирам што тие што знаеја дека "туркав режим со пенкало"сега ме обвинуваат дека со мојот глас придонесов за победа на Заев.
    Периодот пред изборите,често ги слушав бомбите,и искрено згрозена бев од Груевски и компанија,па си реков ајде ќе гласам за Заев,за големите напредоци и промени-ха,колку сум била наивна!

Нема веќе враќање назад,ни Иванов ќе спречи,ни Уставен ќе го спречи јазиков шиптарски да не стапи на сила,и Талат се изгласа неуставно,па ете го една година си тера ;)
    И никако не ви се наоѓа крајот бре,јас вчера видов бес во очите на Грујо,ваков-таков,ама позитивно ме изненади со постапката,е сега добро,не падна крв,како што посакуваа некои,ама важно изреагира некако човекот...

Во своја држава сме е*ани граѓани,не се слушна гласот и желбите на народот,па оној терористот со кое право не ги разгледа амандманите кои беа во илјадници примероци?и пак никој ништо не му може!!

Како се дереа цела багра терористичка од горе- ајде Таљат,ајде и нешто на албански мрмореа,како во планина да се,и извикуваа уриме,ами ќе викаат,нели оти да не,кога најдоа шуплив народ да го дупат во здрав мозок :D

На kikikikirika, realGirl, YoungandBeautiful и 10 други им се допаѓа ова.
  11. Justicija

Justicija Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    5.943
    Допаѓања:
    19.803
    Верувај во што сакаш
    Твое право

На CaraMia му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Luciferovog zlo♧

Luciferovog zlo♧ Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2017
    Пораки:
    365
    Допаѓања:
    5.500
  13. CaraMia

CaraMia Истакнат член

Се зачлени на:
    1 март 2018
    Пораки:
    924
    Допаѓања:
    18.660
    Еј фала што не замина последна од државава и не го изгасна светлото ме просветли вака уплаеното:D
    Бре не знаев дека можам да верувам во што сакам.
    Јел да?
    Па ај ако Фетаи верува дека ќе биде претседател па и јас да верувам во неа :D:makeup:(hollest)8)
    Фаца Претседавничка фаца;)

На kikikikirika му/ѝ се допаѓа ова.
  14. marchi-cool

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.505
    по ова што го прочитав на сликата уште поцврсто стојам на моево цитирано од прееска. Остај заев твои двосмислени и демантирани зборови па реков така ама не реков така. Сега им се даде можност што сакаат да си прават во државава.

На Sofronko, zuto, Rama и 2 други им се допаѓа ова.
  15. Amon Ra

Amon Ra Активен член

Се зачлени на:
    13 март 2018
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    146
    Луѓе ние сме курац од држава како што рекол некој турчин толку години бевте под наше ропство ние името не ви го сменивме а вие сеа сами си го давате,младинава очекував да се покаже овој пат максимално пошто они се надеваа највеќе на тој живот во малава државичка ама за нигде за шиптариве зајко газот ќе си го трти а ни овој Груевски нека не глуми сеа пред народот патриот тој ова го чекаше за пак да се покаже пред екрани како тој стои цврсто патриотски,бруки и срам за Македонија во ниедна друга држава нема ваков прост и селски менталитет ама шта чеш...

На Victorian, makedonkamak, bile454 и 3 други им се допаѓа ова.
  16. monibejbi

monibejbi Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2010
    Пораки:
    1.994
    Допаѓања:
    2.273
    Морам да искоментирам сепак не беше во ред што се не им се даде процедурално на пратениците од ВМРО. Тоа Талат не го испочитува. Го донесоа 3аконот бе3 амандмани Сега останува само кај претседателот и понатака да го оценуваат законот во Уставниот суд, и што смета што не е уставно и не е легитимно да се отфрли. Како оштество треба да сме силни обединети и сега не ни требаат никакви меѓу етнички тензии. Кога би биле сплотени како народ уназад 15 год и нема да си гледа секој за себе како поединец , као мене ми е убаво јас си имам раб другите кој ги врти ние самите си пропаѓаме. Не се само политичарите криви, не туку и ние сме си криви со нашиот пасивизам.

На Sofronko, Victorian, zuto и 3 други им се допаѓа ова.
  17. marchi-cool

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.505
    Сега единствено ни останува да се надеваме на нешто арно и тоа.

18. Amon Ra

Amon Ra Активен член

Се зачлени на:
    13 март 2018
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    146
    Цел живот ко нација ние само се надеваме :) ништо ново

19. marchi-cool

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.505
    :rofl::lol: леле да не знае човек дали да се смее или да плаче. Дотолку сме

На Amon Ra му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Justicija

Justicija Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    5.943
    Допаѓања:
    19.803
    Прочитај го Уставот на државава во која што живееш па дојди да дискутираме ;) Вака не сме на иста бранова должина:D
    Мн ми сте смешни сите вие што немате појма нити од право нити у политика , а цапате како да знаете :rofl:

На Victorian и Luciferovog zlo♧ им се допаѓа ова.